„Elfogyott” a Minnesota, mégis nyert

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2013.01.20. 11:55
null
Lehet, hogy a chicagói Taj Gibsont megviselte egy csöppet a Memphis elleni mérkőzés? (Fotó: Action Images)
Az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA) mára virradóra nyolc mérkőzést rendeztek, melyek közül több is meglepetéssel végződött. A Minnesota Timberwolves húzóemberei távollétében két olyan játékosra támaszkodott, aki szombaton (!) csatlakozott a csapathoz a D-Ligából, illetve Európából, de ez is elég volt a mély gödörbe kerülő Houston ellen, a San Antonio pedig Manu Ginóbili és Tim Duncan nélkül is diadalmaskodott Atlantában. A 30 pontot szóró Brandon Jennings vezette Milwaukee bevette Portlandet, a Memphis pedig hosszabbításban nyerte meg a nap rangadóját Chicagóban. Nézzük, mit érdemes még tudnunk erről a játéknapról!

Charlotte Bobcats–Sacrameno Kings 93–97

Nagy esélyt szalasztott el a Bobcats arra, hogy zsinórban nyerjen meg két mérkőzést, ám végül csak az egyhuzamban beszedett 14. hazai vereség született meg Charlotte-ban. Isaiah Thomas higgadtsága győzelmet ért a Kingsnek, melyben a 17 pontos, 10 lepattanós DeMarcus Cousins vitte a prímet ezen az estén is. A 14 egysége mellé 10 gólpasszt is kiosztó Kemba Walker még egyenlíthetett volna az utolsó pillanatokban, de triplája a gyűrűt sem érte el.

A Bobcats legjobb dobói:
Sessions 16, Henderson 15, Walker 14
A Kings legjobb dobói: M. Thornton 18, Cousins 17, T. Evans 16

Atlanta Hawks–San Antonio Spurs 93–98

Az Atlanta a minap térdszalag-szakadást szenvedő Lou Williamst nélkülözte a jobbak közül, míg a San Antonio Manu Ginóbili mellett Tim Duncant is kiültette erre a találkozóra, de a 23 pontos, 12 gólpasszos Tony Parker annyira jól mozgatta a társakat, hogy a relatíve szoros végeredmény ellenére is azt lehet mondani, nem igazán forgott veszélyben a texasiak diadala. A 21-et szóró Josh Smith fémjelezte Hawks utóbbi 12 mérkőzéséből a kilencediket vesztette el. További rossz hír a hazaiak számára, hogy Devin Harris is kidőlt bokasárülés miatt.

A Hawks legjobb dobói: Josh Smith 21, Korver 19, J. Teague 17
A Spurs legjobb dobói: T. Parker 23, Bonner 17, Splitter, Leonard 14-14



Minnesota Timberwolves–Houston Rockets 92–79


James Hardennek ma sem ment, így a Rockets begyűjtötte zsinórban hetedik vereségét is, és igen nagy meglepetésre visszacsúszott egészen 50 százalékra Kevin McHale legénysége. A hazaiak viszont hőskölteményt írtak ma, Kevin Love, Chase Budinger, Nikola Pekovics, Brandon Roy, Josh Howard és a többi kiegészítőember, valamint Rick Adelman vezetőedző távollétében a D-Ligából szerződtetett Chris Johnson (15 pont, 6 lepattanó), illetve a 10 napos szerződéssel Európából áthozott Mickael Gelabale (11 pont) lettek a hősök, a negyedik negyed első 23 hazai pontját ők ketten szerezték! Andrei Kirilenko pedig 21 pontos, 11 lepattanós dupla duplát hozott össze az alapcsapatból, erre és a remek csapatvédekezésre nem volt válasza a 18-at dobó Harden húzta texasi alakulatnak.

A Timberwolves legjobb dobói:
Kirilenko 21, Ridnour 16, C. Johnson 15
A Rockets legjobb dobói: Harden 18, Delfino 15, Lin, G. Smith 12-12

PLUSZ – MÍNUSZ
A nap hőse: A Minnesota két, szombaton (!) igazolt embere, Chris Johnson és Mickael Gelabale, akik a negyedik negyedben gyakorlatilag ketten intézték el a rájátszásra pályázó Houstont Minnesotában.
A nap lúzere: A Portland, Houston páros, amely nagyon könnyű ellenfeleket kapott ahhoz, hogy megszakítsa vereségszériáját, ám nem sikerült kihasználni a ziccert egyik oldalon sem.

Chicago Bulls–Memphis Grizzlies 82–85 – hosszabbítás után

A Bulls sorozatban harmadszor játszott hosszabbításos mérkőzést ráadásul a Memphis elleni találkozója back-to-back második napon volt, úgyhogy extrán „kizsigerelve" léphettek pályára a hazaiak, így nem csoda, hogy a valamivel frissebb Memphis végül célba ért Chicagóban. A rendes játékidő végén Marco Belinelli egalizált a büntetővonalról – igaz meg is nyerhette volna az összecsapást, de nem lett hős 24 órán belül másodszor is, a túlórában a 13 pontos, 19 lepattanós Zach Randolph vezette Grizzlies uralta a játékot, Belinelli pedig itt is elpuskázta a Denget is nélkülöző Bulls utolsó esélyét.

A Bulls legjobb dobói: J. Butler 18, Boozer 17, N. Robinson 11
A Grizzlies legjobb dobói: M. Gasol 19, Gay 16, Z. Randolph, Conley 13-13



New Orleans Hornets–Golden State Warriors 112–116

Nagyon nagy meccset nyert a 25 pontos, 12 gólpasszos Jack húzta Warriors, mely Steph Curryt visszakapta már erre a mérkőzésre, de másik ászának, David Lee-nek ki kellett ülnie az összecsapást a bokája miatt. Curry egyébként rengeteg fontos kosarat szórt a negyedik etapban, így hiába Vasquez 15 gólpassza, a venezuelai kisember kezében volt a hazaiak megmenekülése, de hibázott az év egyik legnagyobb felfedezettje. A vendégeknél a végül 29 egységig jutó Klay Thompson elképesztő dobóbemutatót tartott az első félidőben, akkor már 24-nél tartott, s remekül megadta az alaphangot a folytatásra. A Hornets egyik legjobbja az 1/1-es Anthony Davis volt 20 pontos, 12 lepattanós dupla duplájával, de a 23-at szóró Eric Gordont is érdemes kiemelni a vereség ellenére is.

A Hornets legjobb dobói: E. Gordon 23, A. Davis 20, R. Anderson 19
A Warriors legjobb dobói: K. Thompson 29, Jack 25, Curry 20



Utah Jazz–Cleveland Cavaliers 109–98

A 18 pontja mellé 9 gólpasszt is kiosztó Kyrie Irving nem hozott extrát, így nem volt igazán esélye a győzelemre a Clevelandnek Salt Lake Cityben, ahol a Jazz kezd egyre inkább belelendülni a játékba az ex-cavalieres Mo Williams rehabilitációja alatt is. A centerek közül ezúttal a padról beállva 19 ponttal és 8 lepattanóval kirukkoló Derrick Favors volt a legjobb, Anderson Varejao távollétében pedig a Tristan Thompson (12 pont, 11 lepattanó), Tyler Zeller (13 pont, 14 lepattanó) duó érdemi csere híján még ezt sem tudta ellensúlyozni. A hazaiak ásza a 20 egységig jutó Randy Foye volt, de sokan hoztak az átlagosnál jobb teljesítményt a Corbin-tanítványok közül.

A Jazz legjobb dobói: Foye 20, Favors 19, Al Jefferson, Kanter 14-14
A Cavaliers legjobb dobói: Waiters 23, Irving 18, T. Zeller 13



Portland Trail Blazers–Milwaukee Bucks 104–110

Gödörben a Portland is, zsinórban negyedszer bukott a Nicolas Batum, Damian Lillard, LaMarcus Aldrdige trió fémjelezte oregoni alakulat, pedig a hazaiak újonc irányítója extrát hozott a maga 26 pontjával, illetve 10 gólpasszával, no meg a 20 pontos, 14 lepattanós produkcióval előálló Aldridge-ra sem lehetett panasz. A túloldalon viszont ketten is csúcsformában kosaraztak, Brandon Jennings 30 pontja és 8 gólpassza még annyira nem is meglepő, ám a 27 pontos, 14 lepattanós Ersan Ilyasova idén még egyszer sem játszott annyira jól, mint ezen az estén.

A Blazers legjobb dobói: Lillard 26, Matthews 21, Aldridge 20
A Bucks legjobb dobói: Jennings 30, Ilyasova 27, Dunleavy 14



Los Angeles Clippers–Washington Wizards 94–87


Bár szépen tartotta magát a visszatérése óta legjobb statisztikáit produkáló John Wall (24 pont, 6 gólpassz) húzta ligautolsó, de az újra játékra jelentkező Chris Paul (22 pont, 11 gólpassz) a legfontosabb pillanatokban a Los Angeles-iek élére állt és egy fantasztikus negyedik negyedet teljesítve vitte be a célba a Clipperst. Paul mellett a szintén az All Star-kezdőbe beszavazott Blake Griffin (17 pont, 11 lepattanó) vitte hátán leginkább a vendéglátókat, megszenvedett a mezőny második legjobb csapata a jelenlegi 30. helyezettel, hazai pályán is.

A Clippers legjobb dobói:
Paul 22, Griffin 17, Bledsoe 11
A Wizards legjobb dobói: Wall 23, Beal 13, Nené 12

A JÁTÉKNAP LEGSZEBB JELENETEI – NBA TOP TEN, 2012.01.19.

NBA
ALAPSZAKASZ, 78. JÁTÉKNAP
Charlotte Bobcats–Sacramento Kings 93–97
Atlanta Hawks–San Antonio Spurs 93–98
Chicago Bulls–Memphis Grizzlies 82–85 – hosszabbítás után
New Orleans Hornets–Golden State Warriors 112–116
Minnesota Timberwolves–Houston Rockets 92–79
Utah Jazz–Cleveland Cavaliers 109–98
Portland Trail Blazers–Milwaukee Bucks 104–110
Los Angeles Clippers–Washington Wizards94–87



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik