Kawhi Leonard 38 pontjával győzte le a San Antoniót a Clippers

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.11.01. 09:19
null
Leonard remekelt volt csapata ellen (Fotó: AFP)
Alaposan megszórta korábbi csapatát a Clippers vezére, Kawhi Leonard, megint remekül játszott és győzött a Miami, míg a Pelicans a Denver ellen szerezte meg idei első sikerét – ez történt hajnalban az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában.

Atlanta Hawks–Miami Heat 97–106
Nunn rekordot döntött.A Heatnél némileg váratlanul robbant be Kendrick Nunn, aki a remek előszezonja miatt ragadt meg a keretben, majd Jimmy Butler távolléte okán Erik Spoelstra betette őt a kezdőbe és azóta kirobbanthatatlan onnan – több remek teljesítmény után ma hajnalban például 28 ponttal a Miami legeredményesebb játékosa lett, 10/15 mezőnykísérlete, közte 4/6 triplája a gyűrűben landolt. Nunn egyébként ezzel 112 pontot szerzett karrierje első öt NBA-meccsén, amelyre még soha egyetlen draftolatlan újonc sem volt képes, úgyhogy Spoelstráék „egész jól” beletaláltak vele – mellette a draftolt újonc Tyler Herro is eljutott 17 pontig a kispadról beszállva, Meyers Leonard 16 pontot, 8 lepattanót, 2 blokkot és 3/4 triplát tett a közösbe, Bam Adebayo pedig továbbra is extrán passzol, 12 pontja és 6 lepattanója mellett 7 assziszttal zárt. Emeljük még ki Jimmy Butlert, aki egyáltalán nem rontotta el a fiatalok játékát, csak öt pontot dobott, viszont „alájuk dolgozott” mezőnyben, hiszen volt 9 lepattanója, 11 gólpassza, 6 labdaszerzése és 3 blokkja – a Heat egyébként úgy győzött ismét, hogy a Johnson-Waiters-Jones trió mellett a hátfájdalmakkal küzdő Justise Winslow sem játszott és egy magas (Nunn-Butler-Robinson-Leonard-Adebayo) kezdővel álltak fel, de ez sem okozott nekik gondot.

Young nélkül ennyit tudott a Hawks.Két napja Miamiban, most pedig otthon kapott ki a Heattől az Atlanta, de Trae Young hiányát egyszerűen nem tudták mivel ellensúlyozni – John Collins ezúttal nem tudott előlépni és bár Jabari Parker (23 pont, 8/13 mezőnyből, 8 lepattanó), valamint, DeAndre Bembry (18 pont, 10 lepattanó, 8 gólpassz) extra játékkal szállt be a kispadról, ez csak arra volt elég, hogy szorosabb meccset vívjanak. Így is voltak azért már 18 pontos hátrányban, ahonnan még egy nagy rohammal megpróbáltak visszajönni, fel is zárkóztak 94–88-ra, de egy időkérés után azonnal jött két Leonard-tripla és egy Nunn-kettes, amely megtörte a lendületüket, több esélyük pedig nem adódott – Young nélkül ennyi van bennük jelenleg, bíznak abban, hogy a karmester hamar vissza tud térni.

A Hawks legjobb dobói:Parker 23/6, Bembry 18, Wallace 12, Collins 12/6
A Heat legjobb dobói:Nunn 28/12, Herro 17/9, M. Leonard 16/9

New Orleans Pelicans–Denver Nuggets 122–107
Most kijött a lépés.Az első meccseken is szoros csatákat vívott a Pels, legutóbb jött egy olyan vereség, amely után kikelt magából Alvin Gentry vezetőedző, most viszont sikerült kijavítani a fő hibákat, ami azt eredményezte, hogy megvertek egy nyugati élcsapatot, így született meg idei első győzelmük. Főleg a védekezésüket rakták össze, odafigyeltek a váltásokra, a festék védésére, az egy-egyekre is, emellett pedig támadásban a dobáskiválasztásuk javult sokat - kevesebb hármast vállaltak, de azokat remek hatékonysággal be is verték, nem erőlködtek, egyszerűen jól játszottak. Mindezek azt eredményezték, hogy az első negyed hajrájától végig ők vezettek, egyszer sem adták ki ezt a kezükből, a második félidőben pedig egyre nagyobb fölénybe kerültek (vezettek 22 ponttal is), ott már nem volt kérdés – 50% felett dobtak mezőnyből, 45%-kal tripláztak és szintén fontos, hogy 37 pontot szereztek leindításból, ez nagyon nagy fegyverük volt ezen az estén. Egyénileg ismét Brandon Ingram (25 pont, 7/12 mezőnyből, 5 gólpassz) az egyik kiemelendő játékos, de most Jahlil Okafor (26 pont, 8/13 mezőnyből), Frank Jackson (21 pont, 4/6 tripla) és a sérülésből visszatérő Jrue Holiday (19 pont, 5/9 tripla, 7 gólpassz) is kitett magáért. Erre a teljesítményre már lehet építeni, következőleg Oklahoma Cityben bizonyíthatnak.

Csalódást keltett a Nuggets.A 3–0-s rajt után sorozatban másodszor kapott ki a Denver és Mike Malone vezetőedző a mérkőzés után többször is hangsúlyozta a „kínos” és a „csalódás” szavakat csapata játékával kapcsolatban. Egyrészt a kezdők abszolút energia nélkül kosárlabdáztak és végül kevesebb pontot szereztek, mint a cserék (Nikola Jokics összesen hat dobást vállalt), másrészt Malone is beszélt külön a gyorsindításból kapott 37 pontról, ami szerinte semmi más, csak akarat, illetve jelen esetben annak a hiánya. Egyelőre messze vannak a jótól ebben a szezonban, viszont egy dolognak örülhetnek: a tavaly draftolt Michael Porter Jr. most debütált az NBA-ben és 15 pontot szerzett 21 perc alatt, 5/8 dobása behullott, úgyhogy lassan ideje lenne elkezdeni őt is használni…

A Pelicans legjobb dobói:Okafor 26, Ingram 25/6, Jackson 21/12
A Nuggets legjobb dobói:Porter Jr. 15/3, Murray 14/3, Grant 14

Los Angeles Clippers–San Antonio Spurs 103–97
Leonard erre tartalékolt.A Clippers back-to-backet játszott, de Kawhi Leonard előző este nem lépett pályára, hogy ezen a mérkőzésen legyen friss - ez nagyon kellett is nekik, mert bár védekezésben nagyon kapartak a többiek, támadásban nem igazán volt energiájuk alkotni, Lou Williams 5/19-et szenvedett össze, Patrick Patterson 0/5-öt dobott és a többiek is hasonló szinten teljesítettek Montrezl Harrellt leszámítva. Úgyhogy fontos volt nekik Leonard vezérsége, aki nem is bújt el, elvállalt 32 dobást és végül 38 pontos, 12 lepattanós dupla-duplát szállított 4 labdaszerzéssel volt csapata ellen, ráadásul a döntő futásokat is ő vezette – az egál meccsen a harmadik negyedben egy 9–1-gyel (Leonard öt pont, ebből egy labdaszerzés-zsákolás DeRozan ellen) lógott meg a LAC, majd a záró etapot sikerült egy 11–2-vel kezdeni, amelyből a kiscsatár kilenc ponttal vette ki a részét. Ebből az ütésből már nem állt fel a San Antonio, négy pontnál közelebb nem tudott jönni a folytatásban, úgyhogy a Jazz elleni vereség után fontos győzelmet jegyzett Doc Rivers alakulata, amely otthon továbbra is veretlen, következőleg pedig visszavághat a Jazznek is.

A második félidőre elfogyott a San Antonio.Nem állt rosszul a frissebb Spursnek az első félidei kevéspontos, szoros birkózás (igaz, egy pontnál nagyobb előnye sosem volt), ám a fordulás után Leonard klasszisára egyszerűen nem tudtak válaszolni, az említett döntő futásokra nem volt ellenszerük és bár DeMar DeRozan dobott 29 pontot, ő sem volt az a kategória, mint a Clippers sztárja (7 eladott labda, fontos hibák). A kispadról érdemes még kiemelni Derrick White (20 pont, 3/4 tripla) játékát, de csapatként hattal több labdát adtak el, kikaptak a festékben és nem volt elég fegyverük ahhoz, hogy megbüntessék a LAC 20% alatti triplázását – LaMarcus Aldridge öt pontra volt képes, Dejounte Murray 2/5, Rudy Gay 3/10, Marco Belinelli 1/6 dobást süllyesztett el, úgyhogy elszenvedték idei első vereségüket.
A Clippers legjobb dobói:Leonard 38/6, Harrell 24, Williams 12/3
A Spurs legjobb dobói:DeRozan 29, White 20/9, Forbes 9/6, Gay 9/3

NBA, ALAPSZAKASZ
New Orleans Pelicans
–Denver Nuggets 122–107
Los Angeles Clippers
–San Antonio Spurs 103–97
Atlanta Hawks–Miami Heat 97–106

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik