Legyőzte a ligaelsőt a Cavs, ismét bukott a Boston

GOBODICS TAMÁS, AGÁRDI LÁSZLÓ (kezdo5.hu)GOBODICS TAMÁS, AGÁRDI LÁSZLÓ (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2022.12.22. 10:31
null
Nem Janniszon múlt a Bucks veresége (Fotó: Getty Images)
Újabb hazai vereségbe futott bele a Celtics, a Clevelandé a kiemelt rangadó, 91 pontos félidőt rakott össze a Brooklyn, simázott a Clippers és a Sixers, Pascal Siakam 52 pontja törte meg a New York sikerszériáját, javított a Mavs: ez történt hajnalban az NBA-ben.


Cleveland Cavaliers–Milwaukee Bucks 114–106

Most jobb volt a Cavs. A felek már harmadszor találkoztak ebben a szezonban, az első két alkalommal a Bucks tudott nyerni viszonylag magabiztosan, de a hazai pályán szinte verhetetlen (most már 16–2-es) Cavaliers vissza tudott vágni saját közönsége előtt. A vendéglátók óriási lendülettel kezdtek, elég konkrét védekezési tervük volt arra, hogy hogyan bontsák le a Milwaukee-t Giannis körül, sikerült lelassítaniuk ellenfelüket, miközben ők remek ritmusban támadtak: az első negyedet 35–20-ra nyerték, a nagyszünetben 18 ponttal vezettek, de volt közte 24 is, egyértelmű fölényben voltak. A tempót végig ők kontrollálták, és bár Adetokunbo szezoncsúcsával a Milwaukee próbált visszajönni a második félidőben, de annyira nem tört meg a clevelandi lendület, hogy veszélyessé váljon a különbség - a hajrában, 109–104-nél kellett kicsit kapaszkodni, de még időben elállították a vérzést. Donovan Mitchell újabb remek teljesítménnyel (36 pont, 6 gólpassz, 16 kiharcolt büntető) jelezte, hogy vele ez már egy komoly csapat, Darius Garland 23 ponttal segített be neki, Jarrett Allen pedig 19 pontot és 8 lepattanót tett hozzá - nagyszerű játékkal nyerték meg a rangadót a hazaiak, ezzel egyetlen meccsre megközelítették a listavezetőt.

Jannisz egyedül maradt. A legutóbbi 42 pontos teljesítménye után ezúttal 45-öt dobott Jannisz Adetokunbo, nem rajta múlt a Bucks veresége. A görög klasszis 17/27 mezőnydobását és 11/16 büntetőjét a gyűrűbe küldte, jó helyzeteket vállalt, nem erőlködött kintről, ráadásul leszedett 14 lepattanót és kiosztott 4 gólpasszt, valamint 2 blokkot is – az ő 40 perce alatt +3-ban is voltak a vendégek, ám abban a nyolc percben, amikor leült, 11 egységgel kaptak ki. Rajta kívül csak Brook Lopez és az újonc MarJon Beauchamp érte el a tízpontos határt, Khris Middleton nem játszott, Jrue Holiday 3/12-t dobott, a kispad közel értékelhetetlennek bizonyult, és a 21 eladott labda (főleg úgy, hogy a Cavs megállt tíznél), valamint a festékben elszenvedett vereség sem segített. Mike Budenholzer vezetőedző nagyon dicsérte a Clevelandet és Janniszt is, szerinte a görög szenzációsan játszott, és egy-két jó dobásra lett volna szüksége a csapatnak ahhoz, hogy kijöjjön a gödörből, mert a kiosztásokat nem tudták beverni, ezért kaptak ki. A Boston veresége miatt így is vezetik a ligát, de holnap a nagy formában lévő Brooklynhoz látogatnak egy újabb rangadóra.

A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 36/9, Garland 23/6, Allen 19
A Bucks legjobb dobói: Adetokunbo 45, Lopez 14/6, Beauchamp 11/9

Philadelphia 76ers–Detroit Pistons 113–93

Kiegyensúlyozott 76ers. Sorozatban hatodik győzelmüket gyűjtötték be a hazaiak, és főleg védekezésben remekeltek, 39,2 százalékon tartották a Pistonst mezőnyből, és senkit sem engedtek igazán ficánkolni. Támadásban eközben szépen oszlottak el a terhek a 76ersnél, a sokoldalúan játszó Joel Embiid (22 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz, 4 blokk) mellett Tobias Harris (17 pont, 6/9 mezőnyből), James Harden (15 pont, 8 gólpassz) és De'Anthony Melton (12 pont, 9 lepattanó) is hasznosan játszott a kezdőből, ahogyan PJ Tucker is leszedett 5-5 támadó- és védőlepattanót. A cserék hasonlóan kiegyensúlyozottan játszottak, mint a kezdők, nekik köszönhetően a kispadok csatáját is 47–40-re behúzta a 76ers, úgyhogy az is belefért, hogy Harris és Tucker is csak 21 percet töltsön a pályán.

Csak a büntetőkre támaszkodott a Pistons. Az első negyedben még úgy tűnt, hogy a 76ers inkább a támadójátékával akarja felülmúlni a Pistonst, ezt a 12 percet 37–29-re nyerték a hazaiak, ezt követően viszont egyre brusztolósabb lett a meccs, és főleg a Pistonsnak kellett megizzadnia minden egyes pontért. Az dicséretes a vendégek részéről, hogy 34 büntetőt harcoltak ki, de ebből csak 25 pontot hoztak össze, ugyanakkor az még nagyobb gondot jelentett a számukra, hogy 6/23 triplával zárták az estét. Egyénileg senki sem tudott igazán kiemelkedni, Jaden Ivey 18 dobásból jutott 18 pontig, Bojan Bogdanovic (10 pont, 8 lepattanó) egyetlen mezőnykosárral zárt, ahogyan Marvin Bagley III (10 pont, 10 lepattanó) is nagyrészt a vonalról gyűjtögette a pontjait. A Pistons ezzel az elmúlt nyolc meccséből a hetediket bukta el, és legközelebb a Hawks ellen sem ők lesznek az esélyesek.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 22, Harris 17/6, Harden 15/6
A Pistons legjobb dobói: Ivey 18/3, Hayes 12, Bey 11/6

Atlanta Hawks–Chicago Bulls 108–110

Ayo Dosunmu lett a hős. A második negyed derekán 18 ponttal is vezetett már a Bulls, mielőtt elkezdtek volna visszakapaszkodni a hazaiak, a Hawksnak a negyedik negyedben a fordítás is összejött. Az utolsó perc 104–104-es állásnál vette kezdetét, ekkor Trae Young rontott egy dobást, a túloldalon viszont Zach LaVine elsüllyesztett egy távoli kettest. A Hawksnak az időkérés után összejött az egyenlítés, Onyeka Okongwu zsákolt Young passzából, 11 másodperccel a vége előtt viszont DeMar DeRozan ismét megszerezte a vezetést a Bullsnak, miután kisegítette őt a gyűrű és a palánk is, és bepattant a dobása. A Hawks időkérés nélkül egyből visszatámadott, és Young ismét megtalálta egy zsákolásra Okongwut 4 másodperccel a vége előtt, de a Bullsnak maradt még egy esélye: DeRozan kapta az utolsónak vélt labdát, a próbálkozása viszont gyűrűt sem ért, viszont jött Ayo Dosunmu, aki begyűjtötte a lecsorgót és a dudaszó pillanatában betalált.

Nagyot küzdött a Hawks. Jelentős hátrányt dolgoztak le a hazaiak, és a végére sem fáradtak el, egyetlen figyelmetlenségen múlt a legvégén, hogy nem ment hosszabbításra a meccs, Dosunmu négy ember között szerezte meg a lepattanót az utolsó támadásnál, és a körülményekhez mérten zavartalanul tehette azt vissza. A hazaiaknál szokás szerint Young volt a vezér, aki a 34 pontja mellett 6-6 lepattanóval és gólpasszal is jelentkezett, mellette Okongwu végezte a legnagyobb munkát a 18 pontjával, 11 lepattanójával és 5 blokkjával, és kettejük összjátékából fontos pillanatokban is profitálni tudott a Hawks. A Bullsnál DeRozan vitte a prímet 28 ponttal, 6 lepattanóval és 5 gólpasszal, de LaVine is sokat tett a győzelemért a 22–5–5-ös estéjével, ahogyan Nikola Vucevic (20 pont, 7 lepattanó) is hasznosan játszott, így rövid időn belül kétszer is nyerni tudtak a sorozatban elvesztett négy meccsük után.

A Hawks legjobb dobói: Young 34/21, Okongwu 18, Murray 15
A Bulls legjobb dobói: DeRozan 28, LaVine 22/3, Vucevic 20/6

Boston Celtics–Indiana Pacers 112–117

Haliburton megadta az alaphangot. Parádés első félidejének köszönheti a Pacers a győzelmet, a nagyszünetre 71–43-as előnnyel mehettek el, és az ekkor kiharcolt tekintélyes előny kitartott a meccs végéig. Tyrese Haliburton (33 pont, 8 gólpassz, 6/13 tripla) magas tempót diktált, már a félidőben 20 pontnál és 5 gólpassznál járt, vele nem tudott mit kezdeni a Celtics Marcus Smart nélkül. Haliburton mögött eloszlottak a terhek, a 10 fős rotációból mindenki elért legalább három mezőnykosarat, Aaron Nesmith 15 ponttal és 6 lepattanóval tolta meg a Pacers szekerét, míg a kispadról Chris Duarte szállt be 14 ponttal és 4/5 triplával – csapatként is remekeltek kintről, 18/39 hármast süllyesztettek el. A Pacers ezzel két vesztes meccs után tudott javítani, most Boston után Miami felé veszik az irányt.

Tatum nem tudta egyedül megfordítani. A nagyszünetre gyakorlatilag eldőlt a meccs, az első félidőben 3/10 dobását elsüllyesztő Jayson Tatum viszont nem így gondolta ezt, a fordulás után 28 pontot termelt, és végül 41 ponttal, 5 lepattanóval és 4 gólpasszal fejezte be az estét. Tatum erőfeszítése nem fizetődött ki, egyszerűen túl nagy hátrányban volt a Celtics, és az ő 13/25 jó dobása mellett a többiek 26/76-tal zártak mezőnyből. Jaylen Brown (19 pont, 10 lepattanó) dupla-duplázott, de elhasznált 23 dobást, Malcolm Brogdon (18 pont, 7 gólpassz) is csak 5/13-mal célzott, ráadásul bő egy perccel a vége előtt kihagyta azt a triplát, amivel igazán nyílttá tehette volna a meccset a Celtics, Derrick White pedig hiába dobott rá hétszer is az este folyamán, egyszer sem járt sikerrel, így sorozatban harmadik vereségüket is elkönyvelhették.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 41/12, Brown 19/3, Brogdon 18/6
A Pacers legjobb dobói: Haliburton 33/18, Nesmith 15/3, Duarte 14/12

Brooklyn Nets–Golden State Warriors 143–113

Papírforma. A GSW formáját (nyolcból hat vereség), keretét (Curry, Thompson és Wiggins is hiányzott), idegenbeli mérlegét (most már 3-16, legrosszabb a ligában) és a back-to-back tényét is vizsgálva az volt a realitás, hogy a lendületben lévő Brooklyn magabiztosan hozza a kötelezőt, de talán még ennek fényében is meglepő, hogy mennyire könnyedén győztek a Kyrie Irvinget nélkülöző hazaiak. Az első negyed 46-17-es (!) eredménye önmagáért beszél, a nagyszünetig 91 pontot tett fel a táblára a Nets, olyan érzésünk lehetett, mintha All-Star meccset néznénk - a fordulás után aztán visszavett a gárda, Jacque Vaughn le is kapta a kezdőket, így a 44 pontos különbségről valamelyest szépített a Warriors, de tény, hogy bődületesen nagy verést kaptak a vendégek. Ez volt a Nets történetének legjobb és az egész NBA történetének harmadik legjobb félideje, ennél többet nem is igazán érdemes mondani a derbiről - gálaeste lett belőle, amihez az ellenállást nem mutató GSW csak asszisztálni tudott. A Brooklynnál kilenc játékos is kétszámjegyű pontterméssel zárt és az utóbbi 12 meccsből ez volt Duranték 11. sikere, ráadásul a Knicks vereségével övék a leghosszabb aktív győzelmi sorozat hét meccsel – holnap a Milwaukee-t fogadják egy jóval komolyabbnak ígérkező rangadón, ott sokkal nehezebb dolguk lesz.

A Nets legjobb dobói: Durant 23/3, Sumner 16/3, O'Neale 14/12
A Warriors legjobb dobói: Wiseman 30/3, Moody 17/9, Baldwin Jr. 17/15

New York Knicks–Toronto Raptors 106–113

Siakam karriercsúcsa döntött. Ihletett napot fogott ki a Raptors erőcsatára, aki pályafutása eddigi legjobb meccsét hozta: 52 ponttal karriercsúcsot dobott, 17/25-ös mezőnymutatóval és 16/18 büntetővel zárt, ráadásul leszedett 9 lepattanót és kiosztott 7 gólpasszt, az egész szezon egyik leghasznosabb egyéni produkcióját szállította. Három negyeden keresztül a hátán vitte a Raptorst, de aztán a záró etapban megfogta őt a New York, egyetlen mezőnykosáron tartotta (bár így is dobott kilenc pontot), így a 11 egységnyi különbségről még egyszer fordítottak a hazaiak és 102–101-re alakították az állást. Itt azonban jött Siakam és VanVleet: az irányító gyors öt pontot szerzett, a magasember pedig a többi hetet hozta, az utolsó 25 másodpercben előbb két büntetővel, majd egy 2+1-es játékkal zárta le a küzdelmet, ő volt a mérleg nyelve. A Toronto ezzel november 14-e óta először tudott idegenbeli győzelmet aratni és 4-12-re javította a mérlegét vendégként...

A sorozat vége. Zsinórban nyolc győzelem után szenvedett vereséget a Knicks, amely hiába dobott 55%-kal a Raptors 44%-ával szemben, az eladott labdák 17–5-ös arányát végül nem tudta ellensúlyozni. Julius Randle és RJ Barrett is 30-30 pontot szórt, Brunsont ugyan megfogták, de neki is volt 12 gólpassza, Quickley 6/9 triplát bombázott be, igazából a 12-vel több eladott labda és a héttel kevesebb támadópattanó volt az, amit nem lehetett kimozogni. Így és Siakam extrájával együtt is szorosan alakult a küzdelem, de pont a legrosszabbkor fagytak le és zsinórban öt labdabirtoklásuk maradt üres 102–101 után – ezzel véget ért a sikerszéria, karácsony előtt a Bulls ellen javíthatnak.

A Knicks legjobb dobói: Randle 30, Barrett 30/12, Quickley 20/18
A Raptors legjobb dobói: Siakam 52/6, VanVleet 28/12, Anunoby 15/3

Houston Rockets–Orlando Magic 110–116

A végén jobb volt a Magic. Szoros találkozót vívtak a felek, az első negyedet hat ponttal a Rockets nyerte, amely a nagyszünetben tíz egységgel vezetett és már 15 is volt közte a hazai együttes javára, a fordulás után viszont összekapta magát az Orlando: 62–46-ra nyerte a harmadik-negyedik negyedet a vendégcsapat, újra azt a formáját mutatta, amit az elmúlt egy-két hétben megszokhattunk. Összességében a gyenge triplázás miatt volt sokáig bajban a Magic, de aztán Franz Wagner (25 pont, 4/8 hármas) és Paolo Banchero (23 pont, 13 lepattanó) stabil játéka mellé összeállt a védekezés is, a második félidőben már le tudták bontani a Houstont, így a záró etapban fordítottak, és 96–95 után már nem is adták ki a kezükből a vezetést. Kevon Harris bravúrtriplája után az utolsó percekben már náluk volt a momentum, két és fél percnél Wagner nagy hármasa után pedig már nyolc ponttal vezettek, amit be tudtak osztani – Markelle Fultznak is voltak clutch villanásai, Banchero is jókor talált be, míg a túloldalon Alperen Sengün a legrosszabbkor hagyott ki két büntetőt. A jelenlegi formák alapján papírforma-eredmény született, az Orlando a második félidőben megmutatta, hogy előrébb tart, így hiába a Porter-Green duó 52 pontja a Rocketsnél, továbbra is ők a sereghajtók Nyugaton.

A Rockets legjobb dobói: Porter Jr. 31/15, Green 21/12, Martin Jr. 18/6
A Magic legjobb dobói: F. Wagner 25/12, Banchero 23/3, Anthony 15/9

 

Minnesota Timberwolves–Dallas Mavericks 99–104

Visszavágott a Mavs. Két napja a Timberwolves nyerte a két csapat ütközetét, és a Mavs most sem tudott sokkal jobban játszani, de védekezésben stabilabbnak bizonyult, és a végjátékban ezúttal a maga javára tudott dönteni. Luka Doncic (25 pont, 9 lepattanó, 10 gólpassz) mellett 40 pontot és 8/18 triplát szállított a Hardaway Jr.-Dinwiddie páros, így bár a gépezet most sem volt tökéletes, de a feljavuló védekezéssel ez a tűzerő már elégnek bizonyult a sikerhez. A negyedik negyedben 85–82 után tudott sebességet váltani Jason Kidd csapata, ott sorozatban öt támadást fejeztek be pontos triplával és egy 15–4-es rohammal a kezükbe vették a meccset, amit már nem is adtak ki onnan, az utolsó három percben alig öt pontot kaptak, így sikerült visszavágniuk riválisuknak. A Minnesotánál Anthony Edwards és Austin Rivers is 20 pont fölé jutott, a visszatérő Rudy Gobert 19 ponttal és 15 lepattanóval segített be, de a negyedik negyed második felét elrontották elöl-hátul, így sorozatban három győzelem után újra kikaptak – a pocsék triplázás (8/30) és az említett időszakban elcsúszó védekezés okozta a vesztüket, így most mindkét gárda 16–16-tal áll a nyugati mezőny közepén.

A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 23, Rivers 21/9, Gobert 19
A Magic legjobb dobói: Doncic 25/3, Hardaway Jr. 21/12, Dinwiddie 19/12

Oklahoma City Thunder–Portland Trail Blazers 101–98

Ugyanaz lett a vége. A Thunder két napja Shai Gilgeous-Alexander utolsó pillantos dobásával legyőzte a Portlandet, és most is nagyon hasonló módon zárult a találkozó. A Blazers tíz ponttal nyerte az első negyedet és 14-gyel is vezetett már, az OKC innen próbált meg visszakapaszkodni, amit kőkemény védekezéssel, mérsékelt támadójátékkal, de sikeresen meg is tett, az utolsó negyednek egállal feszültek neki a csapatok. Ott oda-vissza ment a hirig, hol egyik, hol másik csapat tudott egy-két ponttal előrébb kerülni, majd szűk három perccel a vége előtt 93–98 állt az eredményjelzőn, a Portland került közelebb a sikerhez. Itt viszont SGA dobott egy betöréses duplát, majd lopott egy labdát és kiosztott egy gólpasszt Josh Giddey-nek, aztán Damian Lillard elrontott hármasa után Jalen Williams zsákolt, és ezzel már a hazaiak jártak előrébb. Az utolsó percben elképesztő küzdelem zajlott, oda-vissza jöttek a clutch hibák, senki nem tudott kosarat dobni, majd egy feldobásos helyzet után Lillard három másodpercnél elpuskázta az utolsó portlandi lehetőséget és Gilgeous-Alexander két büntetője beállította a végeredményt. Ő a 27 pontjával most is a meccs legjobbjaként tündökölt, miközben a Blazers kereken 20 labdát adott el és főleg a büntetők 25–9-es aránya az, amit nem tudott leküzdeni – Lillard megállt 16 pontnál és 6/19 dobásnál, senki sem érte el a húszas határt a vendégeknél, hiányzott az az egyéni extra, ami kicsit megtolta volna a szekeret. Ez főleg a hajrában domborodott ki, amikor sikerült az utolsó négy dobásukat zsinórban elrontani, illetve eladni egy nagyon fontos labdát és támadópattanót is engedni clutch helyzetben – a végjátékot egyszerűen elszúrta a vendégcsapat, így a Thunder egymás után másodszor is le tudta győzni.

A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 27, Jal. Williams 15/3, Dort 14/6
A Trail Blazers legjobb dobói: Grant 17/6, Lillard 16/6, Hart 13/3

Sacramento Kings–Los Angeles Lakers 134–120

Több pont volt a Kingsben. A védekezéssel egyik fél sem törődött túl sokat az este folyamán, de Mike Brown, a hazaiak vezetőedzője szerint az ő csapata nagyobb akarattal, már-már kétségbeesetten játszott, és rendkívül fontos volt neki, hogy képes legyen nyerni. Ez a második-harmadik negyedben látszott igazán, az egálra hozott első felvonás után ugyanis ebben a két játékrészben 81–60-ra kerekedett felül a vendéglátó, így stabil előnyt épített ki, amit már nem is rontott el a záró etapban – pazar dobóformával, remek lepattanózással, kevés hibával játszott a társaság, ami fontos győzelmet ért. Egyénileg többen is kiemelkedőt nyújtottak, a kezdőben csak Domantas Sabonis nem érte el a 20 pontos határt, ő viszont egy hatalmas tripla-duplát szállított centerként (13 pont, 21 lepattanó, 12 gólpassz) és kiszolgálta a társakat, akik mind 13–17 mezőnykísérlettel és 20–26 ponttal zártak, megvolt a szinte tökéletes egyensúly. A Lakersnél Davis, Westbrook és Reaves sem játszott, LeBron James pedig kihordott lábon egy csúnyának tűnő sérülést, de végül 34 perc alatt 31 pontot, 6 lepattanót, 11 gólpasszt és 2 blokkot jegyzett, de hiába volt rá építve a vendégcsapat is hatékony támadásban, védekezésben annyira semmi közük nem volt a Kings könnyed játékához, hogy egyszerűen túldobta őket az ellenfél. A negyedik negyedben kozmetikáztak, de összességében nem volt reális esélyük a győzelemre az 50%-os mezőnymutató és a 46%-os triplázás ellenére, így az utóbbi tíz meccsükből hatodszor kaptak ki és már 2,5 mérkőzés a hátrányuk még a playint érő 10. helyhez képest is – a Sacto viszont javított a Hornets elleni váratlan pofon után és ott van a playoffot jelentő hatodik pozícióban.

A Kings legjobb dobói: Huerter 26/9, Murray 23/18, Fox 22
A Lakers legjobb dobói: James 31, Walker IV 19/9, Schröder 18/6

Los Angeles Clippers–Charlotte Hornets 126–105

Nem volt kérdés. A fáradtabb, amúgy is más célokért küzdő Hornets az utóbbi két jó meccs után most nem tudta felvenni a kesztyűt, már az első negyedet 37–19-re nyerte a Clippers, amely a nagyszünetben már 71–40-re vezetett, így igazából rendkívül hamar eldőlt a találkozó, a vendégeknek nem volt esélyük. LaMelo Ball most is igyekezett és jó számokkal zárt (25 pont, 11 lepattanó, 12 gólpassz), de összességében nem volt közük a Clippershez, a hazaiak 23 triplát süllyesztettek el 47%-kal, Paul George (22 pont, 8 lepattanó, 8 gólpassz), Kawhi Leonard (16–7–4) és Nic Batum (7/10 tripla) pedig a csökkentett terhelés ellenére is nagyon hatékonyan dolgozott. A Los Angelesnél a könnyed, erőlködés és izgalom nélküli győzelem mellett az is nagy szó, hogy hosszú idő óta először mindenki ott volt a pályán, Leonard, George, Jackson, Zubac és a hetek óta sérült Norman Powell is játékra jelentkezett, így teljes volt a keret – igaz, Tyronn Lue a szezoncsúcsot jelentő tripla és pont (ezzel szenvedtek eddig végig) ellenére kiemelte, hogy 27 labdát adtak el, ami még egy ilyen mérkőzésen sem fér bele. Összességében persze nyilván elégedett volt az estével, újabb győzelmükkel pedig csak másfél meccs a hátrányuk a nyugati első helyhez képest, így abszolút bármi elképzelhető még számukra is, holnap a Sixers elleni rangadón bizonyíthatják, hogy mire lehetnek képesek.

A Clippers legjobb dobói: George 22/12, Batum 21/21, Leonard 16/3
A Hornets legjobb dobói: Ball 25/12, Plumlee 18, McDaniels 16/6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik