James 44-et dobott, egyenlített a Cleveland a keleti döntőben

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2018.05.22. 08:15
null
LeBron James a hátán vitte csapatát (Fotó: nba.com)
Végig kontrollálta az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) keleti döntőjének negyedik meccsét a Cleveland Cavaliers, a Boston Celtics csak futott az eredmény után, de nem volt benne elég tűzerő ahhoz, hogy utolérje ellenfelét – 2–2-ről folytatódik a párharc.

 

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Cleveland Cavaliers–Boston Celtics 111–102

Végig vezetett a Cavs. A találkozót összességében az elejétől kezdve uralta a Cleveland, már az első negyedben futottak egy 10–0-t a hazaiak, tíz perc után tíz pont feletti előnyben voltak, és a játékrészt 34–18-ra nyerték meg, szétfutották, szétdobták ellenfelüket. Innentől az egész mérkőzés arról szólt, hogy a Celtics rohant az eredmény után, míg a Cavs haladt előre és tíz pont alá nem nagyon engedte be a vendégcsapatot. A támadójáték olyan hatékonyan működött, hogy bármit csinált a Boston, arra mindig érkezett válasz. Ennek középpontjában természetesen a foghatatlan LeBron James állt ezúttal is, aki 44 pontig (17/28 mezőnyből, 9/13 büntető) jutott. Ugyan a társait ezúttal kevésbé (3 gólpassz, 7 eladott labda) találta meg, így sem lehetett vele mit kezdeni. Főleg úgy, hogy bár egy-két extrát leszámítva nem dobtak jól a többiek, az agresszív mentalitás megmaradt, és ezúttal Kevin Love borzalmas (9 pont, 3/12 mezőnyből, 6 eladott labda) estéje is belefért – nem tört meg Tyronn Lue csapata, amikor kellett, akkor mindig tudott kosarat szerezni, igazán veszélyes közelségbe nem tudott visszajönni a Celtics. A Cleveland ezzel 2–2-re módosította a párharc állását, és úgy utazhat vissza Bostonba, hogy abszolút nyílt a széria, meglehet Hillék önbizalma – most a Celticsen a sor, hogy válaszoljon. Egy adalék: James megelőzte a legendás Kareem Abdul-Jabbart, immár övé a rájátszások történetének legtöbb bedobott kosara.

Ehhez kevés volt a Boston. A vendégek nagyon gyengén kezdték a mérkőzést, pedig amellett, hogy harcosan védekezett a Cavs, megvoltak Horfordék dobásai, tiszta helyzetei, mégis csupán 27 százalékkal céloztak az első negyedben úgy, hogy Brown és Tatum még zsákolást is hibázott. Ez megadta az alaphangot és bár később össze tudták magukat szedni, volt tartásuk, de utolérni már nem tudták ellenfelüket, 100–93-nál jártak legközelebb – azonban ekkor egy eladott labda és egy James-tripla megpecsételte a sorsukat, és visszaverte a rohamukat. Összességében a jóval kevesebb bostoni eladott labda (9–18) miatt tudtak ilyen sokáig látótávolságon belül maradni, pedig mindössze 41 százalékkal dobtak mezőnyből, simán elvesztették a lepattanózást, és ezúttal a kispad sem nagyon tudott hozzátenni – mind az öt kezdőjátékos elérte ugyan a tíz pontot, de a cseresorból nem nagyon érkezett segítség. A két hazai győzelem után így két idegenbeli vereség következett a Celtics számára, s most otthon komoly nyomás lesz a társaságon: muszáj megnyerni az ötödik meccset és visszavágni, különben óriási bajba kerülhet a Boston.

NBA, RÁJÁTSZÁS
KELETI FŐCSOPORT, DÖNTŐ, 4. MÉRKŐZÉS
Cleveland Cavaliers–Boston Celtics 111–102
(34–18, 34–35, 21–23, 22–26)
A Cavaliers legjobb dobói: James 44/3, Korver 14/6, Hill 13/3, Thompson 13
A Celtics legjobb dobói:
Brown 25/6, Tatum 17, Rozier 16/9
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik