Másodszorra is megúszta a kiesést a Celtics és a Rockets

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2013.05.02. 11:20
null
Célba ért a Boston védekezése New Yorkban (Fotók: Reuters)
Érdekes játéknapon van túl a mezőny az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) rájátszásának első körében, ahol az ötödik mérkőzéseknél tartanak a csapatok. Bár a papírforma azt sugallta, hogy a Boston és a Houston is kiesik, mindkét gárda meggyőző idegenbeli győzelmet aratott. Kevin Garnett és társai New Yorkban folytatták, amit három nappal korábban hazai környezetben elkezdtek, a Knicks pedig JR Smith-szel a soraiban sem tudott ellenállni. A Rockets diadala talán még nagyobb szenzáció, hiszen a Thunder ellen Jeremy Lin nélkül is célba értek James Hardenék, így hazai környezeteben akár egyenlíthetnek is, hasonlóan a keleti hetedik kiemelthez. Az Indiana viszont nem remegett meg saját közönsége előtt és újra a maga javára fordította a párharcot, s egy sikernyire került a továbbjutástól. Nézzük, hogyan alakultak az egyes összecsapások!

 

KELETI FŐCSOPORT, NEGYEDDÖNTŐ, 5. MÉRKŐZÉS
New York Knicks (2.)–Boston Celtics (7.) 86–92 (22–20, 17–25, 21–24, 26–23)

Miután 11–0-ával kezdett a Knicks nem sokan hihettek abban, hogy a bostoniakban ma lehet elég erő és elszántság egy újabb diadalhoz, amivel életben maradna a Celtics, ám az első hat mezőnykísérletét elrontó Paul Pierce (16 pont, 8-ból 4 tripla) és a szezont kis túlzással csak legutóbb elkezdő Jason Terry (17 pont, 9-ből 5 tripla) még időben ébredtek és a második negyedben az ő vezetésükkel abszolút átvette a játék irányítását a Rivers-legénység, mely a fordulást követően meglépett hét ponttal, s onnantól már nem is nagyon nézett vissza. Carmelo Anthony (24-ből 8) rengeteget vállalt, de a középső két negyedben leradírozta őt a pályáról a Celtics védelme, s hiába lett 22 ponttal csapata legjobbja, sem ő, sem pedig a 21-et szóró Raymond Felton nem tudta igazán vezérként vinni a hátán a New Yorkot ezen a derbin.

A Knicks ugyan kapott 14 pontot az Év Hatodik Emberétől, JR Smith-től, ám túl későn érkezett már a kosáreső, addigra ugyanis a Boston 15 ponttal meglépett és rendezett csapatvédekezésének köszönhetően 5 pontnál közelebb egyszer sem engedte ellenfelét, mely innentől akár bajban is lehet, hiszen a hatodik derbit Jeff Greenék otthonában rendezik két nap múlva. Az NBA történelmében még soha sem fordított egy gárda sem 0-3-as hátrányból, ám a zöldek úgy fest, hogy megtalálták azt a játékukat, amivel hatékonyak tudnak lenni.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 22, Felton 21, JR Smith 14
A Celtics legjobb dobói: J. Green 18, Terry, Bass 17-17

A négy győzelemig tartó párharc állása: 3–2, a New York javára

Az Indiana ismét előnybe került az Atlantával szemben
Az Indiana ismét előnybe került az Atlantával szemben


KELETI FŐCSOPORT, NEGYEDDÖNTŐ, 5. MÉRKŐZÉS
Indiana Pacers (3.)–Atlanta Hawks (6.) 106–83
(21–22, 29–21, 31–24, 25–16)

PLUSZ – MÍNUSZ
A nap hőse: James Harden, aki végre próféta lett egykori hazájában - 31 pontot szórt 16-ból 10-es mezőnyözéssel, valamint 7 értékesített triplával Oklahoma Cityben és életben tartotta a Houston reményeit.
A nap lúzere: Scott Brooks, aki szinte csak rossz döntéseket hozott a Rockets elleni találkozón, s nem tudott befolyással lenni a csapata számára negatívan alakuló dolgokra ezen az estén sem.

A Pacers képes volt a ritmusváltásra, pedig Atlantában kétszer is simán kapitulált a harmadik kiemelt. A recept megint egyszerűnek bizonyult: a Smith (14 pont, 16-ból 5 mezőnyből), Horford (14 pont, 14-ből 5 mezőnyből) párost sikerült támadásban elég alaposan kibillenteni az egyensúlyból, West (24 pont) és George (21 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) pedig termelték a pontokat. Extraként George Hill (15 pont, 10 gólpassz) nagy fölénnyel nyerte a Jeff Teague (7 pont, 16-ból 3 mezőnyből, 5 gólpassz) elleni párharcot, kérdések így nem is maradtak a hajrára, megint fölényesen diadalmaskodott az aktuálisan otthon játszó gárda, így mehetnek vissza a felek Atlantába, ahol ha tud változtatni a sormintán az Indiana, akkor le is zárhatja a párharcot.

A Pacers legjobb dobói: Da. West 24, George 21, Hibbert 18
A Hawks legjobb dobói: Josh Smith, Horford 14-14, D. Harris 13

A négy győzelemig tartó párharc állása: 3–2, az Indiana javára

 

James Harden ismét remekelt korábbi csapata ellen
James Harden ismét remekelt korábbi csapata ellen

NYUGATI FŐCSOPORT, NEGYEDDÖNTŐ, 5. MÉRKŐZÉS
Oklahoma City Thunder (1.)–Houston Rockets (8.) 100–107
(26–30, 17–20, 32–37, 25–20)

Úgy tűnik, mégsem lesz olyan sima az átállás a Thunder számára Russell Westbrook kiesése után, a Rockets viszont egész egyszerűen más csapat lett, mióta Patrick Beverley (14 pont, 8 lepattanó) is kezdőként fut ki a parkettre. James Harden az első hét(!) triplakísérletét értékesítette egykori csapata csarnokában, végül 31 pontot szórva vitte be a célba a nyolcadik kiemeltet, mely Jeremy Lint ráadásul ma sem tudta nevezni a találkozóra sérülés miatt. A harmadik etapban 37 pontot termelt a Rockets és kis túlzással el is döntötte az összecsapást, onnan már csak nagyon nehezen tudott visszakapaszkodni a 36-ot dobó Kevin Durant húzta vendéglátó.

Reggie Jackson (20 pont, 3 gólpassz) remekül szállt be ma is Westbrook helyén kezdőként, ám őt és a már említett Durantet leszámítva egyedül Serge Ibaka (14 pont, 9 lepattanó) dicsérhető a Brooks-tanítványok közül, ráadásul a hazaiak mestere elég rosszt húzott a center, Asik (21 pont, 18-ból 13 büntető, 11 lepattanó) faultolásával. Egyöntetű vélemény, hogy Westbrook távolléte mellett a fiatal szakvezető megfelelő reakcióinak hiánya miatt bukott el ma az OKC, mely visszaengedte a párharcba a Houstont. Legközelebb Texasban találkoznak a felek, ahol könnyen elképzelhető, hogy egalizál is az eddig meccsről meccsre jobban teljesítő McHale-legénység.

A Thunder legjobb dobói: Durant 36, R. Jackson 20, Ibaka 14
A Rockets legjobb dobói: Harden 31, Asik 21, Garcia 18

A négy győzelemig tartó párharc állása: 3–2, az Oklahoma javára


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik