Elképesztő meccset nyert a Minnesota Atlantában!

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2015.11.10. 10:13
Harmincnégy pontos hátrányban volt, majd fordított, mégis elveszítette a Minnesota elleni találkozót az Atlanta az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) alapszakaszában – sorozatban hét győzelem után kaptak ki Jeff Teague-ék. A Clippers JJ Redick hidegvérének köszönhetően legyűrte a Memphist a nyugati rangadón, a címvédő Warriors az utolsó negyedben bontotta le a Detroit ellenállását, és továbbra is veretlen, a San Antonio pedig jó dobóteljesítményével múlta felül a Sacramentót. Paul George 27 ponttal vezette sikerre a Pacerst, az újonc Mudiay volt a Denver sikerének kulcsa a Portland ellen, a Chicago viszont félgőzzel is könnyedén átlépte a Philadelphiát – íme a részletek!

Indiana Pacers–Orlando Magic 97–84
Indiana Pacers–Orlando Magic 97–84

George parádésan kezdett. Az Indiana vezére megadta a találkozó alaphangját az első negyedben, hiszen 9 pontot szerzett csapata első 11 egységéből és a nyitó játékrész végére 19 (!) pontnál járt. Innentől „pihent” az utolsó negyedig, ekkor megint előlépett, kulcsfontosságú játékokat hajtott végre, végül 27 ponttal vezette győzelemre csapatát. Mellette remekelt George Hill, Monta Ellisnek most nem ment (1/9 mezőnyből), a rossz hír azonban Rodney Stuckey helyzete: visszatért bokasérüléséből majd ugyanaz a bokája ugyanúgy kiment…

Elrontotta a végét a Magic. Hat perccel a végső dudaszót megelőzően még vezetett az Orlando, ekkor jött azonban George nagy triplája és a Pacers 19–3-as futása – az utolsó percekre teljesen összeestek a vendégek. Fournier most is hozta az utóbbi meccseken látott formáját, a padról Frye adott lendületet, de összességében pontatlanul játszott az Orlando, 40 százalék alatt maradtak mezőnyből Paytonék és 22 labdát adtak el.

A Pacers legjobb dobói: George 27/9, G. Hill 23/12, Turner 10
A Magic legjobb dobói: Fournier 21/12, Oladipo 15/3, Frye 14/12

JaKarr Sampson zsákolása ellenére a 76ersnek nem volt esélye a Bulls ellen (Fotók: Reuters)
JaKarr Sampson zsákolása ellenére a 76ersnek nem volt esélye a Bulls ellen (Fotók: Reuters)

Philadelphia 76ers–Chicago Bulls 88–111

A második félidőben lerendezte a Bulls. A nagyszünetig még tartotta magát a Sixers, hamar beszedett 15 pontos hátrányát megfelezte, ám a fordulás után már nem kérdezett a Bulls: Mirotic egymaga 16 pontot szerzett innentől, a vendégek előnye pedig hamar közel került a húsz egységhez. Jimmy Butler a háttérbe húzódott (6 rádobás), de a kezdőcsapat többi tagja hozzátette a magáét, végül mindenki 30 percnél kevesebbet töltött parketten és simán hozta a kötelezőt Hoiberg együttese.

Okafor rádobott mindent. Noel hiányában az újonc center gyakorlatilag mindent ráemelt, ami a kezébe került, végül 9/25-ös mezőnymutatóval zárt – 21 pontja mellé 15 lepattanót is begyűjtött, de ez így nem volt túl gazdaságos vállalkozás. Mellette Stauskas (2/13) is bátran tüzelt, a Phillynek pedig gyakorlatilag egy pillanatig sem volt esélye a találkozón – érdekesség egyébként, hogy a vendégeknél eredetileg Noah kezdett volna Mirotic helyén, ám az utolsó pillanatban térdfájdalmak miatt kivette Hoiberg és egy másodpercet sem játszott.

A 76ers legjobb dobói: Okafor 21, Holmes 11, Grant 11, Pressey 11/6
A Bulls legjobb dobói: Mirotic 20/9, McDermott 18/9, P. Gasol 16

Atlanta Hawks–Minnesota Timberwolves 107–117

Teljesen őrült meccs volt. Az első félidőben elhűlten szemlélte az atlantai közönség, hogy sorozatban hét győzelemből érkező kedvenceiket leoktatja a fiatal Minnesota – a vendégek Wiggins vezérletével lemosták a pályáról Teague-éket és a nagyszünetben 30 (!) ponttal vezettek. A harmadik negyedben aztán jött a fordulat: lefagyott a Wolves, magára talált a Hawks, 21 pontot dolgoztak le a hátrányukból Horfordék, majd bő három perccel a mérkőzés vége előtt már a vezetést is átvették – az őrületes hangulatban azonban jött az újabb csavar. Észhez tért a Minny, Wigginsék egy 11–0-t repesztettek és végül mégis megnyerték a találkozót – őrült körülmények között…

A dobószázalékok az egekben. A Hawks 51, a Wolves 57 százalékkal (!) dobott mezőnyből, ráadásul úgy, hogy mindketten 40 százalék felett tripláztak – zseniális támadójátékot láthattunk. Az Atlantán egyébként egy kicsit érződött a fáradtság (tíz nap alatt hét meccset játszottak), a Minny-nél viszont Wiggins beállította 33 pontos karriercsúcsát, Towns rendkívül hatékony volt, de a padról is még hárman érték el a tízet – a hatalmas siker után 4–2-vel áll a Minnesota, ráadásul úgy, hogy mind a négy meccsét idegenben nyerte meg.

A Hawks legjobb dobói: Teague 24/3, Millsap 22/9, Horford 14/6
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 33/3, Towns 17, Martin 13/6, LaVine 13/3

Denver Nuggets–Portland Trail Blazers 108–104

Mudiay clutch volt. Az újonc irányító parádésan mozgatta csapatát, ő maga 18 ponttal és 5 gólpasszal zárt, de nagy szerepe volt a Nuggets 50 százalék feletti mezőnymutatójában – ráadásul az utolsó percekben igazi vezérré lépett elő. Betakarta a gyűrű alatt Damian Lillardot, beemelt egy tempót és két clutch büntetőt is értékesített – mellette a Hickson, Faried páros is remekelt, a Denver így szoros mérkőzésen, az utolsó negyedben fordítva tudott győzelmet aratni.

Lillard 30 pontja most kevés volt. A Blazers karmestere ezúttal kicsit pontatlanabbul célzott, de inkább társai maradtak el a szükséges formától – főleg védekezésben. McCollumnak nem ment a dobás három negyeden keresztül, de ez még belefért volna (az utolsó játékrészben megtalálta magát), az viszont, hogy egy nagyon gyenge Gallinarival (2/10 mezőnyből) felálló Denver simán szétszedi őket és 108 pontot szerez, már nem – Nelson, Nurkic, Lauvergne és Chandler nélkül is 3–4-re javultak a hazaiak.

A Nuggets legjobb dobói: Hickson 19, Mudiay 18/3, Faried 17
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 30/9, McCollum 16/6, Plumlee 15

Sacramento Kings–San Antonio Spurs 88–106

Az utolsó negyedre elfáradt a Kings. DeMarcus Cousins visszatért a kezdőcsapatba, de 21 pontját 5/20-as mezőnymutatóval (0/4 tripla) és 11/15 büntetővel ágyazta meg, egyelőre több kárt csinált, mint hasznot – irányító poszton még nagyobb gond volt, sem Collison, sem Seth Curry nem volt bevethető, így Rondo kereken 48 percet játszott. Ezzel együtt három negyeden keresztül tartották magukat a hazaiak, elsősorban jó védekezésüknek köszönhetően, de ekkor Leonardék sebességet váltottak és 15 pontot vertek ellenfelükre az utolsó játékrészben – a vége magabiztos Spurs-győzelem lett, a Kings hetedik vereségét is elszenvedte.

Csak a csapatjáték. A San Antoniót különösebben nem zavarta, hogy az ezer sebből vérző Sarcamentót nem tudják leszakítani, játszották saját játékukat – végül 53 százalékos mezőnymutatóval és 34 kiosztott gólpasszal zártak. A vezér ismét a szinte hibátlan Kawhi Leonard volt (24 pont, 10/13 mezőnyből, 3/4 tripla, 0 eladott labda), de a 23-25 perc alatt is masszív számokat hozó Duncan-Aldridge duó, Parker, valamint a padról Mills és David West is kiemelendő. A texasiak utóbbi hat meccsükből az ötödik győzelmüket aratták, a festékből 52–32-re nyertek és jelenleg a 2. helyen állnak Nyugaton.

A Kings legjobb dobói: Cousins 21, Belinelli 17/9, Casspi 16/6
A Spurs legjobb dobói: Leonard 24/9, Aldridge 16, Parker 13/3

A harcos Golden State ellen a Detroit tehetetlen volt
A harcos Golden State ellen a Detroit tehetetlen volt

Golden State Warriors–Detroit Pistons 109–95

Curry emberi teljesítményt nyújtott. A regnáló MVP eddig elképesztő szezont fut, most azonban elég jól megfogta a Detroit – 22 pontjához 18 rádobás kellett, 5 gólpasszára pedig 5 eladott labda jutott. Ennek ellenére dobott 109 pontot a GSW főleg Thompson és Draymond Green (10 pattanó, 9 gólpassz, négy labdaszerzés) révén, így is 47 százalékkal dobtak mezőnyből és 57 százalékkal (!) tripláztak – az utolsó negyedben döntötték el a meccset a hazaiak, ekkor már nem bírta a sebességet a Pistons. Érdekesség, hogy akkor futott 10–0-t a címvédő a záró etapban, amikor a kezdők a kispadon üldögéltek…

A leindításokkal veszített a Detroit. 18 eladott labdát vétettek a vendégek (a GSW 20-at), viszont gyors indításból 35 pontot tudott szerezni a bajnok, amit nem tudtak ellensúlyozni Reggie Jacksonék – Drummond „visszavett” (14 pont, 15 lepattanó), a padról elsősorban a 20 pontos Stanley Johnson villogott, de az utolsó negyedre kicsit kifulladt a Pistons. A négypontos hátrány pillanatok alatt 14 lett, majd a visszatérő Curry ezt hamar 20-ra hizlalta és el is döntötte a találkozót – a vasárnapi óriási fordítás után most nem volt meg erre az esélye a vendégcsapatnak.

A Warriors legjobb dobói: K. Thompson 24/12, Curry 22/9, Iguodala 13/3
A Pistons legjobb dobói: Jackson 20/3, Johnson 20/6, Caldwell-Pope 15/3, Morris 15/3

Los Angeles Clippers–Memphis Grizzlies 94–92

Redick és Gasol döntött a végén. Egyik fél sem vezetett nyolc pontnál többel a teljes találkozó folyamán, az utolsó percben pedig a Clippers felé billent a mérleg nyelve – méghozzá azért, mert JJ Redick páros lábbal ugrált rajta. Kétpontos Memphis-vezetésnél elsüllyesztett egy hatalmas triplát, majd kiharcolt egy faultot Tony Allenen és mindhárom büntetőjét pontra váltotta. Ezzel egy kosáron kívülre kerültek a hazaiak, de Paul faultolta korábbi társát, Barnest, aki bedobta a büntetőit – ugyan Crawford hibázott, Marc Gasol hat másodperc alatt három büntetőt is elrontott, így megőrizte előnyét a Clippers.

Összekapta magát a Grizzlies. Több borzalmas teljesítmény után ezúttal több-kevésbé hozta magát a vendégcsapat, Randolph remekelt, de Gasol is összekapta magát, valamint Conley is hozta, amit kell – a 2/11-es triplamutató is igazán jellemző a csapatra. Ez azonban végül kevésnek bizonyult az utolsó másodpercekben, hiába védekeztek remekül, annyival volt több tűzerő a hazaiakban, amennyivel végül meg tudták nyerni a találkozót. Chris Paul egyébként visszatért kisebb sérülése után, de nem igazán tudott csapata élére állni, a vezér továbbra is Blake Griffin volt, a nyerőember pedig JJ Redick.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 24, Redick 16/6, Paul 14/3
A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 26, M. Gasol 18, Conley 16/3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik