Elkerülte a söprést a Jazz, a Bucks viszont nullázott

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.04.23. 08:25
null
A Bucks kisöpörte a Detroitot (Fotó: twitter.com/bucks)
Életben maradt a Utah az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásában: három vereség után ezúttal meg tudta verni a Houstont. A Detroit viszont nem menekült meg, újabb tükörsima Bucks-győzelemmel és 4–0-val zárult a párharc.

 

Detroit Pistons–Milwaukee Bucks 104–127

Egy jó félidő volt a Detroitban. Megpróbált szépen búcsúzni közönségétől erre a szezonra a Pistons, Blake Griffin fél lábbal is vállalta a játékot és az első félidőben sikerült is úgy teljesíteniük, ahogy szerettek volna – Griffin villogott, Reggie Jackson kis túlzással a nagyszünetig annyi hasznos dolgot csinált, mint az előző három meccsen összesen, két negyed alatt húsz pontot rámolt be. Ennek megfelelően hat ponttal vezettek is a szünetben, de a fordulás után Griffin (22 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz, 4/6 tripla) lába már nem bírta a terhelést, hosszabb etapot töltött a kispadon, Jackson „tölténye” is elfogyott (összesen hat pontot szerzett a második félidőben), a harmadik negyedet már 17–3-as futással zárta a Milwaukee, majd a záró etapban „szokás szerint” kiütésessé tette a győzelmét – ahogy a két extrát hozó hazai játékos visszaesett, úgy már esélytelennek bizonyultak Andre Drummondék. Griffin egyébként a negyedik negyedben ki is pontozódott, de addigra már ez nem osztott, nem szorzott – a szurkolók megtapsolták őt és az erőfeszítéseit, majd öt-hat perccel az órán szépen elindultak a kijáratok felé. Győzni nem tudtak ebben a párharcban, 0–4-gyel ért véget számukra a szezon, kérdés, hogy önmagában a playoffba jutást hogyan tudják értékelni.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Antetokounmpo elszabadult. Az első három meccsen a csökkentett percszám, vagy a faultgondok miatt, de nem tudott igazán MVP-teljesítményt lerakni az asztalra a Bucks görög szupersztárja, ezúttal viszont agresszívebben kosárlabdázott, aminek meg is lett az eredménye. Ezen az estén egymaga húsz büntetőt harcolt ki (a teljes Detroit 12-t) és elvállalt 23 mezőnykísérletet is, egyszerűen nem lehetett vele mit kezdeni és végül 41 pontig jutott, amely eddig playoff-csúcsnak számít idén – emellett leszedett kilenc lepattanót, kiosztott három gólpasszt és négy blokkot, ráadásul most sem szakadt meg, hiszen ehhez is csak 32 percre volt szüksége. Az első félidő botladozásai (főleg védekezésben) után a másodikban feljebb kapcsoltak már csapatszinten is és a fordulás után összességében 71–42-re verték ellenfelüket, a harmadik negyed végén már tízpontos előnyben voltak, és egyáltalán nem lehetett kérdés, hogy melyik a jobb csapat – nem vesztegették az idejüket, ugyanúgy söpörtek, mint második körös ellenfelük, a Boston, úgyhogy már készülhetnek is arra a párharcra.

A Pistons legjobb dobói:Jackson 26/15, Griffin 22/12, Drummond 15
A Bucks legjobb dobói:Antetokounmpo 41/6, Middleton 18/6, Bledsoe 16/3

A párharc végeredménye: 4–0 a Bucks javára.

Utah Jazz–Houston Rockets 107–91

Megmenekült a Jazz. A párharc érdemi része már lezárult az előző mérkőzésen, itt az volt a legnagyobb kérdés, hogy elkerüli-e a söprést a hazai pályán játszó Utah és Quin Snyder alakulatának ez is elég volt ahhoz, hogy maximális fordulatszámon kezdje az összecsapást. Az első negyedben két olyan játékos volt tarthatatlan, aki eddig nem erről volt híres a szériában, Ricky Rubio és Jae Crowder duója 25 pontot és 9/11 jó dobást (!) süllyesztett el már ebben a játékrészben, az ő extrájuknak köszönhetően meg is lépett a Jazz , és mivel kellően jól védekezett a gárda, így tartani is tudta az előnyét – igaz, járt ez tíz pont felett is, de a nagyszünetben még mindig megvolt belőle hat. A harmadik negyedben aztán már nem jött az extra és a Houston szép lassan fordított, de a záró etapra ismét találtak egy „forró” fegyvert Donovan Mitchell személyében: a fiatal hátvéd elszabadult, az addigi 12 pontjához három perc alatt (!) 13-at tett hozzá, vezetésével rohant egy 15–1-et a Utah és ezzel eldöntötte a mérkőzést. Az itt kialakított előnyét a hátralévő kilenc percben már nem rontotta el a hazai csapat, Mitchellnek voltak látványos jelenetei és végül 31 ponttal zárt, a Crowder, Rubio duó pedig 41-gyel, most először tudták igazán kordában tartani a Rockets gépezetét, úgyhogy összességében szép győzelmet arattak – ezzel elkerülték a söprést, meglátjuk, hogy a következő, immár ismét Houstonban megrendezésre kerülő derbire mit tudnak ebből átmenteni.

Nem tudta lezárni a Rockets. Egyáltalán nem tűnt élesnek ezen az estén a Houston, James Harden felemás teljesítményt nyújtott (30 pont, 8/19 mezőnyből, 4 gólpassz, 8 eladott labda) és bár Chris Paul jól játszott (23 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz, 5 labdaszerzés, 2 blokk), ezúttal Clint Capela teljesen eltűnt, a kispad pedig összesen öt pontot tett hozzá, úgyhogy a vezérektől nem volt elég ez a produkció. A védekezésük így is elég lehetett volna legalább a szoros végjátékhoz, hiszen azzal dolgozták le a hátrányukat és vették át a vezetést, de abban is voltak rövidzárlataik az első és az utolsó negyedben is, Mitchell megőrülését követően pedig igazából már nem maradt esélyük – összességében alig 35 százalékkal dobtak mezőnyből, lassú, körülményes játékot játszottak és 52–35-re elvesztették a lepattanózást is, ezúttal nagyon nem találták a ritmust. Így nem jutottak extra pihenőhöz a GSW elleni potenciális széria előtt, de a következő, hazai összecsapáson már muszáj lesz lezárniuk ezt a párharcot.

A Jazz legjobb dobói:Mitchell 31/9, Crowder 23/9, Rubio 18/3
A Rockets legjobb dobói:Harden 30/18, Paul 23/6, Gordon 16/15

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik