Meglepetést okozott a Pacers és a Thunder

ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2014.11.13. 08:56
null
Bár Kobe Bryant volt a Lakers legeredményesebb játékosa, hatékonysága hagyott kívánnivalót maga után (Fotó: Reuters)
Két meglepetés is született az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság aktuális játéknapján, a Pacers Roy Hibbert vezérletével nyerni tudott Miamiban, a Thunder pedig gond nélkül lépte le a Celticset Bostonban. A Lakers most az Anthony Davis által húzott Pelicanstól kapott ki, szoros meccset nyert meg az Orlando, 130-at szórva gálázott a Portland, a Suns pedig a sírból hozta vissza a mérkőzést a Nets ellen. Nézzük a részleteket!

 

Washington Wizards–Detroit Pistons 107–103

Jennings nagy estéje is kevés volt. A Pistons irányítója már az első negyedben 16 pontot rámolt be, Wallék nem tudtak vele mit kezdeni. A hajrára azonban változtattak a védekezésükön és bár végül 32 egységig jutott (és tíz gólpasszig) a Detroit egyese, a záró felvonásban csak két pontot szerzett, így fordítani tudott a Washington.

Drummondot teljesen kivették. Jennings és Caldwell-Pope is hozta a pontokat, de a csapat eddigi erőssége nem tudott csatlakozni melléjük. Drummond mindössze három dobást vállalt és öt lepattanót szedett, a hajrában pályán sem volt – ahogy Josh Smith is mindössze hat pontig jutott. Bár Monroe hozta magát, a lepattanózást elbukta a Pistons és pont egy Paul Pierce-támadópattanó biztosította be a vesztüket.

Rasual Butler extrája. Az sem volt biztos, hogy keretbe kerül, ma viszont John Wall nagy meccse (27 pont, 11 gólpassz) mellett neki örülhettek leginkább a fővárosi drukkerek, ugyanis a padról beszállva 18 pontot rámolt be, méghozzá 7/8-as mezőnymutatóval – ráadásul az ő két büntetője állította be a végeredményt.

A Wizards legjobb dobói: Wall 27, Butler 18/6, Gortat 14
A Pistons legjobb dobói: Jennings 32/9, Caldwell-Pope 20/12, Monroe 18

Atlanta Hawks–Utah Jazz 100–97

Leolvadt a Jazz. Az első három negyed pontháborúja után az utolsó játékrészben mindkét csapat szenvedett a pontszerzéssel, de négy és fél perccel a vége előtt nyolccal vezettek a vendégek. Itt azonban teljesen szétestek, elrontották utolsó hét dobásukat, nem szereztek több pontot, miközben a Hawksnál Millsap betalált, Korver pedig egy óriási hármast emelt be az utolsó percbe érve – nagy hajrával hozta a meccset az Atlanta.

Millsap és Korver volt a húzóember. Carrol és Scott sem léphetett pályára a hazaiaknál, de az erőcsatár egy 30 pontos, 17 lepattanós meccsel jelentkezett, rendkívül agresszíven és hasznosan kosarazott. A triplavető idén is remek idényt fut, 17 pontja és kulcsfontosságú hármasa mellett 10 lepattanót is leszedett és kiosztott hat gólpasszt – lepattanózásban nyert egyébként nagyon a Hawks, 46–30-ra múlták felül a Jazzt.

Haywardnak nem ment. Favors és Kanter remekelt (együtt 16/22 mezőnyből), Burks is hatékonyan szerezte 22 pontját, de a fő scorerük, Hayward ma gyenge napot fogott ki – 16 dobásából csak 5 ért célt és mindössze 11 ponttal zárt, ez most nem fért bele.

A Hawks legjobb dobói: Millsap 30/12, Teague 20, Korver 17/12
A Jazz legjobb dobói: Burks 22/3, Favors 20, Kanter 16/6

Boston Celtics–Oklahoma City Thunder 94–109

Csak Rondo. A Thunder remekül variálta a védekezési sémákat, amikkel nem nagyon tudott mit kezdeni a Celtics, főleg távoli és középtávoli tempókat dobáltak – ezekből nem tudtak hatékonyak lenni. Egyedül Rajon Rondo játszott kiválóan, egy lepattanóval csúszott le a tripla-dupláról és négy hármast is beemelt, ez tőle finoman szólva is ritka jelenség.

Morrow volt az X-faktor. Arra lehetett számítani, hogy ebben a felállásban Reggie Jackson megszórja magát a Thundernél, de arra nem, hogy Anthony Morrow a padról beszállva 28 pontot rámol be 4/5 triplával. Folyamatosan agresszív volt, kétfejűvé tette a vendégeket és nem is tudott mit kezdeni velük a Boston – a második félidőben 67–43-ra gázolta le ellenfelét az OKC.

A Celtics legjobb dobói: Rondo 20/12, Bradley 17/6, Green 14/3, Sullinger 14, Olynyk 14/3
A Thunder legjobb dobói: Jackson 28/6, Morrow 28/12, Collison 12/6

Miami Heat–Indiana Pacers 75–81

Az utolsó perc döntött. A második félidőben feljavult az Indiana és felülmúlta a Heatet, de 75–75-tel érkeztek meg a felek az utolsó minutumhoz. Itt előbb a 17 pontos Copeland talált be, majd Chalmersre fújtak támadót, az újabb két vendégpontra pedig már nem lehetett válasza a floridaiaknak.

Semmi nem sikerült a Heatnek. 2010 februárja óta nem szereztek ilyen kevés pontot Wade-ék hazai pályán és bár a dobóhátvéd jól játszott, Bosh 3/13-as mezőnymutatója botrányos első opcióként, de Luol Deng 2/10-es estéje sem kerül ki az ablakba. Hiába tért vissza Chris Andersen, a kispad sem tudott változtatni, így nem maradt fegyverük támadóoldalon.

A támadópattanók és Hibbert. A center mindig gondot okozott a Miami számára, ma ismét ő jelentette a különbséget. 16 pontja mellett 15 lepattanót gyűjtött be, amiből 4 támadó volt – az összesen 16 támadópattanó ölte meg a Miamit. Összlepattanókban így végül brutális különbség jött ki, 53–28-ra hozta ezt a Pacers, amit (főleg Bosh-ék ilyen dobóformája mellett) nem lehetett kompenzálni.

A Heat legjobb dobói: Wade 20/3, Williams 15/12, Cole 9, Bosh 9/3
A Pacers legjobb dobói: Copeland 17/9, Hibbert 16, Sloan 15/9

New York Knicks–Orlando Magic 95–97

Clutch volt a Magic. A Knicks érkezett meg előnnyel az utolsó negyedre és a hajrára is, de bő öt perccel a vége előtt Anthony leült ötödik faultjával és itt megfordult a meccs. Két percig semmi nem sikerült a hazaiaknak, Vucsevicsék viszont feljöttek és egy 8–2-es futással meg is fordították a meccset. Az utolsó dobás megvolt a Knicksnek, de J.R. Smith elrontotta (nem volt jó helyzete), így a tegnapi nagy leolvadás után ma szoros meccset tudott hozni az Orlando.

Fournier újabb extrája. A francia hátvéd minden este felülmúlja előző produkcióját, ma 28 pontos karriercsúccsal húzta csapatát, 14 dobása mellett 14 büntetőt is kiharcolt, hatékonyan dolgozott, bedobott két triplát és elcsent négy labdát is – abszolút vezére volt csapatának.

Anthony jól dobott, Hardaway nem. A kiscsatár borzalmas meccseken van túl, de ma ültek a dobásai, 10/17-es mezőnymutatóval 27 pontot szórt be és nagyon megérezte csapata, amikor le kellett ülnie két percre. Hardaway Jr viszont a teljes első félidőt kiülte, majd a második nagy részében pályán volt, de már nem tudta megtalálni dobásait, 1/8-as mutatóval zárt.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 27/6, J.R. Smith 19/9, Shumpert 10, J. Smith 10
A Magic legjobb dobói: Fournier 28/6, Vucsevics 20, Harris 12/3

New Orleans Pelicans–Los Angeles Lakers 109–102

Bryant újabb magánszáma. A Lakers legendája 14 pontot szórt már az első negyedben, végül 33-mal zárt – de megint borzalmas hatékonysággal, 28 dobást vállalt, de csak tízet értékesített. Így konkrétan nem lehetett esélye a vendégeknek, bár ezzel együtt is 41.7 százalékkal céloztak, mindössze 15 gólpasszt osztottak szét.

Anthony Davis brutális. Az erőcsatár újabb remek estét zárt, 25 pontot rámolt be 12/16-os mutatóval, leszedett 12 lepattanót és kiosztott hat blokkot – hátul is kikerülhetetlen, amellett, hogy elöl is tarthatatlan eddig a szezonban. Mellette a dupla-duplázó Evans, illetve Holiday és Anderson is hozta magát, 54,9 százalékkal tüzelt a Pelicans és gyenge büntetőzésük ellenére nem forgott igazán veszélyben a győzelmük.

A festékben nyert a Pelicans. 60 pontot szereztek innen a hazaiak, mindössze 34-et a vendégek, amiben nyilván Davis hatása is benne van, de az is tény, hogy a New Orleans könnyű dobásokat, zsákolásokat vihetett véghez közelről. Ugyanakkor a Lakers is eljutott a festékig, csak ők büntetőket harcoltak ki (vagy betakarták őket, 12 sapkát kaptak), 32 alkalommal állhattak a vonalra.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 25, Evans 19/6, Holiday 17/3, Anderson 17/9
A Lakers legjobb dobói: Bryant 33/15, Boozer 16, Lin 15/3

Denver Nuggets–Portland Trail Blazers 113–130

Rekordközelben a Trail Blazers. A Portland gálázott az első félidőben, 84–50-re vezetett a piros-fekete mezes együttes 24 percnyi játék után, pedig Batumot nélkülözték. Mindössze két pontra voltak attól, hogy beállítsák a csapatrekordot, ugyanis 1986. január 5-én, a Golden State ellen 86 egységet termeltek egy félidő alatt. Alaposan megmaradt lendületük a Charlotte elleni, 23 pontos hátrányból történő fordítás után.

Csapatjáték felsőfokon. A kezdőcsapatból Lillard (10/16 mezőny, 5/6 tripla, 9 gólpassz) és Lopez (21 perc, 8/11 mezőny) ihletett formában játszottak, a cserepadról pedig Kaman és McCollum (22 perc, 15 pont) szállt be jól. 51 százalékos mezőnyhatékonyságuk erősen romlott a második félidőben, de így is 45 mezőnykosarukra 30 gólpassz jutott.

Csak Lawson, és más senki. Hazai pályán átlag alattinak számító 43%-os pontossággal célzott mezőnyből a Nuggets, ráadásul ezt a második félidőben sikerül feltornázni, amikor már rég eldőlt a mérkőzés. Lawson (11/17 mezőnyből, 4/5 hárompontos, 6 gólpassz) mellé a kezdők közül senki sem ért fel, hatékonyság tekintetében egyedül a padról beszálló J.J. Hicksont lehet még dicsérni, aki 20 perc alatt 14 pontig, 11 lepattanóig és 4 gólpasszig jutott. Sokan azt mondták, hogy McGee szeretne játszani, most villoghatott volna a magasemberek ellen, ám mindössze 4 perc játékidőt kapott.

A Nuggets legjobb dobói: Lawson 32/12, Hickson 14, Chandler 11/6
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 27/15, Lopez 19, Kaman 16

Phoenix Suns–Brooklyn Nets 112–104

Brutális hullámvölgyek. Nem tudott mit kezdeni azzal a hatalmas lélektani előnnyel a Nets, hogy már a második negyed elején 19 egységgel vezettek, pedig szinte csak a kegyelemdöfést kellett volna bevinniük. A harmadik negyed utolsó harmadát leszámítva végig lejtmenetben voltak a vendégek, csak Johnson és Bogdanovic buzzer triplája tartotta bennük a lelket. A záró etapban újabb rövidzárlat következett, négy perc alatt egy Williams-dupla érkezett csak, itt dőlt el lélektanilag a mérkőzés a hazaiak javára. Hiába a jó kezdés és a tíz pont feletti termés hat játékostól is, vesztesen távoztak Arizonából.

Megmentők a padról. A hazai kezdőből a három magasember nem tudott sok pontot hozzátenni a csapat összteljesítményéhez, a Morris fivérek és Plumlee 23 pontot tettek a közösbe. Ezzel szemben a cserepadról érkező Gerald Green 28, Isaiah Thomas 21 egységet rámolt be bő 25 perc alatt. Sem Green, sem Thomas nem hoztak kiemelkedő dobásmutatót, de mindketten nagyon hatékonyan büntetőztek, előbbi 11/12-vel, utóbbi 9/9-cel zárta a mérkőzést. Green a végjátékban kulcsfontosságú védekezést mutatott be Johnsonon, amiből könnyű ziccert dobott, előre jelezve ezzel a hazaiak sikerét. Ismét elbírta a Suns, hogy Bledsoe nem villogott (11 pont, 7 eladott labda) és megszerezte az együttes a győzelmet.

A Suns legjobb dobói: Green 28/9, Thomas 21, G. Dragic 18/9
A Nets legjobb dobói: Johnson 21/3, Teletovic 16/12, Lopez 16, Bogdanovic - Williams 14/6-14/6

Minnesota Timberwolves–Houston Rockets 101–113

Javulgatnak az újoncok. Az 1/1-es Andrew Wiggins 15 pontot szerzett elfogadható dobásmutatókkal (6/13 mezőnyből), a Rubio helyén kezdő Zach LaVine pedig nem dobott ugyan jól (2/9 mezőnyből, 8 pont), de kiosztott 9 gólpasszt. A Wolves ugyanakkor nagyon simán bukta a meccset: hiába dobott hibátlanul a mezőnyből Corey Brewer, a Martin-Young-Pekovic trió rossz napot fogott ki, amit nem tudott kompenzálni az egyébként nem rossz kispad sem.

Tovább a győztes úton. Mai sikerével 7–1-gyel áll a Rockets Nyugat élén a Grizzlies-zel társbérletben, simán elbírták, hogy két stabil kezdőjük, Terrence Jones és Patrick Beverley sem játszhatott sérülés miatt. Harden 10 gólpasszt adott (bár mezőnymutatója siralmas, 35% volt), Howard dupla-duplázott és Ariza is szépen hozta magát – de a meccset a cseresor nyerte meg: Papanikolaou, Tarik Black és a veterán Jason Terry is nagyon produktívan kosarazott.

A Timberwolves legjobb dobói: Brewer 18/3, Wiggins 15/3, Martin 12/3.
A Rockets legjobb dobói: Harden 23/6, Howard 22, Ariza 19/9.

NBA, ALAPSZAKASZ
Washington Wizards
–Detroit Pistons 107–103
Atlanta Hawks–Utah Jazz 100–97
Boston Celtics–Oklahoma City Thunder 94–109
Miami Heat–Indiana Pacers 75–81
New York Knicks–Orlando Magic 95–97
New Orleans Pelicans–Los Angeles Lakers 109–102
Denver Nuggets–Portland Trail Blazers 113–130
Phoenix Suns–Brooklyn Nets 112–104
Minnesota Timberwolves–Houston Rockets 101–113

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik