Luka Doncic visszatért, hosszabbítást nyert Los Angelesben a Mavs

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.11.24. 09:02
A Lakers New Yorkban is kikapott az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) legutóbbi játéknapján, Portlandben sem szakadt meg a Denver kálváriája, a Heat pedig nagy utolsó negyeddel hozta a kötelezőt Detroitban.

Detroit Pistons–Miami Heat 92–100Detroit Pistons–Miami Heat 92–100

Az utolsó negyedben emberelte meg magát a Heat. Alapvetően kötelező volt nyernie ezen a mérkőzésen a Miaminak, de az utóbbi időben feljavuló Detroit egyáltalán nem adta könnyen magát, sőt, a kissé tompán játszó vendégek szinte végig futhattak az eredmény után. Az első negyed ötpontos elvesztése után a nagyszünetben már héttel égett Erik Spoelstra csapata és a harmadik negyedben sem tudott fordítani a dolgok menetén, sőt: mínusz kilencről vághatott neki a záró etapnak. Ott viszont megtörtént a fordulat, a floridaiak előkapták azt a védekezésüket, amelyet néha már megmutattak idén, elöl pedig a nagyot játszó Tyler Herro rázta fel a gárdát: három triplát is bebombázott, majd kiosztott egy gólpasszt is, vezetésével pedig egy 27–6-os (!) rohamot rakott össze a Miami nyolc perc alatt. Ez azt jelentette, hogy az addigi egyértelmű hátrányból egyértelmű előny lett a hajrára, amit már nem is rontottak el a vendégek – Herro volt a meccs legjobbja (31 pont, 8 lepattanó, 4/8 tripla, 12 pont a negyedik negyedben), de Kyle Lowry is vezérként játszott (15 pont, 8 gólpassz, ebből 7 a negyedik negyedben), Adebayo és Butler is 15-9-5-tel zárt, sőt, a nem 100%-os Duncan Robinson is elsüllyesztett 3/6 triplát. Ugyan a vártnál nehezebben, de egy nagy fordítással csak kipipálhatta ezt az idegenbeli győzelmet a Heat, így 12, 6-tal, holtversenyes keleti másodikként utazhat tovább Minnesotába.

Még tanulnia kell a Pistonsnak. Dwane Casey, a hazaiak vezetőedzője úgy értékelte a történteket, hogy a negyedik negyed nagyon más ebben a ligában, mint az összes többi, máshogy állnak hozzá a csapatok, máshogy is játszanak, az ő csapatának pedig még tanulnia kell, hogy ezt hogyan kezelje. Három negyednyi remek játék után közük sem volt a Heathez a záró etapban, elsősorban támadásban estek szét, hátul pedig a triplákkal nem tudtak mit kezdeni, szétdobták őket Herróék – Casey szerint manapság 10-15 pontnyi különbség is eltűnhet egy-két perc alatt, nekik is sokkal stabilabbá kell válniuk. Egyébként egyénileg a 21 pontos, 3 labdaszerzéses Jerami Grantet és a 9 gólpasszt szétosztó Cory Joseph-et érdemes náluk megemlíteni, Cade Cunningham viszont 6 ponttal, 6 gólpasszal, 4 eladott labdával és 1/7 triplával zárt – neki nem ízlett Lowryék munkája...

A Pistons legjobb dobói: Grant 21/3, Bey 15/9, F. Jackson 13/9
A Heat legjobb dobói: Herro 31/12, Adebayo 15, Lowry 15/3, Butler 15

 

New York Knicks–Los Angeles Lakers 106–100

Majdnem elrontotta a New York. Parádésan kezdték a meccset a hazaiak, a gyenge formában érkező Thibodeau-legénység ugyanis a találkozó elején padlóra küldte ellenfelét: az első negyedet 16 ponttal nyerte a társaság és még a nagyszünet előtt 25 ponttal is vezetett. A kiütést azonban nem sikerült megvalósítani, a Lakers ugyanis felállt a padlóról és a harmadik negyedben visszajött a meccsbe, sőt, ki is egyenlített, így újítania kellett a New Yorknak – úgy, hogy a negyedik játékrészben nyolc percet ült a padon a faultgondokba kerülő Julius Randle. A védekezésüket viszont itt ismét összekapták, megállították Westbrookot, fizikálisan megint ők kerekedtek felül, Immanuel Quickley pedig 12 pontot szórt ebben az időszakban, ő tette hozzá a szükséges extrát. Ez végül elégnek bizonyult, a negyedik negyedben végig vezettek és a hajrában már nem is volt kérdés a sikerük – Randle (20 pont, 16 lepattanó, 5 gólpassz) mellett pedig mindenképpen ki kell emelnünk a magára találó Evan Fournier-t, aki 26 ponttal és 6/9 triplával húzta övéit, ennek megfelelően játszott is 42 percet...

Csak Westbrook maradt állva. LeBron James eltiltását töltötte, Anthony Davis lázasan ébredt és alig 45 perccel a meccs előtt esett be az arénába, Carmelo Anthony azon ritka mérkőzéseit játszotta, amikor szinte minden dobását kiköpte a gyűrű, az utóbbi időben többször is parádézó Talen Horton-Tucker 0 pontot és 0/8 mezőnydobást tett hozzá, a Monk-Ellington páros 2/10 triplával „segített be” a kispadról – ebből azért már látszik, hogy borzasztó napjuk volt. A szorosabb végeredmény és a vállalható produkció egyetlen embernek köszönhető, Russell Westbrooknak, aki 31 ponttal, 13 lepattanóval és 10 gólpasszal tripla-duplázott, az ő energiája nem hagyta totálisan elsüllyedni a vendégeket és a jelentős hátrányból való felzárkózást is ő vezényelte le – csak a harmadik negyedben egymaga 18 pontot szerzett, itt jöttek vissza gyakorlatilag egálra. A záró etapban azonban már ő is kevésnek bizonyult, összesen 19 pontot dobtak csapatként, addigra elfáradtak a nagy felkapaszkodásban – Westbrook szerint nem játszottak elég keményen, Frank Vogel vezetőedző pedig a felboruló rotációt említette, hiszen a beteg Davist teljesen másképp kellett használniuk. Akárhogy is, de az utóbbi hét meccsükből ötödször kaptak ki és 50% alá süllyedt a mérlegük, most Indianában is nagyon nehéz dolguk lesz...

A Knicks legjobb dobói: Fournier 26/18, Randle 20/3, Quickley 14/12
A Lakers legjobb dobói: Westbrook 31/9, Davis 20/3, Bradley 15/9

 

Portland Trail Blazers–Denver Nuggets 119–100

Papírforma. A jó formában lévő, ráadásul otthon ezzel a győzelemmel már 9, 1-re álló Portland egyértelmű esélyesként léphetett pályára az erősen tartalékos Denverrel szemben, a papírformát pedig érvényesíteni is tudta Chauncey Billups csapata. A hazaiak jól kezdtek és már az első negyedben a kezükbe vették az irányítást, a nagyszünetig pedig 14 pontos előnyt pakoltak össze, így nyugodtabban játszhattak a folytatásban. Nagy változás nem is történt, a harmadik negyedben kicsit közelített a Nuggets, de aztán a záró etapban még egy lapáttal rátett a Blazers és összességében magabiztos, egyértelmű sikert aratott. Ennek alapját a Lillard, McCollum páros adta, a két hátvéd ugyanis közös erővel 57 pontot, 69%-os mezőnymutatót, 10/17 triplát és összesen egyetlen eladott labdát jegyzett, velük egy pillanatig sem tudott mit kezdeni a Denver. Melléjük felnőtt Powell, Simons, vagy Little, csapatszinten is pontosan, koncentráltan játszottak, úgyhogy elégedettek lehetnek – fel is jöttek a nyugati top hatba, a kérdés már csak az, hogy képesek-e javítani idegenben, ugyanis most egy három állomásból álló túra következik számukra.

Nincs megoldás a Nuggetsnél. Nikola Jokics ezt a mérkőzést is kihagyta a vendégeknél, a regnáló MVP nélkül pedig ezúttal sem volt elég masszív a Denver, amely már sorozatban ötödik vereségét szenvedte el és 50%-ra romlott a mérlege. Michael Malone alakulata főleg védekezésben volt elveszett, az első félidőben kapott 66 pont után sem tudott csodát tenni a folytatásban és bár a 46%-os triplázás, vagy a 26 kiosztott gólpassz jól mutat, ahogy Jeff Green statlapja (24 pont, 3 blokk, 3/4 tripla) is, de az igazi átütőerő nem volt meg bennük. Most lesz két szünnapjuk rendezni a soraikat, aztán otthon fogadják a Milwaukee-t, majd ismét útra kelnek: egy hétmeccses túra következik számukra, amelyről csak december közepén térhetnek haza ismét.

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 32/15, Lillard 25/15, Powell 15/3
A Nuggets legjobb dobói: Jeff Green 24/9, Morris 16/6, Gordon 11, Barton 11/9

 

Los Angeles Clippers–Dallas Mavericks 104–112 – hosszabbítás után

Visszatért Doncic és a győzelem is. Zsinórban három mérkőzést bukott el a Dallas, ezeket hagyta ki Luka Doncic, a szlovén zseni azonban ezen a találkozón ismét ott volt a parketten és vele együtt rögtön a győzelem is visszatért a csapathoz. Doncic igazi rá jellemző meccset hozott 26 ponttal, 9 lepattanóval, 9 gólpasszal és 2 blokkal, bár nem dobott túl jól, de a játéka és a jelenléte a többieket is felpörgette, Kristaps Porzingis például 30 pontnál állt meg 50% feletti mezőnymutatóval és 10/10 büntetővel. A hullámzó mérkőzésen egyébként mindkét fél vezetett már 10 ponttal is, de a rendes játékidő végén még nem tudta lezárni a dolgokat a Dallas: 102-92-re vezettek a vendégek bő másfél (!) perccel az órán, azonban ezt követően mindent elrontottak, a LAC "megvadult" és Paul George dudaszóra gyűrűbe vágódó hármasával megmenekült a vereségtől. Ez azonban csak elodázta a Mavs sikerét, a hosszabbításban ugyanis egyetlen mezőnykosarat sem kapott Jason Kidd alakulata és 9-1-re nyerte meg ezt az öt percet – egy Kleber-tripla mellett három Porzingis-kosarat láthattunk, a lett magasembernek kulcsszerepe volt a sikerben. Ezzel a fontos győzelemmel le is zárták idegenbeli túrájukat, a következő hat meccsükből pedig ötöt is otthon játszhatnak, míg a „maradék” egyet New Orleansban.

Nem volt jó a Clippers. Védekezésben ezúttal is kapartak a hazaiak, az akaratukra nem lehetett panasz, de támadásban nem igazán találták a ritmust. A gyengén kezdő Paul George ugyan belendült (26 ponttal, 9 lepattanóval és 6 gólpasszal zárt) és az elképesztően nagy meccsmentő buzzerjével el is vitte a show egy részét, de mellette csak Reggie Jackson (31 pont, 10 lepattanó) játszott jól – csapatszinten alig 41%-kal dobtak, a tripláik sem ültek és több eladott labdájuk volt, mint gólpasszuk. Voltak ugyan ők is 11 pontos fórban, de a végén csodával határos módon mentettek egyáltalán hosszabbításra, a harmadik-negyedik negyed túlnyomó részében egyértelműen lejátszotta őket a Dallas. Ezzel a vereséggel 8, 4-re romlottak otthon és összességében negyedszer kaptak ki az utóbbi hat meccsük során, úgyhogy nincsenek jó passzban, igaz, most még zsinórban négy hazai mérkőzés következik számukra.

A Clippers legjobb dobói: R. Jackson 31/9, George 26/3, Zubac 10, Morris 10/6
A Mavericks legjobb dobói: Porzingis 30/6, Doncic 26/12, Finney-Smith 17/6

NBA, ALAPSZAKASZ
Detroit Pistons–Miami Heat 92–100
New York Knicks–Los Angeles Lakers 106–100
Portland Trail Blazers–Denver Nuggets 119–100
Los Angeles Clippers–Dallas Mavericks 104–112 – hosszabbítás után

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik