Milwaukee-ban is győzött a Lakers, megfogta a Warriorst a Knicks

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.01.22. 09:07
null
Milwaukee-ban is győzött a Lakers (Fotó: Twitter)
LeBron Jamesék 19 triplával és jó védekezéssel vették be Milwaukee-t az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) legutóbbi kiemelt rangadóján. A GSW pályáján győzött a New York, sorozatban hetedszer is nyert a Jazz.

Milwaukee Bucks–Los Angeles Lakers 106–113

Jobb volt a Lakers. Szoros mérkőzést vívtak a felek, az első félidőben hétszer volt egál az állás és kilencszer változott a vezető kiléte, de a nagyszünet előtti utolsó bő öt percet 20–8-ra nyerték meg a vendégek, amellyel sikerült kicsit meglépniük és erre a rohamra építve többet már nem adták ki a kezükből a vezetést. A fordulás után 12 pont volt a legnagyobb fórjuk, úgyhogy végig látótávolságon belül maradt a Milwaukee, de a Los Angeles minden támadást visszavert és bár a hajrában 102–100-ig visszajöttek a hazaiak, de erre sorozatban három bedobott triplával válaszolt a címvédő. A kinti dobások amúgy is döntőek voltak, ugyanis remekül céloztak távolról a vendégek, Kentavious Caldwell-Pope 7/10 triplát bombázott be, LeBron James pedig 6/10-et süllyesztett el, összesen 50 százalék feletti hatékonysággal és 19 bedobott hármassal zártak. James egyébként is parádézott (34 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz), Anthony Davis pedig ugyan csak 18 pontot és 9 lepattanót tett hozzá, de egyrészt az ő kiosztásainak nagy szerepe volt a sok triplában (6 gólpasszig jutott, az említett utolsó három tripla mindegyikét ő készítette elő), másrészt védekezésben is az ő játéka volt az egyik kulcs. Összességében pontosan ezekkel, a jó védekezéssel és a triplázással nőtt riválisa fölé a listavezető, így már 8–0-ra áll idegenben.

Nem tudott változtatni a Milwaukee. A hazaiak vezetőedzője, Mike Budenholzer úgy értékelte a meccset, hogy voltak periódusok, amikor elöl-hátul nagyszerűen játszottak, de nem tudták ezt 48 percig csinálni és főleg a második negyed vége okozta a vesztüket. A lepattanózást behúzták, a festékben is nyertek, de a védekezésük gyenge pontjait tökéletesen megbüntette a Lakers, nagyon érezték Jamesék, hogy hogyan és mikor kell kintről próbálkozni a behúzódó Lopezék ellen, míg a túloldalon Giannis Antetokounmpo (25 pont, 12 lepattanó, de 9 eladott labda és 6 fault) és Khris Middleton (20 pont, 6/15 mezőnyből) sem tudott megőrülni - ehhez jött hozzá az, hogy a kispad összesen 14 pontot szerzett, így igazából nem tudtak ritmust váltani, csak minifutásokra voltak képesek. Ez most nem volt elég, így a Nets elleni meccs után most újabb kiemelt rangadót vesztettek és csak harmadikak Keleten, most fogadják az Atlantát, majd három idegenbeli találkozóval zárják januárt.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 25/3, Holiday 22/6, Middleton 20/9
A Lakers legjobb dobói: James 34/18, Caldwell-Pope 23/21, Davis 18

Utah Jazz–New Orleans Pelicans 129–118

A hetedik is megvan.
Sorozatban hetedszer is nyerni tudott a Utah, bár ezért most meg kellett küzdenie a gárdának, mert a Pelicans támadójátéka feladta a leckét Quin Snyder alakulatának. A hazaiak 43 pontot kaptak az első negyedben, innen kellett összeszedniük magukat, amit végül Donovan Mitchell (36 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 6/8 tripla) extrájára építve sikerült is megtenniük – a 16 pontos hátrányukat a nagyszünetig eltüntették, a harmadik negyedben pedig már ők jártak előrébb, sőt, később vezettek 17 egységgel is. Összességében 50 százalékkal céloztak mezőnyből, megint bevertek 17 triplát jó hatékonysággal és Mitchell mellett Mike Conley (20 pont, 6 gólpassz, 8/14 mezőnyből), valamint Jordan Clarkson (19 pont a padról) is eredményesen játszott – Bogdanovic 16 pontja és Gobert dupla-duplája mellett jöttek még jó triplák a cseresorból is, úgyhogy a kezdeti gondok után azért kiegyenesítették a dolgaikat. Ezzel a győzelemmel utolérték a Clipperst és fél meccsre vannak a ligaelső Lakerstőt, most pedig még további négy hazai meccsük következik.

Javult a New Orleans, de nem eleget. Két napja viszonylag egyértelmű vereséget szenvedett ebben a csarnokban a Pelicans, úgyhogy most felszívta magát a gárda és valósággal nekiesett ellenfelének, ami az első negyedben meg is hozta az eredményt, hiszen ők domináltak, főleg támadásban. Ezt követően azonban fokozatosan elvesztették az irányítást, „alulra” kerültek, a támadójátékuk visszaesett és mivel védekezésben nem tudtak változtatni, így föléjük kerekedett a Utah – a végjátékot igazából már nem tudták szorossá tenni, a záró etapban gyakorlatilag végig kétszámjegyű hátrányban voltak. A hajrában már Stan Van Gundy vezetőedző sem volt velük, mert heves reklamálásért kiállították, úgyhogy hiába Zion Williamson (27 pont, 9/14 mezőnyből) és Brandon Ingram (23 pont, 4/6 tripla) jó számai, vagy Steven Adams 16 lepattanója, ez sem volt elég – az utóbbi nyolc meccsükből hetedszer kaptak ki, nagyon rossz irányba haladnak.

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 36/18, Conley 20/6, Clarkson 19/9
A Pelicans legjobb dobói: Williamson 27/3, Ingram 23/12, Ball 14/6

Golden State Warriors–New York Knicks 104–119

Fáradt volt a Warriors.
Nem ízlett a back-to-back a hazai alakulatnak, ez főleg a dobásokon volt érezhető, a gárda alig 38 százalékkal célzott mezőnyből és 23.7 százalékkal triplázott – mindezt tetézte az első negyedben kapott 40 pont, amely után ilyen dobóformával nem nagyon volt nekik visszaút. Steph Curry azért dobott egy 30-ast, Andrew Wiggins és James Wiseman is próbált segíteni, de ez nem a Warriors napja volt, végig hátrányban játszott az együttes és bár a második negyed hajrájában egyszer sikerült visszajönni 55–55-ig, de erre megint kaptak egy 13–4-et és többször nem jutottak igazán közel. Nyilván nem segített az sem, hogy Draymond Greent 17 játékperc után két technikaival kiállították, főleg úgy, hogy a másodikat a saját csapattársával való ordítozásért kapta – két győzelem után becsúszott egy hazai vereség, következőleg pedig a bombaformában lévő Jazzhez látogatnak.

Megint felfelé ível a New York. Volt egy remek sorozata, majd egy csúnyább vereségszériája is a Knicksnek ebben a szezonban, most viszont ismét a jó irányba halad és zsinórban harmadik mérkőzését tudta megnyerni. A vendégek óriási lendülettel kezdték az összecsapást és már az első negyedben futottak egy 11–0-t, amely után végig kézben tartották a derbit és bár a második negyed végén egyszer leadták az előnyüket, de erre is hamar reagáltak és a fordulás után már nem inogtak meg többször. RJ Barrett (28 pont, 5 gólpassz, 10/17 mezőnyből) és Julius Randle (16 pont, 17 lepattanó, 9 gólpassz) remek játéka megadta az alapot támadásban, mellettük Mitchell Robinson (18 pont, 8 lepattanó, 2 blokk), Elfrid Payton (15 pont, 5 gólpassz) és Reggie Bullock (4/5 tripla) is hozzátette a magáét, a kispad is besegített és védekezésben is megvolt a kellő agresszió – nyerték a lepattanózást és kordában tartották a fáradtabb ellenfelet. Ezzel a sikerrel ismét 50 százalék állnak, ami most éppen a keleti hatodik helyet jelenti – mennek tovább Sacramentóba, Portlandbe és Salt Lake Citybe, kemény nyugati túrát teljesítenek.

A Warriors legjobb dobói: Curry 30/15, Wiggins 17/3, Wiseman 15
A Knicks legjobb dobói: Barrett 28/6, Robinson 18, Randle 16/3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik