Megverte a Houstont a Pacers, újra győzött a Warriors

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2016.03.28. 09:09
null
Az indianai George Hill (balra) próbálja megállítani a houstoni James Hardent (Fotó: Reuters)
Az Indiana nyerte meg az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) hétfő hajnali játéknapjának rangadóját, Paul George-ék a Houstont gyűrték le szoros találkozón. Ha nem is simán, de hozta a kötelezőt a Golden State, egy jó negyed elég volt a Clippers sikeréhez, a Wizards átlépett a Lakersen, a Sacramento viszont meglepetésre 133 pontot dobott a teljesen széteső Dallasnak – íme, a részletek!

 

Indiana Pacers–Houston Rockets 104–101

A végén stabilabb volt a Pacers. Paul George (25 pont, 16 az első negyedben) vezérletével hamar meglépett az Indiana, az első félidőben szinte végig a hazaiak jártak előrébb, a harmadik negyedben volt már 16 pont is a különbség. Itt azonban megrázta magát James Harden és visszahozta a meccsbe csapatát, sőt, a Houston a vezetést is át tudta venni – bő négy perccel a vége előtt aztán előbb Monta Ellis, majd Ian Mahinmi talált be többször is, az itt megszerzett előnyt pedig megtartotta a Pacers. Ezt a triót leszámítva egyébként senki nem játszott igazán jól a hazaiaknál, de ez is elégnek bizonyult a kulcsfontosságú sikerhez.

Harden egyedül kevés. A Houston dobóhátvédje ismét magára vállalt mindent, rajta kívül pedig másnak egyrészt nem jutott igazán labda, másrészt passzív is volt mindenki – így nem lehet komoly mérkőzést nyerni. Harden végül 34 ponttal, 8 lepattanóval és 8 gólpasszal zárt, a harmadik negyedben sorra dobta a nehéz hármasokat, de ezzel együtt is csak 7/33 triplát szórt be csapata, ami nem fért bele – a vereség után most éppen nyolcadikak nyugaton...

A Pacers legjobb dobói: George 25/12, Ellis 23/3, Mahinmi 19
A Rockets legjobb dobói: Harden 34/12, Ariza 14/6, Howard 11

Los Angeles Clippers–Denver Nuggets 105–90

A harmadik negyed döntött. Az első félidő még szorosan alakult, a denveri támadógépezet is jól működött és tartották a lépést a vendégek. A fordulás után aztán váltottak a hazaiak védekezésben és a hat blokkot kiosztó DeAndre Jordan vezérletével teljesen megfogták a Nuggets betöréseit – 25-12-re nyerték ezt a negyedet és eldöntötték a találkozót. Érdekesség, hogy a gyorsindításból szerzett pontok aránya 25-8 volt a Clippers javára, ezek után a negyedik negyedben már pihenhettek a kezdőjátékosok.

Csak a cseresor. A Nuggets kezdőcsapatából csak Gary Harris érte el a tízpontos határt, a többiek együtt 7/39-et szenvedtek össze mezőnyből és kritikán aluli teljesítményt nyújtottak. Csak a kispadnak köszönhető, hogy nem dőlt el hamarabb az összecsapás, Nurkic (19 pont, 9/13 mezőnyből) és Augustin (18 pont, 10 gólpassz) vezérletével jól termelt a második sor, ám ez végül nem volt ellenfél a Clippers számára.

A Clippers legjobb dobói: Jordan 16, Paul 14/6, Crawford 14
A Nuggets legjobb dobói: Nurkic 19, Augustin 18/9, Barton 13/3

Sacramento Kings–Dallas Mavericks 133–111

Blama. Chandler Parsons és Deron Williams nélkül is nyernie kellett volna ezt a meccset a Dallasnak, de mintha pályán sem lettek volna védekezésben. Egy pillanatig sem vezettek a találkozó folyamán Nowitzkiék, percek alatt komoly hátrányt szedtek össze, a festékük átjáróház volt és folyamatosan kapták a könnyű kosarakat –a demoralizáló vereség után fél meccs a lemaradásuk a Houston mögött.

Kiegyensúlyozott és brutális Sacramento. A hazai alakulat tökéletesen használta ki a Mavs gondjait, DeMarcus Cousins keveset vállalt, de azt hatékonyan tette, a padról beszálló Cauley-Stein is dominált és valaki mindig üresen volt – nyolcan is elérték a tízpontos határt. A gárda összesen 62,2%-kal tüzelt mezőnyből, 68 pontot szerzett a festékből és már a második negyedben a húsz egységet karcolta a különbség – meglepő, de tükörsima győzelmet aratott a Kings.

A Kings legjobb dobói: Cauley-Stein 21, Cousins 20, Collison 17/3
A Mavericks legjobb dobói: Felton 15/3, Barea 14, Nowitzki 14/6

Golden State Warriors–Philadelphia 76ers 117–105

Klay Thompson nagy formában. Bár neki is volt két gyengébb meccse, az utóbbi találkozókon összességében ellenállhatatlan a dobóhátvéd és még Steph Curry-t is elhomályosítja – az irányító ezúttal nem villogott, Thompson viszont kereken negyven (15/27 mezőnyből, 7/14 tripla) pontig jutott. Az ő extrájával és Draymond Green tripla-duplájával végül hozta a meccset a GSW, de a második negyedben megszerzett előny után nem tudta lezárni a találkozót a címvédő, így a kezdőcsapat (Bogutot leszámítva) 30 perc felett volt kénytelen pályán tölteni.

Nem hagyta magát a Philly. Jahlil Okafor és Nerlens Noel hiányában a veterán Carl Landry volt a kezdő center – 22 ponttal és 8 lepattanóval jelezte, hogy maradt még a tankban. A periméterről bőven megkapta a támogatást, Smith, Canaan és Covington együtt 51 pontot és kilenc triplát tett a közösbe, vezérletükkel pedig nem hagyta magát leszakítani a vendégcsapat – egészen a meccs végéig látótávolságon belül maradt a sereghajtó.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 40/21, Curry 20/6, Speights 17/6
A 76ers legjobb dobói: Landry 22, Smith 20/6, Covington 16/12

Los Angeles Lakers–Washington Wizards 88–101

Az első negyed után elintézte a Washington. A nyitó tizenkét percben még csak futott a Lakers után a fővárosi alakulat, a folytatásban aztán megfordult a „fogócska" – a nagyszünetre hatpontos Wizards-vezetéssel mehettek a felek. A harmadik negyedben végleg állva hagyták ellenfelüket Wallék, volt már 24 pont is a különbség a két csapat között – sok kosarat dobtak leindításból és bőven 50% felett tüzeltek mezőnyből. Végül különösebb erőlködés nélkül hozták a kötelezőt, de a playoff szempontjából könnyen lehet, hogy ennek már nincs jelentősége, két és fél meccs a hátrányuk a Detroittal szemben.

Bryant és Russell is játszott. Mindkettejük pályára lépése kérdés volt, de végül az újonc és a veterán is ott volt a parketten, sőt, ők voltak csapatuk legjobbjai – ezzel együtt az arany-liláknak esélyük sem volt a győzelemre. A gyenge mezőnymutató, kevés kiharcolt fault és enervált támadójáték mellett ráadásul az eladott labdáik után is rendre átrohant rajtuk a Wizards, a negyedik negyed már csak formalitás volt.

A Lakers legjobb dobói: Russell 22/9, Bryant 17/9, Randle 14
A Wizards legjobb dobói: Wall 22/6, Gortat 16, Hickson 14, Porter 14/6

NBA, ALAPSZAKASZ
Los Angeles Clippers
–Denver Nuggets 105–90
Indiana Pacers–Houston Rockets 104–101
Sacramento Kings–Dallas Mavericks 133–111
Golden State Warriors–Philadelphia 76ers 117–105
Los Angeles Lakers–Washington Wizards 88–101

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik