Irving parádéjával túlórában verte a Cavs a Spurst

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2015.03.13. 09:15
null
A clevelandi Kyrie Irving éppen egy dudaszós triplát indít útjára (Fotó: Reuters)
A szezon egyik legjobb mérkőzésén, drámai hajrában énekelte ki a sajtot a Cleveland a címvédő San Antonio szájából az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) csütörtöki játéknapján, Kyrie Irving pedig 57 pontos karrier- és idei NBA-csúcsot hintett a találkozón. Derek Fisher és Phil Jackson győzelemmel tért vissza a Staples Centerbe, Wallék kicsit megsértődtek és majd húsz pontot vertek a Memphis cseréire, Rudy Gobert parádéjával móresre tanította a Jazz a Houstont, a Pacers pedig túlórában verte a Milwaukee-t – lássuk a nem mindennapi játéknap részleteit!

 

San Antonio Spurs–Cleveland Cavaliers 125–128 – h. u.

Kyrie Irvingre nincsenek szavak. A Cavs irányítója ma pontosan azt csinált, amit akart, 57 pontos karriercsúcsa egyben idei NBA-csúcs is – 32 dobásából 20 jó volt, 7/7-tel tüzelt a triplavonalon túlról és büntetőt sem hibázott. A rendes játékidő utolsó percében egymaga kilenc, a hosszabbításban pedig 11 pontot szórt, egészen bámulatos estét láthattunk tőle.

Leonard lett a negatív hős. Irving elképesztő mérkőzése ellenére tartotta a lépést a San Antonio, sőt, öt másodperccel a vége előtt hárompontos előnyben Leonard odaállhatott a vonalra. Azonban mindkét büntetőjét elrontotta a kiélezett szituációban, Irvingnek pedig ennyi idő elég volt az egyenlítő triplához – éppen Leonard felett emelte be. A Spurs mindenese hiába remekelt (24 pont, 9 pattanó, 7 gólpassz), az ő egyetlen büntetője hiányzott a címvédő győzelméhez.

Most James örülhetett a végén. A már említett Leonarddal élményszámba menő párharcot vívott a négyszeres MVP, a teljes estét egymás levédekezésével töltötték, folyamatosan könyököltek, ütköztek, birkóztak – előrevetítették, hogy mire számíthatunk egy esetleges Spurs-Cavs döntőben. Amíg Leonard hibázott kulcspillanatban, addig Irving kosarai után az utolsó szót LeBron (31 pont, 7 gólpassz) mondta ki egy triplával, a Cleveland ezzel biztosította be a győzelmet a ráadásban.

A Spurs legjobb dobói: Parker 31, Green 24/15, Leonard 24/3
A Cavaliers legjobb dobói: Irving 57/21, James 31/9, Thompson 12

Indiana Pacers–Milwaukee Bucks 109–103 – h.u.

A hosszabbításra elfogyott a Bucks. Az Indiana a második félidő nagy részében pár ponttal előrébb járt, David West kettese után öt egységgel vezettek a hajrában – ám az utolsó bő két percben nem tudtak már hozzátenni, Iljasova pedig túlórára küldte a feleket. Bár Bucks-pontokkal indult az utolsó öt perc, egy 9–0-s etapot futott a Stuckey, Scola és George Hill által húzott hazai együttes, a döntő pillanatban Hill nem hibázott a vonalról sem, így sorozatban hetedik sikerét is elkönyvelhette az Indiana.

Cseresor nélkül nehéz. A Milwaukee nem volt hátrányban a nagyszünetig, sőt, 12 ponttal is vezetett az első negyedben, és bár a Middleton-Antetokounmpo páros elég pontatlanul dobott, a kezdőötös minden tagja hozzátette a magáét. A kispadról azonban minimális támogatás sem érkezett, összesen tíz pontot szerzett a második sor, miközben az Indiana cseréi (sőt, összesen három cserejátékosa) 52-t – a harmadik negyedben meglógott a hazai gárda, a kezdőcsapat pedig nem bírta végig a vendégeknél.

Carter-Williams megkezdte. A Philly-től igazolt tavalyi Év Újonca elég rapszodikusan kezdett új csapatában, most viszont már egyre otthonosabban érzi magát, a legutóbbi 25 pontja után ma 28-ig jutott 8 pattanó és 4 gólpassz mellett, a Bucks legeredményesebb játékosaként zárt.

A Pacers legjobb dobói: Stuckey 25/3, Scola 17, G. Hill 17/6
A Bucks legjobb dobói: Carter-Williams 28, Iljasova 19/3, Middleton 18/9

Washington Wizards–Memphis Grizzlies 107–87

A Wizards zokon vette a Memphis pihentetését. A vendégeknél nem lépett pályára Marc Gasol, Zach Randolph, Mike Conley és Tony Allen sem (bár Conley-nál ennek egészségügyi okai is voltak), amit nem igazán tudott hova tenni a hazai csapat. John Wall szerint a Memphis nem tiszteli őket, pedig ő úgy gondolta, hogy épp megindultak felfelé és tiszteletet érdemelnek.

Megint rohanni tudott a Washington. Az első negyedben még pontatlanul és gyengén játszottak a fővárosiak, 33 pontot tett fel a táblára a Grizzlies. A második játékrészben aztán fordult a kocka, keményített a védekezésén a Wizards, a sok szerzett labdából és lepattanóból pedig átrepülték a pályát Wallék – leindításból végül 23 ponttal zártak és a harmadik negyedben már 27 egységgel jártak előrébb.

Beal nem 100 százalékos. A sérülésből nemrég visszatért dobóhátvéd mindössze 9 ponttal zárt, majd a mérkőzés után sántítva hagyta el a parkettet – állítása szerint fájdalmai vannak a lábában, de a szezon ezen időszakában mindenkinek vannak már gondjai. Ma Wall és Gortat megoldotta a feladatot, a Memphisben nem volt meg a tűzerő, de hosszútávon mindenképpen szükségük lesz Beal hatékony játékára is.

A Wizards legjobb dobói: Gortat 22, Wall 21/3, Pierce 17/9
A Grizzlies legjobb dobói: Stokes 13, Ja. Green 13, Koufos 10

Utah Jazz–Houston Rockets 109–91

Rudy Gobert tarthatatlan. Howard hiányában nem akadt ellenfele a palánk alatt a francia centernek, Terrence Jones és Motiejunas nem tudta megállítani – bődületes dupla-duplával, 19 ponttal és 22 lepattanóval zárt. Már az első félidőben lekapott 18 lecsorgót, amivel beállította az idei NBA-csúcsot, összesen 12 támadót kaparintott meg és a biztonság kedvéért négy sapkát is kiosztott – emellé már csak ráadás, hogy egyébként 11 dobásából nyolcat értékesített.

Egyik oldalon sem volt partiban a Houston. A Utah védekezése megfojtotta a vendégek játékát, James Harden 15 pontját főleg büntetőkből kaparta össze, mezőnyből 3/13-mal célzott – egyedül a padról villogó Brewer tudott igazán érvényesülni. Ugyanakkor a Rockets védekezésben sem állt a helyzet magaslatán, a Jazz másfél hónapja nem dobott ennyi pontot mint ma, a kisebb sérüléssel játszó Hayward 29 egységet rámolt be, de Hood is eljutott húszig – azt csináltak a hazaiak, amit akartak.

A lepattanók döntőnek bizonyultak. Hússzal szerzett több lecsorgót a Jazz, összesen 22 támadót kaparintottak meg és már félidőben 21 pontot dobtak második esélyből – amikor egyébként sem megy a játék, luxus ilyen esélyeket adni az ellenfélnek a Houston szempontjából.

A Jazz legjobb dobói: Hayward 29/9, Hood 20/9, Gobert 19
A Rockets legjobb dobói: Brewer 25/3, Harden 15, Motiejunas 13/3

Los Angeles Lakers–New York Knicks 94–101

Derek Fisher győzelemmel tért vissza. A Lakers korábbi irányítója a Knicks vezetőedzőjeként érkezett a Staples Centerbe, ahol a közönség méltóképpen köszöntötte. Ehhez méltó módon csapata idei első sikerét könyvelhette el a nyugati parton – a második negyedben meglógtak Shvedék, a hajrában már több mint tíz ponttal is vezettek és bár Hill (karrierje második) triplájával négy egységre zárkózott a Lakers, fordítani már nem tudtak a hazaiak.

Hardaway visszatérése megtolta a Knicks szekerét. A dobóhátvéd elmondása szerint Phil Jackson „benézett" a délelőtti dobóedzésre és meg akart róla győződni, hogy mindenki készen áll-e – ebből érezték a játékosok, hogy a mai mérkőzést muszáj megnyerni. Hardaway a padról beszállva 22 pontot tett hozzá, ami kulcsfontosságú volt a sikerhez, bár rajta kívül még négyen érték el a tíz pontot, az ő 5/7 triplája nagyon kellett a New Yorknak – a Lakers összesen értékesített öt hárompontost.

Kiesési rangadó volt. A két gárda méltatlanul teljesít ebben a szezonban, mindketten ott vannak a liga négy legrosszabb mérlegével bíró csapata között – igaz, kulcsembereik sérülése is közrejátszik ebben, de korábban nem ilyen tétje volt egy Lakers-Knicks derbinek...

A Lakers legjobb dobói: Hill 19/3, Lin 14, Ellington 11/6, Clarkson 11/6, Boozer 11
A Knicks legjobb dobói: Hardaway Jr. 22/6, Bargnani 16, Shved 14/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Indiana Pacers–Milwaukee Bucks 109–103 – hosszabbítás után
Washington Wizards–Memphis Grizzlies 107–87
Utah Jazz–Houston Rockets 109–91
San Antonio Spurs–Cleveland Cavaliers 125–128 – hosszabbítás után
Los Angeles Lakers–New York Knicks 94–101

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik