Hosszabbításos Mavs-siker a Nets ellen, győzött a GSW

GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2022.10.28. 10:16
null
Steph Curry 33 pontot szórt a Miami ellen (Fotó: Getty Images)
Az utolsó negyedben vitte dűlőre a Heat elleni rangadót a bajnok, túlóra döntött Brooklynban, megint kikapott a Clippers, nem hibázott a Memphis.

Brooklyn Nets–Dallas Mavericks 125–129 – hosszabbítás után

Doncic varázsolt, a ráadást jobban bírta a Mavs. A Dallas pihentebben érkezett meg a back-to-backet játszó Brooklyn csarnokába, és jobban is kezdett, mert hét ponttal megnyerte az első negyedet, de utána a Nets két szupersztárjával szemben nehéz volt megoldást találnia a vendégcsapatnak. Kilenc pontnál nagyobb előnyük egész este nem volt, így végig nagyon szorosan alakult a küzdelem, hol egyik, hol másik csapat járt kicsit előrébb, ugyanis a Brooklyn fenomenálisan intézte a lerohanásait: 31–10-re (!) nyerte az ebből szerzett pontok csatáját, gyakorlatilag a legkisebb hibát is azonnali kosárral büntette. A negyedik negyed hajrájában négy ponttal vezettek is a hazaiak, amikor Luka Doncic négy pontjával és labdaszerzésével, valamint Tim Hardaway Jr. büntetőivel egy 6–0-t repesztett a Mavs, amivel átvette a vezetést, majd Kevin Durant betakarta Doncicot, Ben Simmons ellopta tőle a labdát és nyolc másodpercnél Durant zsákolásával ismét egyenlített a Nets – válasz pedig nem érkezett, így jöhetett a ráadás. Ott viszont kiszakadt a dallasi triplazsák: pillanatok alatt három hármast bombáztak be a texasiak, akik két perc alatt egy 11–2-t rohantak, és ezzel el is döntötték a küzdelmet, az elfáradó és a tripláktól megtörő Brooklyn ezt követően már csak szépíteni tudott, mást nem. Doncic végül szenzációs meccset zárt, ugyanis 41 ponttal, 11 lepattanóval és 14 gólpasszal tripla–duplázott, így ő volt a találkozó legjobbja, igazi MVP–teljesítményt nyújtott, folyamatosan elment a gyűrűig és megtalálta a társakat, foghatatlannak bizonyult – de mellette még öten dobtak két számjegyűt és érdekesség, hogy közülük négyen is a kispadról érkeztek. A Dallas így 2–2-vel áll, holnap az OKC-t fogadja.

Nem elég a two-man show. Ahogy idén már többször, úgy most is annyi volt a Brooklyn játéka, hogy Kyrie Irving és Kevin Durant majd megoldja, a többiektől pedig elég az, ha kiviszik a mezt a pályára – se folyamatos csapatjáték, se agresszivitás a társaktól, csak a két szupersztár egyéni extrája volt a recept. Igyekeztek is, Irving 39 pontig jutott 14/31 dobásból, hátul pedig 3 labdaszerzést és 4 blokkot (!) tett a közösbe, míg Durant 37 egységet termelt, 12/21-et dobott mezőnyből, 11/11 büntetőt értékesített és 5 gólpasszt osztott ki, rájuk igazából nem lehetett panasz -- 41–42 percet játszottak egy back-to-back második felén, tették, amit tudtak. Viszont ez a terv így ebben a formában nem működik, ezt már meccsek óta látjuk, kettejükön kívül senki nem jutott most tíz pont fölé, Ben Simmons 37 perc alatt hét pontot és négy gólpasszt tett hozzá, nem is nagyon járt a labda másnál, ez pedig most is visszaütött – az olajozottabban játszó csapatok mind előttük járnak, főleg ha nekik is van egy sztárjuk. Nos, a Dallasnak volt...

A Nets legjobb dobói: Irving 39/15, Durant 37/6, O'Neale 10/6, Duke Jr. 10
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 41/6, Hardaway Jr. 18/12, Kleber 15/9

Oklahoma City Thunder–Los Angeles Clippers 118–110

Megint Thunder. Két nappal ezelőtt is szép teljesítmény volt az OKC-től, hogy legyőzte a Clipperst, most pedig meg is ismételte ezt már Paul George-dzsal kiegészülve. Shai Gilgeous-Alexander ismét folyamatosan bontotta a védekezést (24 pont, 6 gólpassz), de Lu Dort is kiemelkedőt játszott, aki egyrészt tíz ponton tartotta George-ot, másrészt ő maga 21-et dobott 9/15-ös mezőnymutatóval és négy gólpasszal. A Thunder szűk 50%-kal célzott mezőnyből és könnyedén alakított ki jó kinti dobóhelyzeteket, így 17 hármast szórt be 45%-kal, amihez a labdaszerzések és a leindítások éppen eleget tettek hozzá. Persze nem volt azért sétagalopp, az első félidő óriási hullámzást hozott, ugyanis az OKC 30–12-re is vezetett már, de a nagyszünetben mégis a Los Angeles járt előrébb 60–53-ra. A fordulás után aztán stabilizálta magát a Thunder, koncentráltabban játszott és végül újabb szép győzelmet aratott – 2–3-ra javult a gárda, legközelebb Dallasba látogat.

Sok munka lesz még a Clippersszel. Kawhi Leonard és Marcus Morris hiánya nem lehet indok egy ennyire mély keretnél, Paul George már visszatért, a vendégeknek az OKC-t verniük kellett volna, főleg a legutóbbi itteni vereségük után. Támadásban kicsit javultak is, bár George-ot eléggé leszedte Dort, de így sem voltak rosszak, a gondot inkább a védekezés jelentette: Tyronn Lue vezetőedző szerint az ellenfelek jelenleg egyszerűen egy-egyezésekre hívják őket, és minden egyéni védőjüket megverik, ezekből olyan dobást alakítanak ki, amilyet csak akarnak. Ez nem tartható tovább, ráadásul nagyon fájó eladott labdákat is vétettek, amikor egyszerűen odaadták azt az ellenfélnek és már kapták is belőle a leindítást – 20 turnoverből 31 pontot kaptak, ez sem férhet bele. Voltak jó pillanataik, amikor az történt, amit ők akartak, de összességében nagyon messze vannak még attól, hogy kész csapatként beszéljük róluk, a felkészülési időszak finoman szólva sem sikerült jól – 2–3-ra állnak, lassan azért össze kell szedniük magukat.

A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 24/6, Dort 21/3, Pokusevski 15/9
A Clippers legjobb dobói: Powell 21/6, Jackson 18/6, Wall 17/3

Golden State Warriors–Miami Heat 123–110

Az utolsó negyedben vitte dűlőre a GSW. A back-to-backből érkező Miami bő három játékrészen keresztül tartotta magát, itt-ott néha még vezetett is, de közel tudott maradni, és benne volt a pakliban, hogy egy futás akár a vendégek javára is dönthet. Ezt a futást azonban a frissebb Warriors tudta megcsinálni: a 33 pontos, 7 lepattanós, 9 gólpasszos Steph Curry egymaga tíz pontot dobott a záró etapban, mindegyiket már 103–100 után, itt kétszer megtalálta Klay Thompsont is a triplavonalon túl, a GSW pedig rá építve 20–10-zel hozta le az utolsó hat percet – Curryvel nem lehetett mit kezdeni és itt a társak is bedobálták a helyzeteket, míg a Heatnél kicsit lefulladt a motor. Thompson végül 19 egységig és öt bedobott hármasig jutott, Andrew Wiggins is hozzátett 18 pontot, csapatszinten 50%-os mezőnymutatót, 39%-kal bedobott 18 hármast, 30 gólpasszt és 16 támadópattanót jegyeztek, a végén pedig a legfontosabb időszakban váltottak sebességet – jó játékkal nyertek rangadót, így 3–2-re javult a mérlegük.

Nem tud lendületbe jönni a Heat. Fáradtabban, a címvédő otthonában persze benne van a vereség, de akkor is csak 2–4-re áll jelenleg a Miami, a legutóbbi, javuló játékkal bemutatott győzelem után azonnal jött az újabb pofon és 120+ kapott pont, még mindig nem állt össze igazán Erik Spoelstra alakulata. Jimmy Butler (27 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz, 6 labdaszerzés, 4/7 tripla) és Bam Adebayo (26 pont, 8 lepattanó, 4 labdaszerzés, 3 blokk) extra teljesítménye nem volt elég, az 50–31-re elvesztett lepattanózás és a festékben elszenvedett 48–34-es vereség nem fért bele, gyengén dobtak a vendégek, illetve védekezésben sem tudták ráerőltetni akaratukat a Warriorsra. A képhez hozzátartozik, hogy Steve Kerr szerint ők most védekeztek legjobban eddig idén, ami nem ízlett igazán a Miaminak – holnap Sacramentóban javíthatnak Lowryék.

A Warriors legjobb dobói: Curry 33/21, Thompson 19/15, Wiggins 18/6
A Heat legjobb dobói: Butler 27/12, Adebayo 26, Strus 14/9

Sacramento Kings Memphis Grizzlies 110–125

Murray a kezdőben, de így sem nyert a Kings. Először kezdett NBA-pályafutása során az újonc Keegan Murray, a Sacramento nagy reménysége, aki nem is játszott rosszul: 39 perc alatt 18 pontot és 6 lepattanót tett hozzá, abszolút beleillett a hazaiak gépezetébe. Ez a gépezet viszont nem volt győztes gépezet: ahogy a 20 pontos Harrison Barnes mondta, apróságok döntöttek ellenük, de megint ellenük döntöttek. Az 50–50-es labdák, az engedett támadópattanók, a be nem fejezett védekezések nem fértek bele, hiába voltak szinte végig közel (még a negyedik negyedben is visszajöttek egyszer hat pontra tizenhatról), a Grizzliesben egyszerűen több volt a tűzerő, és néha az akarat is. Hiába De'Aaron Fox 27 pontos meccse, a Kings ezzel már 0–4-re áll és továbbra is egyike a liga három nyeretlen csapatának.

4–1. Összességében magabiztosan hozta a kötelezőt a Memphis, nem gáláztak a vendégek, de az nem nagyon lehetett kérdés, hogy melyik a jobb csapat. Ezúttal Desmond Bane volt a vezér, ő 31 pontot és 6/8 triplát bombázott be, igazi klasszisteljesítményt nyújtott, aki emellett védekezésben is nagy munkát tett bele a mérkőzésbe – mellette Ja Morant (22 pont, 6 gólpassz) is jól mozgott, de most komplett csapatmunkát láthattunk tőlük, hiszen heten is tíz pont fölé jutottak náluk. Kollektíven 53%-os mezőnymutatóval zártak, 42%-kal tripláztak, szépen járatták a labdát és amikor kellett, akkor mindig tudtak is emelni a tempón – ötből negyedszer nyertek, eddig többé-kevésbé magabiztosan menetelnek előre, hétvégén a Jazzhez látogatnak majd.

A Kings legjobb dobói: Fox 27/6, Barnes 20/3, Murray 18/9
A Grizzlies legjobb dobói: Bane 31/18, Morant 22/3, Clarke 16

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik