LeBron James döntött, ott van a rájátszásban a Lakers

Vágólapra másolva!
2021.05.20. 08:57
null
Ezzel a triplával nyerte meg LeBron James a Lakersnek a meccset (Fotó: Twitter/ESPN Stats&Info)
Kiváló meccsen győzött le a címvédő egy nagyon jól védekező Warriorst, így megvan a hetedik helye az NBA rájátszásában – a másik találkozón a Memphis maradt életben és tehet még egy próbált a GSW ellen.

 

Memphis Grizzlies–San Antonio Spurs 100–96

Majdnem elrontotta, de életben maradt a Grizzlies. A mérkőzés tétje az volt, hogy aki nyer, az még játszhat egyet a playoffért a Lakers–Warriors vesztesével és a hazai pályán játszó Memphis úgy kezdett, hogy ezt abszolút átérezte: parádés első negyeddel 38–19-es előnybe került és már 21 ponttal is vezetett. Ezt követően viszont teljességgel megállt a tudomány, a következő két játékrészben összesen 34 pontot szereztek és konkrétan hátrányba kerültek, a sima győzelem helyett vért kellett izzadniuk a végén. A Spurs aztán szűk hét perccel a lefújás előtt vezetett utoljára, utána Dillon Brooks sorozatban három labdabirtoklást fejezett be kosárral és ezzel beindította a Grizzliest, amely többet már nem nézett hátra – érkeztek Ja Morant fontos játékai, Kyle Anderson bevert egy triplát, Desmond Bane is beköszönt és bő egy percnél már nyolc ponttal vezettek. Innentől nem rontották el, Brooks nagyon fontos dobásai és 24 pontja, valamint Morant 20 pontja és 6 gólpassza mellett emeljük ki Jonas Valanciunas estéjét is, aki 23 ponttal, szezoncsúcsot jelentő 23 lepattanóval és 3 blokkal jelentkezett – ez a három játékos 38–41 percet töltött a parketten és egyébként érdekesség, hogy velük +14-+26-ban volt a csapatuk... Mindenesetre kiharcolták azt, hogy játszhatnak még egy meccset, az ellenfelük pedig a Warriors lesz, méghozzá idegenben.

Mindent megtett, de elvérzett a Spurs. A vendégek a kezdeti borzalmasan nagy hátrányuk után foggal-körömmel, óriási erőket mozgósítva, védekezésben hatalmasat küzdve visszajöttek, a vezetést is átvették, a végére azonban elfáradtak és nem tudtak már reagálni a Memphis válaszára. Gregg Popovich vezetőedző így is megdicsérte csapatát, szerinte ahogy az egész szezonban, úgy most is mindent megtettek játékosai, a körülményektől, az állástól, az esélyektől függetlenül is mindent beleadtak és neki csak ez számít. Egyénileg DeMar DeRozan (20 pont, 5/21 mezőnyből) és Rudy Gay (20 pont, 8/21 mezőnyből) próbálta megoldani a dolgokat, de rengeteget hibáztak, ahogy a tripla-duplázó Dejounte Murray (10 pont, 13 lepattanó, 11 gólpassz, 4/17 mezőnyből) is – csapatszinten 35%-kal céloztak csak, így végül nem tudtak nyerni. A szezonjuk itt véget ért, szégyenkezniük nincs miért, meglátjuk, hogy merre indulnak jövőre.

A Grizzlies legjobb dobói: Brooks 24, Valanciunas 23, Morant 20/6
A Spurs legjobb dobói: DeRozan 20, Gay 20/9, Johnson 11/3

 

Los Angeles Lakers–Golden State Warriors 103–100

LeBron James „fél szemmel” nyerte meg a meccset. Remek színvonalat, mindkét oldalon nagyszerű védekezést és végletekig kiélezett izgalmakat hozott ez a találkozó, amelyen ismét kiderült, hogy két nagyon veszélyes csapatról beszélünk. Ezzel együtt az első félidő még abszolút a Golden State-ről szólt, a vendégek talán meglepően jól játszottak, teljességgel levédekezték a Lakers kissé körülményes játékát, közben pedig Steph Curry extráival folyamatosan növelték az előnyüket – a nagyszünetben 13 ponttal vezettek, az ő szájízük szerint alakult a meccs. A fordulás után aztán változott a helyzet, Dennis Schröder vezetésével felszívta magát a Los Angeles, Frank Vogel pedig változtatott, Anthony Davist tette centerbe és a klasszikus centereit elfelejtette – ez a gyorsabb szerkezet már nem ízlett a fáradó Warriorsnak, sokkal nehezebben kerültek helyzetbe a vendégek, a felkeményedő Lakers pedig elkezdett visszajönni. A negyedik negyed elején előbb egyenlítettek, majd a vezetést is átvették a hazaiak, úgy tűnt, hogy itt el is döntik a találkozót, de a Golden State-nek még volt válasza, csavart egyet a védekezésén a gárda és Curry dobásaival egészen a legvégéig partiban voltak. Olyannyira, hogy szűk három percnél még ők vezettek három ponttal, de itt sorra rontották el a dobásaikat, míg a Lakersnél volt egy LeBron James: a bajnok vezérének ugyan Draymond Green belenyúlt a szemébe, ápolni is kellett két és fél perccel a vége előtt, de aztán 100–100-nál, az utolsó percben, a támadóidő lejártának pillanatában, dudaszóra bebombázott egy óriási triplát, amellyel végül szállította a győzelmet csapatának. A hátralévő időben ugyan már a Lakers sem talált be, de a GSW sem tudott pontot szerezni, úgyhogy végül ez a James-dobás döntött annak ellenére, hogy nem sokat látott belőle – ő végül 22 ponttal, 11 lepattanóval és 10 gólpasszal tripla-duplázott, a 42 percet játszó Anthony Davis 25 pontig és 12 lepattanóig jutott, a LAL pedig 40%-os mezőnymutatóval is biztosította helyét a rájátszásban.

Hiába Curry extrája és a nagy védekezés. Abszolút partiban volt a Warriors, sőt, a meccs nagyobb részében vezetett és közel állt az idegenbeli bravúrhoz – elsősorban a rendkívül kemény, pontos védekezés miatt, remekül rotáltak vissza, ültek a duplázásaik, le tudták lassítani a Lakers kulcsembereit, tényleg nagyon jó munkát végeztek hátul. Elöl pedig az ugyanilyen kemény védekezés sem ért sokat Steph Curryvel szemben, a liga pontkirálya úgy dobott 37 pontot 12/23-as mezőnymutatóval és 6/9 triplával, hogy könnyű helyzete szinte nem is akadt, minden egyes labdáért, dobásért meg kellett harcolnia – segítséget maximum csak a 21 pontos Andrew Wigginstől kapott ilyen téren. A negyedik negyedben is akkor állt el a vérzés, amikor Curry visszajött, másfél percnél is az ő büntetőivel egyenlítettek ki, de neki is voltak fontos hibái, elfáradt a végére – nagyon kíváncsian várjuk, hogy két nap múlva mennyi energia lesz benne és az egész Golden State-ben, mert most óriásit harcoltak, ott viszont már tényleg a kiesés elkerülése lesz a tét. A Lakers megszerezte a hetedik helyet és a Sunsszal találkozik az első körben, a Warriors pedig a Grizzliest fogadja hazai pályán azért, hogy nyolcadikként bejuthasson a rájátszásba.

A Lakers legjobb dobói: Davis 25/3, James 22/6, Caruso 14/6
A Warriors legjobb dobói: Curry 37/18, Wiggins 21/3, Bazemore 10/9, Poole 10/6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik