Janisz Adetokunbo 54 pontjával nyert rangadót a Bucks

GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2023.02.03. 09:21
null
Nem volt válasza Janisz Adetokunbóra a Clippersnek (Fotó: Getty Images)
A Milwaukee pontjainak több, mint felét a görög dobta a Clippers elleni rangadón – a GSW-t is szétdobta a Denver, legyőzte a Memphist a Cleveland, a Knicksé lett a Heat elleni derbi az NBA-alapszakasz legutóbbi játéknapján.

Indiana Pacers–Los Angeles Lakers 111–112

Nagy hajrával és Davis kosarával nyert a Lakers. A Pacersnél három hét után újra pályára léphetett Tyrese Haliburton, és rögtön dobott is 26 pontot, valamint kiosztott 12 gólpasszt, a vendéglátó pedig fel is javult a korábbiakhoz képest, és az este nagy részében vezetett is. Az első negyed után öt, a nagyszünetben már 13 pont volt a hazaiak előnye, volt közte 15 is, és az utolsó negyedet még mindig közte 12-vel kezdték a felek – ott azonban begyújtotta a rakétákat a Lakers, és egy hatalmas rohammal megfordította a mérkőzést. A játékrészt végül 28–15-re nyerték a vendégek, és 16-szor állhattak oda a büntetővonalra ebben a periódusban, míg a hazaiak egyszer sem (!) – a nagy különbséggel kapcsolatban Rick Carlisle, az Indiana vezetőedzője azt mondta, hogy ugyan jár a taps a Lakers agresszivitásáért, de ilyet (a meccs végén 31-6 volt a kiharcolt büntetők aránya) ő még életében nem látott. A Los Angeles 98-84 után elkezdett felzárkózni, majd az utolsó három-négy percben ráeesett ellenfelére, két és fél percnél LeBron James triplájával a vezetést is átvette, és innentől fej-fej mellett haladtak a felek. Az utolsó (két) szót végül Anthony Davis mondta ki: 35 másodpercnél az ő kosarával fordított utoljára és állította be a végeredményt a Lakers, majd a következő védekezésből blokkolta Haliburton közeli kísérletét – ugyan Pat Beverley mindkét büntetője kimaradt, de az utolsó védekezést is jól megoldotta a LAL, így óriási csatában, nagy rohammal sikerül értékes idegenbeli győzelmet aratnia. Davis végül 31 ponttal és 14 lepattanóval már tényleg a sérülése előtti önmagát idézte, James 26 ponttal, 7 lepattanóval és 7 gólpasszal zárt, a Lakers pedig igyekszik tovább közelíteni a playin-helyekhez, az utóbbi nyolc meccséből ez volt az ötödik sikere.

A Pacers legjobb dobói: Haliburton 26/12, Nesmith 24/12, Turner 20/6
A Lakers legjobb dobói: Davis 31, James 26/6, Schröder 12/6

Cleveland Cavaliers–Memphis Grizzlies 128–113

Kettős kiállítás, szópárbaj. A harmadik negyed közepén kissé elszabadultak az indulatok, amikor egy betörés végén a földre került Dillon Brooks, majd még ott ülve hátracsapott egyet a kezével, és lágyékon találta a felette álló Donovan Mitchellt. A Cavs All-Starja összerogyott, de közben erővel hozzávágta a labdát Brookshoz, majd neki is ment, meglökte, a balhé a nézőtér első soráig húzódott, de végül sikerült szétválasztani a feleket, mielőtt egy-egy tényleges pofon is elcsattant volna. Így is kiállították mindkettejüket, a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón azonban Mitchell nem köntörfalazott: kijelentette, hogy a ligának valamit tennie kell Brooksszal, mert folyamatosan ezt csinálja, rendszeresen, több játékossal is piszkos, aljas dolgokat tesz a pályán, aminek nem lehet helye az NBA-ben, mert ez nem trash talk, hanem aljasság. Brooks nem reagált ezekre, a neki szánt kérdések elé viszont beugrott Ja Morant, aki kijelentette, hogy a csapatuk nem fog beszélni a pályán történtekről, azt viszont ő elmondja, hogy őket nagyon negatívan ítéli meg mindenki, ha bármi történik, őket rögtön büntetik, és kijelentette, hogy az NBA bizonyára utálja a Grizzliest. Mitchell egyébként a kiállítás mellett további büntetést, akár eltiltást szorgalmaz Brooks számára, mert szerinte ez nem mehet tovább – maga Brooks nem vitatta a flagrant-2-es ítélet jogosságát.

Jobb volt a Cleveland. Ami a mérkőzés szakmai részét illeti, a Cavaliers szinte végig kontrollálni tudta a találkozót. Az első negyedet négy ponttal nyerte a vendéglátó, a nagyszünetben már 13 ponttal vezetett, és bár a harmadik játékrészben közelített a Grizzlies, de a kettős kiállítás után ismét feljebb tudtak kapcsolni az ohióiak, és visszaállították a kétszámjegyű különbséget. A záró etapban is az ő ritmusukban zajlott a mérkőzés, Mitchell nélkül az All-Star keretből kimaradó Darius Garland (32 pont, 11 gólpassz) nyújtott klasszisteljesítményt, Jarrett Allen dupla-duplázott, a padról Cedi Osman 21 ponttal, Ricky Rubio sokoldalú játékkal szállt be, összességében 54%-os mezőnymutatóval, 48%-os triplázással, 33 gólpasszal zárták az estét, remekül játszottak. A Memphisnél nem volt ott Jaren Jackson Jr. sem Steven Adams mellett, Brooks elvesztésével már kicsit elfogytak a húzóemberek, és bár Desmond Bane (25 pont, 6/7 tripla), valamint a faultgondokkal küszködő Morant (24 pont, 8 lepattanó, 8 gólpassz 30 perc alatt) igyekezett, de a védekezésük nem tudott mit kezdeni a clevelandi gépezettel – egyszerűen szinte mindenben jobb volt egy kicsit a Cavs. A Grizzlies így már négy meccsel lemaradt a nyugati éllovas Denvertől, míg a Cavaliers tapad a keleti negyedik Brooklynra.

A Cavaliers legjobb dobói: Garland 32/16, Osman 21/12, Allen 18
A Grizzlies legjobb dobói: Bane 25/18, Morant 24, Aldama 21/12

New York Knicks–Miami Heat 106–104

Brunson nélkül nyert a Knicks. Jalen Brunson betegség miatt kihagyta a találkozót, így vezére, valamint kezdő centere, Mitchell Robinson nélkül győzte le jelenlegi legnagyobb riválisát Tom Thibodeau alakulata. Az elsősorban a védekezésről, küszködésről szóló találkozón egyik fél sem tudott szépen, gördülékenyen (és főleg gyorsan) támadni, de a hazaiak a 30 pontos RJ Barrett, valamint a 23 pontos, 10 lepattanós, 6 gólpasszos Julius Randle révén egy fokkal többet tudtak kihozni a lehetőségeikből – ők vezettek már 14 ponttal is, és az este nagyobb részében ők jártak előrébb. A végjáték szorosan alakult, de a záró etapban végig vezető Knicks mehetett neki minimális előnyből, ugyan az addigi fór egyetlen pontra olvadt, de 33 másodpercnél Isaiah Hartenstein szerzett clutch kosarat Quentin Grimes labdájából, aztán Tyler Herro dobása kimaradt, majd Hartenstein labdát is lopott, és ebből a kulcsvédekezésből Julius Randle zsákolt, így 106-101-re módosult az állás alig öt másodperccel az órán. Az időkérés után Max Strus azonnal bevágott egy hármast, majd Adebayo megszerezte a labdát a Knicks oldalbedobása (és Erik Spoelstra challenge-e) után, így öt másodperc alatt a második hármasába állhatott bele a vendégcsapat – Herro azonban hibázott, így ott maradt a kezében a floridai győzelem. A kissé drámaira sikerült végjáték után tehát a New York örülhetett, Thibodeau főleg Barrett játékát, hozzáállását méltatta, és nem igazán foglalkozott a csapata által elkövetett clutch hibákról – a Miami oldalán pedig ugyan Adebayo (32 pont, 9 lepattanó), Herro (25 pont, 8 gólpassz) és Strus (17 pont, 5/8 tripla) is dicsérhető, de egyrészt Jimmy Butler tíz pontig jutott, másrészt Kyle Lowry 3 pontot és 2 gólpasszt tett hozzá, az ő játéka az értelmezhetetlen szintre süllyedt ebben a szezonban...

A Knicks legjobb dobói: Barrett 30, Randle 23/9, Grimes 17/9
A Heat legjobb dobói: Adebayo 32, Herro 25/12, Strus 17/15

Chicago Bulls–Charlotte Hornets 114–98

Visszavágott a Bulls. Múlt héten találkoztak a felek, akkor némileg váratlanul 15 pontos Hornets-győzelem született Charlotte-ban, a playin-helyekért küzdő Bulls azonban most vissza tudott vágni ellenfelének Chicagóban. Pedig a DeRozan-LaVine páros most háttérbe húzódott, a két fő playmaker összesen 25 pontot tett hozzá 7/20-as mezőnymutatóval, előtérbe került viszont például Ayo Dosunmu (22 pont, 9/10 mezőnyből) vagy Coby White (20 pont, 3/5 tripla), Andre Drummond dupla-duplával szállt be a padról, és remekül eloszlottak a terhek – csapatként 50% feletti mezőnymutatót hoztak, 39%-kal tripláztak, a vezérek jó teljesítménye nélkül is nagyon magabiztosan játszottak. Emellett pedig a védekezésük is egyben volt most, a Hornets csak 42%-kal dobott mezőnyből és összesen hét triplát emelt a gyűrűbe, ez a csapat így nem nagyon tud mérkőzéseket nyerni – a Rozier-Ball-Plumlee trió szokás szerint igyekezett, ők nem is mozogtak rosszul, de a két hátvéd nem dobott igazán pontosan, és bár a center 7/7-tel célzott, de ez most nem bizonyult elégnek. A különbség egyébként a harmadik negyedben alakult ki, a nagyszünetben még csak négy pont volt a Bulls előnye, de aztán a fordulás után emelni tudott a tempón a vendéglátó, tíz egység fölé növelte a távolságot, vezetett 17-tel is, és onnantól már be tudta ezt osztani, a Charlotte egyszer sem tudott veszélyeztetni vagy komolyabb futást vezetni. A Chicago ezzel megelőzte a Pacerst és ott van a keleti 10. helyen, következőleg a Portlandet, majd a San Antoniót fogadja, mielőtt elmegy egy kemény idegenbeli túrára.

A Bulls legjobb dobói: Dosunmu 22/3, White 20/9, Vucevic 17/3
A Hornets legjobb dobói: Rozier 23/9, Ball 19/3, Plumlee 16

Dallas Mavericks–New Orleans Pelicans 111–106

Doncic nélkül fejezte be a Mavericks. Alig 23 percet tudott a pályán tölteni Luka Doncic, és bár addig megállíthatatlan volt a szlovén klasszis (31 pont, 8 lepattanó és 4 gólpassz állt ekkor a neve mellett már), de egy kemény földet érés után megsérült a jobb sarka, és nem tudta folytatni a találkozót. A Dallas addig földbe taposta ellenfelét, az első negyedet 40-22-re nyerte, 70-43-ra vezetett, 25 pontot dobott a Pels labdavesztéseiből, de Doncic kidőlése után összezuhant a csapat, és hiába Spencer Dinwiddie jó játéka, alig tudta megmenteni az estéjét 27 pontos előnyből. A Pelicans Brandon Ingram (26 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz), Jonas Valanciunas (16 pont, 9 támadópattanó) és CJ McCollum (19 pont, 8 gólpassz) vezetésével nagy felzárkózásba kezdett, de még a negyedik negyedet is 19 pontos különbségről indíthatták a felek, ott fogyott el teljesen a Mavs energiája, és a New Orleans kis híján összerakta a bravúrt. A hajrában nem sok hiányzott ehhez, az utolsó három-négy percben már tíz pont alá csökkent a távolság, 58 másodperccel az órán négy egységre közelített a Pels, majd tíz másodpercnél Ingram kettesével 109-106-ra módosult az eredmény – itt Dinwiddie bedobott két büntetőt, és egyszerűen elfogyott az idő, de könnyen lehet, hogy csak egy plusz perc kellett volna a New Orleansnak ahhoz, hogy fordítson. Ez így viszont nem sikerült, zsinórban tizedszer is kikapott a társaság az egészen botrányosra sikerülő első félidő miatt, amit át kell gondolniuk, mert Williamson hiánya ide vagy oda, Ingram visszatérése óta sem tudnak nyerni, pedig így már azért ennél többet kellene mutatni – míg a Mavs ugyan az egy félidő gálára építhetne, és végül kiizzadta a győzelmet, de megint aggódnia kell Doncic állapota miatt, ráadásul Wood és Kleber is sérült, illetve Bertans is kidőlt, a vádliját húzta meg az első félidőben...

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 31/6, Dinwiddie 21/6, Green 15/3
A Pelicans legjobb dobói: Ingram 26/3, McCollum 19/3, Valanciunas 16

Denver Nuggets–Golden State Warriors 134–117

Jó nézni a Denvert, egy félidő volt a Warriorsban. Az előző este hosszabbítást bukó, így nehezített back-to-backet vívó GSW pihenőt adott Thompsonnak és Greennek is, Andrew Wiggins pedig ugyan ott volt a parketten, de csak 3/14-et dobott mezőnyből, ő nem volt önmaga. Hiába játszott (jól) Steph Curry (28 pont, 5/10 tripla) és Jordan Poole (22 pont, 4/8 tripla), illetve hiába foglalta el remekül Green helyét a kezdőben Jonathan Kuminga (17 pont, 7 lepattanó, 7/9 mezőnyből, 2/2 tripla), Denverben ennél sokkal többre van szüksége annak, aki nyerni akar, a nyugati listavezető ugyanis ezúttal is látványos, könnyed, szórakoztató játékkal szolgálta ki közönségét és hozta egyúttal a győzelmet. Jamal Murray (33 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz) újra 30 pont fölé jutott, és egyre könnyebben hozza a sérülése előtti önmagát, Nikola Jokics ismét bemutatót tartott (22 pont, 9/13 mezőnyből, 14 lepattanó, 16 gólpassz), Kentavious Caldwell-Pope 18 pontot dobott, a Porter-Cancar páros pedig17-17.et, ráadásul együtt bedobtak 8/13 triplát – ugyan Aaron Gordon nem játszott, de Cancar tökéletesen pótolta. Az 57%-os mezőnymutató, a 46%-os triplázás és a 35 gólpassz is beszédes, a Warriors védekezése egy pillanatig sem tudta megállítani az olajozottan működő denveri gépezetet, csak egy félidőn keresztül tartani tudták a tempót Curryék, annyi tűzerő bennük is volt, így a nagyszünetben 70-69 volt az állás – aztán a fordulás után már elfogyott az erő a vendégekből, a Nuggets pedig hamar meg is lógott, sőt vezetett már 21 ponttal is a második félidőben. Michael Malone csapata már négy meccsel vezeti Nyugatot, otthon 24-4-gyel övé a liga legjobb mérlege, egyébként pedig egyetlen mérkőzés a hátránya a listavezető Bostonhoz képest, ha így folytatja a gárda, akkor az All-Starig jelentős előnybe kerülhet a konferenciában, és meg is ágyazhat Jokics újabb MVP-címének.

A Nuggets legjobb dobói: Murray 33/9, Jokics 22, Caldwell-Pope 18/3
A Warriors legjobb dobói: Curry 28/15, Poole 22/12, Kuminga 17/6

Milwaukee Bucks–Los Angeles Clippers 106–105

Janisz bődületes meccse kellett a Bucks győzelméhez. Félelmetes produkciót nyújtott a Milwaukee szupersztárja, aki végül 54 pontos, 19 lepattanós performanszt rakott le az asztalra: 21/39-et dobott mezőnyből, és egymaga vitte el a vendégcsapatot a célig. Mellette csak Khris Middleton és Jrue Holiday jutott nyolc pont fölé, de ők sem sokkal, a csapat pontjainak több mint felé a görög dobta, aki ráadásul a negyedik negyedben már tényleg egyszemélyes hadseregként dolgozott támadásban: a 28–18-ra megnyert játékrészben egymaga 20 pontot termelt, nem túlzás azt állítani, hogy egyedül verte meg a Clipperst. Egyébként a védekezések domináltak, mindkét csapat próbálta elrontani a másik játékát, és fizikális küzdelmet láthattunk, de ez az a harcmodor, amelyben egy motivált, egészséges Janiszt nem lehet elnyomni, és az ő akarata, tudása hozta meg a Bucks győzelmét. Pedig a hazaiak 21 (!) pontos hátrányban is voltak már az este folyamán, a negyedik negyed is magabiztos Clippers-előnnyel indult, de nagy erőket mozgósítva utolérte ellenfelét a vendéglátó, szűk két perccel az órán átvette a vezetést (a második negyed óta először), majd a hátralévő időben már nem kapott pontot – mindkét fél csak a hibákat gyártotta a clutch helyzetekben, itt is a védekezések érvényesültek, és a Bucks végül kimozogta ezeket a játékokat. Mike Budenholzer is csak dicsérni tudta Giannist, a görög klasszis elképesztő teljesítménnyel vezette győzelemre csapatát a rangadón, így zsinórban hatodszor is nyerni tudtak, és továbbra is ott vannak két meccsel a Boston mögött.

Elrontotta a Clippers. A vendégeknél minden adott volt a győzelemhez, a védekezésük Janisz körül lebontotta a teljes Milwaukee-t, elvették a kedvenc játékaikat, és simán vezettek is, a harmadik negyedben már-már úgy tűnt, hogy eldönthetik a küzdemet. 55-76 után azonban érkezett a Bucks válasza, a játékrész utolsó bő két percét 13-3-ra nyerte a Milwaukee, a záró etapról pedig már beszéltünk, de a végén így is minden esélye megvolt a Clippersnek a sikerre. A hajrában azonban Kawhi Leonard három clutch dobást is elhibázott egymás után, Paul George is hozzászólt egy ugyanilyennel, így egyszerűen nem tudtak válaszolni Janisz utolsó jó dobására, és a kezükben maradt a győzelem. Leonard végül csak 7/26-ot erőlködött össze mezőnyből Middletonék szorításában, George 6/16-tal zárt, a 41%-os mezőnymutató pedig egy ilyen Antetokounmpo ellen végül nem lett elég – bánhatja a társaság, mert a harmadik negyedben egy-két játékra volt attól, hogy megroppantsa ellenfelét, ehelyett leadta a 20+ pontos előnyt, és végül rengeteg hibát elkövetve kikapott. Így ismét egálban van a Dallasszal a nyugati negyedik-ötödik helyen, következőleg New Yorkban javíthat.

A Bucks legjobb dobói: Adetokunbo 54/6, Middleton 16/6, Holiday 12/6
A Clippers legjobb dobói: Powell 26/12, Leonard 17/3, Morris 16/6, George 16/6

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik