Jannisz és a Bucks védekezése sok volt a Clippersnek

Vágólapra másolva!
2021.03.01. 09:57
null
Nem kérdés, hogy Jannisz Adetokunbo volt a Milwaukee hőse a Clippers ellen (Fotó: Getty Images)
A regnáló MVP vezetésével a Milwaukee nyerte a játéknap rangadóját, parádézott a GSW ellen a Lakers, Devin Booker remeklésével győzött a Suns, fiataljai vezetésével aratott sikert Sacramentóban a Charlotte, egy pont és Jayson Tatum döntött a Celtics–Wizardson, nem hibázott a Heat, a Grizzlies és a Knicks sem.

 

Milwaukee Bucks–Los Angeles Clippers 105–100

A vége a Bucksé lett. A szorosan alakuló rangadó első félidejében még inkább a Milwaukee játszott jobban, aztán a harmadik negyedben kicsit „elszabadult” a Clippers és a záró etapban is vezetett még hét ponttal, de Jannisz Adetokunbo vezetésével ebben az időszakban visszavette az irányítást a hazai csapat. A görög klasszis egymaga dobott sorozatban tíz pontot, amellyel visszahozta csapatát, aztán a Clippers válasza után faulttal együtt szerzett kosarat, blokkolta Kawhi Leonard dobását, majd elsüllyesztett két büntetőt – nem egészen két perccel az órán már ők vezettek egy ponttal. Az igazán nagy dolgot azonban ebben az időszakban a védekezésükkel művelték, az utolsó négy percben egyáltalán nem engedtek pontot (!) a Clippersnek, teljességgel lenullázták a liga második legjobb támadójátékát kulcsszituációban. Tíz másodperccel az órán aztán megint jött Jannisz, zsákolt egyet, az utolsó védekezésüket ismét megcsinálták, a lepattanó után pedig Khris Middleton két büntetője lezárta a rangadót – parádés védekezéssel nyert a Milwaukee, érthetően elégedettek voltak magukkal Mike Budenholzerék. Giannist külön is emeljük ki, mert 36 ponttal, 14 lepattanóval, 5 gólpasszal és 4 blokkal zárt, 90–83-as hátrányuk után pedig egymaga 17 pontot szerzett, nagyon élt clutch helyzetben.

Lefagyott a Clippers. A vendégek az utolsó kilenc (!) labdabirtoklásukból maradtak pont nélkül, ilyen kerettel egy ilyen rangadón ez megengedhetetlen szétesés, amely természetesen a győzelmükbe került. Kawhi Leonard ugyan dobott 25 pontot 9 lepattanóval, de Paul George nagyon gyengén célzott, csapatszinten 41 százalékkal dobtak mezőnyből és ami szintén érdekes, hogy összesen hét büntetőt harcoltak ki. Leonard azt mondta a meccs után, hogy egyrészt jár a dicséret a Bucksnak, mert óriásit védekezett a végén, másrészt a maguk részéről sokkal gyorsabban kell játszaniuk ilyen helyzetben – mint mondta, rengeteg játéknál kell kinézniük az oldalvonalra, hogy mit is kell csinálni, emiatt nincs meg a lendület, nincs meg a ritmus és a végén ez most nagyon sokba került. Újabb vereségükkel visszacsúsztak a tabellán a Lakers mögé, az All-Starig pedig még utaznak Bostonba és Washingtonba is.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 36/6, Middleton 19/6, DiVincenzo 11/3
A Clippers legjobb dobói: Leonard 25/6, George 16/6, Ibaka 15/9

Boston Celtics–Washington Wizards 111–110

Tatum lett a hős.
A mérkőzés jelentős részében a Celtics járt előrébb, a 4. negyedig egyszer sem adták ki a kezükből a vezetést, de 11 pontnál nagyobb különbséget nem tudtak kialakítani. Az utolsó 12 perc során nagyrészt mégis a Wizards vezetett, volt már 8 pont is az előnyük, majd 47 másodperccel a vége előtt Beal kosara után 105–110 állt az eredményjelzőn, és ekkor jöttek el Jayson Tatum (31 pont, 8 lepattanó) pillanatai. A Celtics időkérése után Daniel Theis (20 pont, 9 lepattanó, 3 gólpassz) találta meg őt, majd miután Russell Westbrook elrontott egy triplát, még egyszer működött ez a játékkapcsolat, ezt követően pedig Bradley Beal kilépett a labdával, így a győzelemért támadhatott a Celtics. A labdát ismét Tatum kapta, aki 4.7 másodperccel a vége előtt a 3. dobását is elsüllyesztette az utolsó percben, Beal válasza nem ért célt, így Tatum lett a hős. A már említett Theis (10 pont a 4. negyedben) mellett Kemba Walkertől (21 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz) is kapott némi segítséget Tatum, az 1/9 dobását elsüllyesztő Tristan Thompson is begyűjtött 13 lepattanót, így végül azt is elbírta a Celtics, hogy Marcus Smart mellett most Jaylen Brown sem léphetett pályára.

Beal extrája is kevés volt. Ismét ihletett napot fogott ki a Wizards pontkirályi címre hajtó kosarasa, ezúttal 16/29 jó dobással ért el 46 pontot Bradley Beal, és emellett még 7 lepattanót is összeszedett. A 4. negyedben is parádézott, 5/7 dobást elsüllyesztve jutott el 14 pontig, de az utolsó 15 másodpercben kétszer is hibázott, előbb labdát veszített, majd a győztesnek szánt dobást is kihagyta. Beal mellett Russell Westbrook (24 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz) dupla-duplázott, az utolsó 12 percben 4/7 dobást elsüllyesztve hozzátett 9 pontot, de a végén egyszer neki is megremegett a keze. Kettejük mellett mindössze 2 pontot szerzett a Wizards kezdője, de a kispadról érkező Davis Bertans (20 pont) hozzá tudott tenni 5/9 triplát, valamint 5/5 büntetőt, és sorozatban a 16. meccsén is bedobott legalább 2 triplát. Nagyot küzdöttek a vendégek, sokáig hátrányban voltak, de a fordításuk után nem tudták lezárni a találkozót, így 2 győzelem után ismét vereséget szenvedtek.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 31/9, Walker 21/9, Theis 20/3
A Wizards legjobb dobói: Beal 46/9, Westbrook 24/3, Bertans 20/15

Detroit Pistons–New York Knicks 90–109

Ellington a kispadra került.
A szezont kiválóan kezdő, de az elmúlt hetekben a dobóformáját csak kereső Wayne Ellington kikerült a Pistons kezdőjéből, és látszólag jó hatással volt rá ez a váltás, mert 4/6 bedobott triplával 15 pontot szerzett, ami a legtöbb január 29-e óta, amikor a Lakers ellen jutott 20-ig. Nagyjából ez az egyetlen pozitívum a Pistonsnál erről a meccsről, az Ellington helyett kezdő Svi Mykhailiuk 20 perc alatt nem tudott pontot szerezni, Dennis Smith Jr. (7 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) 3/11-es mezőnymutatóval riogatott, és Saddiq Bey (10 pont, 5 lepattanó) sem teszi ki az ablakba a 3/12-es mutatóját. Jerami Grant (21 pont, 8 lepattanó) többé-kevésbé hozta magát, míg a kispadról beszálló Josh Jackson 10/12 büntetővel kompenzálta, hogy mezőnyből csak 1/6-ot dobott, rájuk nem lehet nagyobb panasz. Összességében 38,4%-kal dobott a Pistons, 28.1 százalékkal a triplavonal mögül, és egy pillanatig sem tűnt úgy, hogy lehet esélyük ezen a találkozón, így az elmúlt 7 meccsükön a 6. vereségüket könyvelhették el.

Rég látott magasságokban a Knicks. A 2012/13-as idény óta először áll ilyen jól a Knicks a szezon ezen szakaszában, a Pistons elleni győzelmüknek köszönhetően 18–17-es mérlegük van, és a 4. helyet foglalják el keleten. Úgy játszottak, ahogyan egy ilyen magasságokban lévő csapathoz illik, a mérkőzés elejétől fogva kezükben tartották az irányítást, és 10–12 után egy pillanatig sem voltak hátrányban. Előnyüket fokozatosan növelték, a nagyszünetben 11, a 3. negyedet követően 19 pontos előnyben voltak, de a különbség helyenként elérte a 24 pontot is. Julius Randle (25 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) ismét sokoldalúan játszott, bár főleg a második félidőben remekelt, amikor 7/10 dobással ért el 17 pontot, de az is belefért, hogy a meccs elején visszafogottabb teljesítményt nyújtson. RJ Barrett 13 dobásból jutott el 21 pontig, Nerlens Noel (8 pont, 11 lepattanó, 2 gólpassz, 3 labdaszerzés, 3 blokk) megtöltötte a statisztikai lapot, míg Alec Burks (16 pont) és Immanuel Quickley (12 pont) a kispadról termelt, mindenkinek megvolt a helye és a szerepe ezen a találkozón a Knicksnél, és ezzel egymást követő 3. győzelmüket aratták.

A Pistons legjobb dobói: Grant 21/6, Ellington 15/12, Jackson 12
A Knicks legjobb dobói: Randle 25/9, Barrett 21/6, Burks 16/6

Miami Heat–Atlanta Hawks 109–99

A hajrában talált megoldást a Miami.
A hazai alakulatnál visszatérhetett Tyler Herro, nem játszott viszont Jimmy Butler, aki térdsérülés miatt kihagyta az összecsapást, így továbbra sem volt könnyű dolga a floridai együttesnek. Nem is tudott igazán érvényesülni a Heat, támadásban nagyon akadozott a gépezet, 30 százalék alatt tripláztak, összességében sem céloztak jól, a palánk alatt is voltak problémáik, de a végjátékban találtak megoldást: Herro 14 pontjából 12 érkezett a negyedik negyedben és bár három perccel a vége előtt még 95–95 állt az eredményjelzőn, de itt egy villámgyors 10–0-val eldöntötték a küzdelmet. Herro mellett Adebayo is betalált, Nunn és Dragic is kulcsfontosságú triplával jelentkezett, közben pedig sorozatban öt Hawks-támadást védekeztek ki, szereztek belőle labdát, vagy késztették nehéz dobásra Youngékat – ha nem is könnyedén, de behúzták ezt a meccset is, így sorozatban hatodik győzelmükkel újra 50 százalékon állnak.

A Hawksnak viszont nem volt válasza. Nagyon nehéz meccset játszott Trae Young, akinek vezetnie kéne az Atlantát (ha már ennyire szeretne All-Star lenni...), de ezúttal is beletört a bicskája egy komolyabb védekezésbe. Az irányító végül csak 3/14-et dobott mezőnyből, kilenc gólpasszára is jutott 7 eladott labda, illetve a végén az említett, vereséget jelentő 0–10 során is ő rontott el három támadást – hiába játszott remekül John Collins (34 pont, 10 lepattanó, 3 blokk) és Clint Capela (20 pont, 14 lepattanó, 3 blokk) kettőse, nem tudták ezt kihasználni. A hajrában is Young, illetve Kevin Huerter dobált, nem volt játékuk arra, hogy bevonják a két magast, pedig összességében csak 23 százalékkal tripláztak – nem játszottak jól, illetve rosszul reagáltak a Heat által Youngra helyezett nyomásra, így újabb vereséget könyvelhettek el.

A Heat legjobb dobói: Nunn 24/12, Adebayo 16, Achiuwa 14, Herro 14/6
A Hawks legjobb dobói: Collins 34/6, Capela 20, Young 15/6

Houston Rockets–Memphis Grizzlies 84–133

Gála lett belőle.
Nagyon simán nyerte ezt a mérkőzést a Memphis, a vendégcsapat igazából egy pillanatig sem adott esélyt padlón lévő ellenfelének. A hét ponttal nyert első negyed után a másodikban már el is dőlt a találkozó, a nagyszünetben 63–37 állt az eredményjelzőn, igazából nem volt miről beszélni, úgyhogy az 53 százalékkal dobó, mindenben domináló gárda nyugodtan pihentethetett mindenkit – Bane 28, Morant 26 percet játszott, a többiek mind megálltak maximum 23-nál. Ezzel szemben a Rocketsnél teljes volt a katasztrófa: 27.7 százalékkal dobtak mezőnyből a hazaiak és csapatszinten 4/45 (!) hármast tudtak a gyűrűbe küldeni – negatív franchise-rekordokról beszélünk, a 84 dobott pont 2018 novembere óta a legkevesebb, a zsinórban 11. vereségük pedig 2001 óta a legtöbb. Akkor egészen 15-ig mentek el a negatív szériában és jelen állás szerint erre most is megvan minden esély...

A Rockets legjobb dobói: Wall 14, Tate 14, Jones 12/3
A Grizzlies legjobb dobói: Winslow 20/3, Clarke 16, Bane 15/3

Los Angeles Lakers–Golden State Warriors 117–91

Nagyon simán nyert a Lakers.
Az utóbbi meccsek gyengébb játéka, szenvedése után ezen az estén oktatott a bajnok, elképesztően jó védekezést rakott fel a pályára Frank Vogel csapata és tulajdonképpen egy negyed alatt le is rendezte a Warriorst – a nyitó játékrészt 41–21-re nyerte a gárda, onnantól kényelmesen beoszthatta a különbséget. Ez olyan jól sikerült, hogy a nagyszünetig még bőven növelték is a távolságot a hazaiak, a 73–44-es félidő után pedig már a pihentetés volt a fő cél, a 25 perces határt végül csak Dennis Schröder érte el, a többiek ez alatt maradtak, amire LeBron Jameséknek azért nagy szükségük is volt az elmúlt időszakot követően. Ugyan Anthony Davis még nem játszhat, de úgy tűnik, hogy az All-Star előtt így is sikerült rendezni a soraikat, visszaelőzték a Clipperst a nyugati második helyen, James pedig lejátszotta karrierje 1300. NBA-meccsét – most fogadják a Sunst, aztán mennek Sacramentóba a szünet előtt.

„Húzzuk le a wc-t és haladjunk.”
Így értékelte ezt a mérkőzést Steve Kerr, a vendégek vezetőedzője, aki szerint csapata valamiért az első perctől kezdve úgy faultolta a Lakers játékosait, mint valami őrült és teljességgel szétesve kosárlabdázott – mint mondta, lesznek ilyen meccsek, amikre nincs magyarázat, nem kell velük túl sokat foglalkozni, húzzák le a wc-n és lépjenek tovább, ennyi. Ezúttal ő is bőven pihentetett, ez a 25 perces határ náluk is megállta a helyét, a gond inkább az, hogy Draymond Green bokasérülést szenvedett – igaz, Kerr szerint talán nem olyan súlyos a dolog, mindenesetre nem tért már vissza a parkettre.

A Lakers legjobb dobói: James 19/9, Morris 13/6, Caruso 13/3
A Warriors legjobb dobói: Paschall 18/3, Curry 16/6, Oubre Jr. 14

Minnesota Timberwolves–Phoenix Suns 99–118

Kellett Booker remeklése is.
Nagyot játszott a Suns fiatal All-Starja, aki folyamatosan megverte a védőit, ültek a betörései, a tempói, nagyon komplett meccset rakott össze – végül 43 pontos szezoncsúcsig jutott, amelyből 21-et dobott a harmadik negyedben. Ezzel ő alapozta meg a meccsnyerő phoenixi rohamot, ugyanis a vendégcsapat összességében nem tudott igazán dominálni ezen a kötelezőnek tűnő meccsen, de a harmadik-negyedik negyedet egy 21–3-as futással „ívelte át”, amely végül elégnek bizonyult a magabiztos sikerhez. A 15/26-os mezőnymutatóval és 12/13 büntetővel záró Booker mellett a csökkentett játékidő alatt is 22 pontos, 10 lepattanós dupla duplát gyártó Deandre Aytont, illetve a 15 gólpasszt kiosztó Chris Pault is érdemes kiemelni, míg a padról Dario Saric hozott némi plusz tűzerőt – az utóbbi 17 meccsükből ez volt a 14. győzelmük, jelenleg mindössze fél mérkőzés választja el őket a ligaharmadik Clipperstől.

„Stílusos” hónapzárás.
Zsinórban nyolcadszor kapott ki a Minnesota, az új edző, Chris Finch kezei alatt eddig 0–4-re áll a gárda és ezen a négy mérkőzésen 518 pontot kapott, amelynek „köszönhetően” 2–14-es mérleggel zárta le februárt – minden a rossz irányba halad a gárdánál, amely egyelőre csak biztatóbb periódusokat tudott összerakni, de komolyabb javulást még nem produkált. Most is biztató lehet az, hogy szűk három negyeden keresztül abszolút partiban voltak a liga egyik legjobb csapatával, de a vége megint egy húsz pont körüli vereség lett, úgyhogy túl sok örömre azért nincs okuk. A szünetig már csak egy meccsük van a Charlotte-tal, az All-Star után viszont el kell indulniuk felfelé, hogy vállalhatóra mentsék az eddig vállalhatatlan szezonjukat.

A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 24/6, Towns 21/6, Layman 11/3
A Suns legjobb dobói: Booker 43/3, Ayton 22, Saric 13/9

Sacramento Kings–Charlotte Hornets 126–127

A Hornets fiataljai intézték.
Úgy tűnik, hogy nincs rossz kezekben a Charlotte közeljövője, ugyanis három fiatal játékos is remekelt ezen a mérkőzésen és végül miattuk sikerült megnyerni egy egyébként nehezen alakuló mérkőzést úgy, hogy Gordon Hayward nem lépett pályára. A fazont az újonc LaMelo Ball szabta, aki látványos megmozdulásai mellett 24 ponttal, 12 gólpasszal és hatékony játékkal irányította csapatát, a szenzációt a másodéves PJ Washington szolgáltatta, aki 42 pontos karriercsúcsot szórt 15/23-as mezőnymutatóval, 5/8 triplával, 7/7 büntetővel, 9 lepattanóval, 2 labdaszerzéssel és 2 blokkal, a meccsnyerő játékot pedig a negyedik szezonját taposó Malink Monk mutatta be, aki 1.4 másodperccel az órán, kétpontos hátrányban faulttal együtt dobott kosarat – a plusz büntetővel átvették a vezetést azok után, hogy a negyedik negyedben végig hátrányban voltak és ezzel behúzták a mérkőzést. Fontos sikerükkel jelenleg a keleti nyolcadik helyről várhatják a folytatást, most mennek Portlandbe, aztán Minnesotába és nagyon várják, hogy Hayward, Graham, valamint Zeller is visszatérjen, hogy igazán támadhassák az előttük lévőket.

Nem akarta ezt a Kings? Buddy Hield (30 pont, 7 gólpassz, 8/15 tripla), Harrison Barnes (28 pont, 6 gólpassz, 4/7 tripla), De'Aaron Fox (20 pont, 14 gólpassz) és Marvin Bagley III (24 pont, 10 lepattanó) vezetésével nagyon közel állt ehhez a győzelemhez a Sacramento, a záró etapban végig vezetett, volt már 14 pontos fórban is és összességében neki állt a zászló az egész találkozó során. A végén azonban kissé érthetetlen módon eldobta ezt a győzelmet a gárda, az utolsó 69 másodpercnek ugyan nyolcpontos fórral mentek neki, de öt büntetőt is elrontottak ebben az időszakban, kétszer is 0/2-vel zártak a vonalról, kaptak egy csúnya blokkot is, faultoltak egyet tripladobás közben, majd a végén a Monknak való odaütés és +1 sem volt szép – az idei Kings képes ilyen „bravúrokra”, mégis kicsit olyan volt, mintha megijedtek volna attól, hogy nyerhetnek...

A Kings legjobb dobói: Hield 30/24, Barnes 28/12, Bagley 24/6
A Hornets legjobb dobói: Washington 42/15, Ball 24/3, Monk 21

NBA, ALAPSZAKASZ
Milwaukee Bucks
–Los Angeles Clippers 105–100
Boston Celtics–Washington Wizards 111–110
Detroit Pistons–New York Knicks 90–109
Houston Rockets–Memphis Grizzlies 84–133
Los Angeles Lakers–Golden State Warriors 117–91
Miami Heat–Atlanta Hawks 109–99
Minnesota Timberwolves–Phoenix Suns 99–118
Sacramento Kings–Charlotte Hornets 126–127

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik