Kyrie Irving visszatért, megerőltetés nélkül nyert a Cavs

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2015.12.21. 09:54
null
Kyrie Irving (2) ígéretes játékkal tért vissza (Fotó: Reuters)
A tavalyi nagydöntőben térdtörést szenvedő Kyrie Irving megkezdte a szezont, a Cleveland pedig „kocogva” is simán megverte a Philadelphiát az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. Az Atlanta Kyle Korver nagy negyedik negyedével tudott győzni Orlandóban, a Minnesota magasembereire építve múlta fölül a Brooklynt, a Heat viszont jó csapatjátékkal győzte le a Portlandet. Igazi dobópárbajt és Anthony Davis nagy sztoriját hozta a Denver–New Orleans, a Sacramento nyerni tudott Torontóban, a Milwaukee pedig jó védekezéssel aratott győzelmet Phoenixben – íme, a részletek!

 

Cleveland Cavaliers–Philadelphia 76ers 108–86

Kyrie Irving visszatért. Az irányító sebessége megvolt, a ritmust azonban csak a második félidőben vette fel, az első öt dobását még elhibázta – a harmadik negyedben aztán beszórt hét pontot, végül 12-vel zárt négy gólpassz és két labdaszerzés mellett 17 perc alatt. Érdekesség, hogy ezúttal LeBron James mellett a padra szoruló irányító, Dellavedova villogott leginkább, 4/6 triplával 20 pontot rámolt be – egyébként senki nem játszott többet 25 percnél, a Cavs számára még edzőmeccsnek is laza volt ez a találkozó.

Egy negyed volt a Phillyben. A vendégek az első játékrészt megnyerték négy ponttal, a Noel, Okafor duó hozta a pontokat, míg a védekezésük is egészen jól működött. A második játékrészben aztán átrohant rajtuk a Cleveland, félidőre már majdnem hússzal vezettek a hazaiak, később pedig a különbség átlépte a harmincat is – a 21 eladott labdával nagyon megkönnyítették a Cavs dolgát, akik leindításból 31 pontot írtak a táblára. Jamesék ezzel továbbra is keleti elsők, a Philadelphia pedig 0-17-es idegenbeli mérleggel természetesen sereghajtó.

A Cavaliers legjobb dobói: James 23, Dellavedova 20/12, Irving 12/6
A 76ers legjobb dobói: Noel 15, Sampson 10, McConnell 10

Brooklyn Nets–Minnesota Timberwolves 85–100

Ott nyert a Wolves, ahol a legjobban fájt a Brooklynnak. A Nets egyértelműen a két magasemberére támaszkodik idén támadásban és Lopez nem is játszott rosszul, de a palánk alatt is lenyomta őket most a Minnesota. Ugyan Garnett csak tíz percet kapott, de ez idő alatt is leszedett hét lepattanót, majd jött Gorgui Dieng időszaka, a második félidőben pedig az újonc Towns dominált – utóbbi két játékos végül 44 pontot és 20 lepattanót jegyzett. Az ő vezérletükkel már az első negyedben kézbe vette az irányítást a vendégcsapat, Rubio 15 gólpasszt osztott ki, de Wiggins és Kevin Martin is élt a lehetőségekkel – elöl-hátul remekül teljesített a Minnesota és úgy fest, hogy kimászott a korábbi gödörből.

Ismét mélyen a Nets. Összesen öt triplát süllyesztettek el a vendégek és a már említett palánk alatti vereség egyet jelentett a bukással – mindössze 41%-kal dobtak a hazaiak, ráadásul emellett védekezésben sem tudtak ezúttal mit kezdeni a Minnesota játékával. Az első pillanatokban vezetett csak a Brooklyn, a nyitó etap végére már tíz pont volt a hátrányuk, de ez később húsz egységre nőtt, a gárda pedig sorozatban ötödik veresége után ismét csak a Phillyt előzi meg Keleten...

A Nets legjobb dobói: Lopez 20, Bogdanovic 13/9, Young 12
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 24, Dieng 20, Martin 16/9, Wiggins 16

Miami Heat–Portland Trail Blazers 116–109

Az utolsó negyedben mindenki fellépett a Heatnél. Az első játékrészben kiépítette tíz pont körüli előnyét a Portland és innentől végig a vendégek tartottak előrébb, a rendkívül pontosan dobó, de ellenfelének sok második esélyt engedő Miami csak loholt az eredmény után. A záró etap elején azonban Chris Bosh pillanatok alatt beszórt 11 (!) pontot (29-cel zárt), majd jött Gerald Green két óriási triplával, a megszerzett vezetést pedig a remeklő Wade, Whiteside páros vezérletével könnyedén megtartotta a floridai alakulat – a center 22 pontja mellé 11 lepattanót és 5 blokkot is jegyzett. Ezúttal minden működött a Heatnél támadásban, Luol Deng 5/5 triplával nyitott és Dragicnak is ment a játék, amíg a harmadik negyed végén két technikaival ki nem állíttatta magát – nélküle fordított csapata, és ezúttal gyengébb védekezéssel is hozta a hazai győzelmet.

A végére kifulladt a Portland. Aminu nagyon erősen kezdte a találkozót, de a negyedik negyedben már nem tudott hozzászólni és a támadópattanó-sorozat is megszakadt az utolsó percekre – ekkor már Whiteside uralkodott a festékben. Ugyan a Lillard, McCollum duó 52 ponttal és 15 gólpasszal húzta övéit, egyszerűen több lábon állt a Miami a hajrában, védekezésben nagyon feljavultak a floridaiak és a kissé elfáradó Blazersben nem volt már meg az erő a megújuláshoz. Meg kell említeni, hogy a Heat összességében 57%-kal (!) dobott mezőnyből és 50% felett triplázott, ez pedig minden más gyengeségüket feledtette ezen az estén.

A Heat legjobb dobói: Bosh 29/9, Whiteside 22, Wade 18
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 32/9, McCollum 20/12, Aminu 16/12

Phoenix Suns–Milwaukee Bucks 95–101

Bledsoe kettőt is hibázott a végén. A Suns a második negyedben TJ Warren révén építette ki előnyét, aki egymaga 12 pontot rámolt be ebben a játékrészben – a harmadik negyedben már zárkózott a Bucks, a negyedikben pedig utol is érte ellenfelét. Eric Bledsoe 18 pontja mellett csupán egyetlen gólpasszt osztott ki ezen az estén, nagyon jól védekezett rajta Carter-Williams és végül ez döntött: az utolsó fél percben Bledsoe két betörésből kétszer hagyta el a labdát, eközben Monroe megverte Chandlert, a büntetőkkel pedig hozta a mérkőzést a Milwaukee. A hazaiaknál Brandon Knight (10 dobásból 9 pont) jó teljesítménye hiányzott és bár a kezdőbe visszakerülő Chandler jól megfogta Monroe-t, clutch helyzetben a Bucks centere nyerte meg a párharcot.

MCW villogott. Antetokounmpo nem tudta vállalni a játékot, így Carter-Williams, Mayo és Middleton is bekerült a kezdőbe, ami nagyon jó döntésnek bizonyult. Az irányító 20 pontja mellé 9 pattanót és hat gólpasszt tett, a trió együtt pedig 58 ponttal és 18 gólpasszal jelentkezett – belefért Monroe és főleg a kispad gyengébb napja, különösen a remek védekezés miatt. 21 eladott labdát harcoltak ki a hazaiak, amelyet főleg az említett periméter-játékosok számlájára írhatunk, clutch helyzetekben is fel tudtak lépni, illetve egész meccsen szépen fogták a Suns kulcsembereit – nagyon olajozottan működött most a Bucks gépezete.

A Suns legjobb dobói: Bledsoe 18/3, Warren 18, Tucker 12/6
A Bucks legjobb dobói: Middleton 26/6, Carter-Williams 20, Monroe 13

Orlando Magic–Atlanta Hawks 100–103

Kyle Korver eldöntötte. Bár a második negyedben volt egy orlandói hullámvölgy, összességében ezúttal is hatékonyan védekezett a Magic és tartotta a lépést az Atlantával. Az utolsó játékrészben aztán „elszabadult” Kyle Korver, a dobóhátvéd egymaga 13 pontot és 4/5 triplát szórt be ebben a negyedben, közte a mindent eldöntő hármast az utolsó percben – végül 19 egységgel és 6/8 hárompontossal zárta a találkozót. Az ő kosaraival előbb megfordította, majd meg is nyerte a meccset a Hawks, az utolsó pillanatokban jól védekeztek a vendégek és Vucsevicsre jött ki az egyenlítőnek szánt tripla, amit a center elhibázott, így nagyon fontos győzelmet arattak Teague-ék.

Vége a szériának. Az utóbbi hetekben parádés formában van az Orlando, most három győzelem után kapott ki a gárda – ennek több oka is volt. Először is: három negyeden keresztül is jól dobott az Atlanta, csak Oladipóék húsz eladott labdába kergették bele őket, ami addig elégnek bizonyult, ám a záró etapban ezek már nem jöttek és egyre inkább szétszedték a Magic védekezését. Másrészt pedig a hazaiak képtelenek voltak triplát dobni, 4/12 hármast süllyesztettek el összesen, így a jóval nagyobb tűzerővel bíró (és a lepattanózást meglepetésre megnyerő) Hawks tudta ráerőltetni akaratát ellenfelére.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 20, Fournier 17/3, Payton 14
A Hawks legjobb dobói: Korver 19/18, Scott 15/9, Horford 14, Teague 14

Toronto Raptors–Sacramento Kings 94–104

Lowry nem bírta idegekkel. Némi meglepetésként hatott, hogy a Kings teljesen lejátszotta ellenfelét az első negyedben és gyönyörű kosárlabdát bemutatva szűk húsz pontos előnyt épített ki – ugyan DeRozan révén ebből faragott a Toronto, végig a Sacramento játszott előnyben. A harmadik negyedben aztán Kyle Lowrynál elszakadt a cérna, egy fault után olyan hevesen reklamált, hogy kapott egy technikait, majd mivel ezt folytatta, megkapta a másodikat és mehetett is az öltözőbe. Ezek után még kevesebb esélyük volt a hazaiaknak, akik mindössze 37%-kal dobtak és 12 gólpasszt osztottak szét, DeRozant és a padról beszálló Pattersont leszámítva pedig nem jelentettek komoly veszélyt a Kings gyűrűjére.

Minden működött. A Sacramentónál minden kezdő tíz pont felett zárt, mindenki nagyon hatékonyan tette a dolgát (Cousins dobásai nem ültek, de minden másban villogott), Rondo sorozatban ötödik, összességében 13. dupla-dupláját jegyezte és az 50% feletti mezőnymutató is jelzi, hogy nagyon egyben volt a gépezet. Hogy nem dőlt el már korábban a meccs véglegesen, az a Toronto támadópattanóinak köszönhető, de végig a Kings irányított, ezzel a győzelemmel pedig igyekszik zárkózni a playoffhelyek felé – jelenleg egy meccsre vannak a nyolcadik helytől Cousinsék.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 28, Patterson 18/12, J. Johnson 14
A Kings legjobb dobói: Rondo 19/3, Gay 19/3, Cousins 15/3, Casspi 15/9

Denver Nuggets–New Orleans Pelicans 125–130

Anthony Davis tarthatatlan volt. A Pelicans erőcsatára 19 pontot szórt az első negyedben (!), folyamatosan terrorizálta Fariedéket, és szinte minden támadásnál helyzetbe került – ám egy kisebb sérülés miatt el kellett hagynia a pályát. Csak a negyedik negyedben tért vissza, akkor viszont ismét hozta magát, beszórt nyolc pontot, így összesen 27-tel zárt mindössze 19 perc alatt – ehhez hozzátett még hat pattanót és négy blokkot is. Ez a pontdobó párbaj egyébként is feküdt a New Orleansnak, Gordon, Evans és Holiday is elérte a húsz pontot, csapatszinten 56%-kal dobtak a vendégek, majd Davis visszatérte után egy 19-10-es futással eldöntötték a derbit – a magasember a hajrában még két blokkal akadályozta meg a Denver felzárkózását, így nagyon fontos győzelmet aratott a Pelicans.

Gallinari megsérült. Az olasz kiscsatár 22 percnyi játék és 18 pont után dőlt ki a harmadik negyedben bokasérülés miatt, ami rányomta a bélyegét csapata játékára még akkor is, ha Will Barton karriercsúcsot jelentő 32 ponttal igyekezett pótolni. Gallinari a meccs után azt mondta, hogy nincs túl nagy gond, mindenesetre hiányában is 17 (!) triplát pörkölt be a Nuggets, de ezt a büntetővonalról bőven ellensúlyozta a New Orleans – 17-tel többet dobhattak rá Gordonék.

A Nuggets legjobb dobói: Barton 32/21, Faried 21, Gallinari 18/3
A Pelicans legjobb dobói: Davis 27, Evans 21/3, Holiday 21/6

NBA, ALAPSZAKASZ
Cleveland Cavaliers–Philadelphia 76ers 108–86
Brooklyn Nets–Minnesota Timberwolves 85–100
Miami Heat–Portland Trail Blazers 116–109
Phoenix Suns–Milwaukee Bucks 95–101
Orlando Magic–Atlanta Hawks 100–103
Toronto Raptors–Sacramento Kings 94–104
Denver Nuggets–New Orleans Pelicans 125–130

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik