Három hosszabbítás után nyert a Kings a Lakers ellen

AGÁRDI LÁSZLÓ, HEGEDŰS RÓBERT (kezdo5.hu)AGÁRDI LÁSZLÓ, HEGEDŰS RÓBERT (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2021.11.27. 10:01
null
LeBron James 30 pontot dobott a Kings ellen (Fotó: AFP)
Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) legutóbbi játéknapján folytatódott a Suns és a Warriors sorozata, nagy pofonba szaladt a Ja Morantet elveszítő Grizzlies a Hawks ellen, magabiztosan nyert a Clippers, a Hornets és a Bulls is, míg a Jazz–Pelicans meccs az utolsó másodpercben dőlt el.


Los Angeles Clippers–Detroit Pistons 107–96


Az első félidőben lerendezte a Clippers. Egy pillanatig sem fért ahhoz kétség, hogy a hazaiak behúzzák ezt a meccset, a legelején magukhoz ragadták a kezdeményezést, és 12–12 pontot tettek közé az első, valamint a második negyedben is, 64–40-es vezetéssel mehettek el a nagyszünetre. A fordulás után némileg kiengedtek, innentől kezdve játszottak az órával is, de ahogyan azt kell, lemenedzselték a második 24 percet is, így különösebb megerőltetés nélkül tudtak nyerni. Ezúttal belefért nekik, hogy Paul George csak 5/19-et hajítson mezőnyből és megálljon 12 pontnál, mert termelt helyette a 21 pontig jutó Reggie Jackson, Eric Bledsoe beszórt 9 dobásból 15 pontot, a kispadról beszálló Terance Mann (16 pont, 10 lepattanó) dupla-duplázott, és így tett Ivica Zubac (10 pont, 13 lepattanó) is. Legközelebb már nem lesz ilyen könnyű dolguk, a Warriorst fogadják majd.

Ismét bealudt az elején a Pistons. Egymást követő második meccsükön fordult az elő az autóvárosiakkal, hogy a mérkőzésük során egyetlen pillanatig sem tudtak vezetni, a Bucks után a Clippers ellen is végig ellenfelük hátát nézték. Ebben vaskosan benne volt Jerami Grant és Cade Cunningham keze is, előbbi 1/10, utóbbi 1/6 dobását süllyesztette el az első félidőben, és csak a fordulás után tudtak némileg kozmetikáznia a statisztikáikon. Grant végül eljutott 20 pontig és 10 lepattanóig, és Cunningham (10 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés) is igyekezett megtölteni a statisztikai lapját, de a triplavonalon túlról egyikük sem tudott veszélyeztetni, és ez csapatszintű probléma volt, 8/33 kinti dobásukat értékesítették csak. Isaiah Stewart letöltötte a kétmeccses eltiltását, 27 perc alatt 4 pontig és 12 lepattanóig jutott, felemás mérkőzéssel rázódott vissza a játékba a Lakers elleni újabb ütközet előtt.

A Clippers legjobb dobói: Jackson 21/9, Mann 16/3, Bledsoe 15/9.
A Pistons legjobb dobói: Grant 20/3, Lyles 13/6, Joseph 10/6, F. Jackson 10/3, Cunningham 10.

Charlotte Hornets–Minnesota Timberwolves 133–115

Szétdobta ellenfelét a Hornets. Fantasztikus dobóformát fogtak ki a hazai játékosok, csapatszinten 23/40 triplát süllyesztettek el, amiből a legnagyobb részt Kelly Oubre Jr. vette ki, aki a kispadról beszállva 7/13 hármassal és 27 ponttal hozott lendületet csapatába. Ugyancsak kulcsszerepet játszott a Hornets győzelmében, hogy a mérkőzést vádliproblémák miatt kiülő Mason Plumlee helyén a sérüléséből nemrégiben visszatérő P.J. Washington kezdett, aki a bizalmat 17 ponttal és 5/7 triplával hálálta meg, de a Hornets többi kezdője is megtalálta a helyét az alacsonyabb szerkezetben. Gordon Hayward (18 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) és Miles Bridges (18 pont, 7 lepattanó) is szépen termelte a pontokat, Terry Rozier 9 dobásból ért 15 pontig, míg LaMelo Ball remekül játszott a társai keze alá és kiosztott 13 gólpasszt a 10 pontja és 6 lepattanója mellett, támadásban minden klappolt a Hornetsnél, és ez elégnek is bizonyult ezen az estén.

Edwards most eltűnt. A kiváló második szezont futó Anthony Edwards ezúttal teljesen elveszett a mezőnyben, mindössze 9 dobást vállalt, a legkevesebbet ebben a szezonban, így megállt 11 pontnál. Noha a Timberwolves így is felpakolt a táblára 115 pontot, hatékonyságban jelentősen elmaradtak a mezőnyből 55.7 százalékkal célzó Hornetstől, 45 százalékkal céloztak, és azon belül 31.4 százalékkal tripláztak – ilyen támadójátékkal is lehet meccset nyerni, az azonban nem fért bele, hogy ellenfelüket nem tudták lassítani és ezzel egy időben egyik sztárjuk is csendes estét hozott. Karl-Anthony Towns (25 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) hozta a sokoldalú játékát, ugyanakkor ő sem tudta kellően kihasználni a magassági fölényét, ellenfelük alacsony szerkezete ellenére nem tudták uralni a lepattanózást sem, és hiába nyertek 62–44-re a festékből, a Hornets fokozatosan el tudott lépni tőlük a tripláiknak köszönhetően. A Timberwolves így öt győzelem után maradt alul, és most back-to-back játszanak a 76ers otthonában, akiknél lehet, hogy már Joel Embiid is pályán lesz.

A Hornets legjobb dobói: Oubre Jr. 27/21, Bridges 18/9, Hayward 18/6.
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 25/3, Beasley 18/15, Russell 18/3.

New York Knicks–Phoenix Suns 97–118

Tovább menetel a Suns. Sorozatban a 15. győzelmét is elkönyvelhette a Suns, miután fokozatosan ellépve végül magabiztos győzelmet arattak a Knicks otthonában. Devin Booker nagy kedvvel kosárlabdázott, így mindenki beállt mögé és őt keresték a labdákkal, 14/27-es mezőnymutatóval eljutott 32 pontig, mellette mindenki más megtehette azt, hogy csak az igazán jó helyzeteiket vállalják el. Ennek egy 55.7 százalékos mezőnymutató lett az eredménye, Booker mellett hatan zártak 10 és 14 pont között, és rajta kívül csak Cameron Payne (13 pont, 6 gólpassz) vállalt 9 dobásnál többet. Chris Paul (14 pont, 10 gólpassz) és Deandre Ayton (14 pont, 13 lepattanó) egyaránt dupla-duplázott, az újabb győzelem is meglett, így remek hangulattal várhatják a Brooklyn Nets elleni derbit.

Csak a támadólepattanókban bízhatott a Knicks. A hazaiak 51–35-re nyerték a lepattanózást, és ezen belül 17–1-re a támadólepattanók arányát, és erre építve 21–4-re múlták felül ellenfelüket második esélyekből. Egyedül ennek köszönhetik, hogy nem dőlt el sokkal hamarabb ez a mérkőzés, mert a támadójátékuk egyáltalán nem működött, 13 gólpasszt osztottak csak szét egymás között és mindössze 37 százalékos céloztak mezőnyből. Julius Randle-t teljesen eltüntette a Suns védekezése, az All Star magasember megállt 9 pontnál, 6 lepattanónál, és 4 gólpassznál, de RJ Barrett és Evan Fournier is komolyan megszenvedett a pontszerzéssel. Kemba Walker beszórt ugyan 17 pontot, és a padról beszálló Immanuel Quickley is hozzátett 16 egységet, de ők sem tudták ellensúlyozni a csapat többi részének impotens támadójátékát. A Knicks legközelebb a Hawks ellen próbálhat javítani.

A Knicks legjobb dobói: Walker 17/9, Quickley 16/9, Fournier 11/9.
A Suns legjobb dobói: Booker 32/12, Paul 14/3, Ayton 14.

Orlando Magic–Chicago Bulls 88–123

Kitombolta magát a Bulls. A vendégek két kellemetlen vereség után utazhattak el Orlandóba, viszont ezúttal nagyon magabiztos győzelmet arattak, a 27–27-es első negyedet követően egy 16–0-s futással indították a második 12 percet, ami végül megpecsételte a Magic sorsát, innentől kezdve csak az eredmény után futottak a hazaiak. A folytatásban a Bulls már oda tudott figyelni arra is, hogy senki se játsszon túlságosan sokat a Heat elleni meccsük előtt, egyedül Lonzo Ball (13 pont, 4 lepattanó, 6 gólpassz, 5 labdaszerzés) lépte át a 30 perces határt, a közös erővel 15/30 dobást elsüllyesztő, ezzel 44 pontot elérő DeMar DeRozannek és Zach LaVine-nek sem kellett túlságosan megerőltetnie magát. Igazán jelentősre a negyedik negyedben nőtt a különbség, amikor 14/19 dobásukat elsüllyesztették, és 33–19-re húzták be ezt a játékrészt. Külön öröm a vendégek számára, hogy Coby White a hosszú kihagyása után egyre jobb formába lendül, ezúttal 9/11 dobásból 20 pontig jutott.

Wendell Carter Jr. motivált volt. Nikola Vucsevics először tért vissza egykori csapata otthonába, mióta elcserélték őt az év elején, ugyanakkor a pályán nem látszott abból semmi, hogy ebből nagy ügyet csinálna, 16 ponttal és 8 lepattanóval egy átlagos meccset hozott. Ugyanez már nem mondható el Wendell Carter Jr. esetében, ő láthatóan nagyon motiváltan játszott a Magicben egykori csapata ellen, 26 ponttal és 10 lepattanóval vezette az övéit, és vele a pályán mínusz kettőben zártak csak a Bullshoz képest. A magasember mellett leginkább a Magic két újonca dicsérhető, Franz Wagner (15 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) és Jalen Suggs (14 pont, 3-3 lepattanó és gólpassz) is mutatott ígéretes dolgokat, mögöttük viszont elfogyott a csapat, így fokozatosan szétnyílt az olló.

A Magic legjobb dobói: Carter Jr. 26/6, F. Wagner 15, Suggs 14/6.
A Bulls legjobb dobói: DeRozan 23/9, LaVine 21/9, White 20/6.

Indiana Pacers–Toronto Raptors 114–97

Sabonis uralta a festéket. A kiegyenlített első negyedet követően a Pacers fokozatosan átvette az irányítást a mérkőzés felett, nagyszerűen járatták a labdát, így végül ki tudták aknázni, hogy ezen az estén több megbízható opciójuk akadt támadásban, mint a Raptorsnak. Ezúttal Domantas Sabonis szinte kizárólag a pontszerzésre és a lepattanózásra koncentrált, és ez most működött is, összehozott egy 23–18-as dupla-duplát, nem nagyon tudott vele mit kezdeni a Raptors a palánkok környékén. A litván magasember mellett még hatan jutottak 10 pont fölé, a 11 ponttal és 12 gólpasszal jelentkező Malcolm Brogdon vezérletével szétosztottak egymás között 31 gólpasszt, Caris LeVert (19 pont, 5 lepattanó) és Myles Turner (17 pont, 10 lepattanó) a helyére küldött 3-3 triplát, és ehhez jött hozzá a kispad 42 pontos teljesítménye, ahonnan beszállva leginkább Kelan Martin remekelt és jutott el 15 pontig.

Nem volt elég mély a Raptors. A vendégeknél továbbra sem állt rendelkezésre OG Anunoby és Khem Birch sem, a hiányukban pedig összeszűkült a Raptors rotációja és a kispadjukról csak 15 pont érkezett – ezt a túloldalon Kelan Martin egymaga is hozni tudta. A kezdők többé-kevésbé állták a sarat, Fred VanVleet beszórt 26 pontot, és Scottie Barnes (17 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) is jól teljesített, ugyanakkor Pascal Siakam (17 pont, 12 lepattanó, 4 gólpassz) és a 13 pontig jutó Gary Trent Jr. már elég sokat erőlködött támadásban, a gyengélkedő kispad mellett nem fért bele, hogy ők se dobjanak jól. A Raptors így 2-4-gyel zárta az idegenbeli túráját, legközelebb a Celtics ellen már hazai pályán játszhatnak.

A Pacers legjobb dobói: Sabonis 23/3, LeVert 19/9, Turner 17/9.
A Raptors legjobb dobói: VanVleet 26/12, Siakam 17/3, Barnes 17.

Memphis Grizzlies–Atlanta Hawks 100–132

Ja Morant megsérült. Nagy pofonba szaladt bele a Grizzlies, ugyanakkor jelenleg ez a legkisebb gondjuk, Ja Morant ugyanis térdsérülést szenvedett a mérkőzés korai szakaszában – az első orvosi jelentések ficamról szólnak a bal térdében, ugyanakkor csak a további vizsgálatok után derül ki, hogy mennyire súlyos a helyzet. Az irányító kidőlése után még nem omlott rögtön össze a Grizzlies, ez csak a 43–18-ra elveszített harmadik negyedben történt meg. A hazaiaknál támadásban Jaren Jackson Jr., Dillon Brooks és Desmond Bane is csak erőlködött, vezérük nélkül nem igazán találták a helyüket, egyedül a 17 ponttal, 5 lepattanóval és 3 gólpasszal beszálló John Konchar teljesítményéről lehet pozitívan beszélni.

Tovább menetel a Hawks. Sorozatban hetedszer tudott nyerni az Atlanta, és Morant sajnálatos sérülése miatt azt is megtehették, hogy senki se játsszon náluk 30 perc felett. Trae Young (31 pont, 10 gólpassz), Clint Capela (23 pont, 17 lepattanó) és John Collins (21 pont, 8 lepattanó) is megállíthatatlan volt ezen az estén, úgy dobták hárman 75 pontot, hogy közben 31/41 dobásukat elsüllyesztették. Támadásban csapatszinten is nagyon erős estét zártak, 58.4 százalékkal céloztak mezőnyből, a helyére küldtek 13/27 triplát, és szétosztottak 33 gólpasszt egymás között. Onnantól kezdve könnyű dolguk volt, hogy Morant kidőlt, de az irányító sérülésekor is ők jártak előrébb 6 ponttal, addig is inkább az ő akaratuk érvényesült, az utóbbi időszakban mutatott formájuk alapján nem kizárt, hogy akkor is nyernek, ha nem esik ki ellenfelük legjobbja kilenc perc után.

A Grizzlies legjobb dobói: Konchar 17/9, Jackson Jr. 14, Brooks 12/3.
A Hawks legjobb dobói: Young 31/9, Capela 23, Collins 21/6.

Oklahoma City Thunder–Washington Wizards 99–101

Nagyot küzdött a Thunder. Sorozatban az ötödik vereségét szenvedte el a Thunder, de ahogyan az előző találkozókon, úgy most is végig küzdöttek és hajtottak, és nem jártak messze attól, hogy ez most győzelmet is érjen. Fél perccel a vége előtt a sérülése után visszatérő Shai Gilgeous-Alexander kosarával alakult ki a végeredmény, mivel a Thunder ezt követően úgy döntött, hogy bízik a védekezésében és nem faultolnak – ez félig be is jött, Kentavious Caldwell-Pope kihagyta a tripláját, viszont rengeteg idő lepörgött az óráról, mire megszerezték a lepattanót és időt tudtak kérni. A meccset 15 ponttal, 8 lepattanóval és 9 gólpasszal záró Gilgeous-Alexander dobhatott a győzelemért, de a távoli triplája kimaradt. Mellette Luguentz Dort tette a legtöbbet a Thunder sikerérét, 50 százalékos mezőnymutatóval ért el 21 pontot, viszont nem kaptak elegendő támogatást a társaktól, így végül alulmaradtak.

Fontos győzelmet aratott a Wizards. Pocsék formában, az elmúlt öt meccsből négyet elveszítve várta ezt a találkozót a Wizards. Ezúttal sem játszottak kimondottan jól a fővárosiak, de Caldwell-Pope 20 pontos extrája, valamint Beal 20 pontja és 6 gólpassza elégnek bizonyult, mögöttük pedig olyan extrák érkeztek, mint a játékszervezésből tevékeny részt vállaló Kyle Kuzma (11 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) meccse, vagy a gyűrűt extrán védő Daniel Gafford (7 pont, 8 lepattanó, 8 blokk) flörtje egy ritkán látott tripla-duplával. A Wizards ezek mellett a hatékonyabb támadójátékának is köszönheti a győzelmet, 48.1 százalékkal céloztak mezőnyből, míg a Thunder csak 40.4 százalékkal, viszont ez ugyanez a teljesítmény már nem biztos, hogy elég lesz a Mavericks elleni következő meccsükön.

A Thunder legjobb dobói: Dort 21/6, Gilgeous-Alexander 15, Williams 11/3, Giddey 11.
A Wizards legjobb dobói: Caldwell-Pope 20/12, Beal 20/6, Harrell 14.

San Antonio Spurs–Boston Celtics 96–88

Klasszikus hullámvasút-meccs. A Spurs brutálisan kezdett, az első negyedet 16 ponttal nyerték, a másodikban már 24-gyel is vezettek – Dejounte Murray (29 pont, 11 lepattanó, 6 gólpassz, 3 szerzett labda, 1 blokk) elöl-hátul villogott, de Keldon Johnson is dupla-duplázott, Derrick White távolról flörtölt egy tripla-duplával, és a kispadról is jól szállt be Walker és Jones. A gond az volt, hogy többen az első félidőben gyártottak szép statisztikákat - nagyszünetre a Celtics visszajött 15 egységre, majd fordulás után hirtelen megváltoztak a szerepek, és a vendégek folyamatosan kapaszkodtak. A negyedik negyed közepén a Boston át is vette a vezetést, 81–88-as állásnál már-már győztesnek tűntek, azonban Murray és White úgy döntött, hogy ezt a meccset nem adják: az utolsó három percben 14 pontot vállaltak egy 15–0-s futásból, amivel teljesen lesokkolták ellenfelüket.

Kevesen voltak a bostoniak. A fontos szerepet betöltő Robert Williams III és Josh Richardson influenza miatt hiányzott, Jaylen Brown még rozsdásan mozgott, 1/12-vel kezdték a meccset, az első félidőben csak keresték a megoldást a vendégek, ráadásul Dennis Schröder bokája is megsérült a második negyedben – szerencsére ő vissza tudott térni. A félidő előtt már kezdtek ráérezni a Spurs játékára, utána pedig szét is szedték a hazaiakat, kis túlzással levegőhöz sem nagyon jutottak a San Antonio játékosai támadásban. Ehhez viszont óriási energia kellett, és a végjátékra láthatóan elkészültek az erejükkel, nem estek be a dobásaik, és Ime Udoka vezetőedző külön kiemelte Dejounte Murray-t, őt a végén lassítani sem tudták – most mennek tovább Torontóba, ott Richardson már talán csatlakozhat.

A Spurs legjobb dobói: Murray 29, White 17/9, Johnson 17/3.
A Celtics legjobb dobói: Tatum 24/6, Brown 16/9, Smart 13.

Denver Nuggets–Milwaukee Bucks 109–120

Kicsit nehezebb volt a vártnál. A foghíjas Nuggets ellen az öt győzelemből érkező címvédőnek papíron nem volt nehéz dolga, az első negyedben hamar 16 ponttal vezettek, de a vendéglátók nem szakadtak le, így azért oda kellett figyelniük Janniszék. Végül azért gond nélkül behúzták a meccset, Adetokunbo 30 perc alatt 24 pontot szórt 10/13-as mezőnymutatóval, 13 lepattanóval és 7 gólpasszal, vele senki nem tudott mit kezdeni, de a kezdőötösben rajta kívül is mindenki elérte a 10 pontot, a padról pedig Connaughton tartott dobófesztivált – majdnem 50 százalékkal tripláztak, a palánk alatt is hatékonyan céloztak, ráadásul hét blokkot osztottak ki, összességében végig magas szinten tartották a támadójátékukat. A meccs érdekessége, hogy Khris Middleton megszerezte karrierje 10 000. alapszakasz-pontját – most mennek tovább Indianába, ahol szintén ők az esélyesek.

Védekezés nélkül nem megy. A Nuggets Jokics, Porter Jr., Dozier és természetesen Murray nélkül állt fel, és a meccs elején érződött is, hogy nincsenek meg a szerepek, azonban Mike Malone vezetőedző nem ezt emelte ki, hanem azt, hogy ha ki akarnak mászni a gödörből, akkor védekezni kellene. Ez főként a kezdőötösnek szólhatott, akiket agyonvert támadásban a Bucks, ráadásul ellensúlyozni sem nagyon tudták: Will Barton egy 2/13-as triplázással riogatott, JaMychal Green 1/8-cal célzott, ezek így már nem fértek bele. A kispadról azért üde színfoltként lépett fel Facundo Campazzo és Vlatko Cancar, de ezek inkább csak szépségtapaszok a zsinórban hatodszor vesztő Denvernek – akik ráadásul most mennek Keletre, ahol rögtön azzal a Miamival találkoznak, akik valószínűleg vért fognak inni a Jokics–Morris affér miatt.

A Nuggets legjobb dobói: Gordon 18/3, Barton 17/6, Campazzo 16/9.
A Bucks legjobb dobói: Adetokunbo 24/3, Connaughton 20/12, Middleton 17/12.

Utah Jazz–New Orleans Pelicans 97–98

Devonte' Graham és a védekezés a hős. A Pelicans legutóbb alapos verésben részesítette a Wizardsot, ráadásul nap közben kiderült, hogy Zion Williamson már megkötések nélkül edzhet, a több pozitívumból pedig erőt merített a Pelicans. Bár a meccset nem kezdték jól, de utána több kisebb rohamot is le tudtak vezényelni, így a Jazz nem tudta őket leszakítani. A kezdőötös nem brillírozott támadásban, hátul viszont mindent kitettek a pályára, a kispad pedig ezúttal lejátszotta az ellenfél Clarkson, Ingles párosát: hárman jutottak el legalább 10 pontig, Willy Hernangómez (13 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) külön kiemelést is érdemel. A negyedik negyedet is minimális hátrányból kezdték, de gyorsan átvették a vezetést és bár nem tudták azt megtartani, a sok erőfeszítést végül siker koronázta: 97–95-ös állásnál sikerült kivédekezniük Donovan Mitchell betörését, majd végigrohantak a pályán, ahol a hátvéd Graham futtából óriási triplát vert be. A hátralévő 1.9 másodpercben aztán Gobert csinált egy támadóhibát, majd Josh Hart ugyan eladta a labdát, de elfogyott az idő – a Pelicans idén először győzelmi sorozatot épít, lassan talán megindulnak felfelé.

Valami gond van a Jazznél. Rövid időn belül a második egylabdás végjátékot vesztette el a Jazz, és legutóbb a Thunder ellen sem brillíroztak, kisebb gödörben van a társaság annak ellenére, hogy mindenki egészséges – a vezetőedző Quin Snyder is azt emelte ki a meccs után, hogy tudják, mit kell tenniük a győzelem érdekében, de mégsem azt teszik, egyszerűen nem önmaguk. Most is remekül kezdték a meccset, Bojan Bogdanovic az első percekben öt kosarat szerzett, ám támadásban rajta kívül csak Joe Ingles és Rudy Gay játszott jól – Mitchell 6/21-gyel, Clarkson 3/12-vel célzott, Conley 0/4 triplával zárt, Gobert pedig mindössze 5/10 büntetőt küldött a helyére, ezt a sok támadásbeli hibát a Pelicansnél jobb csapatok is büntetik. A negyedik negyedben is átengedték a vezetést, aztán csináltak egy nagy rohamot, de a végén egyszerűen nem fejezték be a munkát – gyorsan átgondolhatják, mit kell tenniük, mert 24 órán belül másodszor is összecsapnak majd hazai pályán a New Orleans-szal.

A Jazz legjobb dobói: Bogdanovic 23/15, Mitchell 16/6, Ingles 12/6, Conley 12.
A Pelicans legjobb dobói: Ingram 21/3, Alexander-Walker 15/9, Hernangómez 13/3.

Golden State Warriors–Portland Trail Blazers 118–103

Damian Lillard szabadnapot vett ki. A Blazers sztárjának családja a környéken él, meg is látogatta őket Hálaadás napján, a meccsen pedig úgy tűnt, hogy meghosszabbította pihenőjét – kis túlzással a pályán sem volt, 5/15-tel dobott, 6 gólpasszára jutott 4 eladott labda, az egyedüli emlékezetes momentuma az volt, hogy kidumált magának egy technikait (az esetnél a Portland segédedzőjét, Scott Brooksot ki is állították). Nélküle a Blazers hiába küzdött, a második negyed közepén a GSW egy óriási rohamot indított, ami átnyúlt a harmadik negyed elejére is, itt akkora hátrányba kerültek, amit már nem tudtak ledolgozni. Pedig Anfernee Simons, Powell és Nurkic nagyon igyekezett, a negyedik negyedben még egyszer feljöttek 100–92-re, de a vezér jó játéka nélkül a GSW ellen nincs esély – 10 idegenbeli meccsükből a kilencediket bukták el, újra csak 50 százalékon állnak, most még maradnak egy kicsit San Franciscóban, aztán kedd hajnalban Utah-ban lépnek fel.

Csak a szokásos. A zsinórban hatodszor nyerő listavezető GSW kicsit álmosan kezdte az összecsapást, mindkét oldalon akadtak gondjaik, viszont Lillardön jó munkát végeztek, a második negyed közepén pedig egy 32–12-es futásba kezdtek bele, amivel gyakorlatilag el is döntötték a meccset. A záró játékrész elején a cserék még közelebb engedték a Potlandet, de amikor kezdett melegedni a pite, előlépett Steph Curry és két idegnyugtató hármassal elrendezte a győzelmet. A Séf 12/25-tel célzott mezőnyből, 7 lepattanót és 8 gólpasszt is jegyzett, továbbra is MVP-szinten játszik, de Andrew Wiggins (10/16 mezőnyből) is remekelt, ahogyan Draymond Green is parádésan játszott (12 pont, 8 lepattanó, 12 gólpassz, 2 szerzett labda, 3 blokk) – a kezdőben Looney és Poole is sokat tett hozzá, így a kispad kicsit haloványabb játékát is ellensúlyozni tudták. Most a Clippershez látogatnak, ezzel a teljesítménnyel ott is bőven esélyesnek számítanak.

A Warriors legjobb dobói: Curry 32/18, Wiggins 25/9, Poole 14/6.
A Trail Blazers legjobb dobói: Simons 19/15, Nurkic 17, McCollum 16/9, Lillard 16/6.

Los Angeles Lakers–Sacramento Kings 137–141 – 3x-i hosszabbítás után

LeBron James két rontása sokba került. A Los Angeles keleti túrájáról hazatérve elvileg könnyebb meccsekkel folytatja, de elsőre rögtön beletört a bicskája az edzőváltáson átesett Kingsbe. Az első félidőben mindkét csapat borzalmasan játszott, mindössze 43–43 állt az eredményjelzőn a nagyszünetben, utána viszont kezdett kiszakadni a zsák – a hazaiak 35 pontot termeltek a harmadik negyedben, sőt a negyediket egy 8–0-s futással nyitották és 86–73-nál úgy tűnt, ezt már csak ők ronthatják el. A sportközhely pedig valósággá vált, 88–76-ról 93–98-ra változott az eredmény. Ekkor azonban Westbrook, James és Monk kosaraival ők futottak egy 8–0-t, ám Fox ziccerével kiegyenlített a Kings. Jamesnek volt még egy triplakísérlete, ami kimaradt, így jöhetett a ráadás. Itt megismétlődött a negyedik negyed, a Lakers ellépett hét ponttal, de a Kings visszajött, a végén pedig James emelt rá egy triplát – ez is kimaradt, jöhetett a második ráadás. Itt már kicsit a Kings volt a jobb, de ezúttal James nem hibázott az egyenlítő kosárnál, jöhetett a harmadik ráadás. Itt 128–129-ig együtt mozogtak a csapatok, utána viszont a Sacto robbantott és már nem nézett vissza. Jamesnek nehéz elszámolnia ezzel a meccsel, mert a 30 pont, 11 gólpassz és 7 lepattanó jól mutat, de a 2/13-as triplázás, 7 eladott labda és különösen a két elrontott clutch dobás már kevésbé. Pedig a tripla-duplázó Russell Westbrook ma is remekül játszott, 29 pontját 10/18-as mezőnnyel szerezte 10 lepattanó és 11 gólpassz mellett, 51 (!) perc alatt mindössze 3 eladott labdával, Anthony Davis a triplákon kívül elöl-hátul hatékony volt, Carmelo Anthony 4/9 hármast szórt, a 20 pontig jutó Malik Monk 4/7-et – összességében ez bizony most leginkább Jamesen múlt.

Új seprű jól seper. A kezdőötösből Harrison Barnes és Richaun Holmes révén két alapember hiányzott, de Alvin Gentry fiai nem estek kétségbe, kőkemény védekezéssel kínálták meg a Lakerst az első félidőben, majd a harmadik negyedben is igyekeztek tartani a lépést – a harmadik-negyedik játékrész fordulóján jött a törvényszerű hullámvölgy, de ezt is kimozogták és a végén a Lakersnek kellett kapaszkodnia. A ráadásokban is rendre ott tudtak maradni nagyobb nevű ellenfelük nyomában, ez pedig végül kifizetődött, a harmadik hosszabbításban 128–129 után futottak egy 8–2-t, ezzel zárták le végleg a meccset. Egyénileg ki kell emelnünk De'Aaron Foxot, aki 34 pontot szórt 8 gólpasszal és 6 lepattanóval édesítve, illetve hátvédtársát, a mindenben benne lévő Tyrese Haliburtont (19 pont, 5 tripla, 5 szerzett labda, 6 lepattanó, 9 gólpassz), de a meccset nem miattuk nyerte meg a Kings. Vastagon benne volt a kispad, Buddy Hield 13 pontot szerzett a ráadásokban, mellette a rontott dobás nélkül (!) 13 pontig jutó, sokáig mellőzött Marvin Bagley II és a szintén parádésan dobó Tristan Thompson bizonyult nyerőembernek. A Kings pár napon belül begyűjtötte a Portland és a Lakers skalpját, legközelebb pedig a várhatóan Morant nélkül játszó Grizzlies ellen folytathatják a felzárkózást – már ott toporognak a play-in helyek mögött.

A Lakers legjobb dobói: James 30/6, Westbrook 29/6, Davis 23.
A Kings legjobb dobói: Fox 34/6, Hield 25/9, Haliburton 19/15.

NBA
ALAPSZAKASZ

Los Angeles Clippers–Detroit Pistons 107–96
Charlotte Hornets–Minnesota Timberwolves 133–115
New York Knicks–Phoenix Suns 97–118
Orlando Magic–Chicago Bulls 88–123
Indiana Pacers–Toronto Raptors 114–97
Memphis Grizzlies–Atlanta Hawks 100–132
Oklahoma City Thunder–Washington Wizards 99–101
San Antonio Spurs–Boston Celtics 96–88
Denver Nuggets–Milwaukee Bucks 109–120
Utah Jazz–New Orleans Pelicans 97–98
Golden State Warriors–Portland Trail Blazers 118–103
Los Angeles Lakers–Sacramento Kings 137–141 – 3x-i hosszabbítás után

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik