NBA: 37 pont egy negyedben, Thompson csúcsot döntött

Vágólapra másolva!
2015.01.24. 09:18
null
Klay Thompson (fehérben) félelmetes dobóformát mutatott (Fotó: Reuters, archív)
Klay Thompson történelmi estéjébe 52 pont, 11 tripla és egy ligarekord is belefért, James Harden pedig dudaszóra elengedett dobásával hozta a győzelmet a Houstonnak az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) pénteki játéknapján. Ismét gálázott a Cleveland, a Thunderen is átlépett az Atlanta, a Bulls rangadót nyert Dallasban, zsinórban harmadszor is győzött a Knicks – lássuk a nem akármilyen játéknap részleteit!

Philadelphia 76ers–Toronto Raptors 86–91

Lefagyott a Sixers. Fél perccel a vége előtt még egy ponttal a hazai csapat vezetett, majd üresen hagyták Vasquezt, aki dobott egy ziccert, a következő támadásnál eladták a labdát, végül Sims triplakísérlete a gyűrűt sem érte el – ezzel a bő húsz másodperccel elbukták a meccset. Carter-Williamsék egyébként 15-0-val kezdtek, később vezettek 16 ponttal is, de az utolsó öt és fél percnek még mindig kilenc egységnyi fórral vágtak neki, megtartani viszont nem sikerült ezt a hajrában.

Lowry volt a vezér. Nagyon gyengén játszott a Raptors támadásban, egyedül Patterson (14 pont, 13 pattanó) játszott hasznosan, nem csoda, hogy a Philly vezetett szinte végig. Az utolsó negyedben aztán jött az addig csak szenvedő Lowry, egymaga berámolt 17 egységet, főleg büntetőkből – ezzel kulcsszerepet vállalt a győzelemben. Az irányító végül 21 ponttal zárt, de csak 41%-kal dobott mezőnyből a Raptors, igaz, a Sixers 40% alatt maradt. A hazaiaknál 12 ponttal és 14 pattanóval dupla-duplázott Noel, de Carter-Williams (12 pont, 7 pattanó, 9 gólpassz, 4 labdaszerzés) is nagyon hatékonyan kosarazott.

A 76ers legjobb dobói: Covington 18/12, McDaniels 14/6, Carter-Williams 12/3, Noel 12
A Raptors legjobb dobói: Lowry 21/9, Patterson 14/6, Vasquez 12

Atlanta Hawks–Oklahoma City Thunder 103–93

Fokozatosan őrölte fel ellenfelét az Atlanta. Óriási energiával kezdett mindkét oldalon a Thunder, gyorsan futottak is egy 10-0-s etapot és 30 pontot szórtak az első negyedben. A második tizenkét perc közepén azonban fordult a kocka, egyre inkább fogyott a szufla a vendégekből, Kyle Korver zsákolásával (két meccs, két zsákolás) már az Atlanta járt előrébb a nagyszünetben. A második félidőben gyakorlatilag az történt, amit a hazaiak akartak, Millsap (22 pont, 10 pattanó), Horford (14 pont, 12 pattanó) és Teague (17 pont, 9 gólpassz) is remekelt, 48%-kal dobtak és 40%-kal tripláztak – gond nélkül nyerték a rangadót és húzták be zsinórban 15. meccsüket.

Westbrook és Ibaka összeveszett. A Thunder két klasszisa egy engedett támadópattanó után szólalkozott össze, érezhető volt a frusztráció a vendégek részéről. Legnagyobb erősségük a pattanózás, ezt viszont 47-36-ra megnyerte az Atlanta, nem tudtak mit kezdeni Millsapékkel belül, ugyanakkor csak 41%-kal dobtak, a festékben 54-40-re kaptak ki – Durantet megfogták Carrollék, a Thunder képtelen volt játszani saját játékát.

A Hawks legjobb dobói: Millsap 22/6, Teague 17/3, Horford 14/3
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 22/6, Durant 21/9, Ibaka 13/6

Cleveland Cavaliers–Charlotte Hornets 129–90

Megsemmisítő győzelem. Egészen zseniálisan játszott a Cleveland, mindenki tökéletesen tette a dolgát, járt a labda és szebbnél szebb játékokkal ugrasztották talpra a közönséget. LeBron 25 pontot, JR Smith pedig hét triplát szórt be úgy, hogy egyikük sem játszott fél órát – ahogy senki sem a hazaiaknál. Már az első negyedben kiütötték a Charlotte-ot, 33-13-ra hozták ezt a játékrészt, félidőben már 75-40-re vezettek, később volt, hogy 49 (!) ponttal jártak előrébb, ízekre szedték a vendégcsapatot.

Legalább Jefferson belendült. A sérülése után egyelőre a padról érkező center teljesítménye volt az egyetlen, aminek örülhettek a Charlotte-nál, Big Al 22 pontot, 11 lepattanót és 3 blokkot jegyzett 23 perc alatt. Ezt leszámítva nem emlékeztettek kosárlabda-csapatra, az utóbbi hetek sikerét a védekezésüknek köszönhették, aminek ma még az emléke sem volt meg – Steve Clifford szerint mintha itt sem lettek volna. A Cleveland zsinórban ötödik győzelmével a második leghosszabb aktuális sorozatot futja a 15-nél járó Atlanta mögött.

A Cavaliers legjobb dobói: James 25/6, Smith 21/9, Irving 18/9
A Hornets legjobb dobói: Jefferson 22, Kidd-Gilchrist 15, Biyombo 10, Stephenson 10

Miami Heat–Indiana Pacers 89–87

Megmenekült a Miami. A hazaiak remekül játszottak az első félidőben, a Bosh-Deng páros vezérletével tükörsimán, 17 ponttal vezettek a nagyszünetben. A fordulás után azonban elkezdte ledolgozni a hátrányát a Pacers, a hajrában pedig egyetlen pontra zárkóztak. Az utolsó bő másfél percben aztán csak egy Chalmers-kettes született, Watson pedig a teljesen tiszta tempót elrontotta a dudaszó pillanatában, így a Heat idén először tudta megverni a sorozatban hetedik vereségét elszenvedő Indianát.

A cseresor majdnem kikaparta a gesztenyét. CJ Miles nyolc pontot szórt az első hét percben, majd megsérült és nem tért vissza – rajta kívül pedig nagyon gyengén muzsikált a kezdő ötös. A padról a visszatérő George Hill, Stuckey, Mahinmi és Scola is remekelt viszont, az ő vezérletükkel dolgozta le a hátrányát a vendégcsapat – a végén ez is kevésnek bizonyult, a botrányos dobóforma megbosszulta magát. A Heatnél Deng remekelt (23 pont, 9/13 mezőnyből, 3/3 tripla), Wade viszont ismét nem teljesen egészséges, fejfájás miatt kihagyta a dobóedzést, végül 13 ponttal és 6 eladott labdával zárt.

A Heat legjobb dobói: Deng 23/9, Bosh 19, Wade 13
A Pacers legjobb dobói: Scola 14, Watson 13/6, G. Hill 13

New York Knicks–Orlando Magic 113–106

Ha egy üzlet beindul. Sorozatban 16 vereség után megtört a jég és most már idén először három egymást követő győzelmet jegyez a Knicks. Ebben ma a 25 pontig jutó Carmelo Anthony mellett a 19-et szóró Jason Smith-nek, illetve a két „tíznaposnak", Lance Thomasnak (16 pont, 8/10 mezőnyből), valamint Langston Galloway-nek (15 pont, 8 pattanó) is nagy szerepe volt. Szoros volt a hajrá, három és fél perccel a vége előtt még a Magic vezetett, de itt futott egy 6-0-t a New York, amit lemenedzseltek a végéig – ezzel már nem ők állnak a liga legrosszabb mérlegével, hanem a Minnesota.

Vucsevics kevés volt. Az igazi center nélkül kiálló hazaiak nem tudtak mit kezdeni az Orlando középjátékosával, aki kis túlzással azt csinált a festékben, amit akart. Vucsevics végül 34 ponttal (16/22 mezőnyből) és 18 lepattanóval zárt, vezérletével 62-44-re nyert a festékben a Magic, ezeket azonban tempókkal és triplákkal tudta ellensúlyozni a Knicks. Az újonc Payton jól játszott ismét (9 pont, 11 gólpassz), Oladipo viszont borzalmasan dobott (6/20) – ennek ellenére jól működött a támadójátékuk, 50%-kal tüzeltek, viszont ahogy edzőjük fogalmazott: ha 113 pontot kapsz, a szomszéd teremben is megszenvedsz...

A Knicks legjobb dobói: Anthony 25/9, Smith 19/9, Thomas 16
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 34, Oladipo 15, Frye 14/12

Dallas Mavericks–Chicago Bulls 98–102

Hajszálnyira a győzelemtől. Nagyon belealudt a kezdésbe a Mavs, a különbség három perc után már közelítette, majd el is érte a tíz pontot. A folytatásban végig csak azért dolgoztak a Nowitzki által húzott hazaiak, hogy egyenlíteni, fordítani tudjanak. Hatalmas fölényben játszottak a vendégek lepattanózás terén (30-47), amit a gyorsindítások hatékony befejezésével (20-8) és hibátlan büntetőzéssel (18/18) kompenzált a Mavs. Az utolsó másodpercekben, Ellis felzárkóztató 2+1-es játéka után a hazaiak kivédekezték a Bulls támadását, de nem támadhattak az egyenlítésért, győzelemért, mivel a dobást hibázó Rose összekaparta a lepattanót, így bebiztosította a Bulls sikerét.

Bevették Texas-t. A Spurs felett aratott siker után egy napon belül a második texas-i gárdát is két vállra fektette a Bulls. Kizárólag a vendégek vezettek a találkozó folyamán, pedig nem kevesebb, mint 21 eladott labdát jegyeztek, de ezt bőségesen kompenzálták azzal, hogy mezőnyből 49%-os, a triplavonalon túlról pedig 56%-os pontossággal céloztak. A mérkőzés különböző periódusaiban mindig akadt valaki vendég részről, aki lendíteni tudott a csapaton, sorra megtörve ezzel a Dallas fordítási kísérleteit.

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 24/6, Parsons 19/3, Ellis 17
A Bulls legjobb dobói: Rose 20/9, Butler 20, Gibson 15

Minnesota Timberwolves–New Orleans Pelicans 84–92

Két jó periódus hozta a győzelmet. A rossz kezdés ellenére hamar magára talált a Pelicans, mely csak a harmadik negyedben tudott először komolyabb előnyre szert tenni. A mérkőzés ezen szakaszában, valamint a negyedik negyed második felében egy-egy hatékonyabb etappal tudták hozni a mérkőzést a vendégek, pedig a záró játékrész elején még azt a szívességet is megtették a hazaiaknak, hogy négy perc alatt csupán két pontot szereztek. Két egymást követő siker után a Pelicans újra 50% felett áll.

Vereség emelt fővel. Jól indították a meccset a vendéglátók, a nyitó játékrészben tíz ponttal húztak el, de ezt az előnyt a negyed végére leadták. A második félidőben a Pelicans diktálta a tempót és a sorozatos felzárkózások, az eredmény tartása miatt elfogyott a hazaiak ereje. Amit bírt, megtett a Minnesota azért, hogy megnyerje a találkozót, hat játékos jutott el náluk tíz pontig, ám ami még ennél is fontosabb és szembeötlőbb adat, hogy 35 mezőnykosarukra 27 gólpassz jutott.

A Timberwolves legjobb dobói: Young 15/3, Dieng 14, Wiggins - Pekovics 13-13
A Pelicans legjobb dobói: Davis 21, Gordon 20/6, Evans 17/3

San Antonio Spurs–Los Angeles Lakers 99–85

Gyors döntés. A Bulls elleni fiaskó után gyorsan javított és jól zárta a back-to-backet a Spurs. Már az első negyedben lerendezték a hazaiak az érdemi kérdéseket, ugyanis 16 egységnyi fórt építettek ki és szokásához hűen Popovich mester nagy figyelmet szentelhetett a játékidőknek. A legtöbbet Leonard töltötte a parketten, aki dupla-duplával zárt (6/12 mezőnyből, 15 lepattanó), az ő hathatós közreműködésével nyerte a lepattanócsatát is (52-40) a hazai alakulat, melynek egyáltalán nem kellett megszenvednie a győzelem megszerzéséért.

Ismét Bryant nélkül. A Lakers sztárja kihagyja a szezon hátralévő részét, ami azt jelenti, hogy sorozatban harmadik szezonját futja úgy az arany-püspöklila mezes gárda, hogy hosszabb időre nélkülözni kényszerül Kobe Bryantet sérülés miatt. Rajta kívül Black és Lin sem lépett parkettre, a Spurs azonban ezekre a hátráltató tényezőkre nem volt tekintettel. Dobáspontosságban 40% alatt maradtak a vendégek, akiknél öt játékos is elérte a tíz pontos határt, de a mérkőzés folyamán egyszer sem vezettek és akadt olyan pontja a találkozónak, amikor a Spurs 23 pontos előnyben játszott. Youngnak úgy fest, hogy jót tesz, ha a padról érkezik, ugyanis 20 perc alatt jutott el 17 pontig (5/11 mezőnyből, 3/6 tripla).

A Spurs legjobb dobói: Parker 17/3, Ginobili - Leonard 15/3-15/3.
A Lakers legjobb dobói: Young 17/9, Ellington 11/3, Clarkson 11.

Denver Nuggets–Boston Celtics 99–100

Egyetlen dobáson múlt minden. Az első és a harmadik negyedben egyaránt tízpontos előny birtokában játszhattak a hazaiak, akik az először kezdőcsapatba kerülő Nelson (9/20 mezőnyből, 4/7 tripla, 7 gólpassz) vezetésével masíroztak a győzelem felé. Viszont nem tudták feltartóztatni a fordításért, győzelemért hajtó Bostont, különösen a zöld-fehér mezesek külső dobásaira nem találtak ellenszert a vendéglátók. A végjátékban Afflalo kihagyta az egyenlítésért dobott triplát, de Hickson egy támadópattanó utáni duplával mentett. Viszont a Turner kimaradó büntetői után adódó lehetőséggel már nem tudott élni a Nuggets, mivel Nelson elhibázta a győzelemért elengedett középtávoli duplát, aki így nem örülhetett sikernek korábbi csapata ellen. Pedig uralta a festéket (44-32) és nyerte a lepattanópárharcot (48-41) is a Nuggets, de hazai pályán 41%-os mezőnymutatóval csak ritkán lehet meccset nyerni.

Újabb szoros meccs és győzelem. A legjobbkor, a záró negyedre hozta legjobb formáját a Boston, melyben Bradley (7/11 mezőnyből, 4/5 hárompontos, 6 lepattanót) jelentette a siker kulcsát. Az utolsó percekben két kulcsfontosságú triplát süllyesztett el, majd 25 másodperccel a lefújás előtt jegyzett középtávoli duplája hárompontos vendég előnyt hozott, de Turner rossz büntetőzése miatt Prince Nelsonon bemutatott védőmunkáját kellett segítségül hívni, hogy megnyerhesse a mérkőzést a Celtics.

A Nuggets legjobb dobói: Nelson 23/12, Afflalo 20/3, Hickson 15
A Celtics legjobb dobói: Bradley 18/12, Bass 17, Sullinger 14

Phoenix Suns–Houston Rockets 111–113

Kétszer kellett megnyernie a Houstonnak. A vendégek alaposan megnyomták az első negyedet és bár ekkor bokasérülés miatt elvesztették Dwight Howardot, egészen a negyedik negyed közepéig uralták a meccset. Harden szokásos 30 pont feletti teljesítménye (és 10 gólpassza!) mellett öten érték el a 10 pontos határt, a padról Josh Smith (bár volt hat eladott labdája) és Corey Brewer is komoly lendületet tudott adni. A Suns azonban 86-102-es állásból állt fel – hogy aztán a végén Harden dudaszó pillanatában, két védőről behintett tempója megakadályozza a hosszabbítást. A Houston hőse csak annyit mondott dobásáról: „egyenlő állás idegenben, az ember ezekért a pillanatokért él."

Most csak másfél feje volt a főnixnek. A város nevéhez méltó feltámadást produkált a gárda, azonban ez sem volt elég – ma nem igazán működött a játékuk. Goran Dragic nagyon gyenge napot fogott ki (technikait is kapott), így Bledsoe hiába járt közel a tripla-duplához (25 pont, 9 gólpassz, 8 pattanó), Thomas is inkább csak tüzelt, nem töltött (7/20 mezőnyből). A Morris-ikrek igyekeztek segíteni, a felzárkózásból fontos kosarakkal vették ki a részüket – ez sem volt azonban elég arra, hogy zsinórban nyolcadik hazai győzelmét megszerezze a Suns.

A Suns legjobb dobói: Bledsoe 25/3, Thomas 22/12, Mark. Morris 21.
A Rockets legjobb dobói: Harden 33/9, Motiejunas 15, Beverley 14/12.

Golden State Warriors–Sacramento Kings 126–101

NBA-rekord. Ez az év eddig a Warriorsról és Stephen Curry-ről szól, de ma Klay Thompson is jelezte: igényt tart az All-Star meghívásra. 52 pontot szórt be a Splash Brothers másik tagja, ebből 37-et (!) a harmadik negyedben – NBA-csúcsot felállítva ezzel. A csapattársai folyamatosan adták a kezébe a labdát, végül 11 (!) triplát szórt be – és még csak azt sem lehet mondani, hogy a dobásaira figyelt, mert 5 gólpasszal, 4 szerzett labdával és 2 blokkal zárt. Edzője, Steve Kerr elhelyezte a térképen a produkciót: „szerencsés voltam, hogy játszhattam együtt Michael Jordannel, Tim Duncannel, David Robinsonnal és másokkal. Michael is nagyon sok különleges dolgot csinált, de ilyet soha nem láttam tőle."

Elképesztő: Klay Thompson lőlapja a 3. negyedből
Elképesztő: Klay Thompson lőlapja a 3. negyedből

Egy félidő. A nagyszünetben még lehettek reményei a Kingsnek a listavezető otthonában, mindössze 5 pontos hátrányban volt a Cousins (28 pont, 11 pattanó) vezette Sacramento. Ekkor azonban már a másik tüzér, a 0 ponttal végző Rudy Gay nem volt a pályán, ugyanis két technikaival kiállították a 2. negyedben - majd jött Thompson...

A Warriors legjobb dobói: Thompson 52/33, Speights 19, Green 11/9.
A Kings legjobb dobói: Cousins 28, Collison 15/3, Q. Miller 13/3.

NBA, ALAPSZAKASZ
Philadelphia 76ers–Toronto Raptors 86–91
Atlanta Hawks–Oklahoma City Thunder 103–93
Cleveland Cavaliers–Charlotte Hornets 129–90
Miami Heat–Indiana Pacers 89–87
New York Knicks–Orlando Magic 113–106
Dallas Mavericks–Chicago Bulls 98–102
Minnesota Timberwolves–New Orleans Pelicans 84–92
San Antonio Spurs–Los Angeles Lakers 99–85
Denver Nuggets–Boston Celtics 99–100
Phoenix Suns–Houston Rockets 111–113
Golden State Warriors–Sacramento Kings 126–101

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik