LeBron James visszatért, a Boston mégis 130-at dobott a Lakersnek

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.11.20. 08:40
null
LeBron James visszatért, de a Lakers vele a fedélzeten sem bírt a Bostonnal (Fotó: Getty Images)
A Chicago is nyert Denverben, már 11 meccses a Suns sikerszériája, tartalékosan sem botlott a Warriors, Kevin Durant hiányát is elbírta a Brooklyn – ez történt hajnalban az NBA alapszakaszában.

 

Charlotte Hornets–Indiana Pacers 121–118

Majdnem elrontotta a Hornets. Óriási különbség volt a felek között két és fél negyeden keresztül, a hazaiak ugyanis lejátszották a pályáról a Pacerst: védekezésben könyörtelennek bizonyultak, támadásban pedig LaMelo Ball vezetésével parádéztak. Az ifjú irányító szezoncsúcsot jelentő 32 pontot szerzett 12/22-es mezőnymutatóval és 4/9 triplával, leszedett 11 lepattanót és kiosztott 8 gólpasszt, látványos megoldásokat választott és azt csinált, amit csak akart. Mellette Gordon Hayward (25 pont, 3 labdaszerzés, 2 blokk) és a padról 16 ponttal beszálló Kelly Oubre Jr. is kiemelendő, a nagyszünetben 15 ponttal vezettek, a harmadik negyed közepén pedig 25-tel, igazából kiütötték ellenfelüket – csak aztán belealudtak a meccsbe, az Indy cseresora pedig lóhalálában újra élessé tette a találkozót. A záró etap dereka táján már csak hét pont volt a különbség, ekkor megrázták magukat a hazaiak és újra megléptek, de még mindig nem volt vége, az utolsó fél percben visszajött 121–118-ra az Indy, a Hornets pedig eladta a labdát – szerencséjükre nem következett már Pacers-dobás, de a kiütésből körömrágós győzelem lett…

Csak a cseresor dicsérhető. A kezdőötös 15-20 pontos mínuszba sodorta a vendégcsapatot, így Rick Carlisle el is engedte őket, az első sorból senki nem jutott 23 perc fölé és a 20-at is csak ketten érték el. A kispad viszont villogott, Jeremy Lamb, Brad Wanamaker, Kelan Martin, Oshae Brissett és Goga Bitadze ötöse hozta vissza a meccsbe az együttest, de TJ McConnell és Torrey Craig is hozzátett – őket megilleti a dicséret, mert óriásit harcoltak és vesztett állásból csináltak szoros hajrát. Az újabb vereség viszont már sorozatban a harmadik volt a Pacers számára, csak 6–11-gyel áll a csapat, következőleg a New Orleans ellen javítania kell.

A Hornets legjobb dobói: Ball 32/12, Hayward 25/3, Oubre Jr. 16/9
A Pacers legjobb dobói: Lamb 23/12, Brogdon 16/6, Craig 14/3

Detroit Pistons–Golden State Warriors 102–105

Tartalékosan is nyert a Warriors. Gyakorlatilag kötelező, jobban megnézve viszont kicsit trap game volt ez a GSW számára, hiszen a fáradt listavezető back-to-back érkezett, ráadásul a sérült Otto Porter Jr. mellett Andre Iguodala, Draymond Green és az MVP-jelölt Steph Curry sem lépett pályára – így a Payton II, Poole, Wiggins, Toscano-Anderson, Looney sor kezdett. Ennek ellenére három negyeden keresztül az történt, amit ők akartak, különösen a harmadik játékrészben tudtak a Pistons fölé nőni és megléptek már 16 ponttal is, a jó védekezés mellett Poole (32 pont, 4/8 tripla) és Wiggins (27 pont, 11 kiharcolt büntető) elöl is hozta, amit kell. A záró etapra aztán elfogyott az erő, ott érezhetően megtorpantak, a Detroit átvette az irányítást, elkezdte ledolgozni a különbséget, főleg az utolsó három-négy percben tudott közelíteni és fél perccel a vége előtt 105–102-re zárkózott – sőt, Cunningham blokkolta Wigginst, így a hazaiaknak két dobásuk is volt a hosszabbításhoz. A GSW szerencséjére mindkettő kimaradt, így Steve Kerr legénysége ebben az összetételben sem hibázott, 3–1-gyel hozta le keleti túráját és 14–2-vel továbbra is magabiztosan vezeti a ligát.

Nem volt rossz a Pistons. Már csak azért is volt ez trap game a GSW számára, mert a Detroit az előző öt meccséből hármat is megnyert és most is láthattuk a pályán, hogy azért nem volt annyira elveszett a hazai csapat. Cade Cunningham (19 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés, 2 blokk) és Jerami Grant (19 pont, 2 labdaszerzés, 3 blokk) elöl-hátul próbált tartást adni az együttesnek, míg Frank Jackson a padról beszállva 27 pontot és 5/12 triplát tett hozzá, az utolsó negyedre pedig maradt még bennük tartalék. Nem dobtak igazán jól, a lepattanózást is elvesztették, de a végén így is kis híján hosszabbításra mentettek, azonban az utolsó két triplájuk kimaradt, így ezúttal be kellett érniük a tisztes helytállással – az viszont kétségtelen, hogy az utóbbi időben fejlődtek, következőleg pedig a Lakers ellen sem szabad leírni őket.

A Pistons legjobb dobói: F. Jackson 27/15, Grant 19/9, Cunningham 19/9
A Warriors legjobb dobói: Poole 32/12, Wiggins 27/3, Bjelica 14/6

Boston Celtics–Los Angeles Lakers 130–108

James sem segített a Lakersen. Nyolc kihagyott mérkőzés után tért vissza LeBron James a Los Angelesnél, de ő sem tudott segíteni komoly gödörben lévő csapatán, a második félidőben gyakorlatilag esélyük sem volt a vendégeknek. James 23 ponttal, 6 lepattanóval és 2 gólpasszal zárt, nem hozta igazi önmagát, de azért így is a LAL egyik legjobbja volt, rajta kívül pedig Anthony Davis (31 pont, 3 blokk) említhető még pozitívumként, vagy maximum Carmelo Anthony 3/4 triplája. Csapatként viszont ismét csődöt mondtak, a 38 pontos első negyed után támadásban is csak erőlködtek, védekezésben pedig végig, stabilan szörnyűek voltak, nem volt olyan időszakuk, amikor meg tudták volna állítani a Bostont. A remek kezdés (14 ponttal is vezettek) semmire sem volt elég, később már átgázolt rajtuk a Celtics és bár a játékosok ismét elmondták, hogy javulniuk kell, illetve azt is, hogy mindenük adott a jobb játékhoz, így lassan a 20. meccshez közelítve kijelenthetjük, hogy egyelőre nem sikerült előrelépniük és a játékuk, valamint az eredményeik is csalódást keltőek.

Tatum remekelt. Nagyot játszott a Boston vezére, Jayson Tatum, aki kellően felpörgött erre a presztízsmeccsre és bár nincs túl hatékony szezonja, de most megvillant: 37 pontot szórt 50%-os mezőnymutatóval, 4/9 triplával, valamint 11 lepattanóval kiegészítve. Mellette Smart, Schröder és Horford is mindent megtett, sokoldalú, hasznos játékot mutatott, míg a padról Richardson dobott 15 pontot és bár voltak 14 egységnyi hátrányban is, de visszanézve egyértelműen jobbak voltak ellenfelüknél – a második félidőt 23 ponttal nyerték meg, a fordulás után óriási fölénybe kerültek. Az 50 százalékos mezőnymutató, a 38 kiharcolt büntető és az agyonnyert lepattanózás is dicséretes, minden aspektusban lejátszották az enerváltnak tűnő, önmagát kereső Lakerst, ezzel a győzelemmel pedig ismét visszazárkóztak 50 százalékra.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 37/12, Smart 22/3, Schröder 21/3
A Lakers legjobb dobói: Davis 31, James 23/9, Anthony 13/9

Brooklyn Nets–Orlando Magic 115–113

Harden nyerte meg – a vonalról. Kevin Durant pihenőt kapott erre az estére a Netsnél, így pedig nagyon megizzadt most Steve Nash csapata és borzasztóan kellett neki James Harden extrája. Szakáll 36 ponttal, 10 lepattanóval, 8 gólpasszal, 3 labdaszerzéssel és 2 blokkal húzta övéit, de csak 7/25-öt dobott mezőnyből, egyáltalán nem érezte a gyűrűt - viszont bár a szezon elején sokszor előfordult vele, hogy nem kapta meg a fújásokat, most 20 (!) büntetőt harcolt ki, amelyből 19-et pontra is váltott. A 41–25-re elvesztett első negyed után pedig ezekre óriási szükségük volt, égtek 19-cel is, majd a félidőt egy 10–0-val zárták, aztán a harmadik játékrészben ellenfelük fölé tudtak nőni és meglógtak 9 ponttal. Ezzel azonban még nem volt vége, a záró etap kiélezetten alakult, a Magic kiegyenlített, sőt, néha a vezetést is visszavette, de a Nets itt már mindenre válaszolni tudott. A hajrában James Johnson és LaMarcus Aldridge clutch dobásaival sikerült elöl maradniuk, majd az utolsó pontokat 112–110 után stílusosan Harden dobta büntetőből – nehéz, de nagyon fontos győzelmet jegyeztek, így 12–5-re javultak.

Nem volt rossz a Magic. Minden esélye megvolt a győzelemre a vendégcsapatnak, amely 6/10 triplát süllyesztett el az első negyedben és ezzel megalapozta a folytatást. Később voltak hullámvölgyei, de összességében szinte szemmagasságban vívott a Brooklynnal, az újonc Jalen Suggs 21 ponttal és 4/9 triplával az együttes legjobb dobója lett, de összesen hatan jutottak náluk tíz pont fölé, úgyhogy megoszlottak a terhek. A végén nem volt szerencséjük, az utolsó percekben egy-egy clutch játék ellenük döntött, így ismét kikaptak és csak 4–12-re állnak, de ez a játék sok csapat ellen elég lenne a folytatásban.

A Nets legjobb dobói: Harden 36/9, Mills 22/12, Johnson 17/3
A Magic legjobb dobói: Suggs 21/12, F. Wagner 17/6, Okeke 17/6

Milwaukee Bucks–Oklahoma City Thunder 96–89

Brusztolva nyert a Bucks. Nem jött könnyen ez a győzelem a címvédő számára, ugyan a hazaiak remekül kezdtek, tíz ponttal nyerték az első negyedet és kereken hússzal is vezettek úgy, hogy egy másodpercig sem voltak hátrányban, de nem a szép játékról és látványos jelenetekről szólt a derbi. Főleg a második félidőre esett össze teljesen a Bucks támadójátéka és kis híján el is rontotta a meccset 20 pontos fórból, hiszen a negyedik negyedben két egységnyire csökkent a távolság a felek között. A legneccesebb pillanatokban azonban mindig sikerült egy-egy fontos dobással megtolni a szekeret és kirángatni azt a sárból, így az utolsó két percben már ismét egyértelmű volt a helyzet, de ehhez nem a szép támadójátékra, hanem óriási küzdeni akarásra és védekezésre volt szükség. Jannisz Adetokunbo 21 ponttal, 19 lepattanóval, 7 gólpasszal és 4 blokkal állt a társaság élére, ismét ő volt a húzóember, de ebbe most mindenki beletette, amije volt – az viszont azért beszédes, hogy 37 százalékos mezőnymutatóval és 29 százalékos triplázással sikerült nyerni...

Az áttörés maradt el. Josh Giddey, a vendégek újonca szerint az nagy tett volt, hogy ilyen hátrányból visszaküzdötték magukat és szerinte ideális helyzetbe kerültek ahhoz, hogy nyerjenek, de minden olyan esetben hibáztak, amikor áttörhették volna a gátat és átvehették volna a vezetést – minden ilyen labdabirtoklásukat elrontották, a Bucks pedig végül élt az esélyekkel. Giddeyék 35 százalékkal dobtak mezőnyből és 25 százalékkal tripláztak, úgyhogy ezzel és a 89 dobott ponttal azért nehéz lett volna nyerni, de nem jártak messze tőle és a küzdőszellemmel, a védekezésükkel ők is elégedettek lehetnek.

A Bucks legjobb dobói: Adetokunbo 21, Portis 17/9, Middleton 16/9
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 17/6, Giddey 14, Muscala 14/12

New Orleans Pelicans–Los Angeles Clippers 94–81

A második félidő a Pelsé volt. Már az első negyedet 13 ponttal bukta el a New Orleans és a nagyszünet előtt égett kereken 20-szal is, ebből lett 12 a második játékrész lezárásaként, amivel akkor inkább ők lehettek elégedettek – úgy tűnt, hogy érvényesül a papírforma. A fordulás után azonban mintha nem csak térfelet, de szerepet is cseréltek volna a csapatok és sokkal energikusabbnak, agresszívebbnek, fizikálisabbnak bizonyult a Pelicans, amely pillanatok alatt megfordított mindent: már a harmadik negyed végén vezetett és végül 51–26-ra (!) nyerte meg a komplett második félidőt. A nagy fordításban nyilván benne volt az is, hogy a Clippers teljességgel elfáradt, de nem lehet elvenni a hazaiak érdemeit sem, akiknél Jonas Valanciunas (26 pont, 13 lepattanó, 5/9 tripla) és Josh Hart (19 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz) is nagyot játszott, de Ingram, vagy Lewis is sokat tett hozzá. Érthetően boldogan értékeltek a találkozó után, hiszen a 17. meccsükön ez még csak a 3. győzelmük volt ebben a szezonban...

Kifulladt a Clippers. A back-to-back érkező vendégek egy félidőn keresztül a tudásuknak megfelelően játszottak, domináltak, majd a fordulás után annyira kiütközött rajtuk a fáradtság, hogy nem is lehetett más a vége, mint sima vereség. Annyira elkészültek az erejükkel, hogy támadásban szinte semmit sem tudtak bedobni, semmilyen figurájuk nem jött ki, aztán ahogy a Pels fordított, már mintha a hitük is elhagyta volna őket. Nic Batum fogalmazott úgy, hogy a második félidőben már szinte mozdulni is alig tudtak és azzal a játékkal bárkitől, bárhol, bármikor kikapnának – a back-to-back vereség nem jött jól, most viszont hazamehetnek, hogy a Dallast fogadják.

A Pelicans legjobb dobói: Valanciunas 26/15, Hart 19/3, Ingram 17/9
A Clippers legjobb dobói: George 19/9, Batum 12/6, Hartenstein 11, Mann 11/3

Denver Nuggets–Chicago Bulls 108–114
Jobb volt a Chicago.
Nem játszott tökéletesen a nyugati túra utolsó, ötödik állomásához érkezett Bulls, gyengén triplázott, a labdát sem járatta igazán jól, de így is talált módot arra, hogy újabb fontos idegenbeli sikert húzzon be. Ezt a módon most elsősorban Zach LaVine szolgáltatta, aki 36 ponttal és 14/24 jó dobással húzta övéit és a meccs utolsó öt percében egymaga 12 pontot szórt – ugyan vezettek a vendégek, de LaVine extrája kellett ahhoz, hogy be is tudják fejezni a munkát. Mellette DeMar DeRozan (26 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) is hozta magát, csapatszinten 24/24 büntetőt dobtak be, 50-38-ra nyerték a lepattanózást és bár korábban ők is voltak 12 pontos hátrányban, de a remekül sikerült harmadik negyedükkel kézbe vették a dolgokat és végül legyűrték a Denvert. Így 3–2-vel tudták le ezt a kirándulást, összességében pedig 11–5-re állnak, most pedig hazatérhetnek, hogy a New Yorkot fogadják.

Jokics nem játszott, megsüllyedt a Denver. Vezére nélkül lépett pályára a Nuggets és bár összességében így sem játszott rosszul, de azért csak kikapott sorozatban harmadszor is, így hirtelen elkezdett süllyedni a tabellán. A hazaiaknál Aaron Gordon próbálta átvenni az első opció szerepét, 28 ponttal, 9 lepattanóval, 4 gólpasszal és 2 blokkal zárt, mellette Will Barton (23 pont, 9/16 mezőnyből) és Facundo Campazzo (16 pont, 4/5 tripla) is jól mozgott, de a festékben nagyon kikaptak, a palánk alatt pedig szétszedte őket a Chicago, 17–7-re bukták el a támadópattanózást – itt nagyon érződött Jokics hiánya és hogy egyetlen igazi center sem maradt a rotációban. Ezt a jobb kinti dobóteljesítménnyel végül nem tudták ellensúlyozni, a harmadik negyedet 35–26-ra bukták el, a végén pedig LaVine soknak bizonyult számukra – gödörbe kerültek, ráadásul következőleg Phoennixbe látogatnak.

A Nuggets legjobb dobói: Gordon 28/3, Barton 23/9, Campazzo 16/12
A Bulls legjobb dobói: LaVine 36/9, DeRozan 26, Jones Jr. 16

Phoenix Suns–Dallas Mavericks 112–104

Nem lassít a Suns. Két nappal ezelőtt is legyőzte a Dallast a Phoenix és ezúttal is hasonló volt a képlet: úgy tűnt, hogy nyerhetnek a vendégek, hiszen a harmadik negyed behúzása után hat ponttal vezettek és jónak tűnt a játékuk, aztán a záró etapban szintet lépett és végül ismét győzött Monty Williams legénysége. A negyedik negyed elején rögtön egy 10–2-vel nyitottak, ezt követően is bevertek több triplát ritmusos, jó labdajáratás után, vagy akár leindításból, hirtelen sokkal nagyobb sebességgel kezdtek el játszani és utólag a játékosok is azt mondták, hogy nagy élvezettel kosaraztak ebben a 12 percben. Ennek 33–20-as győzelem, fordítás és a meccs összességében biztos megnyerése lett az eredménye úgy, hogy egyéni extrát nem láttunk náluk, ismét tökéletesen megoszlottak a terhek: Booker 19 pontja mellett 7/7-et dobott mezőnyből Mikal Bridges, 18 ponttal és 14 gólpasszal dupla-duplázott Chris Paul, 17 lepattanót szedett le Deandre Ayton, a padról pedig Johnson, McGee és Payne is kétszámjegyű pontterméssel jelentkezett. Ezzel a sikerrel már 11 meccsre rúg a győzelmi sorozatuk, amire a 2006–2007-es szezon óta nem volt példa a klubnál, így jelenleg csak a Warriors előzi meg őket a tabellán.

Nem tudott újítani a Dallas. Luka Doncic nélkül nem volt sok opciója a Mavsnek, a legutóbbi játékot próbálta meg kicsit jobban csinálni és ez hellyel-közzel sikerült is: Kristaps Porzingis (23 pont, 12 lepattanó, 3/6 tripla), Jalen Brunson (18 pont, 10 gólpassz) és Tim Hardaway Jr. (18 pont) is igyekezett, kihozták a meccsből, amit lehetett. Ez három negyeden keresztül úgy tűnt, hogy akár elég is lehet, aztán a záró etapban kaptak egy dózist a tavalyi nyugati bajnok legjobb játékából, amelyhez Doncic nélkül semmiképp sem érhettek fel, így nem tehettek mást, fejet hajtottak ellenfelük előtt. Reménykednek benne, hogy a szlovén sztár már holnap, a Clippers ellen visszatérhet, hiszen edzésmunkát már végzett, meglátjuk, hogy vele mennyivel lesznek eredményesebbek.

A Suns legjobb dobói: Bridges 19/9, Booker 19/9, Paul 18/6
A Mavericks legjobb dobói: Porzingis 23/9, Brunson 18/3, Hardaway Jr. 18/6

Sacramento Kings–Toronto Raptors 89–108

Simán nyert a Toronto. A 19 pontos végeredmény nem is írja le jól, hogy mekkora volt a különbség a felek között, az már talán jobban, hogy a Raptors kereken 30-cal is vezetett már az este folyamán és a két középső játékrészt összesen 66–39-re nyerte meg. Pascal Siakam főleg az első félidőben parádézott, de összességében is remek számokkal zárt (32 pont, 10/12 mezőnyből, 3/3 tripla, 8 lepattanó, 2 blokk), a 23 pontos, 5/11 triplás Gary Trent Jr. is kiemelést érdemel, de igazából a három negyeden keresztül szenzációs csapatszintű támadójátékukkal és a végig harapós védekezésükkel tudtak nagyon sima idegenbeli győzelmet aratni. Beszédes, hogy úgy győztek ilyen különbséggel, hogy a záró etapot teljesen elengedték és ott összesen 12 egységet tudtak feltenni a táblára – sorozatban három vereség után nyertek, rájuk fért már.

Nem talál ki a gödörből a Kings. Az utóbbi hét meccsből hatodszor kapott ki a Sacramento, méghozzá ismét pocsék teljesítménnyel, 38 százalékos mezőnymutatóval, 24 százalékos triplázással, 64 százalékos büntetőzéssel, 53–39-re elvesztett lepattanózással, esély nélkül. Egyénileg is csak ketten jutottak náluk tíz pont fölé, senki nem tudta egyedül menteni a helyzetet, a korábbi jó meccseik után most nagyon mélyen vannak – Tyrese Haliburton fogalmazott úgy, hogy erre már nincsenek kifogások, egyszerűen szörnyűek voltak most és kész, nincs ezen mit szépíteni.

A Kings legjobb dobói: Fox 17, Barnes 14, Metu 10/6, Hield 10/9
A Raptors legjobb dobói: Siakam 32/9, Trent Jr. 23/15, VanVleet 13/6

NBA, ALAPSZAKASZ
Detroit Pistons–Golden State Warriors 102–105
Boston Celtics–Los Angeles Lakers 130–108
New Orleans Pelicans–Los Angeles Clippers 94–81
Denver Nuggets–Chicago Bulls 108–114
Sacramento Kings–Toronto Raptors 89–108
Charlotte Hornets–Indiana Pacers 121–118
Brooklyn Nets–Orlando Magic 115–113
Milwaukee Bucks–Oklahoma City Thunder 96–89
Phoenix Suns–Dallas Mavericks 112–104

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik