Idénybeli legjobbját hozta a Lakers, megállította a Pistonst

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2017.11.01. 08:27
null
A 16 ponttal záró Kyle Kuzma fogadja a gratulációkat (Fotó: LA Lakers Twitter)
Lonzo Ballék az idénybeli legjobbjukat hozták az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának keddi játéknapján: a Los Angeles Lakers szenzációs védekezéssel és türelmes támadójátékkal 113–93-ra legyőzte a Detroit Pistonst, amely legutóbb még a címvédő otthonában tudott nyerni. A Thunder is remekelt, a Milwaukee otthonában aratott könnyed sikert, nem izzadt meg a Pacers sem a Sacramento ellen, a Suns viszont fordulatos meccset húzott be Brooklynban.

 

Los Angeles Lakers–Detroit Pistons 113–93

Megvillant a Lakers. Idénybeli legjobb teljesítményét hozta Luke Walton alakulata, amely nagyon türelmes, nyugodt támadójátékot, valamint rendkívül hatékony védekezést mutatott be – ennek köszönhetően gyakorlatilag végig uralta is a mérkőzést. Már az első negyedben előnybe kerültek a hazaiak, a nagyszünetre ez tíz pont fölé nőtt, majd később elkerülte a húszat is, így a kezdőket nem is kellett kifacsarni, csak Ingram játszott 30 perc felett. A védekezéssel kapcsolatban ki kell emelni, hogy összesen három büntetőt engedélyeztek a Detroitnak, ami a legkevesebb a franchise története során, támadásban pedig szóljunk Lonzo Ballról, aki ugyan nem hozott kiemelkedő számokat (13 pont, 6/13 mezőnyből, 3 gólpassz, 2 blokk, eladott labda nélkül), de abszolút vezére volt csapatának, irányított, diktálta az iramot és nagyon kevés hibával játszott. Ez az a teljesítmény, amiben bízhatnak a Lakers-drukkerek, kérdés, hogy sikerül-e gyakrabban előhúzni.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Most nem volt meg az energia. Két óriási idegenbeli győzelem után érkezett meg erre a meccsre a Pistons és most hiányzott az az energia, az az akarat, ami a GSW és a Clippers elleni győzelmeket hozta. Támadásban teljesen elvesztek a Lakers védekezésével szemben, hátul pedig türelmetlenek voltak, amelyet Ballék rendszeresen meg tudtak büntetni – Stan Van Gundy szerint ezúttal semmit sem csináltak jól és maximálisan dominálták őket a hazaiak. Egyik legnagyobb erősségük az volt, hogy minden ellenfelüktől el tudták venni a lerohanásokat, az eddigi hét meccsükön összesen 24 pontot kaptak gyors indításból, most a Lakerstől 17-et, ez is elég beszédes adat – ezután viszont mehetnek haza és sorozatban öt mérkőzést játszanak otthon.

A Lakers legjobb dobói: Randle 17, Kuzma 16/12, Nance Jr. 14
A Pistons legjobb dobói: Harris 18/6, Jackson 18/3, Smith 12

Indiana Pacers–Sacramento Kings 101–83

Egy félidő alatt lerendezte a Pacers. Nem sokáig volt kérdéses a győztes kiléte, rögtön egy 9-0-val nyitottak a hazaiak, az első negyedet 24–13-ra, a másodikat 31–17-re nyerték meg Oladipóék, így húsz pont feletti előnyt építettek ki. Nagyszerűen járatták a labdát és keresték a minél jobb dobóhelyzetet, szinte nem is volt náluk egy-egyezés, a legtöbb támadásnál körbejárt a játékszer – Nate McMillan is azt emelte ki, hogy ezt szeretné látni minden mérkőzésen. A fordulás után aztán a tréner pihentette is a kezdőit, akik végül 25-28 perc között töltöttek a parketten, de így is érdemes kiemelni a nyáron érkező Domantas Sabonist: az élete formájában lévő magasember ezúttal karriercsúcsot jelentő 16 lepattanót szerzett meg 12 pont és öt gólpassz mellett. A különbség nem igazán változott a Pacers cseréivel sem, könnyed győzelmet aratott a gárda, így 4–3-as mérleggel utazhat el Clevelandbe.

Ez furcsa lehet Foxnak. A Kings újonc irányítója tavaly az egész egyetemi szezon során összesen hat vereséget szenvedett el, most pedig első hét NBA-meccséből éppen ennyit veszített csapata – saját bevallása szerint nem igazán van ehhez hozzászokva, sosem volt vesztes csapat tagja. A Sacramento viszont egyelőre mindenképpen az, zsinórban ötször kapott ki a gárda, ráadásul most is teljesen reménytelenül – éppen Fox számai (18 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz, 1 eladott labda) emelhetők ki egyedül, de a társaságnak egy percig sem volt esélye a győzelemre. A csapatszinten bedobott 2/14 tripla senki ellen nem férhet bele, ráadásul ezúttal is elvesztették a lepattanózást, ahogy az összes vereségük során – a hat találkozó alatt 85-tel maradtak alul eddig ebben a tekintetben.

A Pacers legjobb dobói: Bojan Bogdanovic 17/9, Young 15/6, Oladipo 14/3
A Kings legjobb dobói: Fox 18, Randolph 12, Hill 8, Labissiere 8

Brooklyn Nets–Phoenix Suns 114–122

Nem esett össze a Suns. A tavalyi szezonban rendszeresen problémát jelentett a Phoenixnél, hogy amikor nem ment a szekér, amikor az ellenfél futást vezetett, elkezdtek egymásra mutogatni a játékosok, összezuhantak és elveszítették az addig a kezükben lévő mérkőzést. Most is fennállt ennek a veszélye, mert a remeklő (32 pont, 11/22 mezőnyből, 7 lepattanó, 4 gólpassz) Devin Booker vezetésével húsz pont környéki előnyben voltak már, amikor jött egy rövidzárlat és átvette az irányítást a Nets – 83–65 után egy 18–0-t futottak a hazaiak és előnybe kerültek. Itt sem volt még vége, a záró etapban is a Brooklyn volt fölényben és már nyolc ponttal vezetett, amikor lehiggadt a Suns: Bookert ugyan rendszeresen duplázták a hazaiak, de ekkor előkerült TJ Warren, aki egymaga 14 pontot szórt ebben a játékrészben és vezetésével visszavette a gyeplőt a vendég együttes. A Phoenix végül behúzta a fordulatos mérkőzést, méghozzá úgy, hogy 66–44-re megnyerte a lepattanózást, ami mindenképpen kulcsfaktornak bizonyult – ezzel ellensúlyozták az eladott labdáikat.

Zuhan a Nets. Egy hete még a Cavs elleni sikert ünnepelte a Brooklyn, azóta viszont sorozatban három vereséget is begyűjtött az együttes, az idény eleji varázs elmúlt, még hazai pályán is. Hiába vigyáztak nagyon a labdára (csak hétszer adták el), hiába dobott 33 pontot D'Angelo Russell, hiába álltak fel a nagy hátrányból, végül ezúttal is kikaptak, védekezésben rengeteg hibát követtek el és támadásban is rossz döntéseket hoztak, miután magára talált a Suns. Kenny Atkinson kiemelte, hogy túl sok figyelmet fordítottak Bookerre a negyedik negyedben, Warren pedig szabadon garázdálkodhatott, ezek a hibák megbosszulták magukat – 35-tel kezdhetik meg ötmeccses idegenbeli túrájukat, első állomásként a Lakershez utaznak.

A Nets legjobb dobói: Russell 33/6, Hollis-Jefferson 21, Dinwiddie 15/9
A Suns legjobb dobói: Booker 32/15, James 24/9, Warren 20

Milwaukee Bucks–Oklahoma City Thunder 91–110

Könnyed győzelem. Koncentrált, fegyelmezett és hatékony játékot mutatott be az OKC, Billy Donovan szerint is kiválóan kosárlabdázott csapata – védekezésben tökéletesen megcsinálták, amit kellett, támadásban pedig Westbrook (12 pont, 5/12 mezőnyből, 10 lepattanó, 9 gólpassz, 27 perc) irányításával nagyon jól támadták a réseket. Már az első negyedben magukhoz is ragadták az irányítást és tíz pont feletti előnybe kerültek, a nagyszünetig lett ez húsz pont is, a fordulás után pedig gond nélkül tartották ezt a különbséget úgy is, hogy a kezdők pihenőt kaptak. Egyáltalán nem engedtek futást a Bucksnak, igaz, ők maguk sem rohantak úgy, ahogy szoktak, de az, hogy teljesen elvették a hazaiak játékát, meghozta az eredményt – végig kontrollálták a mérkőzést, és úgy fest, hogy most már elindultak a jó irányba.

Antetokunmpo egyedül. A Bucks vezére ezúttal is szép számokat hozott (28 perc, 28 pont, 9/14 mezőnyből, 8 lepattanó, 3 gólpassz), de a csapat egyáltalán nem működött, sem védekezésben, sem támadásban. A képhez hozzátartozik, hogy a görögnek már az első negyedben le kellett ülnie két faulttal, ami alaposan rányomta a bélyegét a meccsre, mert nélküle annyira reménytelen volt a társaság, hogy az OKC simán került egyre nagyobb előnybe. A kinti dobások egyáltalán nem ültek, 1/14-gyel kezdtek a hazaiak, amit aztán hiába folytattak már egy 8/16-tal, a Thunder nem rontotta el a kezében lévő mérkőzést – Antetokunmpón kívül végül senki sem érte el a tíz pontot és akkor sem tudtak közelíteni, amikor már a cserék voltak fent a vendégeknél.

A Bucks legjobb dobói: Antetokunmpo 28/6, Middleton 9, Vaughn 9/3
A Thunder legjobb dobói: George 20/12, Anthony 17/3, Grant 17

NBA, ALAPSZAKASZ
Indiana Pacers–
Sacramento Kings 101–83 (24–13, 31–17, 14–18, 32–35)
Brooklyn Nets–Phoenix Suns 114–122 (24–30, 29–29, 35–28, 26–35)
Milwaukee Bucks–Oklahoma City Thunder 91–110 (23–31, 19–29, 22–25, 27–25)
Los Angeles Lakers–Detroit Pistons 113–93 (25–22, 33–23, 29–27, 26–21)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik