James Harden 49 ponttal nyitott, túlórában verte a Dallast a Houston

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2020.08.01. 10:28
null
Harden 49 pontjával győzött a Houston (Fotó: AFP)
Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA) a koronavírus-járvány miatti szünetet követő második játéknapon 302 pontot hozó meccsen győzte le a Houston a Dallast hosszabbításban – James Harden 49 pontot dobott, a Dallasban Luka Doncic tripla duplát ért el. A Milwaukee Bucks nyerte a Boston Celtics elleni keleti rangadót, nagy téttel bíró meccsen, hosszabbításban győzte le a Memphist a Portland, DeMar DeRozan szállította a Spurs sikerét.

 

Brooklyn Nets–Orlando Magic 118–128

Ez sima volt. Ugyan a végeredmény szerint csak tíz pont lett közte, de a záró etapot még 29 pontos fórral kezdte meg az Orlando, csak az addigra kiültetett kezdők nélkül a tét nélkülivé váló percekben ennyit eltüntetett a hátrányából a Brooklyn.

A kissé bizonytalan kezdés után a két középső negyedben több mint harminc pontot vert ellenfelére a Magic, Evan Fournier (25 perc, 24 pont, 5 gólpassz, 10/15 mezőnyből) és Nik Vucsevics (27 perc, 22 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) játékára építve nagyon működött a rendszer és igazából nem voltak egy súlycsoportban a felek - Augustintól, vagy Gordontól nem is kellettek az extrák, így sem lehetett kérdés. Emeljük még ki Jonathan Isaacet, aki egyrészt a padról beszállva 16 perc alatt 16 pontot és 6/7 jó dobást tett hozzá, másrészt állva maradt a himnusz alatt és a rendes mezét viselte a térdelés, valamint a Black Lives Matter feliratú póló helyett – ő az első a buborékban, aki ezt csinálta.

Ennyit tud a Nets? Rengeteg hiányzóval kell számolnia a Brooklynnak, így nem nagyon lehetnek komoly céljai, ráadásul támadásban igazából Caris LeVert játékától függnek, akit viszont remekül limitált az Orlando - 17 pontot és 7/17-es mezőnymutatót írtak fel a statlapjára, úgyhogy nem tudott varázsolni. A kiegészítők közül páran azért felléptek, Luwawu-Cabarrot például a padról beszállva bevert 5/8 triplát és 24 pontot, de az első negyed után (ahol még kihasználták a Magic-védekezés figyelmetlenségeit) nem voltak egy súlycsoportban az Orlandóval, úgyhogy a két együttes helyet cserélt a tabellán – már a Magic a keleti hetedik, a Nets pedig a nyolcadik és a papírforma azt diktálja, hogy ez így is marad.

A Nets legjobb dobói: Luwawu-Cabarrot 24/15, LeVert 17, Allen 14, Harris 14/6
A Magic legjobb dobói: Fournier 24/9, Vucsevics 22/3, Isaac 16/6

Portland Trail Blazers–Memphis Grizzlies 140-135 – hosszabbítás után

Az első kötelező megvan. Muszáj volt nyernie ezt a meccset a Portlandnek, hiszen 3,5 meccsre volt a Memphistől és ezzel a nyugati playofftól, egy mostani vereség még nehezebb helyzetbe sodorta volna a társaságot. A találkozó a várt küzdelmet hozta, érezhető volt a tét, hiszen összesen több mint hatvan faultot követtek el a felek és volt öt technikai is, egyértelmű volt a feszültség - amit aztán tetézett az, hogy hosszabbításra került sor. Az első félidőben 19 pontot szerzett CJ McCollum és a vezérletével 13 pontos fórba került a Blazers, de aztán egy nagy rohammal fordított a Grizzlies és hat perccel a rendes játékidő vége előtt már vezetett is 112-103-ra - úgy tűnt, hogy Moranték húzzák be a győzelmet. Azonban az utolsó másfél percben Carmelo Anthony két triplát is elsüllyesztett, a Grizzlies elrontotta az utolsó esélyét, így jöhetett a ráadás, ahol McCollum két clutch triplával adta meg az alaphangot - ezzel megtörte az ellenállást és végül óriási csatában, öt ponttal kiharcolta a győzelmet Terry Stotts legénysége. McCollum végül 30 ponttal és 6 gólpasszal zárt, Damian Lillard 29 egységig jutott 9 gólpassz mellett, Anthony 21 pontot termelt alig tíz mezőnykísérletből, míg Jusuf Nurkic 18 pontot, 9 lepattanót, 5 gólpasszt és 6 blokkot tett a közösbe - nagyot harcolt a gárda és 2,5 meccsre megközelítette a Memphist.

Jobban kell dobni. Érdekes statisztika, hogy a Grizzlies 028-ra áll a szezon során akkor, amikor gyengébben dobott ellenfelénél és ez most is így történt - csak 45%-kal tüzeltek mezőnyből és 32%-kal tripláztak, mindezt végül az 50 kiharcolt büntető sem tudta ellensúlyozni. Jaren Jackson Jr. kiemelkedő teljesítményt nyújtott (33 pont 6 triplával), a gyenge első félidő (egyetlen kosár) után Ja Morant is összeszedte magát (22 pont, 11 gólpassz), Brandon Clarke egyetlen rontott dobással szerzett 21 pontot a padról, de egy-két clutch játék hiányzott az üdvösséghez - a rendes játékidő végén elsősorban védekezésben omlottak össze, minden játékból kosarat kaptak, míg elöl az utolsó lehetőségüket nem tudták végigvinni. A ráadás aztán egy 0-11-gyel indult számukra, onnantól nem volt visszaút, úgyhogy bár nem játszottak rosszul, de elvesztették ezt a kulcsfontosságú meccset - következőleg a Spurs ellen lehet javítani.

A Trail Blazers legjobb dobói:
McCollum 33/9, Lillard 29/6, Anthony 21/6
A Grizzlies legjobb dobói: Jackson Jr. 33/18, Morant 22/3, Clarke 21

Washington Wizards–Phoenix Suns 112–125

Hoznia kellett a Sunsnak.
A tartalékos Washingtonnal szemben a papírforma szerint muszáj volt nyernie a Phoenixnek és ezt többé-kevésbé magabiztosan meg is oldotta az együttes - az első negyedet hét ponttal nyerte, a másodikat nyolccal, simán vezetett a nagyszünetben. A fordulás után azért próbálkozott a Wizards, voltak rohamai, de a Suns állta a sarat, visszaverte ezeket a támadásokat és mindig válaszolt, amikor igazán kellett - nem volt hullámvölgy nélküli ez a meccs a csapat számára, de Devin Booker elmondta, hogy most a rossz perceikben is megfelelően kommunikáltak, ez pedig kulcsfontosságú számukra. Maga Booker egyébként végül 27 pontot szórt, DeAndre Ayton (24 pont, 12 lepattanó, 2 blokk) pedig beverte karrierje első és második tripláját is, úgyhogy elég magabiztosnak tűntek - végül hatan is tíz pont fölé jutottak náluk, 90% felett büntetőztek, 50% felett dobtak mezőnyből, egészen jól néztek ki.

A Wizards tette, amit tudott. Bradley Beal nélkül nagyjából ezt várhattuk a Washingtontól, sőt, Rui Hachimura (21 pont, 8 lepattanó, 8/15 mezőnyből) és Jerome Robinson (20 pont, 4/6 tripla) játéka miatt végig látótávolságon belül is tudott maradni a fővárosi csapat. Még a negyedik negyedben is volt egy futásuk, visszajöttek hét pontra, de igazán komoly veszélyt azért nem jelentettek a Sunsra, bár azt elérték, hogy Saricék ne aludhassanak bele a meccsbe - apróságoknak örülhetnek, az összteljesítményük valószínűleg nagyon kevés Beal nélkül ebben a mezőnyben.

A Wizards legjobb dobói: Hachimura 21, Robinson 20/12, Smith 17/3
A Suns legjobb dobói: Booker 27/6, Ayton 24/6, Saric 16/6

Milwaukee Bucks–Boston Celtics 119–112

Giannist kiküldték, aztán mégsem. Szorosan alakult a mérkőzés, mert bár a Bucks bombaformában (17-2-vel) kezdett, de utána azért felvette a kesztyűt a Boston és a hajrához is kiélezett helyzetben érkeztek meg a felek. A döntő jelenet aztán másfél perccel az órán játszódott le, amikor Giannis Antetokounmpo egy betörés végén nekiütközött Marcus Smartnak és a játékvezetők elsőre támadófaultot ítéltek egyrészt a Bostoné lett a labda, másrészt Giannisnak ez volt a hatodik faultja, ezzel kipontozódott. Az ítéletet azonban hamarosan megváltoztatták, így megadták az egyébként bedobott kosarat, Giannis maradhatott a pályán és dobhatott még egy büntetőt is - egy bostoni hiba után Khris Middleton bevert még egy triplát, innentől már egyértelmű volt a helyzet. Smart szerint ez semmi másról nem szólt, csak arról, hogy a bírók észrevették, hogy a hatodik személyije lenne a görögnek és nem akarták kipontozni, ennyi a történet - Giannis szerint viszont a hátvéd még mozgott, úgyhogy jó ítélet született, de tanulni fog az esetből. Ő mindenesetre 36 ponttal, 15 lepattanóval, 7 gólpasszal és 14/20 mezőnykísérlettel a meccs legjobbjaként zárt, mellette Middleton (18 pont, 8 gólpassz) még igyekezett, de annyira azért nem működött tökéletesen a Bucks gépezete - gyengén tripláztak, elbukták a lepattanózást, voltak gondjaik. A győzelem viszont megvan, úgyhogy még közelebb kerültek az első kiemelés bebiztosításához.

Egy jó Tatum hiányzott. Igazából Jayson Tatum jó játéka kellett volna ahhoz, hogy megnyerje a rangadót a Celtics, mert ő egészen pocsék napot fogott ki: 2/18-at szenvedett össze mezőnyből (ebből az egyiket csak neki adták, mert ő volt legközelebb a Bucks önkosarához), az óceánba se tudott volna betalálni. A dobással egyébként is gondjaik voltak, 40%-kal céloztak mezőnyből, 30% alatt tripláztak, úgyhogy a védekezésnek és a kétszer annyi támadópattanónak köszönhették, hogy partiban voltak egészen legvégéig és némi szerencsével akár a győzelmet is megszerezhették volna. Smart egyébként kitett magáért (23 pont, 7/11 mezőnyből), Hayward és Theis sokoldalúan játszott, Brown 22 pontja sem rossz, de Tatum mellett azért Kemba Walkertől sem kapták meg, amit kellett volna, mert a sérüléssel bajlódó irányító végül csak 19 percet töltött pályán - ez idő alatt volt 16 pontja, igaz, vele a parketten 12-ben volt a csapat.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 36/3, Middleton 18/6, B. Lopez 14/6
A Celtics legjobb dobói: Smart 23/9, Brown 22/9, Hayward 17

San Antonio Spurs–Sacramento Kings 129–120

DeRozan döntötte el. Hullámzó meccset vívtak a felek, hol egyikük, hol másikuk tudott előnyhöz jutni, de a végjátékban DeMar DeRozan döntött: a Spurs játékosa tíz pontot szerzett az utolsó szűk két és fél percben közel egál állásról, erre nem jöhetett megfelelő válasz a Kings részéről. DeRozan addig inkább a szervezéssel és a csapat ritmusával törődött, így végül 27 ponttal, 10/13 jó dobással és 10 gólpasszal zárt, nagyszerű teljesítményt nyújtott, de volt segítsége is: Derrick White 26 pontot szórt 4/9 triplával, 8 lepattanóval és 5 gólpasszal, Rudy Gay 19, Lonnie Walker IV pedig 16 egységig jutott, csapatszinten 53%-os mezőnymutatóval, valamint 44%-os triplázással zárták az estét. A támadójáték LaMarcus Aldridge nélkül is remekül nézett ki és Bryn Forbes hiánya sem tűnt fel, így pedig, hogy DeRozan intézte a clutch játékokat, a győzelem is meglett - azt ugyan elmondták, hogy nekik most inkább a fejlődés a fontos és nem az eredmény, de azért sosem baj, ha nyerni tud valaki. Egyébként Gregg Popovich és Becky Hammon sem térdelt a himnusz alatt, állva maradtak, Pop pedig erről elmondta, hogy mindenki úgy reagál a dolgokra, ahogy ő akar.

Fox karriercsúcsa sem volt elég. Nagyot játszott a Kings irányítója, De'Aaron Fox, aki az első orlandói tétmeccsen rögtön megdöntötte karriercsúcsát: az első félidőben már húsz pontot szerzett és végül 39-ig jutott 17/33-as mezőnymutatóval, valamint 6 gólpasszal megspékelve. Mellette viszont csak Bogdan Bogdanovics játszott igazán eredményesen, ő dobott 6/11 triplát és 24 pontot, de Buddy Hieldnek nem ment (2/13 mezőnyből) és a többiek sem voltak igazán jók - ennek ellenére Fox miatt a végéig megvolt az esélyük, de a hajrában nem tudtak mit kezdeni DeRozannal, támadásban pedig ők többet is hibáztak. Luke Walton vezetőedző annyit mondott, hogy tudták, hogy a végén jönni fog DeRozan, de egyszerűen képtelenek voltak őt megállítani, úgyhogy kikaptak - ez van, a playoff amúgy is 3,5 meccsre és jó pár helyre van tőlük, úgyhogy...

A Spurs legjobb dobói: DeRozan 27, White 26/12, Gay 19/9
A Kings legjobb dobói: Fox 39/3, Bogdanovics 24/18, Bjelica 12/3

Dallas Mavericks–Houston Rockets 149–153 – hosszabbítás után

Harden volt a vezér, de Covington kisegítette. Elképesztő meccset láthattunk, amely egyrészt kicsit sem a védekezésről szólt, másrészt viszont szenzációs egyéni teljesítményeket hozott. A Houstonnál már a „scrimmage” során is látszott, hogy James Harden bombaformában van, ezt pedig most is megmutatta, hiszen végül 49 pontot szerzett 14/20-as mezőnymutatóval, 9 lepattanóval, 8 gólpasszal, egyetlen eladott labdával, védekezésben pedig 3-3 labdaszerzéssel és blokkal - hihetetlen meccset hozott, amely végül győzelmet is ért csapata számára. Persze ez azért nem volt egyszerű, az Eric Gordon nélküli Rocketsnek tíz pont feletti hátrányból kellett visszajönni a negyedik negyedben és még bő egy perccel a vége előtt is hat volt közte a Mavs javára - Harden egy hatalmas triplával próbált segíteni, az utolsó tíz másodperc viszont Rob Covingtonról szólt. Előbb elsüllyesztett két büntetőt, majd mínusz háromnál Harden állhatott a vonalra: az elsőt bedobta, a másodikat viszont kihagyta, ám a berepülő Covington visszatette azt a gyűrűbe, így három másodperccel az órán hosszabbításra mentette a meccset. A ráadásban aztán már jobb volt a Houston, Harden ugyan ott is elrontott két büntetőt, ám ez már belefért - óriási csatában nyert Mike D'Antoni alakulata és ezzel 2.5 meccsre növelte a távolságot a felek között.

Hiába Porzingis és Burke extrája.
Verheti a fejét a falba a komplett dallasi csapat, hiszen a kezükben volt a győzelem - a 42-42-es első negyed után 43-33-ra nyerték a másodikat és utána is ők diktáltak, a végén pedig tényleg centikre voltak a sikertől. Öt másodperccel a vége előtt azonban Seth Curry kihagyott büntetője még esélyt adott a Houstonnak, jött a fault, majd engedték az említett Covington-támadópattanót, ezzel lábon lőtték saját magukat - a ráadásban már egy hajszállal jobb volt náluk az ellenfél, de odáig el sem kellett volna jutni, ha nem hibáznak a legrosszabbkor. Luka Doncic tripla-duplája (28 pont, 13 lepattanó, 10 gólpassz, 11/27 mezőnyből, 1/9 tripla, 8 eladott labda) ma közel sem volt a Mavs legjobb teljesítménye, hiszen egyrészt Trey Burke hatalmas extrát hozott a kispadról (31 pont, 6 gólpassz, 8/10 tripla), másrészt Kristaps Porzingis volt az, aki igazán a hátára vette a csapatát: 39 pontot szórt 16 lepattanóval, 2 labdaszerzéssel és 2 blokkal, kihasználta a Rockets alacsonyságát, de végül ez sem bizonyult elégnek. Rick Carlisle vezetőedző is azt mondta, hogy ez így egy kemény vereség, mert az alapvető végrehajtáson múlt, míg Luka Doncic szerint tanulniuk kell ebből a végjátékból.

A Mavericks legjobb dobói: Porzingis 39/9, Burke 31/24, Doncic 28/3
A Rockets legjobb dobói: Harden 49/9, Westbrook 31/3, House Jr. 20/18

NBA
ALAPSZAKASZ

Brooklyn Nets–Orlando Magic 118–128 – hosszabbítás után
Portland Trail Blazers–Memphis Grizzlies 140–135
Washington Wizards–Phoenix Suns 112–125
Milwaukee Bucks–Boston Celtics 119–112
San Antonio Spurs–Sacramento Kings 129–120
Dallas Mavericks–Houston Rockets 149–153 – h.u.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik