René Fasel reménykedik benne, hogy az NHL-sztárok ott lesznek a téli olimpián (Fotó: AFP)

 

A svájci sportdiplomata elmondta, nem igazán lát olyan komoly akadályt, amely meghiúsíthatja a tengerentúlon játszó profik olimpiai részvételét azok után, hogy az NHLPA és a klubtulajdonosok egyezségre jutottak az új kollektív szerződést illetően. Ennek aláírása akár már pénteken megtörténhet.

„Azt hiszem, hogy a kollektív szerződésről szóló információ különösen a nemzetközi jégkorong számára nagyon jó hír” – fogalmazott Fasel.

Az NHL-esek 1998-óta léphettek jégre téli olimpián, ám legutóbb, 2018-ban Pjongcsangban nem kaptak erre engedélyt. A két évvel ezelőtti játékok előtt a ligának és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) többek között az utazási költségekben, a marketingjogokban és a biztosítási feltételekben sem sikerült megállapodnia.

A mostani helyzetben a profik azt érték el, hogy a klubtulajdonosok – akik évente a dollármilliós fizetéseket adják – elengedjék őket az olimpiára, a pontos részleteket azonban a NOB-bal és az IIHF-fel közösen kell megtárgyalni.

„Pjongcsang után nem adtuk fel. Megértettük, hogy mi volt akkoriban. Nagyon reméljük, hogy 2022-re megoldást találunk” – jegyezte meg Fasel.

A 2022-es játékoknak Peking, a 2026-osnak Milánó és Cortina d'Ampezzo ad otthont.