Hardenék legyőzték a Memphist, meccset nyert a 76ers

Vágólapra másolva!
2014.12.04. 09:33
null
Harden (jobbra) vezérletével nyert a Houston (Fotó: Reuters)
A Houston gond nélkül múlta felül az eddigi nyugati elsőt az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) szerdai játéknapján, a címvédő Spurs viszont hosszabbításban bukott Brooklynban. Monta Ellis buzzerével diadalmaskodott a Dallas, Kyle Lowry 39 pontjával a Toronto, és nem lesz NBA-rekord, ugyanis megvan a Sixers első idei győzelme. Simán nyert a Chicago és a Clippers, ráadásban a Boston, a Hawks rangadót hozott Miamiban – a Lakers viszont kikapott Washingtonban. Lássuk, mi történt a mai tíz mérkőzésen!

Charlotte Hornets–Chicago Bulls 95–102

Mirotics válaszolt Walkernek. A Charlotte egyese 23 ponttal húzta csapatát, a harmadik negyed végén három perc alatt berámolt 12-t, amivel egy pontra zárkóztak – ez alatt highlightokba illően elfektette Miroticsot. A Chicago újonca azonban reagált, a záró etapban kilenc pontot szórt, közte egy nagyon fontos hármassal, végül újabb dupla duplával zárt (11 pont, 12 pattanó) és a Bulls megnyerte a találkozót – a Hornets zsinórban tizedik vereségét szenvedte el.

Stephenson szezoncsúcsa is kevés volt. A Pacerstől nagy reményekkel igazolt hátvéd ma húsz ponttal idei legjobbját hozta (nyolc pattanó, négy gólpassz), Walkerrel párban 43-ig jutottak, miközben a Rose, Butler páros harmincig – csak éppen Noah (14 pont, 10 pattanó, 7 gólpassz) és Gasol (19 pont, 15 pattanó) teljesen megfogta Jeffersont (13 pont, 7 pattanó), a hazaiaknál továbbra sem járt a labda és mindössze 40 százalékkal tüzeltek mezőnyből.

A Hornets legjobb dobói: Walker 23/3, Stephenson 20, Jefferson 13
A Bulls legjobb dobói: Gasol 19, Butler 15/3, Rose 15/6

Washington Wizards–Los Angeles Lakers 111–95

Bryantben ma egy nagy negyed volt. Kobe legutóbb egy félidőn keresztül maradt kosár nélkül, ma a nagyszünet után esett ez meg vele, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy büntetőkből itt is eredményes volt. Az első negyedben parádézott, 15 pontot szórt be egymaga és ezt még 33–27-re nyerte is a LAL – aztán fokozatosan fogytak el és a harmadik negyed elején már több, mint tízzel ment a Wizards. Ugyan az utolsó két percre felzárkóztak ismét négy egységnyire, de innen egy 14–2-es futással (közte egy Wall 3+1-gyel) lezárta a meccset a hazai csapat.

A palánk alatt „osztálykülönbség” volt. A Boozer, Hill belső páros együtt 14 lepattanót gyűjtött, a Humphries-Gortat duó 31-et – előbbi egymaga húszat, miközben a center berámolt 21 egységet. A festékből 56–20-ra (!) nyert a Wizards, amit lehetetlen volt ellensúlyozni, pedig a szezoncsúcsot (21 pont, 5 tripla) hintő Young és a hibátlanul dobó Price (3/3 tripla) révén megvolt a kinti tűzerő – a túloldalon Gortat mellett Beallel sem lehetett mit kezdeni, Wall dupla duplázott, eközben a vendégeknél Jeremy Lin 0/10-zel riogatott mezőnyből.

A Wizards legjobb dobói: Beal 27/9, Gortat 21, Wall 17/3
A Lakers legjobb dobói: Bryant 29/6, Young 21/15, Price 11/9

Boston Celtics–Detroit Pistons 109–102 – hosszabbítás után

A hosszabbításban kiszakadt a zsák.
11 ponttal is vezetett már a Celtics, de az utolsó három percben felállt a Detroit és végül Butler triplájával egyenlített, jöhetett a ráadás. Itt igazi pontesőt láthattunk, az öt perc alatt 21–14-re nyert a Boston, rögtön egy 8–0-s futással kezdtek, Sullinger egymaga tíz egységet rámolt be a túlóra alatt – így hiába szerzett a negyedik negyed utolsó három percében és a hosszabbításban 15-öt Monroe, végül kevésnek bizonyult.

Irányítók és centerek harca.
Jennings és Rondo is borzalmas dobóteljesítményt hozott, előbbi 0/11-gyel és egyetlen ponttal, utóbbi 1/6-tal és két egységgel zárt – viszont kiosztottak 12, ill. 8 gólpasszt. Ugyanakkor teljesítményüket jól jellemzi, hogy mindkét fél 40 százalék alatt maradt mezőnyből, csak a 32-t (6/10 tripla) szóró Green, a ráadásban remeklő Sullinger, illetve a padról húsz ponttal beszálló Olynyk ma többet ért, mint a 29-ig jutó Monroe, a 27 pontos, 14 pattanós, 5 blokkos estét szállító Drummond és a kipontozódó Josh Smith.

A Celtics legjobb dobói: Green 32/18, Olynyk 20/6, Sullinger 14/6
A Pistons legjobb dobói: Monroe 29, Drummond 27, Caldwell-Pope 15/9

Brooklyn Nets–San Antonio Spurs 95–93 – hosszabbítás után

Elsőre megmenekült, aztán elrontotta a Spurs. A címvédő nem játszott jól, jóval 40% alatt dobott, viszont a 18 támadópattanóból meccsben tartották magukat Duncanék. A rendes játékidő végén aztán Green triplájával sikerült egyenlíteni, majd Joe Johnson elrontotta a kettest, így jöhetett a túlóra. Ennek végén Green felesleges faultja miatt a Netsnél maradhatott a labda kétpontos előnyben, de Bogdanovicot megzavarta a csapda és eladta – maradt 9 mp-e a Spursnek, de Ginóbili triplája kimaradt.

Teletovics extrája. A pihenő Garnett helyett a kezdőben kapott helyet, félidőben már 13 pontnál és 10 pattanónál tartott, végül 26 egységgel és 15 lecsorgóval zárt 9/13-as mezőny- ill. 5/7-es triplamutatóval. Mellette Williams, Bogdanovic és Lopez sem játszott rosszul, de a dobáshatékonysággal azért a Netsnek is meggyűjt a baja.

Parkert lehozta Popovich.
A francia irányító kiülte a hétfői meccset, ma visszakerült a kezdőbe, de a harmadik negyed elején Popovich lehozta és nem küldte már vissza – azt mondta erről, hogy Parker borzalmasan játszott elöl és hátul is, amire csak az lehet a magyarázat, hogy sérült, viszont ha így van, el kellett volna mondania.

A Nets legjobb dobói: Teletovics 26/15, Williams 17/6, Lopez 16
A Spurs legjobb dobói: Green 20/18, Ginóbili 15/6, Duncan 14

Miami Heat–Atlanta Hawks 102–112

A Hawks nyerte a dobópárbajt. A vendégek 54, a hazaiak százalékkal tüzeltek mezőnyből, mindkét csapat 25 gólpasszt osztott szét, viszont egyik oldal sem tudott vigyázni a labdára, ezeket pedig az Atlanta használta ki jobban. A harmadik negyed második felében robbantottak a vendégek, Teague és Schröder pazar játékával ott léptek meg, összességében 48 százalékos triplamutatójukra nem volt válasza a Miaminak – hiába dolgoztak meglepően jól a lepattanóknál és a festékben.

Több fegyvere volt a Hawksnak.
A Heatnél Wade 28 pontos szezoncsúcsa mellett a 27 pontos, 11 pattanós Bosh és a 19 pontos, 11 gólpasszos Chalmers volt produktív, a többiek egyáltalán nem, ráadásul Luol Deng még az első félidőben kézsérülést szenvedett, a fordulás után nem lépett pályára. Ezzel szemben a vendégeknél Teague tarthatatlan volt (27 pont, 8/11 mezőnyből, 3/5 tripla, 8/8 büntető), de Schröder, Millsap és Korver is hozta, amit kell, a második sorok csatáját pedig simán nyerte az Atlanta.

A Heat legjobb dobói: Wade 28, Bosh 27/9, Chalmers 19
A Hawks legjobb dobói: Teague 27/9, Korver 18/9, Schröder 16/6

Houston Rockets–Memphis Grizzlies 105–96

Összeomlott a Grizzlies játéka. Marc Gasol nem találta ma a formáját (8 pont, 7 pattanó), így hiába dolgozott jól Mike Conley és Tony Allen, a csapatnak nem volt igazi mélysége. Borzalmasan dobták a hármasokat (2/13), nagy különbséggel vesztették el a pattanócsatát (52-39), ráadásul 23 támadólepattanót és ezzel együtt 23 második esélyt ajándékoztak az ellenfélnek – az már csak csemege, hogy szokatlan mennyiségű, 20 labdát adtak el.

A Houston filozófiája működött.
Hiába hiányzott három kezdőjátékos is, a helyükre lépő játékosok hozták magukat: Jason Terry 16, Motiejunas 15 pontot tett a közösbe, az újonc center, Tarik Black pedig 10 pontos, 11 pattanós dupla duplával jelentkezett. Iszonyatos tempót diktáltak, rajta voltak minden szabad labdán, így már a félidőben 12 ponttal vezettek – a harmadik negyedet pedig egy 10–0-s futással kezdték, innentől kezdve a Grizzlies már csak kozmetikázott.

A Rockets legjobb dobói: Harden 21/6, Terry 16/9, Ariza 16/6.
A Grizzlies legjobb dobói: Conley 15/3, Stokes 12, Allen 10.

Milwaukee Bucks–Dallas Mavericks 105–107

Egynegyednyi kihagyás. Bár sem Antetokounmpo, sem Jabari Parker nem hozta az elvárt szintet (ketten együtt 11 pontot szereztek), a Bucks az utolsó pillanatokig versenyben volt a győzelemért rutinos ellenfelével szemben. Knight és Middleton remekül játszott, a csapat 63 százalékkal dobta a triplákat – de a harmadik negyedben mindössze 14 egységet tudtak szerezni, és hagyták, hogy a Dallas magához ragadja a kezdeményezést. Ígéretes fiatal gárda a Milwaukee, de a rutintalanság ma a győzelmükbe került - pedig vezetőedzőjük, Jason Kidd közelről ismerheti a Mavs rendszerét, hiszen bő három éve még benne játszott.

Nowitzki hiányában Ellis és Chandler nyerte meg. A center 18 pontja mellett 20 pattanót szedett le, amiből 10 támadó volt – komoly tartást adott ezzel csapatának, amelyből pihentetés miatt ma kimaradt Dirk Nowitzki. A klasszis távolléte az első félidőben okozott is némi gondot, fordulás után viszont nagyot javult a Mavs, a végjátékban pedig a már Bulls ellen is villogó Ellis eldöntötte a meccset: a dudaszó pillanatában dobott be egy nagyon nehéz középtávolit.

A Bucks legjobb dobói: Knight 25/6, Middleton 21/3, Mayo 12/6.
A Mavericks legjobb dobói: Ellis 23, Chandler 18, Parsons 14/3.

Minnesota Timberwolves–Philadelphia 76ers 77–85

Első! A 18. meccsig kellett várni, de megérte: utolsóként a mezőnyben a Philadelphia is megszerezte első győzelmét, így nem jelentkezett be a 19 darabot számláló NBA-rekordért. Michael Carter-Williams volt a siker fő letéteményese, az előző év legjobb újoncának választott játékmester 20 pontja mellett 9-9 gólpasszt és lepattanót jegyzett. Mellette az újonc KJ McDaniels volt nagyon hasznos – bár dobásai nem ültek, hátvéd létére kilenc lepattanót kaparintott meg és 4 blokkot osztott ki.

Ez nagy égés volt. Hazai pályán 77 pontot dobni a sereghajtónak akkor is kínos, ha rengeteg sérültje van a Wolvesnak. A hazaiak még a vendégek triplamutatóját (21 százalék) is képesek voltak alulmúlni, talán Gorgui Dieng lehetne dicsérhető, mivel 15 pontja mellett 16 pattanót kapkodott le – ugyanakkor a blokkspecialistát 4-szer takarta be az ellenfél. A kezdőötös ipari mennyiségű, 17 labdát ajándékozott el, a cseresortól összesen 14 egység érkezett – nem volt szép meccs, ugyanakkor a Minny nem is érdemelt győzelmet.

A Timberwolves legjobb dobói: Young 16, Dieng 15, Williams 14/6.
A 76ers legjobb dobói: Carter-Williams 20, Covington 17/9, McDaniels 12/6, Mbah a Moute 12.

Utah Jazz–Toronto Raptors 104–123

Kyle Lowry nem lassít. DeMar DeRozan sérülése után ha lehetséges, még egy lapáttal rátett a Raptors irányítója, folyamatosan hozza a nagy meccseket – ma éppen 39 pontos szezonrekordot repesztett, 13/22-es mezőnymutatóval. Az irányítót nagyon nem szerethetik az ellenfél drukkerei, mivel csapata eddigi 8 idegenbeli meccsén 26 pont felett átlagol. Már a félidőben egyébként 16 ponttal vezetett a vendégcsapat, Lou Williams és Greivis Vasquez együttes erővel feledtette DeRozant, a Toronto végül félelmetes dobásmutatókkal (57 százalék mezőnyből és a triplavonal mögül, 87.5 a büntetőről) nagyon sima sikert aratott.

Vereségspirál. Nem kezdte rosszul a szezont a Jazz, ma viszont sorozatban hetedik vereségüket szenvedték el. Hiába dobott minden kezdő legalább 10 pontot, Ingles a kispadról 12-t és volt ismét kiváló Rudy Gobert (szűk 13 perc alatt 6 pont hibátlan dobásokkal, 7 pattanó, 3 blokk), a 123 kapott pont hazai pályán menedzselhetetlen. Ha ez így folytatódik, nem lennénk meglepve, ha egy cserével felkavarnák a csapat körüli állóvizet.

A Jazz legjobb dobói: Kanter, Favors 19-19, Hayward 16/6
A Raptors legjobb dobói: Lowry 39/12, Vásquez 17/9, Williams 17/3.

Los Angeles Clippers–Orlando Magic 114–86

Más súlycsoport. Nikola Vucsevics továbbra is játékra alkalmatlan, nélküle semmi esélye nem volt a Magicnek – különösen azután, hogy helyettese, Klye O’Quinn 38–35-ös, szoros állásnál olyan csúnyán faultolta le Blake Griffint, hogy azonnal kiállították. Innentől kezdve a Magic eltűnt a pályáról, a Clippers rutinos rókái kedvükre játszhatták a játékukat. Elfrid Payton különösen elbizonytalanodott, a Magic tehetséges újonc irányítója első két büntetőkísérletéből homályt dobott, összességében zsinórban hat szabaddobást rontott el.

Ujjgyakorlat. A Clippers négy kezdője is legalább 17 pontot dobott – az ötödik, DeAndre Jordan 16 pattanóval és 3 blokkal szórakoztatta a nézőket. Járt a labda, 32 gólpasszt osztottak ki a játékosok, 54 százalékkal dobtak, még az is belefért, hogy a szupercsere Jamal Crawford ezúttal megállt 5 egységnél. Zsinórban hatodik sikerét aratta a LAC.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 21, Redick 20/12, Paul 19/9.
A Magic legjobb dobói: Harris 16/6, Oladipo 11/3, B. Gordon 11.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik