Lakers-győzelem a Suns ellen, Dallasban is nyert a GSW

GOBODICS TAMÁS, AGÁRDI LÁSZLÓ (kezdo5.hu)GOBODICS TAMÁS, AGÁRDI LÁSZLÓ (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2023.03.23. 09:04
null
Anthony Davis (labdával) volt a Lakers vezére a Suns ellen (Fotó: Getty Images)
Nem hibázott a Bucks, a Sixers, a Nuggets és a Grizzlies sem, visszatért Ja Morant és Karl-Anthony Towns, míg a Miami a Knicks elleni ki-ki meccset húzta be: ez történt hajnalban az NBA-ben.

 

 

Washington Wizards–Denver Nuggets 104–118

Kezd kilábalni a gödörből a Nuggets. Az elmúlt időszak gyengébb formája után az előző négy meccséből hármat megnyert a Nuggets, sikerült lendületbe jönniük a keleti túrájuk végére. A Wizards tökéletes ellenfélnek bizonyult, a hazaiaknál Kyle Kuzma és Bradley Beal sem lépett pályára, és nélkülük csak a 25 pontos Kristaps Porzingis és a sokoldalú Deni Avdija (16 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) tudott érdemben hozzátenni a csapat támadójátékához, így csak egy félidőn keresztül tudtak meccsben maradni – a harmadik negyedet 39-16-ra nyerte a Nuggets, és ezzel el is dőlt a meccs. A vendégeknél Nikola Jokics agresszívan kereste magának a pontszerzési lehetőségeket, el is jutott 31 pontig 12/16 jó dobással, és hozzátett ehhez 12 lepattanót, 7 gólpasszt és 3 labdaszerzést is, tarthatatlan volt. Jokics mellett Jamal Murray (17 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz) és Michael Porter Jr. (21 pont, 7 lepattanó, 6/9 tripla) is villogott, de az igazán jelentős különbség abból alakult ki, hogy csapatszinten 15/32 triplával zártak, miközben a Wizards csak 4/26-ot szenvedett össze. A Nuggets most hazatér, és néhány nap pihenő után a keleti éllovas Bucks lesz a következő ellenfelük.

A Wizards legjobb dobói: Porzingis 25/3, Avdija 16/3, Goodwin 12
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 31/6, Porter Jr. 21/18, Murray 17/9

 

Dallas Mavericks–Golden State Warriors 125–127

Kulcsgyőzelem a Warriorstól. A tavalyi nagydöntő óta először volt képes egymás után két idegenbeli mérkőzést megnyerni a címvédő, ami nagyon fontos mérföldkő volt a szezon során, de ennél is fontosabb, hogy ezzel a sikerrel 2-1-re megnyerte a Dallas elleni egymás elleni párharcot Steve Kerr alakulata, ami holtverseny esetén eldönti a csapatok közötti sorrendet - nem mellesleg így másfél meccsre nőtt a különbség a Golden State javára. A végig kiélezett, szoros, sokpontos találkozón egyik fél sem tudott tíz ponttal meglógni egy pillanatra sem, folyamatosan egymás sarkát taposták a csapatok, és így érkeztünk el a végjátékhoz is, amikor Jaden Hardy kihagyott büntetője után 120-120 állt az eredményjelzőn bő másfél perccel az órán. Itt azonban Steph Curry megtalálta Draymond Greent, aki a legfontosabb pillanatban villant és egy 2+1-es játékkal előnyhöz juttatta a GSW-t, majd Christian Wood duplája után előbb Donte DiVincenzo, majd Luka Doncic is hibázott - a szlovén 32 másodpercnél hagyott ki egy triplát, ami döntőnek bizonyult. A Warriors megszerezte a lepattanót, lepörgette az órát, majd Curry gyilkos ziccert tett fel alig 8 másodperccel a vége előtt, így kényszerhelyzetbe került a Mavs, Doncic pedig ráadásul nem is triplát vállalt hárompontos hátrányban, hanem csak duplát - de mindegy is, mert az is kimaradt, így Kevon Looney egyetlen másodperccel az órán lezárhatta a találkozót, Reggie Bullock kozmetikázó triplája nem számított. Egyéni extra nem volt a Warriorsnál, Jonathan Kuminga 22 ponttal lett a legjobb dobó, sem Curry, sem Klay Thompson nem váltotta meg a világot, de remek csapatjátékkal sikerült behúzniuk ezt a nagyon fontos győzelmet, így hatodikak Nyugaton, és alig egy meccs a hátrányuk a negyedik Sunshoz képest - ráadásul a következő hat találkozójukból ötöt is otthon vívhatnak meg.

Doncic visszatérése sem segített. Öt kihagyott meccs után léphetett újra pályára a szlovén klasszis, aki jól is mozgott, dobott 30 pontot, leszedett 7 lepattanót és kiosztott 17 (!) gólpasszt, de csak 11/27-et dobott mezőnyből és 2/10-et távolról, ráadásul a clutch végjátékban is elkövetett két nagyon fontos hibát. Kyrie Irving ezúttal nem játszhatott, nélküle kellett megvívni ezt a nagy jelentőséggel bíró ütközetet, és a csapatvédekezés megint nem állt a helyzet magaslatán, így bár Doncic vezetésével támadásban egyben voltak (Hardy 6/9 triplát dobott, Wood 19 pontig jutott, összesen hatan szórtak tíz felett), de a végjátékban kulcsfontosságú hibákat vétettek, így nem tudták túldobni riválisukat. Most már kezd rezegni a léc, mert 50% alá csúsztak és a holtversenyes 9-10. helyen állnak csak Nyugaton, a mezőny annyira szoros, hogy még bármi lehet, de az utóbbi hetek formája alapján nem biztos, hogy ők lehetnek a legnyugodtabbak...

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 30/6, Hardy 27/18, Wood 19
A Warriors legjobb dobói: Kuminga 22/6, Curry 20/6, Poole 16

 

Miami Heat–New York Knicks 127–120

Az utolsó negyed döntött. Szoros meccset vívtak a felek, a kiélezett első félidő után a harmadik negyedben egyszer már meglógott a Heat kétszámjegyű különbséggel, de innen még visszajött a Knicks, és a záró etapban egyetlen egységgel vezetett csak, amikor Jimmy Butler visszatért a pályára. A vezér beszállása aztán ismét stabilizálta a floridaiakat, akik három perc alatt eldöntötték a küzdelmet, és egy 16-2-es futással ledolgozhatatlan előnyt építettek fel - védekezésben feljebb kapcsoltak, támadásban pedig néhány fontos, lélekölő dobással tudtak fölénybe kerülni. Butler remeklése (35 pont, 9 gólpassz, 4 labdaszerzés) mellett emeljük ki Tyler Herrót is, aki 22 pontjából 14-et, közte négy triplát süllyesztett el a záró etapban, akkor villogott, amikor a leginkább szükség volt rá, és Erik Spoelstra is azt mondta, hogy csapata egy igazi nyerő társaság, a legfontosabb időszakban hozza a legjobb formáját. Mellettük a 19 pontos Vincent és a sokoldalú Adebayo is jól mozgott, csereirányítóként most még Kyle Lowry is hasznos volt (14 pont, 2/4 tripla), lehet, hogy ez lesz az ő szerepe - a Heat ezzel a sikerrel utolérte a Brooklynt a keleti hatodik helyen, most pedig éppen az említett nagy riválist fogadja majd.

A védekezés hiányzott. Tom Thibodeau, a Knicks vezetőedzője úgy értékelte a találkozót, hogy a Miami nyilvánvalóan nagyon jól játszott, míg ők nem tudtak stabilan védekezni, túl könnyen engedtek kosarakat Butlernek és társainak. A hétfőn 57 pontot szóró Julius Randle most megállt 15-nél, ő eléggé elveszett Adabayóék szorításában, már ami a dobásokat illeti, míg a Brunson-Barrett páros még Quentin Grimes 6/10 triplájával együtt sem tudta leküzdeni a tudatosan, motiváltan játszó ellenfelet. Thibodeau ezzel együtt nem volt elégedetlen, szerinte kemény meccset játszottak egy remek csapat otthonában, a végén hiányzott a stabilabb védekezés, de nagy baj nincs - most back-to-back mennek Orlandóba, ott javítaniuk kell.

A Heat legjobb dobói: Butler 35/6, Herro 22/12, Vincent 19/9
A Knicks legjobb dobói: Barrett 26/9, Brunson 25/6, Grimes 22/18

 

Toronto Raptors–Indiana Pacers 114–118

Nem adja fel a Pacers. A Raptors egy győzelemmel nagy lépést tehetett volna afelé, hogy bebiztosítsa a helyét a play-inben, a Pacers viszont pont azért küzdött, hogy reális esélye maradjon arra, hogy az alapszakasz végéig kiszorítson onnan valakit. A mérkőzés jelentős részében a vendégek jártak előrébb, a negyedik negyedben viszont átmenetileg fordítani tudott a Raptors, de 107-109 után Myles Turner és Andrew Nembhard is szerzett egy-egy nagy kosarat, míg a hazaiak többet is hibáztak a hajrában. A Pacersnél Tyrese Haliburton hiányában Nembhard végig vezér tudott lenni, 25 ponttal és 10 gólpasszal jelentkezett, de rajta kívül még heten értek el legalább 9 pontot, így a 16 ponttal záró Turner, a 3/3 triplát bevágó Mathurin és a 7 gólpasszt kiosztó McConnell is. A Raptorsnál Pascal Siakam mindenhol ott volt, 31 ponttal, 10 lepattanóval és 7 gólpasszal zárt, mellette Jakob Pöltl (23 pont, 8 lepattanó) és Fred VanVleet (28 pont, 11 gólpassz) is nagyon aktív volt, ugyanakkor előbbi csak 3/9 büntetőjét dobta be, míg utóbbi csak 7/22-es mezőnymutatóval zárt, és mindketten hibáztak a végjátékban is, ezzel együtt viszont már nem bírták el Scottie Barnes, Gary Trent Jr. és Precious Achiuwa hiányát.

A Raptors legjobb dobói: Siakam 31, VanVleet 28/9, Pöltl 23
A Pacers legjobb dobói: Nembhard 25/9, Turner 16, Mathurin 15/9

 

Chicago Bulls–Philadelphia 76ers 91–116

Visszavágott a Sixers. Két napja dupla hosszabbításban szenvedett vereséget a Bullstól a jóval esélyesebb Philly, így most az volt a kérdés, hogy sikerül-e visszaadni a kölcsönt, és Doc Rivers csapata végül erőlködés nélkül, simán tudott válaszolni arra az estére. A vendégek James Harden nélkül érkeztek, míg Joel Embiid csak az első félidőt töltötte a parketten egy vádlisérülés miatt, de Rivers szerint nem komoly a helyzet, viszont úgy döntöttek, hogy nem erőltetik, inkább pihenjen - így 16 játékperccel zárta az estét, de a tréner mondatai alapján akár már a következő mérkőzésen bevethető állapotban lehet. A Philly pedig most nem érezte meg a hiányát: az első negyedet 13 ponttal nyerték a vendégek, a nagyszünetben pedig már 28 egységgel vezettek, ezért sem lett volna értelme Embiid erőltetésének, és bár a második félidő már egálközeli lett, de a Bullsnak egy másodpercig sem volt reális esélye. DeMar DeRozan 4 pontja és 0/7-es mezőnymutatója elég beszédes, ezen a szinten mozgott most a Chicago, bár tegyük hozzá, hogy a harmadik negyedben ő is kidőlt egy kisebb sérüléssel, meglátjuk, hogy az mennyire lesz komoly. A Sixers mindenesetre félgőzzel is visszavágott a legutóbbi vereségért, Melton, Maxey és Harris is elérte a 20 pontos határt, és továbbra is ligaharmadikként készülhetnek az alapszakasz hajrájára: most mennek a Warriors-Suns-Nuggets hármasból álló idegenbeli túrára, itt szükségük is lesz a legjobb formájukra.

A Bulls legjobb dobói: White 19/9, LaVine 16, Dosunmu 14/3
A 76ers legjobb dobói: Melton 25/12, Maxey 21/12, Harris 20/9

 

Milwaukee Bucks–San Antonio Spurs 130–94

Adetokunbótól 24 perc is elég volt. Különösebb megerőltetés nélkül aratott magabiztos győzelmet a keleti éllovas, senki sem érte el náluk a 30 perces játékidőt, még a meccs közbeni pihentetés is belefért. Janisz Adetokunbo mindössze 24 percet töltött a pályán, mégis eljutott 31 pontig és 14 lepattanóig, mellette Khris Middleton (19 pont, 10 gólpassz, 6 eladott labda) és Bobby Portis (19 pont, 10 lepattanó) is jól játszott, Joe Ingles a 4/6 triplájával tűnt ki, és aki csak pályára lépett a hazaiaknál, az kosarat is szerzett, csapatként is 52 százalékkal dobtak mezőnyből. A Spursnek Keldon Johnson is Tre Jones nélkül végképp nem volt esélye, Devin Vassell is 16 dobásból szenvedte össze a maga 16 pontját, és más sem tudott kitűnni tőlük, 38,7 százalékkal dobtak, illetve eladtak 19 labdát. A Bucks továbbra is magabiztosan vezeti a ligát, viszont most elutaznak egy négymeccses idegenbeli túrára, ami alatt Denverben is fellépnek, majd a hazatérésük után fogadják mindkét keleti üldözőt is, egyelőre nem ereszthetnek ki Mike Budenholzer fiai.

A Bucks legjobb dobói: Adetokunbo 31/3, Portis 19/9, Middleton 19/3
A Spurs legjobb dobói: Vassell 16/9, Bates-Diop 14/3, Sochan 13

 

Minnesota Timberwolves–Atlanta Hawks 125–124

Towns meccsnyerő játékkal tért vissza. 51 kihagyott meccs után lépett pályára Karl-Anthony Towns, és ugyan Anthony Edwards még mindig nem tudta vállalni a játékot, Chris Finch lehetőségei mégis megnőttek a magasember visszatérésével. A Hawks kemény ellenfélnek bizonyult, és 7:18-cal a negyedik negyed vége előtt még 101-111 állt az eredményjelzőn, de a Timberwolves Naz Reid villanásaira építve bemutatott egy 20-5-ös futást – a padról beszálló magasember 26 ponttal és 8 lepattanóval zárt, és mellette Jaden McDaniels (25 pont, 6 lepattanó) is nagyot játszott. A hős mégis a 22 pontos Towns lett, 7,1 másodperccel a vége előtt 123-124-nél Finch időt kért, ami után a visszatérő magasembernek adta a labdát, aki John Collins ellen kiharcolt két büntetőt, és nem is hibázott a vonalról. A Hawks időkérése után De'Andre Hunterre jött ki a figura, de kihagyta a tripláját, és Saddiq Bey sem tudta a gyűrűbe juttatni a lepattanót, így Towns győztes játékkal térhetett vissza. A vendégeknél Trae Young felemás estét zárt, a 29 pontja és 8 gólpassza mellett csak 6/16-tal dobott mezőnyből, illetve eladott 6 labdát is, és mellette ugyan eljutott 16 pontig Bey, Hunter és Collins is, de a végén sokba került az az engedett futás, majd amikor úgy tűnt, hogy mégis megnyerhetik a meccset, Collins faultolta Townst, és ezen a visszanézés után sem változtattak a játékvezetők.

A Timberwolves legjobb dobói: Reid 26/6, McDaniels 25/3, Towns 22/6
A Hawks legjobb dobói: Young 29/9, Bey 16/12, Hunter 16/6, Collins 16/3

 

Memphis Grizzlies–Houston Rockets 130–125

Morant visszatért, de Jackson Jr. villogott. Ja Morant 9 kihagyott mérkőzés után jelentkezett ismét játékra, és ugyan elsőre a padról szállt be, nem tűnt rozsdásnak, 24 perc alatt 17 pontot, 4 lepattanót és 5 gólpasszt ért el. A Grizzlies hőse mégsem a visszatérő irányító lett, hanem az elmúlt időszakban remek formának örvendő Jaren Jackson Jr., a magasember 37 pontot szerzett 14/20 jó dobással, és emellett 10 lepattanót is begyűjtött. A Rockets ezzel együtt is szívós ellenfélnek bizonyult, nem egész 5 perccel a vége előtt Kenyon Martin Jr. triplájával még ők vezettek 112-111-re, de ezt követően Desmond Bane (20 pont, 7 gólpassz) többször is megvillant, így be tudta húzni ezt a meccset a Grizzlies. A vendégeknél Jalen Green 32, Martin Jr. 31 pontig jutott jó hatékonysággal, de Alperen Sengün (25 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) is kevés dobást rontott a kipontozódásáig, míg Kevin Porter Jr. (14 pont, 10 lepattanó, 10 gólpassz) a mezőnymunkára feküdt rá, viszont a Grizzlies többet jutott el a büntetővonalra, és onnan hatékonyabbak is voltak, így nem tudott meglepetést okozni a Rockets.

A Grizzlies legjobb dobói: Jackson Jr. 37/3, Bane 20/9, Morant 17
A Rockets legjobb dobói: Green 32/9, Martin Jr. 31/6, Sengün 25

 

Utah Jazz–Portland Trail Blazers 115–127

Megtört a Trail Blazers negatív szériája. Ezt megelőzően sorozatban hatszor kapott ki a Trail Blazers, amivel jelentős hátrányba kerültek a play-inért folytatott versenyfutásban, ezzel a győzelemmel viszont talán belekapaszkodtak egy utolsó utáni szalmaszálba, bár így is 3,5 meccs a hátrányuk a 10. Lakershez képest. Damian Lillard ezúttal komoly segítséget is kapott, a 30 ponttal, 7 lepattanóval és 12 gólpasszal záró irányító mellett Shaedon Sharpe (24 pont, 9 lepattanó, 4 labdaszerzés), Trendon Watford (21 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) és Jusuf Nurkic (20 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz) is jól játszott, míg Kevin Knox mind a 10 pontját a negyedik negyedben szerezte. A hazaiaknál egy kihagyott meccs után 40 ponttal és 12 lepattanóval tért vissza Lauri Markkanen, ő viszont közel sem kapott annyi segítséget, mint a túloldalon Lillard, egyedül Kris Dunn (15 pont, 6 lepattanó) hozott még össze nagyobb pontmennyiséget elfogadható hatékonysággal, így a végére nem maradt esélyük. A Jazznek a végelszámolásnál még nagyon hiányozhat ez a meccs, a Lakers győzelmével kiszorultak a play-in mezőnyből, és legközelebb a Bucks ellen sem ők lesznek az esélyesek.

A Jazz legjobb dobói: Markkanen 40/12, Dunn 15, Olynyk 12
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 30/6, Sharpe 24/12, Watford 21/3

 

Los Angeles Lakers–Phoenix Suns 122–111

Jó úton jár a Lakers. A nyugati negyedik helyezettet legyőzni akkor is nagy dolog, ha Kevin Durant és Deandre Ayton nélkül érkezik, főleg akkor, ha LeBron James nélkül kell megoldani a feladatot, de a vendéglátó ismét kifejezetten jó teljesítménnyel bizonyította, hogy a tavasz első napsugaraival új erőre kapott. A Los Angeles már a második negyedet meg tudta nyomni és 10-12 pontos előnyt épített fel, majd ugyan közelített a Suns a harmadik játékrészben, de a záró etapban végig elöl tudott maradni Darvin Ham alakulata - ugyan csak egy-két-három pont volt a különbség, de nem inogtak meg az arany-lilák, tudták menedzselni a helyzetet, és kontrollálni a játékot. Fontos pillanatokban talált be Anthony Davis (27 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz), a nagyobb szerepet élvező D'Angelo Russell (26 pont, 6 gólpassz) és az élete időszakát töltő, a kezdőbe is bekerülő Austin Reaves is, aki 25 ponttal és 11 gólpasszal igazi sztárteljesítményt rakott le az asztalra. Mellettük hozták magukat a kiegészítők is, Jarred Vanderbilt például az 5/5 jó dobása mellett kifejezetten nagy védekezéseket mutatott be Devin Bookeren a negyedik negyedben, így tudtak elöl maradni, és az utolsó percekre már úgy fordulhattak rá, hogy ez megvan - ezzel a sikerrel a Dallasszal egálban tizedikek Nyugaton, az OKC és a Wolves fél meccsre van előttük, de mögöttük is nagy a harc, még bármi lehet a szezonjukból.

Nem talál megoldást a Suns. A tartalékos vendégcsapatnál 11 játékost küldött pályára az első félidő során Monty Williams, az edző hevesen kereste azt a rotációt és azt a megoldást, ami működhet ezen az estén, de védekezésben nem talált ilyet, túldobni pedig ezúttal sem tudták ellenfelüket. Davis megoldhatatlan feladatot jelentett nekik a festékben, a Russell-Reaves páros pedig egyszerűen hatékonyabb volt most összességében, mint a Paul-Booker duó - ugyan utóbbi dobott 51 pontot, de mégsem tudta ellensúlyozni a kollektív problémákat. Egyelőre nem találnak ki a gödörből, hatból ötödször kaptak ki, most mennek Sacramentóba, aztán fogadják a Sixerst, nincsenek jó helyzetben - meglátjuk, hogy mikor tudják stabilizálni magukat, mert egyébként lassan ők is visszasüllyednek a középmezőny közelharcába.

A Lakers legjobb dobói: Davis 27, Russell 26/9, Reaves 25/3
A Suns legjobb dobói: Booker 33/3, Paul 18/6, Shamet 15/9

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik