Már az NBA-logó is Nowitzki árnyékában

ADORJÁN ISTVÁN, TÓTH ATTILA (KEZDŐ5.HU)ADORJÁN ISTVÁN, TÓTH ATTILA (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2013.11.13. 09:51
null
A kedd este Dirk Nowitzkiról szólt Dallasban (Fotók: Action Images)
Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) legutóbbi játéknapján négy összecsapás került terítékre, ezeken sima hazai győzelmek születtek. A legszorosabb a 10 pontos különbséget hozó Mavericks–Wizards csata volt, amely a Dallas sztárjáról, Dirk Nowitzkiról szólt. A Miami Heat a Bucksot, a Golden State Warriors a Pistonst, a Los Angeles Lakers a Pelicanst verte magabiztosan. Apró statisztikai érdekesség, hogy mind a négy vesztes gárda 95 pontot szerzett.

 

Miami Heat–Milwaukee Bucks 118–95

Szerencsétlen Bucks. A Milwaukee-t az ág is húzza, fontos játékosai sérültek, ma pedig annál a bajnoki címvédőnél léptek fel, akik kettőzött erővel igyekeztek elfeled(tet)ni a két nappal ezelőtti, Boston elleni hazai vereséget. A Bucks 2-0-nál vezetett először és utoljára a meccsen.

Két csere nem tudja megváltani a világot. A Milwaukee kezdőötöse összesen 35 pontig jutott, John Henson és Gary Neal a kispadról 36-ig.

LeBron James villogott ma. Az MVP-t nem igazán tudták megállítani a Bucks játékosai, az első félidőben a palánk alatt remekelt, a másodikban pedig a periméterről dobta szét az ellenfelet.

Michael Beasley nem okozott csalódást. A korábbi botrányhős éppen a karrierjét próbálja megmenteni ott, ahol egykor ledraftolták, és egyelőre jól halad. A még mindig fiatal kiscsatár-erőcsatár Ray Allen és Udonis Haslem sérülése miatt közel 20 perces bevetésen vett részt, ez idő alatt 19 pontot szerzett 67%-os hatékonysággal, illetve fontos játékokkal az első negyedben.

A Heat legjobb dobói: James 33/12, Beasley 19/6, Chalmers 15/3.
A Bucks legjobb dobói: Neal 18/9, Henson 18, Antetokounmpo 11/9.

Dallas Mavericks–Washington Wizards 105–95

Dirk Nowitzki nagy estéje. Immár a német sztár a liga történetének 16. legjobb pontszerzője, miután ma megelőzte azt a Jerry Westet, akiről az NBA logójában látható játékost mintázták. Nowitzki a 3. negyed végén egy távoli hárompontossal hagyta le a Los Angeles Lakers legendáját. A következő állomás Reggie Miller a 15. helyen, a Pacers egykori triplavetője alig 83 pontnyira van.

A második negyed volt a döntő. Az első játékrészben pontpárbajt (33-34) láthatott a dallasi közönség, utána viszont megszigorodott a Mavs védekezése, támadóoldalon pedig a cserék (Vince Carter, Gal Mekel, Jae Crowder) lendületes játékával a félidőre már tucatnyi ponttal állt előrébb a hazai csapat.

Trevor Ariza egyedül kevés volt. A kiscsatár 10/17-tel dobott mezőnyből, öt triplát termelt be, de hiába dupla-duplázott mellette Marcin Gortat (12 pont, 12 pattanó) és John Wall 14 pont, 10 gólpassz), a kritikus pillanatokban nem érkezett segítség. Randy Wittman, a gárda edzője el is mondta: csapata a liga legrosszabbul dobó alakulata, ráadásul a védekezésük is nagyon gyenge, így változások lesznek a rotációban, mert ez így nem mehet tovább.

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 19/6, Ellis 19/3, Carter 16/12.
A Wizards legjobb dobói: Ariza 27/15, Wall 14/3, Nene 14.

Golden State Warriors–Detroit Pistons 113–95

Egy percig sem volt izgalmas. A Pistons back-to-back érkezett Oaklandbe, és ugyan előzetesen izgalmas csatára volt kilátás, a Warriors kezdőötöse gyorsan lerendezte a vendégeket. A 35-16-ra megnyert első negyedben nem volt gyenge pontja a csapatnak, Andre Iguodala például 5 gólpasszt osztott ki (végül 11-ig jutott).

Oroszlánbarlang. Ez volt a harmadik hazai meccse idén a Golden State-nek, ez idő alatt összesen 23 másodpercig voltak hátrányban, és elég komoly arányú győzelmeket arattak. Mark Jackson, a gárda edzője erre azt mondta, hogy kezdik megtanulni, hogyan hozzák jó helyzetbe magukat a ligában: akiknél jobbak, azokat megverik, otthon pedig igyekeznek nem hibázni.

60-50-80. A Warriors 60%-kal dobott mezőnyből, 50-nel a triplavonal mögül, és közel 81%-kal büntetőzött, ez a kiegyensúlyozott teljesítmény annyira ritka még a legendásan jó támadójátékkal rendelkező GSW-nél is, hogy az elmúlt 21 évben ez mindössze a második ilyen estéjük volt.

Haszontalan dupla dupla. Andre Drummond idei negyedik dupla-dupláját (16 pont, 14 lepattanó) hozta össze, de ez nem sokat ért ma, mivel a festékben kifejezetten gyenge Warriors több pontot szerzett büntetőterületen belülről, mint az ebben a műfajban ligaelső Pistons.

A Warriors legjobb dobói: Curry 25/6, Lee, J. O’Neal 17-17.
A Pistons legjobb dobói: Drummond 16, Monroe 15, W. Bynum 14.

Jordan Hill karriercsúcsig jutott a Pelicans ellen
Jordan Hill karriercsúcsig jutott a Pelicans ellen

Los Angeles Lakers–New Orleans Pelicans 116–95

Akit beköveteltek a csapatba. Jordan Hillt szurkolók, szakírók hada látta volna szívesen a Lakers kezdőötösében, és Mike D’Antoni be is tette Gasol mellé az erőcsatárt. Az eredmény: 21 pontos karriercsúcs, 11 lepattanó, kiváló dobószázalék, emellett Hill vezetésével a hazaiak nagy fölénnyel nyerték a lepattanócsatát (53-31) is.

A két középső negyedben győzött a Los Angeles. A második negyed elején a cserék, Farmar, Henry, Young és Kaman remeklésével ment 10 pont fölé a Lakers előnye, a 3. negyedben pedig a kezdők tettek hozzá annyit, hogy 24 pontos előnynél ne maradjon izgulnivaló a 4. negyedre.

Probléma-hegyek a Pelicans palánkja alatt. Anthony Davis nagyon korán faultgondba került, és ilyenkor jól látszik, hogy mennyire is fontos ő a New Orleans játékában – ennél is rosszabb hír viszont, hogy cseréje, a remekül blokkoló Greg Stiemsma súlyosnak tűnő térdsérülést szenvedett. Az erőcsatár Ryan Anderson továbbra is maródi, a frissen igazolt Lou Amundson pedig egyrészt egy napja van a csapatnál, másrészt nem az a kategória, mint a fenti játékosok.

A Lakers legjobb dobói: Hill 21, Young 17/3, Henry, Meeks 15/9-15/9.
A Pelicans legjobb dobói: Gordon 17, Davis 15, Evans 11.

NBA, ALAPSZAKASZ
Miami Heat–Milwaukee Bucks 118–95
Dallas Mavericks–Washington Wizards 105–95
Los Angeles Lakers–New Orleans Pelicans 116–95
Golden State Warriors–Detroit Pistons 113–95

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik