HFL: visszahódítaná a bajnoki címet a Fehérvár Enthroners a Budapest Wolvestól

POZSONYI SZILÁRDPOZSONYI SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2022.07.13. 11:23
null
Visszahódítaná a bajnoki címet a Fehérvár Enthroners a Budapest Wolvestól (Fotó: Szankovszky Szilvia)
A 16. Hungarian Bowlon a Fehérvár Enthroners és a Budapest Wolves között dől el a magyar bajnoki cím sorsa. A döntőt 2022. július 16-án, szombaton rendezik meg, a körítés pedig tiszta Amerika lesz: stadion előtt food truckok várják a kilátogatókat, a szünetben pedig a cheerleader show mellett beiktatják a hazai Hall of Fame 2021-es évfolyamának két tagját, Cseperkáló Pétert és Piros Krisztiánt – adta hírül a Magyar Amerikaifutball-szövetség. A legfontosabbak azonban mindenek felett a csapatok, amelyek a tavalyi év után idén ismét összecsapnak a fináléban.

 

Budapest Wolves

A Budapest Wolves nyolcadik győzelmét szeretné begyűjteni az Új Hidegkuti Nándor Stadionban – bár hozzátennénk, többször tartották ott a finálét, a magyar rekordbajnok még sohasem szerepelt ezen a helyszínen (a tavalyi döntőt a székesfehérvári First Fielden játszotta). Eddig tíz alkalommal jutott a Hungarian Bowlba, hétszer magasba is emelhette a trófeát, amely statisztikailag is remek mutató. Ezeken a találkozókon 324 pontot szerzett, és csak 186-ot kapott. A 2022-es szezont nem kezdte igazán jól, hiszen előbb kikapott a fővárosi rangadón a Budapest Cowbellstől, és ugyan a Győr Sharks és a Miskolc Steelers gárdáját egyaránt megverte, a „koronázóktól” hazai pályán szenvedett 33–13-as vereséget. A rájátszásban aztán újra a fővárosi riválissal került össze, ezúttal viszont 21–14-es győzelem és továbbjutás lett a vége.

Ha szeretnénk néhány játékost kiemelni, akire a döntőn is figyelni kell, akkor az elkapó Czirók Mártonnal kell kezdenünk, aki hat meccsen ugyanennyi touchdownt szerzett, ezzel ő a legeredményesebb az egész mezőnyben, de az elnyűhetetlen futó, Danku Dávid is termeli a yardokat és a hatpontosokat. A védelem vezére a három év után visszatérő amerikai defensive back, Darius Lewis, de a fiatalokat is bátran bevetik a Wolvesnál, Hegedűs Máté interceptionjei már két meccset is eldöntöttek. A legszembetűnőbb hiányzó ugyanakkor óriási érvágás lehet a „farkasoknak”, kérdés, hogy a magyar válogatott első számú irányítója, Bencsics Márk hiányát elbírják-e.

 

Fehérvár Enthroners

A Hungarian Football League-éra (HFL) második vidéki bajnoka – a Miskolc Steelers után – a székesfehérvári csapat, amely szisztematikus építkezésének köszönhetően 2019-ben felülhetett a kiemelt osztály trónjára, akkor az ukrán Kijev Capitals ellen sikerült megszereznie a bajnoki címet. A „koronázók” döntőit ugyan egy kézen meg lehet még számolni, és a mérlegük is csak ötven százalékos, de az idei lesz sorozatban a harmadik fináléjuk (2020-ban a koronavírus-járvány miatt nem rendezték meg a HFL küzdelmeit). Ráadásként az elmúlt két szezonban egyetlen vereségük volt, igaz, az éppen a mostani ellenfél ellen, pont a 15. Hungarian Bowlban. Az alapszakaszban négy mérkőzésen négy győzelem a mérlege, amit egy parázs elődöntő követett a Steelers ellen – az 26–13-as sikert hozott. Az Enthroners emellett az osztrák másodosztályban és a CEFL-kupában is az aranyéremért küzdhet.

Ebben fontos szerepe van a megállíthatatlannak tűnő támadósorának. Az új irányítója, Christopher Merchant érkezése nagyot dobott az offense teljesítményén, hiszen 1300 yard felett zárt, és 17-szer találta meg az endzone-ban társait. Rashad Still, Willem Vancompernolle, Rendessy Bálint, Tóth Nándor – hogy csak a legjobb elkapókat említsük – és a futó triumvirátus, a Madaras Erik, Novakov Dávid, Tóth Levente trió, amely a földön szedi szét az ellenfelek védelmét. A ritkán megingó védelemben Jebrai Regant rettegi minden szemben álló támadófal, az amerikai linebacker mellé idén Kranjec Martin is felnőtt. Zilai Jánost már az NFL játékosmegfigyelői is felfedezték, de válogatott játékosok sora áll még a vezetőedző Jamie Hill rendelkezésére. A visszavágáshoz tehát minden adott, de egy döntőn bármi megtörténhet...

A 16. Hungarian Bowlra jegyek korlátozott számban még kaphatóak, de aki nem tud kijönni a helyszínre, az sem marad le a döntőről. A Magyar Amerikaifutball-szövetség saját YouTube-csatornáján, a HFL Tv-n élőben megnézheti a mérkőzést.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik