Egyelőre megmenekült a Philly, söpréssel jutott a keleti döntőbe a Cavs

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2018.05.08. 08:44
null
LeBron James és a Cleveland bejutott a konferenciadöntőbe (Fotó: Twitter/NBA)
Némi változtatással és jó védekezéssel elkerülte a söprést a Philadelphia az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásának második körében, Dario Saricék meg tudták verni a Bostont, így 3–1-es Celtics-vezetésről folytatódik a párharc – nem adott viszont esélyt a Torontónak a Cleveland, LeBron Jamesék 35 pontos győzelemmel, söpréssel jutottak a keleti döntőbe.

 

Philadelphia 76ers–Boston Celtics 103–92

Megvan a becsületgyőzelem. 0–3 után sikerült elkerülnie a söprést a Philadelphiának, nyert egy hazai mérkőzést, jelentős mértékben Brett Brown változtatásának köszönhetően: kitette a kezdőből Covingtont és betette McConnellt, aki már a korábbi meccseken is felfelé lógott ki a csapatból. Az alacsonyabb, gyorsabb szerkezet jól működött, McConnell 19 pontot szórt 9/12-es mezőnymutatóval, kiosztott öt gólpasszt, tehermentesítette Ben Simmonst, így bár egyik Philly-sztár sem villogott igazán (Embiid megállt 15 pontnál, Simmons sem dobott és nem is passzolt igazán jól) és a triplák sem ültek (7/26), mégis nyerni tudott a társaság – főleg Dario Saric (25 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) játékát érdemes kiemelni McConnell mellett, ráadásul a csapatvédekezés most kiválóan limitálta a Boston fegyvereit. Ennek köszönhetően a második negyed hajrájában át tudták venni az irányítást, egy 15–5-ös futással zárták a félidőt és itt előnybe kerültek, a harmadik játékrész közepén meglett a közte tíz, majd a záró etap már 76–65-ről indult – itt még hozzátettek egy 10–3-as periódust, ezzel végleg eldöntötték a küzdelmet. Hiába vezetett az első félidő túlnyomó részében a Boston, a másodikban már a Sixers diktált, így 3–1-es Celtics-vezetéssel mehetnek vissza a felek a TD Gardenbe.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Most gyenge volt a Celtics. Jól kezdett, de támadásban nem igazán találta a ritmust a vendégcsapat, a triplákat még nem is dobták rosszul (34.4 százalék) a bostoniak, de mezőnyből összességében gyengén céloztak, és egyénileg is többen elmaradtak az eddigi teljesítménytől – Terry Rozier (11 pont, 4/11 mezőnyből, 2 gólpassz), Al Horford (mindössze 6 mezőnykísérlet) és Jaylen Brown (8 pont, 2/6 mezőnyből) sem tudott igazán érvényesülni. Simán elvesztették a lepattanózást (16–6 a támadók aránya a Philly javára), a 15 eladott labdájukból is kaptak 16 pontot, a festékben 52–30-ra maradtak alul, hiába védekeztek jól (most is elvették a Sixers tripláit és limitálták Embiidet), ez ezúttal nem ért győzelmet. A korábbi meccsekhez képest jóval gyengébb volt támadásban Brad Stevens alakulata, így nem zárta le a párharcot. Legközelebb hazai pályán lesz erre esélye.

A 76ers legjobb dobói: Saric 25/3, McConnell 19/3, Simmons 19
A Celtics legjobb dobói: Tatum 20/6, Morris 17/9, Smart 14/3

A párharc állása: 3–1 a Celtics javára.

Cleveland Cavaliers–Toronto Raptors 128–93

Gálával zárta le a Cleveland. A párharc utolsó(nak bizonyuló) mérkőzésén már elmaradtak az izgalmak, a Cavaliers nem adott esélyt ellenfelének és felszabadult, látványos kosárlabdát bemutatva szórakoztatta a közönségét. LeBron James ezúttal „csak” jól játszott (29 pont, 12/19 mezőnyből, 8 lepattanó, 11 gólpassz), Kevin Love lendülete is megmaradt (23 pont, 8/13 mezőnyből, 2 blokk) kintről pedig Kyle Korver (16 pont, 4/5 tripla) és JR Smith (15 pont, 6/6 mezőnyből, 3/3 tripla) büntetett – végül csak James játszott 30 percnél többet, egyébként bőven jutott idő pihenni is. A társaság 59.5 százalékkal dobott mezőnyből, 46.2 százalékkal triplázott, kiosztott 29 gólpasszt és gyakorlatilag mindenben a Raptors fölé nőtt, a nagyszünetben már 16 pont volt a távolság a két csapat között, de a fordulás után sem vettek vissza a hazaiak – végül 35 pontos, kiütéses győzelemmel, söpréssel zárta le a szériát Tyronn Lue csapata, és készülhet a keleti döntőre.

Csúnya véget ért a Toronto szezonja. Dwane Casey változtatott a kezdőn, kivette az első ötösből Valanciunast és a Lowry, DeRozan, Miles, Anunoby, Ibaka sorral nyitott, de ez sem ért semmit: Miles gyorsan beütött két faultot, a Cavs 12/15 jó dobással kezdett, pillanatok alatt komolyabb hátrányba kerültek a vendégek. Érdekes, hogy végül Valanciunas (16 perc, 18 pont) lett a kanadaiak legjobb dobója, de egy pillanatig sem volt érdemi esélyük ezen a meccsen, fejben nem egy és nem két szinttel volt feljebb a Cleveland – a teljesen széteső vendégeknél aztán DeRozant ki is állították a harmadik negyedben egy flagranttel, miután közel 30 pontos hátrányban odasózott egyet Jordan Clarkson fejére egy leindításnál. DeRozan 13 ponttal szállt ki a meccsből, nála is gyengébb volt most a legutóbb villogó Kyle Lowry (5 pont, 2/7 mezőnyből), a Raptorsról pedig ismét leírhatjuk, hogy érdekes nyár előtt áll – sorozatban a harmadik szezonban estek ki a Cavs ellen, ennek ebben a formában semmi értelme…

A Cavaliers legjobb dobói: James 29, Love 23/6, Korver 16/12
A Raptors legjobb dobói: Valanciunas 18, DeRozan 13, Miles 13

A párharc végeredménye: 4–0 a Cavaliers javára.

NBA, RÁJÁTSZÁS
KELETI FŐCSOPORT, ELŐDÖNTŐ, 4. MÉRKŐZÉSEK
Cleveland Cavaliers–Toronto Raptors 128–93
(30–26, 33–21, 37–25, 28–21)
A párharc végeredménye: 4–0 a Cleveland javára.
Philadelphia 76ers–Boston Celtics 103–92
(21–22, 26–21, 29–22, 27–27)
A párharc állása:
3–1 a Boston javára.

A párharcok az egyik fél negyedik győzelméig tartanak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik