Rondo (jobbra) fantasztikus teljesítménye csak hosszabbítást ért Wade-ék ellen, győzelmet nem (Fotó: Reuters)

 

Az első meccs tapasztalataiból kiindulva kevesen gondolták volna, hogy a második felvonásban akár könnyen ki is egyenlítheti a párharcot a Celtics, de a rutinos bostoniak hihetetlen elánnal kezdték a derbit, s már az első félidő végére 22 pontot összekaparó Rajon Rondo főszereplésével hétegységnyi fórt harcoltak ki.

A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

A negyedik kiemelt ment már 12 ponttal is, ám (a 34-et szóró) James és társai extra triplákkal tartották meccsben a hazaiakat, akik nagyjából egy dologban bízhattak a mérkőzés ezen szakaszában: abban, hogy elfárad a gyakorlatilag érdemi kispados segítség nélkül játszó rivális (25–7 a cserék csatájában" a Heat javára). A vendégek irányítója egyébként rá nem igazán jellemző módon középtávolról és távolról szerezte pontjai zömét - foghatatlan volt az erre nem készülő floridaiak számára. A nagyszünetben több pont állt az ő neve mellett, mint a másik oldalon James és Wade rubrikájában - összesen.  

A fordulás után egy ideig kitartott a bostoni lendület, újra megvolt a közte tíz", de a 34 pontos, 10 lepattanós, 7 gólpasszos James hátára vette csapatát. A negyedik negyed elejére visszajött a Miami, onnantól pedig egy másik mérkőzésről" beszélhetünk - több értelemben is. Egyrészt nagyon feljavult a hazaiak játéka, a Celtics pedig ezzel egy időben már nem lendületből és előnyből kosárlabdázott, hanem egy ki-ki meccsen kellett helyt állnia. Ráadásul Paul Pierce is belerondított" a Boston addigi játékába a sok erőltetett vállalással, illetve a személyi hibák gyűjtésével, végül ki is pontozódott.

PLUSZ-MÍNUSZ
A nap hőse: Rajon Rondo és LeBron James - A Celtics irányítója 44 pontot szórt 24-ből 16-os mezőnyözéssel, amivel karriercsúcsot döntött, s nem mellesleg 10 gólpasszt, 8 lepattanót és 3 szerzett labdát is betett a közösbe. Magic Johnson csak annyit mondott a játékát látván, hogy „a valaha volt legnagyobb produkció, amit egy hátvédtől látott a rájátszások történelmében". James ugyan kihagyta a potenciális meccsnyerő duplát a rendes játékidő végén, ám 34 pontjával, 10 lepattanójával és 7 gólpasszával megint bizonyított a kritikusoknak.
A nap lúzere: A játékvezetői trió, nem először az idei rájátszás során. Ken Mauer, James Capers és Tom Washington sporttárs mai tevékenysége nem csak a vendégeket és a bostoni szimpatizánsokat, de a meccset megnéző vélhetően összes embert felháboríthatta az éjjel során. Sajnálatos, hogy a világ egyik legjobban működő sportligájában már sokadszor kell a játékvezetésről, mint mérkőzést befolyásoló tényezőről beszélnünk. 

Másrészt ismét (idén már szinte menetrendszerűen...) kikerülhetetlen tényezővé vált a játékvezetés, mely sajnálatos módon megint befolyásolt mérkőzést az idei rájátszásban. Azt még talán meg is lehetne épeszű érvekkel indokolni, hogy a Heat hogyan dobhatott 47 büntetőt a Celtics 29-ével szemben, de egy-egy, kritikus szituációban befújt személyi hibán, illetve be nem (!) fújt személyi hibán elment a mérkőzés rendes játékidőben való megnyerésének esélye a vendégek számára. Ezzel együtt az utolsó percben már 3 egységnyi előnnyel rendelkező Miami nem tudta lezárni a derbit a negyedik negyedben, a korábbi formájához képest sokat javuló Ray Allen 36 szekundummal a vége előtt egy szép triplával egalizált. A végjátékban képtelen volt begyötörni a labdát a gyűrűbe a két gárda, a rendes játékidő utolsó pillanatában James rontott tempót, jöhetett a ráadás!

Az extra percekben sem nagyon engedték már el egymást a felek, a hosszabbítás végén Dwyane Wade 2+1-es (faulttal együtt) találatára már nem volt érdemi reakciója a Bostonnak, mely így kénytelen volt másodszor is fejet hajtani a nagyobb lendület, illetve a szintén szépen küzdő Miami Heat előtt. Egy igazi playoffklasszikusnak számító derbit nyert meg a floridai gárda, s ezzel olyan előnyre tett szert az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharcban, melyet hihetetlenül nehéz lesz megfordítania a tartalékos riválisnak, mely egyébként a következő két derbit saját közönsége előtt játszhatja le. Folytatás két nap múlva Bostonban, ahol hasonlóan nagy csatára van kilátás!

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

 

 AZ ÖT LEGSZEBB JELENET

 

NBA
KELETI FŐCSOPORT, DÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS
Miami Heat (2.)–Boston Celtics (4.) 115–111 – hosszabbítás után
A Celtics legjobb dobói: Rondo 44, Pierce 21, Garnett 18
A Heat legjobb dobói: L. James 34, Wade 23, Chalmers 22
Az egyik csapat negyedik sikeréig tartó párharc állása: 2–0, a Miami javár