Először nyert a szezonban a James nélküli Cleveland

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2018.10.31. 09:33
null
Először nyert a szezonban a Cleveland (Fotó: twitter.com/cavs)
Az előző esti vereség után remek játékkal javított és legyőzte a Philadelphiát a Toronto az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, méghozzá az extra teljesítménnyel visszatérő Kawhi Leonard vezetésével. A Boston ismét megverte a Detroitot, továbbra is nagy formában van a Kings és a Grizzlies, egy nagy negyeddel nyert az OKC, a Houston viszont egyre mélyebbre kerül, újabb nagy pofont kapott a gárda.

 

Charlotte Hornets–Miami Heat 125–113

Ezért értékes Tony Parker. Szenzációs meccset játszott a Hornets rutinos csereirányítója, aki a padról beszállva végig kontrollálta a mérkőzést és gyakorlatilag tarthatatlannak bizonyult – alig 25 perc alatt 24 pontig és 11 gólpasszig jutott, azt csinált a Miami védekezésével, amit csak akart. A statisztikái mellett a döntéshozatala is kiemelendő, neki köszönhető, hogy a második-harmadik negyedben húsz pont körüli előnyt építettek fel a hazaiak, igaz, amikor a záró etapban rohamozott a Heat, akkor az idei legvisszafogottabb meccsét játszó (19 pont, 8 gólpassz) Kemba Walker lépett elő és dobott be két fontos triplát. Összességében kiegyensúlyozott támadójátékot mutattak be, hatan jutottak tíz pont fölé, 54.3 százalékkal dobtak mezőnyből, 46.4 százalékkal tripláztak és hiába voltak alacsonyabbak, még a lepattanózást is megnyerték – az alacsony, gyors szerkezetet nagyon nehéz volt levédekezni és sok energiát kivett ez a Heatből.

Csalódást keltő Miami. Erik Spoelstra, a vendégek vezetőedzője szerint csalódás, amit az elmúlt két mérkőzésen bemutattak, hiszen egymást követő két napon is kikaptak, előbb a Kingstől, majd most a Hornetstől és mindkétszer úgy, hogy egyértelműen lassabbak voltak ellenfelüknél. Dwyane Wade (19 pont, 4/6 tripla) szerint alapvetően jól álltak hozzá a meccsekhez, most is voltak időszakaik, amikor úgy védekeztek, ahogy kell, de ugyanúgy megvoltak a kihagyásaik is, amiket megbüntetett a Charlotte – hiába dobtak ők is jól, amikor átvették volna az irányítást, Parker és a hazaiak mindig azonnal visszavették a momentumot. Hétvégén 3–4-es mérleggel folytathatják Atlantában.

A Hornets legjobb dobói: Parker 24/3, Monk 20/12, Batum 20/9
A Heat legjobb dobói: Wade 19/12, Whiteside 16, Richardson 15/3

Cleveland Cavaliers–Atlanta Hawks 136–114

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Elszabadult a Cleveland. Nem kell ide Kevin Love és főleg nem kell ide Tyronn Lue, a vezetőedző kirúgása és a legjobb játékos kidőlése sokkal jobb játékot váltott ki a Cavsből, amelynek köszönhetően a 0–6-os rajt után megszerezte első győzelmét a gárda – ezzel már nincs nyeretlen csapat az idei szezonban. Larry Drew, az egyelőre még csak megbízott vezetőedző saját bevallása szerint sem tudta, hogy mi fog történni ezen az estén, de csapata minden korábbinál jobban pörgött és minden korábbinál nagyobb önbizalommal játszott támadásban – Rodney Hood 26 pontot szórt 4/4 triplával és a kezdőben mindenki tíz fölé jutott, plusz a padról is hozzátett 17-et Collin Sexton, illetve 15-öt Jordan Clarkson. Az együttes különösen a második félidőben lendült bele, a harmadik negyedet 41–30-ra, a negyediket 37–27-re nyerte meg, itt döntötte el a mérkőzést, ebben a periódusban már megállíthatatlan volt a támadójáték – Drew így 10–1-re áll a Cavs edzőjeként a tavalyi beugrásával együtt, vele talán elindulhatnak felfelé.

Süllyed az Atlanta. Sorozatban harmadik vereségét gyűjtötte be a Hawks, ezúttal csak az első félidőben tudta tartani a lépést az együttes, Trae Young szerint ott még megvolt az intenzitás, az agresszivitás náluk is, de a Cavs változtatásaira nem tudtak reagálni és a második félidőben már esélyük sem volt. Ebben a back-to-back is benne lehetett, Taurean Prince és Kent Bazemore megint nagyon gyenge volt támadásban és bár az említett Young (24 pont, 9/13 mezőnyből) mellett Alex Len (22 pont, 9/9 mezőnyből) és a padról beszálló Jeremy Lin (12 pont, 8 gólpassz) is igyekezett, hátul annyira gyengék voltak csapatként, hogy még a Cleveland is ízekre szedte őket. Péntek hajnalban a Sacramentót fogadják, ott sokkal többre lesz szükségük, ha nem akarnak újabb sima vereséget szenvedni.

A Cavaliers legjobb dobói: Hood 26/12, Osman 20/9, Hill 17/6, Sexton 17/3
A Hawks legjobb dobói: Young 24/3, Len 22/3, Huerter 13/9

Orlando Magic–Sacramento Kings 99–107

Érdemes odafigyelni a Kingsre. Előző este átrohant a Miamin, most viszont egészen más miatt tudott mérkőzést nyerni a Sacramento, így back-to-back sikereket könyvelhetett el idegenben. Az első negyedben még érződött, hogy nem az igazi a csapat, fáradtabbak is voltak a vendégek, Iman Shumpert nem játszott, De'Aaron Fox pedig egy komolyabb hátfájással együtt lépett pályára, de aztán a második játékrészben összeszedték magukat, még a nagyszünet előtt fordítottak, majd a harmadik negyedben meg is léptek ellenfelük elől – tíz pont feletti előnybe kerültek, elsősorban a stabil védekezésüknek köszönhetően. A záró etapban megint jött egy hullámvölgy számukra, de sorozatban hat támadást védekeztek ki, ennyi idő pedig elég volt nekik ahhoz, hogy elöl is rendezzék a soraikat, oda tudtak állni a büntetővonalra, stabilizálták magukat és megnyerték a meccset – Dave Joerger szerint éppen ez, a folyamatos jó védekezés az, amire büszke, fiatal csapatának volt tartása és nagyon éretten menedzselte az eseményeket. Elöl most Buddy Hield (25 pont, 9/14 mezőnyből) és Nemanja Bjelica (21 pont, 8/13 mezőnyből) vitte a prímet, az együttes sorozatban negyedik győzelmét húzta be, ami azért is kiemelendő, mert másfél éve nem produkált ilyen hosszú sikerszériát...

Túl sokat hibázott az Orlando. Főleg támadásban voltak komoly gondjai a Magicnek, a harmadik negyedben képtelenek voltak a gyűrűbe találni a hazaiak, majd később ugyan felzárkóztak három pontra, de csak a negyedik játékrészben hétszer adták el a labdát és nem tudták megtörni ellenfelüket - itt eldőlt a meccs, ahogy kitalált a gödörből a Kings, már a vendégek kezében volt a győzelem. Gordonék 40% alatt maradtak mezőnyből és csak 25.6 százalékkal tripláztak, ezek nem fértek bele, így bár az újonc Mo Bamba játéka kiemelendő (7 pont, 7 lepattanó, 5 blokk), sorozatban harmadszor is kikaptak – Vucsevics szerint soha, egyetlen pillanatra sem diktálták ők a tempót és néha teljesen szétestek támadásban, ezek okozták a vereségüket.

A Magic legjobb dobói: Gordon 18/6, Ross 17/9, Vucsevics 15
A Kings legjobb dobói: Hield 25/3, Bjelica 21/9, Cauley-Stein 14, Fox 14

Boston Celtics–Detroit Pistons 108–105

Nem tudta befejezni felzárkózást a Detroit. Néhány napja hazai pályán tükörsima vereséget szenvedett a Bostontól a Pistons, most idegenben viszont összességében sokkal jobb játékot mutatott a társaság – Blake Griffin (24 pont, 15 lepattanó) ezúttal talált ellenszert a Celtics védekezésére, ez pedig nagy különbséget jelentett. A nagyszünetben még vezettek is a vendégek, aztán a harmadik negyedben valami elromlott, szétestek támadásban, csak 13 pontot dobtak és komolyabb hátrányba kerültek, de a záró etapban mindent megtettek a győzelemért – kétszer is visszajöttek egy pontra, utoljára Ish Smith triplájával 12 másodperccel az órán. A Boston azonban már nem hibázott a vonalról és a Detroit eladta a labdát egy oldalbedobásnál a végén, így nem maradt esélye egyenlíteni, vagy nyerni, úgyhogy sorozatban másodszor is kikapott – Griffin azonban azt mondta, hogy a meccs nagy részében jól játszottak és ez az akarat, amit beletettek a találkozóba, ez hozhatja meg számukra a sikert a folytatásban.

Irving felpörgött. Eddig mindössze 14 pontot átlagolt és kis túlzással lefelé lógott ki ebből a Bostonból Kyrie Irving, legutóbb a Pistons elleni győzelem során alig három pontot tett hozzá, úgyhogy volt min javítania – ezen az estén viszont ezt meg is tette, 31 pontos szezoncsúccsal rázta meg magát, 13-at szórt a harmadik negyedben és vezette győzelemre vezette csapatát. Az irányító 10/16-ot dobott mezőnyből és 4/7 triplát vert be, területet nyitott a többieknek, kiosztott öt gólpasszt is és most ő volt a vezér, bár rajta kívül Tatum, Horford, Brown és Morris is tíz pont fölé jutott, amire nagy szükségük is volt a sikerhez. Ha van is még min dolgozniuk, oda-vissza megverték a Detroitot, sorozatban három győzelemnél tartanak és jó formában várhatják a Milwaukee elleni hazai rangadót.

A Celtics legjobb dobói: Irving 31/12, Tatum 16/3, Morris 15/6
A Pistons legjobb dobói: Griffin 24, Drummond 17, Bullock 16/9

Toronto Raptors–Philadelphia 76ers 129–112

Leonard visszatért, rangadót nyert a Raptors. Előző este legjobb játékosa nélkül elszenvedte idei első vereségét a Toronto, most azonban a Spurstől érkező szupersztár már újra ott lehetett a pályán és a meccs legjobbjaként magabiztos győzelemre is vezette a kanadaiakat. Leonard 31 ponttal, 7 lepattanóval, 4 gólpasszal, 4 szerzett és 0 eladott labdával zárt, 10/19-et dobott mezőnyből és 9/10-et a büntetővonalról, vele képtelenek voltak mit kezdeni a vendégek, ráadásul az ő visszatérésével a többiek dobásai, helyzetei is visszatértek a normális kerékvágásba – Kyle Lowry visszakapta a szerepét (20 pont, 12 gólpassz), Ibaka (16 pont, 8 lepattanó, 2 labdaszerzés, 3 blokk), Siakam (15 pont, 15 lepattanó, 3 labdaszerzés) és a padról beszálló Valanciunas (17 perc, 23 pont, 2 blokk) pedig pontosan azt csinálta, amiben a legjobb. Csapatként 50% felett dobtak mezőnyből, 40 százalék felett tripláztak és végig irányították a találkozót, az első negyedet kilenc ponttal nyerték meg, a nagyszünetben 14, a harmadik játékrész végén pedig 19 egység volt a távolság, nem volt kérdés, hogy melyik a jobb csapat. Ugyan a záró etapban a 26 pontos hátrányból feljött a Philly 117–111-re, de egy időkérés után azonnal 7–0-t repesztett a Raptors és nem adott több esélyt ellenfelének – sima győzelem, most viszont nehezebbé válik a helyzet, az eddigi nyolc meccsükből hatot otthon játszottak, a következő tizenegyből nyolcat viszont idegenben kell megvívniuk.

Van még mit tanulni. Hiába Joel Embiid jó játéka (31 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz, 11/21 mezőnyből), a Sixers összességében nem nagyon tudott mit kezdeni a Leonard által vezérelt torontói periméter-védekezéssel, ez okozta a vendégcsapat vesztét. Ben Simmons egymaga 11 labdát adott el, csapatszinten 23 alkalommal veszítették el a játékszert, kaptak ezekből 29 pontot és összességében a festékben is alulmaradtak 56–36-ra – a Raptors irányította a játékot és a meccs alakulását, a Philadelphiánál még tanulni és finomítani kell ehhez a feladathoz. A 4–4-es rajtnál azért jobb kezdésben reménykedtek, a 4–4-es idegenbeli mérleg és a mutatott játék sem az igazi, következőleg a Clipperst fogadják majd hazai pályán.

A Raptors legjobb dobói: Leonard 31/6, Valanciunas 23/3, Lowry 20/9
A 76ers legjobb dobói: Embiid 31/9, Covington 15/12, Redick 13/9

Houston Rockets–Portland Trail Blazers 85–104

Ez még mindig nem jó. „Ülhetek itt még öt percig és beszélhetek erről, de az az alap, hogy nem játszunk jól. Rá kell jönnünk, hogy miért van ez és jobb munkát kell végeznünk” – nyilatkozta a meccs után Mike D'Antoni, akinek csapata újabb sima vereséget gyűjtött be, 1–5-re áll, ebből 0–4 a hazai mérlege. James Harden és James Ennis megint nem játszott, akinek pedig húznia kellett volna a csapatot, az mind betlizett: Chris Paul 6/19-et, Eric Gordon 4/18-at, Carmelo Anthony 2/12-t, Gerald Green 1/10-et dobott mezőnyből, egészen érthetetlen, hogy mennyire vállalhatatlan teljesítményt nyújtott ismét a Rockets. A 85 dobott pont önmagáért beszél és azért kaptak ki csak 19-cel, mert a végén még kozmetikázni tudtak az eredményen, egyébként nagyobb volt a különbség a felek között – most idegenbeli túrára indulnak és bár ennek során már van esély Harden és Ennis játékára, erre nagy szükségük is van, mert most már egyre forróbb a lábuk alatt a talaj...

Köszönte szépen a Portland. Az este nagy részében kényelmes előnyben voltak a vendégek és különösebb erőfeszítés nélkül, könnyedén húzták be ezt a győzelmet – szinte végig 15-20 ponttal vezettek, a kezdőcsapatból senki nem játszott még 30 percet sem, a pihenésre is jutott idő. Damian Lillard 8/10, Jusuf Nurkic 7/10, CJ McCollum pedig 7/13 dobását értékesítette, akinek kellett, az simán hozta a pontokat, összességében pedig köszönték szépen a Rockets borzalmas játékát – 5–2-vel folytatják, szépen zárták idegenbeli túrájukat és a Pelicanst látják vendégük a következő találkozón.

A Rockets legjobb dobói: Paul 17/6, Capela 14, Gordon 12/6
A Trail Blazers legjobb dobói: Nurkic 22, Lillard 22/3, McCollum 19/9

Memphis Grizzlies–Washington Wizards 107–95

Kézben tartotta a meccset a Memphis. Az első félidő még szoros, kiegyenlített játékot hozott, de a fordulás után emelt az intenzitáson a Grizzlies, futott egy 18–1-et és innentől irányította a találkozót – ugyan a Washington többször is visszakapaszkodott, a vezetést már nem adták ki a kezükből a hazaiak és a negyedik negyedben 4/5 triplával törték le a fővárosiak szarvát. A kinti dobások mindkét oldalon ültek, de a festékben dominálni tudtak Marc Gasolék, 44–30-ra nyertek erről a területről és amikor kellett, tudtak játszani olyan játékot, amiből innen különösebb gond nélkül kosarat szereztek – emellett a periméter-védekezés megint remekül műkdött, 16 labdát szerzett a gárda, ami döntő faktornak bizonyult. Így aztán a sokak által lesajnált Memphis 4–2-re áll, ebből otthon 3–0-ra, következőleg a Jazz elleni idegenbeli feladatot kell megoldani.

Semmi meglepő. Sorozatban negyedik vereségét is begyűjtötte a Washington, így csúfosan zárta idegenbeli túráját, a játék semmit sem javult a korábbiakhoz képest, annyi, hogy most legalább a lepattanózást tekintve partiban voltak. Viszont ezúttal is végig futottak az eredmény után, ezúttal sem védekeztek jól, ezúttal is nagyon pontatlanok voltak, nem volt meg az igazi csapategység és bár folyamatosak az elégedetlenkedő nyilatkozatok Scott Brooks és a játékosok részéről is, a pályán nem nagyon látszik változás – most hazatérnek, talán majd saját közönségük előtt...

A Grizzlies legjobb dobói: Temple 20/12, Conley 19/6, Gasol 19/6
A Wizards legjobb dobói: Wall 22/12, Beal 17/12, Oubre Jr. 16/3

Oklahoma City Thunder–Los Angeles Clippers 128–110

A harmadik negyed döntött. Az első félidőben még a Clippers nézett ki jobban, hatékonyan támadtak a vendégek és 13 ponttal vezettek is a nagyszünetben, semmi sem utalt arra, ami a fordulás után történt – márpedig az OKC egy 23–2-es (!) rohamot intézett, 39–10-re (!) nyerte a harmadik negyedet és 70 százalékkal dobott ebben a periódusban, amíg a LAC mindössze 24 százalékkal. Ez a játékrész pedig el is döntötte az összecsapást, a záró etapra ugyan kiegyenesedett a Clippers, de a meglévő 16 pontos különbséggel nem tudott mit kezdeni – bő tíz perc alatt lerendezte a meccset a Thunder és behúzta sorozatban második győzelmét. Russell Westbrook (32 pont, 13/25 mezőnyből, 8 gólpassz) és Paul George (32 pont, 12 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk, 9/18 mezőnyből) is csillogott, a visszatérő Steven Adams is remekelt, idén először ültek az OKC triplái is, míg a Clippersnél igazából csak Danilo Gallinari (27 pont, 7/15 mezőnyből, 10/10 büntető) zárt igazán jó statisztikákkal.

Westbrook vs. Beverley, újabb fejezet. Komoly története van már egymással a két irányítónak, egy Beverley-belemenés után szenvedett térdsérülést Westbrook még 2013-ban, azóta nem kedvelik egymást, Beverleynek pedig több olyan esete is volt, amikor felvetődött, hogy nem riadna vissza attól, ha sérülést okozna Westbrooknak. Ezúttal is hasonló volt a helyzet, a negyedik negyedben a bal térde alatt találta el a korábbi MVP-t, akiről tudni lehet, hogy vannak/voltak gondjai a térdeivel, most is amiatt kezdte később a szezont – a biztonságiak bejöttek a pályára, hogy ne legyen balhé, a két játékos kapott egy-egy technikait és Beverley megmozdulását végül flagrantnek ítélték. Ő maga azt mondta erről, hogy szerinte csak egy szabad labdára próbált lecsapni, Westbrook pedig annyiral intézte el a dolgot, hogy „szerintem nyertünk”...

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 32/3, George 32/9, Adams 18
A Clippers legjobb dobói: Gallinari 27/9, Harris 15, Harrell 10

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik