Harden 40: pisztolypárbajt nyert a Houston Phoenixben

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2015.02.11. 09:10
null
A legutóbbi 16 meccséből 14-et megnyert a Memphis (Fotó: Reuters)
James Harden pazar estéjével óriási mérkőzést húzott be a Rockets a Suns ellen, a Memphis pedig volt edzője mostani csapatát gyűrte le az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) keddi játéknapján. A Chicago Pau Gasol újabb remek meccsével nyert a Kings ellen, de Jimmy Butler megsérült – a Detroit felőrölte a Charlotte-ot, a denveri Ty Lawson szezoncsúcsa pedig elég volt a Lakers ellen. Íme a részletek!

 

Charlotte Hornets–Detroit Pistons 78–106

A Pistons dominált a festékben. A vendégek a palánk alatti erőfölényre és a külső dobásokra építettek és bár utóbbiak nem igazán ültek, a magasemberek így is hozták a meccset. Monroe újabb remek estével (23 pont, 12 pattanó) húzta csapatát, Drummond pedig 14 pontja és 9 pattanója mellett nagy munkát végzett Al Jeffersonon, aki csak 13 egységig jutott 6/14-es mezőnymutatóval. Van Gundy együttese végül 50–32-re nyert a festékben és harminc büntetőt harcolt ki a Charlotte 14 egypontosával szemben – az első negyed után ezzel felőrölték ellenfelüket a vendégek.

Nem tartott ki a triplaeső. Jól kezdett a Hornets, köszönhetően remek kinti dobóformájuknak, PJ Hairston vezérletével 8/11 hármast pörköltek be a nagyszünetig – igaz, a második negyedben már ez is kevésnek bizonyult, átvette a vezetést a Detroit. A fordulás után azonban nem tudták tartani ezt a formát, 1/13-at dobtak kintről innentől kezdve, ez pedig magával hozta számukra a vereséget – Jefferson továbbra sem tudott érvényesülni Drummondék ellen, így zsinórban harmadik vereségével a keleti nyolcadik helyre csúszott Steve Clifford gárdája.

A Hornets legjobb dobói: Henderson 17/6, Hairston 16/12, Jefferson 13
A Pistons legjobb dobói: Monroe 23, Meeks 18, Augustin 18/3

Phoenix Suns–Houston Rockets 118–127


Parádés meccs volt. Már az első negyedben nagyon bekezdtek a csapatok, különösen a Rockets, hiszen 41–23-ra nyerték ezt a játékrészt – úgy tűnt, hogy egyértelmű mérkőzés lesz. Azonban Bledsoe és Dragic révén felállt a Phoenix, a két középső negyedben ledolgozták a hátrányt és megfordították a meccset (na nem védekezéssel, hanem tűzerővel…), egy ponttal ők jártak előrébb az utolsó tizenkét perc előtt. Itt aztán ismét a Rockets került fölénybe és a megállíthatatlan James Harden vezérletével végül ők kerültek ki győztesen az őrült pisztolypárbajból – úgy, hogy 75 százalékkal (!) dobtak ebben az időszakban.

Harden döntött.
Pontkirályhoz méltó estét töltött a parketten a Rockets dobóhátvédje, ugyan az első három negyedben is jól játszott, a záró etapban nem lehetett megfogni. Rögtön egy 3+1-es játékkal indított, majd folyamatosan támadta a gyűrűt és ment be a festékbe – 7/10-es mezőnymutatóval kereken húsz egységet rámolt be az utolsó negyedben. Végül 40 ponttal zárt 12 lepattanó és 9 gólpassz mellett, Josh Smith is legtermékenyebb Houston-meccsével segítette, így bár a túloldalon Bledsoe egy ponttal maradt el a karriercsúcsától és Goran Dragic is nagyon hatékony volt, túldobni ma nem lehetett a Houstont.

A Suns legjobb dobói: Bledsoe 32/6, G. Dragic 20/9, Tucker 17/9
A Rockets legjobb dobói: Harden 40/9, Smith 20/6, Beverley 15/9

Chicago Bulls–Sacramento Kings 104–86

Ma stabil volt a Bulls. Ötven százalék alatti csapatokkal szemben általában vannak gondjai a Thibodeau-legénységnek, de ma nem mutatták ennek jelét – támadóoldalon végig határozottak voltak és bár a védekezésükkel akadtak gondok, a harmadik negyedben egy 23–8-as etappal lezárták a találkozót. A Kings Cousins pontjai nélkül nem tudott meccsben lenni (pedig Gay 24-et szórt), a center 5/15-ös mezőnymutatóval 15 egységig jutott, ami nem fért bele úgy, hogy összesen két triplát tudtak elsüllyeszteni – Cousins hiába szedett le 8 pattanót és osztott ki 8 gólpasszt, a pontok hiányoztak a vendégeknek.

Gasol ismét parádés volt, Butler megsérült. A Chicago erőcsatára folytatja pazar sorozatát, zsinórban 13. (összesen 34.) dupla-dupláját jegyezte, ezúttal 26 ponttal (11/15 mezőnyből) és 16 lepattanóval állt a csapata élére. A zseniális teljesítmény mellé ma felnőtt Rose és Tony Snell is, aki 24 egységgel (9/11 mezőnyből, 4/6 tripla) karriercsúcsot szállított – igaz, erről talán lemondtak volna a hazaiak, mert Snell Jimmy Butler helyén játszott sokat, akinek a jobb válla sérült meg az első félidőben és a nagyszünet után már nem lépett pályára.

A Bulls legjobb dobói: P. Gasol 26, Snell 24/12, Rose 23/3
A Kings legjobb dobói: Gay 24/3, Cousins 15, McLemore 11/3, McCallum 11

Memphis Grizzlies–Brooklyn Nets 95–86

Nem sikerült jól Hollins visszatérése. A Memphist nyugati döntőig kormányzó trénert a Nets vezetőedzőjeként is felállva tapsolta a FedExForum közönsége, majd egy videós összeállítással is emlékeztek munkájára – ez után azonban nem sok öröme lehetett a mesternek. A Brooklyn az első negyedben 33 százalékkal tüzelt csak mezőnyből és Randolph-ék 32–15-re hozták ezt a játékrészt, ez pedig megadta az alaphangot a találkozóhoz. Ugyan innen felzárkóztak még, az utolsó negyedben egészen közel értek, a Memphis lemenedzselte a mérkőzést és gond nélkül húzta be a győzelmet – az elmúlt 16 meccsükből a 14.-et.

Nem vigyázott a labdára a Brooklyn. Már az első félidőben 11 alkalommal hagyták el a játékszert a vendégek, a fordulás után még kilencszer – ráadásul úgy, hogy mindössze 14 gólpasszt osztottak szét a találkozó végéig. Ugyan a Grizzlies sem dobott jól, két magasemberükre és az Allen, Udrih, Lee trióra építve stabilan hozták a pontokat – az is belefért, hogy Mike Conley 1/8-as mezőnymutatót produkáljon. Jeff Greennel a kezdőben 10–1-re áll a Memphis, vele úgy tűnik, megtalálták a hazaiak az ideális kiscsatárukat.

A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 19/3, Lee 15/6, M. Gasol 14
A Nets legjobb dobói: Plumlee 15, Anderson 15/6, Jack 12, Lopez 12

Los Angeles Lakers–Denver Nuggets 96–106

Lawsonra nem volt válasz. Az irányítót képtelen volt megfogni a Lakers, 32 pontja és 16 gólpassza is szezoncsúcs – ráadásul 60 százalékkal tüzelt mezőnyből. A harmadik negyedben egymaga tíz pontot szórt csapata 12–2-es futásából, majd a záró etapban az utolsó 17-ből 15-öt vállalt, erre pedig nem tudtak válaszolni a hazaiak. Az irányító mellett főleg a kispad, Arthur, Hickson és Foye remekelt, ez a trió 40 egységet rámolt be 16/21-es mezőnymutatóval és csapatszinten is 54 százalékkal dolgozott mezőnyből a Denver – a különbséget végül mégis Lawson jelentette.

Jól tartotta magát a Lakers.
Az arany-lilák megnyerték az első negyedet, sőt, félidőben is vezettek még három ponttal. Boozer 21 egységéből 15-öt a fordulás után szerzett és vezérletével a második félidőben sem szakadt le a hazai csapat, de 95–94 után az utolsó bő két percben nem tudták tartani Lawsont, aki végül egy triplával lezárta a találkozót.

Nem oszt, nem szoroz a győzelem. A Nuggets már régen lemondhatott a playoffról, viszont a top 5-ös draftpickről is – utóbbiért még meccsben van a Lakers, zsinórban ötödik vereségükkel és a Minnesota fejlődésével valószínűleg ők lesznek a nyugati utolsók.

A Lakers legjobb dobói: Boozer 21, Ellington 18/6, Johnson 12, Young 12/6
A Nuggets legjobb dobói: Lawson 32/3, Arthur 15, Chandler 13/3, Hickson 13

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik