Harden parádézott, a Houston egyenlített a címvédő ellen

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.05.07. 09:36
null
James Harden ismét parádézott (Fotó: nba.com)
Második hazai meccsét is behúzta, így 0–2-ről egyenlített ki a GSW ellen a Houston Rockets az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásában, a Boston Celtics viszont nem tudta megállítani a Milwaukee Buckst, amely sorozatban harmadik győzelmével a továbbjutás kapujában van.

 

Boston Celtics–Milwaukee Bucks 101–113

Fokozatosan őrölte fel ellenfelét a Milwaukee. Nem kezdte jól a mérkőzést a vendégcsapat, főleg a védekezés nem volt elég agresszív és pontos, így már az első negyedben 11 egységnyi hátrányba kerültek, innen kellett magukat visszaküzdeniük – eleinte csak Giannis Antetokounmpo nőtt fel a feladathoz, a többiek munkája hagyott kívánnivalót maga után. A második játékrészben aztán már stabilizálták magukat és nagyjából egálra hozták a meccset, majd a harmadikban jött az igazi áttörés a részükről: Antetokounmpo faultgondok miatt a kispadra kényszerült és bő nyolc percet (!) ott is töltött, ebben az időszakban azonban nem hogy nem került hátrányba a Bucks, hanem egy nagy futással magabiztos előnyt épített fel. George Hill és Pat Connaughton ugyanis ismét remekül kosárlabdázott és a vezetésükkel egy 15–3-at robogtak a vendégek úgy, hogy nagyrészt a cserék voltak a pályán, itt kiválóan működött a védekezés, tudtak indulni és egyértelműen átvették az irányítást. A záró etapra aztán visszatért Antetokounmpo és eldöntötte a küzdelmet, a görög klasszis egymaga 17 pontot és 7 lepattanót jegyzett ebben az időszakban és végül szenzációs teljesítménnyel (39 pont, 15/22 mezőnyből, 2/5 tripla, 16 lepattanó, 4 gólpassz) csekkolt ki a hajrában – ez pedig elég is volt a Milwaukee újabb sikeréhez annak ellenére, hogy Khris Middleton nagyon rossz napot fogott ki (4/19 mezőnyből, 13 pont) és hogy most csapatszinten csak 21%-kal tripláztak. Mike Budenholzer alakulata így az első meccs veresége után sorozatban hármat nyert, Bostonban mindkét mérkőzését behúzta, ezzel 3–1-es előnybe került, és egyetlen (hazai) lépésre van attól, hogy ott legyen a keleti döntőben.

Ezúttal sem működött a Boston. Védekezésben kicsit mást próbált meg most Brad Stevens, inkább a Bucks kinti dobásait próbálta elvenni, ami sikerült is, csak közben Antetokounmpo rommá verte őket a festékben (66–44-re kaptak ki innen), a támadójátékukra pedig gyakorlatilag október óta nem talált megoldást a tréner. Ezen az estén is csak az erőlködés ment elöl, az első negyedben még higgadtak és pontosak voltak, de ezt nem tudták huzamosabb ideig fenntartani, Kyrie Irving megint rengeteget hibázott (23 pont, 10 gólpassz, 7/22 mezőnyből, 1/7 tripla), a kispad ismét szégyenletes teljesítményt nyújtott, senki nem lépett elő vezérré és 38%-os csapatszintű mezőnymutatóval elég nehéz megverni egy 60 győzelmes ellenfelet. A negyedik negyedben már csak futottak az eredmény után Tatumék, de minden kosarukra megkapták a választ, úgyhogy sorozatban három vereség után nem sok mindenben bízhatnak, jelen állás szerint meglepetés lenne, ha az ötödik meccsen nem érne véget a széria.

NBA, RÁJÁTSZÁS
KELETI FŐCSOPORT, ELŐDÖNTŐ
Boston Celtics–Milwaukee Bucks 101–113 (30–22, 19–25, 23–33, 29–33)
A Celtics legjobb dobói: Irving 23/3, Horford 20/9, Morris 18/3
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 39/6, Hill 15/3, Middleton 13/6, Bledsoe 13
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3–1 a Milwaukee javára

Houston Rockets–Golden State Warriors 112–108

A második negyedtől a Rockets kezében volt a meccs. Jól kezdett, aztán egy kisebb gödörbe került a Houston az első negyedben, majd a második játékrész volt az, ahol igazán kézbe vette a dolgokat a hazai alakulat, amikor nem egészen három perc alatt egy 14–2-es (!) rohamot intézett, ezzel magabiztos előnybe került. A nagyszünetig nagyjából meg is maradt a közte tíz, majd a harmadik negyedben már tizenöt pont is volt a texasi előny, mielőtt a Curry-Durant páros egy futással visszahozta a meccsbe a Warriorst – ugyanez lejátszódott a záró etapban is, 101–86-ról kapaszkodott megint vissza a GSW. Utol azonban végül nem érte ellenfelét, a Rockets ugyan kicsit behorpadt a hajrára és lehetőséget adott ellenfelének az egyenlítésre, de Durant és Curry is kihagyott egy-egy triplát az utolsó másodpercekben hárompontos különbségnél, így végül egy Chris Paul-büntető feltehette a pontot az i-re houstoni szempontból. A tehát tulajdonképpen végig vezető, nagyrészt egyértelmű előnyben lévő Rockets oldalán ismét parádézott James Harden (38 pont, 13/29 mezőnyből, 10 lepattanó, 4 gólpassz) és ismét nélkülözhetetlen volt PJ Tucker (17 pont, 10 lepattanó), a többiek ugyan most nem dobtak igazán jól, csapatszinten is magukhoz képest visszafogottabban tripláztak (17/50, 34%), de ezúttal ezzel is nyerni tudtak – mindkét hazai meccsüket behúzták, 0–2-ről kiegyenlítették a párharcot és lendületben mehetnek vissza a GSW csarnokába, hogy megfordítsák a szériát.

Pedig Curry feljavult. Az eddig gyenge szériát futó és legutóbb borzalmasan játszó Steph Curry összeszedte magát erre az estére, már az első negyedben beszórt 11 pontot és agresszíven támadta a gyűrűt, végül pedig kereken 30 pontig jutott 12/25-ös mezőnymutatóval, valamint 8 gólpasszal kiegészítve – mellette ismét hozta magát Kevin Durant (34 pont, 12/22 mezőnyből, 7 lepattanó, 5 gólpassz), de csapatszinten ezúttal nem volt elég erő a vendégekben a sikerhez. Klay Thompsonra nem igazán lehetett számítani (11 pont, 5/15 mezőnyből, 5 fault), most Andre Iguodala is visszafogottan játszott, a kispadról pedig ezúttal sem érkezett segítség, Steve Kerr nem nagyon tudott hova nyúlni. Jobb híján bízott a Durant-Curry párosban, amely kétszer is visszahozta csapatát a meccsbe, de a legvégén egyetlen pontos dobás még hiányzott az újabb hosszabbításhoz, úgyhogy ezúttal kikaptak – üres kézzel mehetnek haza Houstonból és otthon rendezniük kell a soraikat, mert a 20-hoz képest most már elég „veszélyes" a helyzetük és túl sok tartalékot egyelőre nem látni náluk.

NBA, RÁJÁTSZÁS
NYUGATI FŐCSOPORT, ELŐDÖNTŐ

Houston Rockets–Golden State Warriors 112–108 (25–28, 36–26, 32–30, 19–24)
A Rockets legjobb dobói:
Harden 38/18, Gordon 20/6, Tucker 17/9
A Warriors legjobb dobói: Durant 34/6, Curry 30/12, Green 15
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik