NBA-erősorrend: Még mindig a Clippers az élen

VARGA JÁNOSVARGA JÁNOS
Vágólapra másolva!
2013.01.22. 18:34
Kéthetente vetünk egy gyors pillantást az NBA-re, megnézzük a csapatok mérlegeit, és azt, hogy hogyan teljesítettek az elmúlt két hét alatt  Ez alapján felállítunk egy pillanatnyi erősorrendet, és röviden értékeljük a gárdák teljesítményét. Indul a második felvonás.

1# Los Angeles Clippers 32–10 (#1)
1# Los Angeles Clippers 32–10 (#1)

Az első hely még mindig meglepetésnek számít, de már egyre többek fejében tudatosul a Clippers dominanciája, amelyet Chris Paul kisebb sérülése sem tudott megingatni. A csapat konkrétan meg sem érezte. Recept? Klasszisok a kezdőben, és az NBA leghatékonyabb cserepadja, és egyre javuló védelem. Utóbbi ma vizsgázik a Thunder ellen.

 

2# Oklahoma City Thunder 329 (#3)

Bajnokaspiránshoz méltón pörög tovább az OKC. Ebben a két hétben csak a Denver tudott megállj parancsolni. Durant szélsebesen robog tovább az MVP címhez vezető úton, ahol James az egyedüli akadály. Ő viszont talán túl nagy falat lesz.

 

#3 San Antonio Spurs 3311 (#2)

Manu Ginobili megint sérült, így a Spurs-nek talán nehezebb lesz megtartania a dobogós helyet, minden esetre zsinórban öt győztes meccsnél tartanak, a pad az NBA második legjobbja, Tony Parker élete szezonját futja, Duncan pedig lassan öregszik.

 

#4 Miami Heat 2612 (#4)

Back-to-back elkapták a Lakers, és a Warriorst, védekezésben pedig megmutatták, hogy ha koncentrálnak, akkor a liga legjobbjai közé tartoznak. A lepattanózás, és a festékbeli jelenlét viszont még mindig halovány, ezek orvoslására leigazolták a Birdmant. Kíváncsiak vagyunk, hogy a 34-éves játékos mennyire tudja segíteni a bajnokot.

 

#5 Denver Nuggets 2518 (#7)

Egy hétvége alatt kikapni a Wizards-tól, de megverni az OKC-t? Most legyünk okosak. Minden esetre valakinek hatékonyan pótolnia kellene Andre Iguodala-t, amíg padozik, és a védekezést is rendbe kellene rakni.

#6 Memphis Grizzlies 2614 (#9)

A Rudy Gay elcserélését érintő pletykák kicsit lecsöndesedtek, persze ez még nem jelenti azt, hogy a játékos február közepe után is marad a Grizzlies-ben. Védekezésben még mindig kiemelkedők, de plusz tűzerő nagyon kellene, ez a Clippers és a Spurs elleni zakók alkalmával ismét bebizonyosodott.

#7 Golden State Warriors 2515 (#5)

Tegnap este a Clippers-t is elkapták, már csak az a kérdés, hogy David Lee, vagy Stephen Curry lesz all-star. A meglepetés hely kezd fixálódni, a nyugati hatodik helynek meg kell lennie. Ja igen, Andrew Bogut hamarosan visszatér.

 

#8 Indiana Pacers 2616 (#10)

Kiválóan védekeznek, brutálisan játszanak otthon, és Paul George egyre inkább kezd felnőni az elvárásokhoz. A kérdés csupán annyi, hogy mi lesz, ha Danny Granger meggyógyul.

#9 Brooklyn Nets 2516 (#14)

PJ Carlesimo hatása azonnal érződött Brooklyn-ban. Vele a Nets repülőrajtot vett, most azonban érkezik az új edző legkeményebb próbája, egy nyolcmeccses sorozat, ami a csapat szezonját alapvetően fogja meghatározni. Kezdenek egy négymeccses idegenbeli túrával (az első állomás New Yorkban győzelemmel zárult), majd otthonra érkezik a Miami, a Chicago, és a Lakers.

#10 New York Knicks 2514 (#6)

A Nets egy 10-0-val indított a Madison Sqare Gardenben, azonban a tegnapi Nets-zakóval ezt sikerült egy 4-6-al lerontani. Carmelo Anthony hol játszik, hol kihagy meccseket, ennek ellenére a Knicks még mindig a liga egyik leghatékonyabban támadó alakulata. A héten érkezik a Celtics, és a Hawks is.

#11 Chicago Bulls 2416 (#11)

Tom Thibodeau csapata a védekezéssel szinte minden viszontagságot át tud vészelni, és Derrick Rose visszatérése egyre közelebb van (a héten már teljes edzésmunkát végezhet). Az NBA-ben karácsony óta csak két játékos tud legalább 20 pont és 10 lepattanót átlagolni, az egyik Demarcus Cousins, a másik.... Carlos Boozer.

#12 Milwaukee Bucks 2118 (#18)

Scott Skiles távozása nem változtatta meg alapvetően a csapat játékát, de némi hatékonyságnövekedés tapasztalható Milwaukeeban, így Jim Boylan együttese magabiztosan csücsül a keleti hetedik helyen.

 

#13 Utah Jazz 2219 (#19)

Szép januárt hozott 2013 a Jazznek (7-2). Jefferson és Milsap kiválóan játszik, és a Mo Williamst (sérülés) váltó Jamaal Tinsley-vel sokkal hatékonyabb a gárda. Látva a konkurencia mélyrepülését, ebből még rájátszás is lehet.

#14 Boston Celtics 2020 (#16)

Zsinórban hat győzelem, majd zsinórban három zakó. Ennyi elég is volt Doc Rivers-nek, hogy meglengesse a csere ijesztgető pallosát, pedig a kiegészítők egészen kezdenek belerázódni a Celtics ritmusába.

 

#15 Portland Trail Blazers 2021 (#13)

Még mindig nagyon jó őket nézni, de most csúnyán beleléptek egy hatmeccses zakósorozatba, ráadásul eddig hozták a szoros meccseket, most megfordult a tendencia.

 

#16 Houston Rockets 2221 (#8)

Rakatszámra dobják a pontokat, és nagyon fiatalok, de most sikerült belefutni a szezonfelező falba, és zsinórban hét meccsen keresztül alulról szagolták az ibolyát. A menetrend sem nagyon kedvez, hol otthon, hol idegenben kell domborítani.

#17 Atlanta Hawks 2318 (#12)

A legutóbbi erősorrend óta zuhanórepülésbe kezdett a csapat, és hogy igazán nagy baj legyen Lou Williams is kidőlt az egész szezonra. A támadás eddig sem volt a csapat erőssége, de Williams kiesése végleg megpecsételheti a rájátszás sorsát.

#18 Dallas Mavericks 1824 (#24)

Életjeleket mutat a Dallas. Dirk kihagyta a szezon első 27 meccsét, és visszatértével talán egy kis lélek is visszatért a Mavericksbe. A legutóbbi hat meccsből öt meglett. Nagyon kellene egy komolyabb csere.

 

#19 Los Angeles Lakers 1724 (#15)

Mike D'Antoni szerződtetése egyelőre csúfos kudarcnak tűnik Los Angelesben. A Lakers semmivel sem jobb, mint Brown-nal. A csapat továbbra is szenved, és Kobe kezd önző módba váltani, és dobni mindent.

#20 Minnesota Timberwolves 1721 (#17)

A sérülések egyre mélyebbre taszítják a Minnesota esélyeit, mostanra akár le is tehetünk a rájátszásról. Pekovic, és Shved is az oldalvonal mellé kényszerült, nélkülük pedig tényleg reménytelen a helyzet.

 

#21 Philadelphia 76ers 1724 (#20)

Jrue Holiday kőkeményen ráhajtott az All-star szereplésre, a kérdés csak az, hogy az edzők szavazatainál mennyire húzza majd őt vissza a csapat mérlege. Andrew Bynum elvileg valamikor február közepén visszatérhet, a kérdés csupán az, hogy nem-e lesz akkor már késő.

#22 Detroit Pistons 1525 (#22)

Az alsó harmad meglepetését hozhatja a Detroit, de ez is kimerül abban, hogy megráncigálják pár nagykutya bajszát, és felborítanak pár fogadást.

 

 

#23 Sacramento Kings 1626 (#21)

Egyre biztosabb, hogy ez a Kings utolsó szezonja Sacramento-ban, így a csapatot övező problémák alaposan elveszik a figyelmet a pályán történő dolgokról. Igaz túl maradandót ott nem sikerült alkotni.

#24 New Orleans Hornets 1427 (#28)

Eric Gordon visszatérése rendesen felpörgette a Hornets-et, míg véglegesen kispadra kényszerítette Riverst. Vasquez játéka pozitív az idei pozitív meglepetés.

 

#25 Toronto Raptors 1526 (#23)

Bár a Lakers-t sikerült megfektetni, a Bulls és a Sixers hosszabbításban gyűrte le a Raptors-t. Ed Davis egyre jobban játszik, vele talán fényesebbnek tűnik a Raptors jövője.

 

#26 Washington Wizards 930 (#30)

John Wall visszatérése visszatette a Washingtont az NBA térképére, és az elmúlt két hétben egész korrekt csapat képét mutatják. Beal fantasztikus formában játszik, és Wallal egyelőre kiváló párost alkotnak az alacsony posztokon.

 

#27 Cleveland Cavaliers 1032 (#27)

Az egyetlen ok, amiért érdemes beszélni a Cleveland-ről, az Kryie Irving játéka. A másodéves játékos nélkül elképzelhetetlen az idei All-Star gála.

#28 Orlando Magic 1426 (#26)

Bár nem tőle vártuk, Glen Davis visszatérésével semmit sem javult a Magic gyalázatos védekezése. Az elmúlt két hétben sikerült elkapni a Clippers-t, és a Pacers-t, de itt ki is fújt minden pozitívum.

 

#29 Phoenix Suns 1328 (#25)

Alvin Gentry-től megvált a csapat vezetősége, így Lindsey Hunterre maradtak az edzői feladatok, a kérdés csupán annyi, hogy mit tud kezdeni ezzel a kerettel. Valószínűleg semmit.

 

#30 Charlotte Bobcats 1031 (#29)

A Charlotte zsinórban 14 meccset bukott hazai pályán. Nagyon szép ajándék a hamarosan 50 éves Michael Jordannek.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik