Még mindig az Indiana a keleti úr az NBA-ben

GOBODICS TAMÁS, HEGEDŰS RÓBERT (KEZDŐ5.HU)GOBODICS TAMÁS, HEGEDŰS RÓBERT (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2014.03.27. 09:50
null
Roy Hibbert és az Indiana a Miami újabb legyőzése után elkezdhet reménykedni a nagyobb sikerekben is (Fotó: Reuters)
Az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) ma hajnali játéknapja bővelkedett nagy összecsapásokban. Az élre kívánkozik a Miami Heat és az Indiana Pacers csatája, amely már megidézett valamit abból, hogy milyen csemege várható, ha a papírformának megfelelően ez a két gárda játssza majd a keleti döntőt a playoffban. Keleten bonyolódik a helyzet, mivel a 8. Hawks kikapott, üldözői viszont nyertek, a 3-4. helyért folyó folyó csatában pedig a Raptors javított, a Nets azonban egy újabb hosszabbításos mérkőzést bukott el. Nyugaton sem egyszerű a helyzet: a Memphis és a Suns továbbra is extra formában van, a Clippers ellenben váratlan vereséget szenvedett. Egyvalami biztos, a Spurs-győzelem – sorozatban 15. alkalommal.

 

Charlotte Bobcats–Brooklyn Nets 116–111 – hosszabbítás után
Ld:
Jefferson 35, Walker 20/6, Douglas-Roberts 16/9, ill. Williams 29/15, Teletovic 22/18, Johnson 18/12

Hosszabbítás hosszabbítás hátán. Idegenbeli túráján zsinórban harmadik meccsén kényszerült ráadásra a Nets, és másodjára vesztett. Pedig még Al Jefferson (35 pont, 15 lepattanó) újabb brutális estéjét is sikerült ellensúlyozniuk, a negyed negyedben ledolgozták pár pontos hátrányukat, a végjátékban Deron Williams két nehéz kosarat szórt be (végül 29 pontig és 7 gólpasszig jutott), Shaun Livingston pedig három gólpasszt osztott ki az utolsó percekben, majd az utolsó másodpercben labdát szerzett.

A nagy páros alkotott. Jeffersonról már volt szó, de az irányító Kemba Walker is nagyon odatette magát, 20 pontja mellé 12 gólpasszt osztott ki, ugyanakkor csapatszinten is jól játszottak (50 százalék mezőnyből, 49–32-re megnyert pattanócsata, 9 eladott labda). A legvégén még egy kis elégtételre is sor került: Chris Douglas-Robertset annak idején a Nets draftolta, de később könnyű szívvel lemondtak róla – a 16 pontig jutó hátvéd-kiscsatár a hosszabbításban előbb beszórt egy triplát, majd ő szerezte a meccs utolsó dupláját, amivel biztossá vált a Brooklyn veresége.

Jorge Gutierrez keménykedett. A Nets újonca egy másik újoncot, Cody Zellert faultolt olyan módon, hogy a bírók azonnal leküldték a pályáról flagrant-2 típusú szabálytalansággal. Nagyon nem vitatkozhatott rajta.

Washington Wizards–Phoenix Suns 93–99
Ld:
Wall 29/6, Gortat 17, Ariza 14/3, ill. Dragic 25/9, Bledsoe 23/9, Green 18/9

Nagy formában a Suns. Nagyon kaparnak az arizonaiak a playoffért, és kezd is összeállni a gárda játéka: ez volt sorozatban az ötödik sikerük. A Dragic, Bledsoe tandem 48 pontot, 13-13 gólpasszt és lepattanót hozott össze, amikor pedig pihentek, jött Gerald Green (18 pont). A nagy rohanásba Bledsoe-tól és Dragictól becsúszott ugyan 11 eladott labda, a végjátékban egyszer kellett izgulniuk, amikor Wall kosaraival feljött 3 pontra a Wizards – de 93–90-nál Bledsoe bepörkölt egy triplát, véget vetve a meccsnek.

A Wizards kiszáll a versenyfutásból? Régi nemezise, az 50 százalékos mérleg (36–35) kísérti a fővárosiakat, akik ma nem nagyon tehetnek szemrehányást senkinek: nagyon hajtottak, akartak, Wall (29 pont, 6 gólpassz), Gortat (17 pont, 8/11 mezőnyből) és Ariza (14 pont, 8 pattanó, 4 gólpassz) révén volt három húzóemberük is. Ahol hiányérzetük lehet, azok a büntetők: 8 szabaddobást hagytak ki (a túloldalon egy ment mellé), éppen a fenti trió bakizgatott serényen. Ezzel a vereséggel a Washington jó eséllyel kiszállt a 3-4. helyért folyó csatából, és figyelniük kell hátra, mert a Bobcats bejelentkezett a hatodik helyükért.

Boston Celtics–Toronto Raptors 90–99
Ld:
Sullinger 26/12, Bradley 16/6, Johnson 13/3, ill. Ross 24/9, Lowry 23/12, DeRozan 20

24 óra alatt javított a Toronto. Lehangoló vereséget szenvedett a Raptors Clevelandben, de nagyon összekapták magukat, és Bostonban győzni tudtak – ez azért nagy szó, mert az előző 11, itt lejátszott meccsüket egyaránt elvesztették. A Lowry, DeRozan, Ross kinti trió szenzációsan játszott (67 pont, 9 tripla), amihez a center Valanciunas izmos dupla duplát tett hozzá (15 pont, 14 pattanó) – a ma igencsak gyengélkedő kispadra nem is volt szükség, a harmadik negyedet 15 pontos kényelmes előnnyel zárta a Raptors.

A Boston behorpadt. Hiába osztott ki 15 gólpasszt Rajon Rondo és dobott 16-ot az inkább védekezéséről ismert Bradley, nem nagyon lehetett dicsérni a Celtics kezdőötösét, akiket egyszerűen lejátszott a pályáról a Raptors. A cseresorból Sullinger (26 pont, 8 pattanó, 2 blokk) igyekezett ezt ellensúlyozni, és Chris Johnson is betermelt 13 egységet, de komoly esélye nem volt fordítani a Bostonnak.

Detroit Pistons–Cleveland Cavaliers 96–97
Ld:
Smith 24/3, Singler 18/12, Jennings 17/15, ill. Dellavedova 21/15, Waiters 18, Jack 17/6

A minden mindegy meccs. Egyik csapatnak sincs már reális esélye a playoffra, a tankolásról is lecsúsztak, így nagyjából a becsületéért játszott mindkét alakulat. Eleinte úgy tűnt, hogy a Detroit igyekszik kiszolgálni a közönséget, 82–66-ra vezettek a negyedik negyed elején. A kezdőötös jól dolgozott (Jennings 13 gólpasszt adott és dobott 5 triplát, Smith védő- és támadóoldalon is remek volt, szépen limitálta Luol Denget), azonban az utolsó negyedben kifulladtak, a Stuckey vezette kispad pedig ma értékelhetetlen volt.

Dion Waiters a hős. Nemrég Jarrett Jack, ma a másik hátvéd volt a Kyrie Irvinget még mindig nélkülöző Cavs nyerőembere – de nem csak róla szólt a meccs. A cseresorból Dellavedova 21 pontját 5 triplával és 6 gólpasszal színesítette, Anderson Varejao pedig 12 pontos, 16 pattanós dupla-duplát szállított. A negyedik negyedben lépésről lépésre jött fel a Cavs, az utolsó másodpercben pedig Waiters egy utolsó másodperces tempóval meg is fordította az állást. A záró három és fél percben 10–0-t csináltak a vendégek...

Minnesota Timberwolves–Atlanta Hawks 107–83
Ld:
Martin 18/3, Brewer 18, Dieng 15, ill. Scott 15/6, Millsap 12/3, Carroll 11/3

Formán kívüli csapatok csatája. Mindkét csapat zsinórban három vesztes meccsel érkezett, ám a hazaiak erőt vettek magukon, és megajándékozták közönségüket és nagy győzelemmel – ha már a playoffra gyakorlatilag nincs esélyük. A kezdőötösből négyen értek legalább 14 pontot, egyedül a kisebb arcsérülést összeszedő Ricky Rubio nem – ő viszont 10 gólpasszal és 6 labdalopással a játék más elemeiben remekelt. Meg kell még említeni Gorgui Dienget, az újonc center ismét nagyszerű estén van túl: 15 pontot és 15 pattanót tett a közösbe, 75 százalékkal dobott – mezőnyből és a vonalról egyaránt.

A Hawks kezdhet izgulni. Kyle Korver hiánya továbbra is óriási probléma, a triplavető hiánya ma is 7/28-es kinti mutatót eredményezett a Hawksnál. Az Atlanta nem tudja már menet közben átalakítani a játékát, abban bízhatnak, hogy valakinek elsül a keze kintről – ez ma (sem) történt meg, alig 38 százalékkal dobtak összességében. Az újabb bukta azt jelenti, hogy a Knicksnek tovább nőttek az esélyei, hogy utolérje őket a keleti 8. helyen.

New Orleans Pelicans–Los Angeles Clippers 98–96
Ld:
Morrow 27/6, Davis 16, Miller 16/3, ill. Crawford 31/21, Griffin 21, Barnes 14/12

Griffin nem tudta megnyerni a végén. 97-94-es Pelicans-vezetésnél az erőcsatár szépen lefordult az emberéről, majd faultolták. Egy lépés után még feltette a labdát, a kosarat megadták, de az egalizálást jelentő büntetőt kihagyta. A túloldalon Davis is csak egyet dobott be, de Crawford triplájára már nem volt sok esély, így a Pelikánok a legutóbbi 11 meccsükből nyolcadszor arattak győzelmet.

Hiába dobott jól kintről a Clippers, egy cserecenterrel volt jobb a Pelicans. A vendégek 43 százalékkal értékesítettek 13 triplát, míg a New Orleans csupán háromszor talált be a vonalon túlról. Ebben kulcsszerepet játszott a hét hármast termelő Jamal Crawford, aki 31 pontot szórt (a túloldalon Morrow vitte a prímet, 27-ig jutott). Ennek ellenére nyertek a hazaiak, ugyanis 53–40-re hozták a lepattanózást – ebben kulcsszerepe volt a padról beszállva 14 pontot és 11 lepattanót megszerző Ajincának, a kezdők többnyire kioltották egymást.

Indiana Pacers–Miami Heat 84–83
Ld:
George 23/9, Hibbert 21, Stephenson 15/9, ill. James 38/6, Wade 15, Bosh 8/6

Rangadóhoz méltó volt. Igazán jó meccset játszott egymással a két nagy rivális, Wade és Stephenson összeszólalkozott (a hajrában Stephensont el is küldték az öltözőbe), James könyöke kiütötte Roy Hibbertet, a végén pedig egy pont döntött. David West triplájával az utolsó percben négy ponttal vezetett a Pacers, de Bosh még válaszolni tudott egy hármassal, így bő két mp-cel a vége előtt George Hill büntetőzhetett. Azonban kihagyta mindkettőt, így jöhetett a Heat, a fennmaradó idő viszont kevésnek bizonyult, Bosh dobása rövid lett.

Hibbert üzent. A center már az első negyedben 13 pontig jutott, végül 21-gyel zárt, megmutatta a kritikusoknak, hogy a Heat ellen továbbra is döntő lehet – ráadásul a címvédő ellene bevetett fegyvere, Greg Oden sem tudott vele mit kezdeni. Rajta kívül Paul George is összekapta magát, 23 pontig jutott, így az ő formájukat fejtegető írások „okafogyottá váltak".

James egyedül. A regnáló MVP 38 pontot szórt 11/19-es mezőnymutatóval és sok büntetővel, de Wade 15 pontján és Bosh meccsvégi hármasán kívül nem érkezett sok segítség – igaz, Allen, Battier és Beasley is kihagyta a találkozót.

San Antonio Spurs–Denver Nuggets 108–103
Ld:
Duncan 29, Green 16/15, Parker 10, Ginobili 10, Splitter 10, ill. Brooks 25/12, Faried 24, Mozgov 14/3

Újabb laza meccs. Bár a végén csak 5 ponttal nyerte sorozatban 15. meccsét a listavezető, a negyedik negyednek 17 pontos előnnyel futottak neki, belefért a lazítás a végén. Tim Duncan legszebb napjait idézően (29 pont, 13 pattanó, 5 gólpassz, 2-2 blokk és labdaszerzés) játszott, felvette a kesztyűt az ifjú Kenneth Farieddal (24 pont, 10 pattanó), egyúttal óriási helyet teremtett a többieknek. A mindössze 2 percet kapó Daye mellett a többi kilenc csapatárs legalább két mezőnykosarat dobott, összesen 30 gólpassz került kiosztásra – pedig Parker még nem 100 százalékos, és Ginóbili sem pörgött ma úgy, ahogy megszokhattuk.

A Nuggets mindent megpróbált. Ty Lawson, a gárda motorja rossz napot fogott ki, de helyettese, Aaron Brooks nem (25 pont, 8 gólpassz, 5 pattanó). Faried mellett Darrell Arthur kiosztott 3 blokkot, az orosz center, Tyimofej Mozgov pedig 14 pontos, 11 pattanós dupla-duplája mellett még egy hárompontost is beszórt...

Sacramento Kings–New York Knicks 99–107
Ld:
Cousins 32, McLemore 16/12, Outlaw 15/6, ill. Anthony 36/15, Smith 29/27, Stoudemire 12

Újra jó arcát mutatta a Knicks. Mike Woodson tanítványai már félidőben magabiztosan vezettek és nem is adták ki a kezükből. JR Smith az első negyedben 14 pontot szórt (4/4 tripla!), végül 29-cel és 9/12(!) triplával zárta a találkozót. Carmelo Anthony 36 pontig jutott, csapatszinten pedig bőven 50 százalék felett dobtak mezőnyből és a hármasról is.

Thomas hiányzott. Az irányító kihagyta a találkozót és hiába varázsolt DeMarcus Cousins (32 pont, 15 lepattanó, 8 gólpassz, 10/15 mezőnyből, hibátlan büntetőzés), ezúttal ez kevés volt. Rudy Gay sem hozta a megszokott formáját, így McLemore és Outlaw kosarai is kevesek voltak a győzelemhez.

Még megvan az esély. Az Atlanta vereségével ismét csak két meccs a Knicks hátránya a Hawksszal szemben – nekik tíz, a Sólymoknak 12 találkozót kell még lejátszani.

Utah Jazz–Memphis Grizzlies 87–91
Ld:
Favors 22, Hayward 18/3, Jefferson 15/9, ill. Randolph 22, Conley 19/3, Gasol 18

Óriási akarat van a Grizzliesben. Januárban még nagyon mélyen volt a Memphis, kevés esélyük volt a playoffra – most viszont már ott tartanak, hogy egyetlen vereségre van az ötödik Portland. Ma nem úgy nézett ki, hogy nyernek, mert a Jazz is odatette magát – a negyedik negyedet viszont 29–16-ra hozták, az 500. Grizzlies-meccsét játszó Mike Conley (19 pont, 6 gólpassz), valamint a közösben 40 pontot és 20 pattanót szállító Randolp, Gasol palánk alatti duónak köszönhetően.

Három dupla dupla sem elég. Derrick Favors extra meccse (22 pont, 10 pattanó, 2-2 blokk és labdalopás) mellett a center Kanter (11 pont, 15 pattanó) és a kissé halovány Trey Burke 11 pont, 10 gólpassz) is statisztikai bravúrt ért el, de megint kijött a végjátékban, hogy ennek a Jazznek (még) nincs igazi vezére.

NBA, ALAPSZAKASZ
Charlotte Bobcats
–Brooklyn Nets 116–111 – hosszabbítás után
Washington Wizards–Phoenix Suns 93–99
Boston Celtics–Toronto Raptors 90–99
Detroit Pistons–Cleveland Cavaliers 96–97
Indiana Pacers–Miami Heat 84–83
Minnesota Timberwolves–Atlanta Hawks 107–83
New Orleans Pelicans–Los Angeles Clippers 98–96
San Antonio Spurs–Denver Nuggets 108–103
Sacramento Kings–New York Knicks 99–107
Utah Jazz–Memphis Grizzlies 87–91

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik