Gálázott a Boston és a Memphis is egyenlített

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2022.05.04. 10:11
null
Egyenlített Milwaukee elleni párharcában a Boston (Fotó: Getty Images)
Nem adott esélyt a Milwaukee-nak a Celtics, a Grizzlies pedig a második szoros végjátékot már megnyerte a GSW ellen – Ja Morant 47 pontjával.



Boston Celtics–Milwaukee Bucks 109–86

Most a „múltkoriak is beestek.” Egészen más Bostont láthattunk az első mérkőzéshez képest, a hazaiak az első bő hat percet 18-3–ra (!) nyerték meg, a Bucks botrányos dobóformáját kihasználva állva hagyták ellenfelüket és innentől igazából nem is néztek már vissza. Ime Udoka legénysége a második negyedtől egyetlen egyszer sem engedte vissza a Milwaukee-t tíz pontra, a nagyszünetben már 25 (!) volt közte 65-40-nél és bár a fordulást követően valamelyest visszaesett az addig ellenállhatatlan támadójáték, de igazi veszélyben így sem forgott a bostoni győzelem. A Bucks 11–12 pontnál közelebb nem tudott már felkapaszkodni, ugyan a harmadik negyedben belefutott egy hullámvölgybe a Celtics, de ezt sem tudta igazán kihasználni a címvédő, a záró etapban pedig ismét meglógott a gárda, így végig vezetve, elöl-hátul kiemelkedő teljesítményt nyújtva, kiütéses győzelemmel válaszolt a legutóbbi vereség után. Különösen Jaylen Brown esetében volt éles a kontraszt, aki az első meccsen borzasztóan játszott, most viszont már a nagyszünetig beszórt 25 pontot és bár később ő is visszavett (a fordulás után csak ötöt dobott), de így sem lehetett összehasonlítani legutóbbi önmagával. A Celtics végül kereken húsz triplát küldött a gyűrűbe, Brown 6/10-et, Jayson Tatum 5/10-et (29 pont, 8 gólpassz), a padról beszálló Grant Williams pedig 6/9-et bombázott be, de Al Horford és Robert Williams III játéka is dicsérhető elöl-hátul. Egyetlen „vakfoltjuk” volt, ugyanis Marcus Smart nem tudta vállalni a játékot, a helyén kezdő Derrick White pedig 0/6 dobást tudott hozzátenni, de ezt most meg sem érezték, magabiztosan utazhatnak át Milwaukee-ba.

Semmi sem működött. A Bucks oldalán egyszerre esett szét a védekezés és a támadójáték is, ezúttal a feladott triplákat bedobálták a bostoniak (46,5%) és bár a festékben 54–24-re nyert Mike Budenholzer csapata, de ezzel sem ment semmire, ugyanis közben elöl 3/18 triplát (!) tudott a gyűrűbe hajítani – vállalhatatlan adat, a kísérlet is nagyon kevés, de a csapatszinten bedobott három távoli nem jelenthetett mást, csak vereséget. Janisz Adetokunbo (28 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz, 11/27 mezőnyből, 6 eladott labda) azért igyekezett és a 19 pontos, 7 gólpasszos Jrue Holiday is próbálkozott, de most a pálya egyik oldalán sem voltak egy súlycsoportban a Bostonnal – így sem állnak rosszul az 1–1-gyel, de következőleg otthon minden téren javulniuk kell, ha nem akarják lenullázni a legutóbbi győzelmüket.

A Celtics legjobb dobói: Brown 30/18, Tatum 29/15, G. Williams 21/18
A Bucks legjobb dobói: Adetokunbo 28/3, Holiday 19/3, Portis 13, Connaughton 13/3

Memphis Grizzlies–Golden State Warriors 106–101


Most a Memphis nyerte a szoros végjátékot – Morant extrájával. Az este túlnyomó részében a Grizzlies vezetett, ugyan nem volt nagy előnyben a hazai csapat, de végig előrébb járt, a harmadik negyed elején egyszer tíz pont fölé is kúszott a különbség, de a GSW nem tágított és a záró etap elején még a vezetést is át tudta venni – a mérkőzés során először. Innentől rendkívül szorosan alakult a küzdelem, inkább a Warriors tudott elöl maradni, de a Grizzlies is ott volt „egálban”, majd elérkeztünk a szoros, kiélezett végjátékhoz, amelyben a legutóbbi meccsel ellentétben most a Memphis bizonyult pontosabbnak. Négy és fél perccel a vége előtt 91–95 állt az eredményjelzőn, de Ja Morant két kosarával és egy visszalépős triplájával 98–97-re fordított a Grizzlies, Steph Curry kettesére megint Morant válaszolt, majd De'Anthony Melton blokkolta Curry dobását, Klay Thompson pedig a gyűrűt sem találta el – végül egy támadópattanó után megint Morant jött két büntetővel és innentől a hazaiak kezében volt a helyzet. Green duplájára ismét a Memphis szupersztárja válaszolt, végül 17 másodpercnél Thompson lépéshibát követett el, ez jelentette a végszót – a változatosság kedvéért Morant dobott be ebből még két büntetőt, ez pedig beállította a végeredményt. Az utolsó bő négy percben Morant egymaga 15 pontot dobott, minden memphisi egységet ő tett fel a táblára, míg a teljes Warriors csak hat pontot szerzett ekkor, ez volt a döntő – Morant pedig végül elképesztő statisztikával zárt, ugyanis 47 pontig jutott 15/31-es mezőnymutatóval, 5/12 triplával és 12/13 büntetővel, ráadásul leszedett 8 lepattanót, kiosztott 8 gólpasszt és ellopott 3 labdát is. Az ő szenzációs meccséhez most más nem nőtt fel, Jaren Jackson Jr. is visszaesett, Desmond Bane nem javult, Dillon Brooks pedig csak három percet játszott, ugyanis lemészárolta Gary Payton II-t a palánk alatt, amiért kiállították – igaz, ezzel a GSW sem járt jól, Payton súlyos könyöksérülést szenvedett, nem játszhatott tovább és jó eséllyel a széria további részében sem számíthatnak rá. A Memphis mindenesetre válaszolt a legutóbbi egypontos vereség után, Morant pedig oda is szólt Currynek a meccs végén, hogy „mókázunk majd egy kicsit”...

Túl sokat hibázott a Warriors. Két fontos faktor okozta a GSW vereségét az elrontott végjáték mellett: egyrészt tipikus hiba, hogy eladtak 18 labdát és 18 pontot kaptak gyorsindításból, másrészt nem tipikus, de fontos hiba, hogy csak 7/38-at dobtak a triplavonalon túlról, ami 18,4%, szokatlanul bedeszkázták számukra a gyűrűt. Ez mind bele is férhetett volna, ha a végén van bármilyen minimális válaszuk Ja Morantre és támadásban egy fokkal pontosabbak, de egyiket sem tudták megcsinálni, amelyben Klay Thompson vastagon benne volt – homályt dobott clutch helyzetben, az utolsó lehetőségnél lépéshibát vétett, nem mellesleg pedig róla dobta az utolsó tripláját Morant. Thompson egyébként is szenvedett, 5/19-et erőlködött össze mezőnyből, 2/12-t távolról és 41 perc alatt 12 pontot szerzett, így hiába volt jó Curry (27 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz), a padról 20 ponttal beszálló Jordan Poole, valamint az elöl-hátul stabilitást és folytonosságot adó Draymond Green, a végén rosszul jöttek ki a helyzetből. Payton sérülése a periméter-védekezés és a rotáció miatt is nagyon rossz hír számukra, de összességében még Morant parádéja ellenére is 40%-os mezőnymutató alatt tartották a Memphist, egy kicsit jobb kinti dobóformával most 2–0-ra vezethetnének – legutóbb a Grizzlies sajnálhatta az elrontott lehetőséget, most a GSW érezhet így, mindenesetre következőleg átköltöznek a felek Curryék csarnokába, kíváncsian várjuk, hogy mi változik.

A Grizzlies legjobb dobói: Morant 47/15, Williams 14/12, Jackson Jr. 12/6
A Warriors legjobb dobói: Curry 27/9, Poole 20/3, Wiggins 16/3

NBA, RÁJÁTSZÁS
KELETI FŐCSOPORT, ELŐDÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS
Boston Celtics–Milwaukee Bucks 109–86
(32–21, 33–19, 18–26, 26–20)
A párharc állása: 1–1
NYUGATI FŐCSOPORT, ELŐDÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS
Memphis Grizzlies–Golden State Warriors 106–101
(33–25, 23–26, 21–26, 29–24)
A párharc állása: 1–1
A párharcok az egyik fél negyedik győzelméig tartanak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik