Drámai meccsen vette vissza a pályaelőnyt a Miami

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2022.05.22. 07:50
null
Heat-siker Bostonban (Fotó: Getty Images)
Huszonhat ponttal is vezetett a Heat Bostonban, majd a második félidőt a megsérülő Jimmy Butler nélkül játszotta le, egyetlen egységre megközelítette a Celtics, de behúzta a végjátékot Erik Spoelstra csapata.

Boston Celtics–Miami Heat 103–109

Elképesztő fordulatok után vette vissza a pályaelőnyt a Heat.
Álomszerűen kezdte ezt a meccset a
Miami, amelynél nemcsak PJ Tucker vállalta a játékot, de a széria során most először Kyle Lowry is játékra jelentkezett: 6/6 jó dobással nyitott a gárda és az első negyedet 39-18-ra (!) nyerte, földbe döngölte a Robert Williams III-öt nélkülöző Celticset. A második játékrészben feljavult a Boston, de még Jayson Tatum utolsó másodperces triplája után is volt 15 pont közte (igaz, a játékrész során 26-tal is vezetett már a Miami), összességében úgy tűnt, hogy kézben tartja a dolgokat Erik Spoelstra csapata, ám a nagyszünetről teljesen váratlanul Jimmy Butler nélkül és az addig egy másodpercet sem játszó VIctor Oladipóval jöttek ki a vendégek. Mint kiderült, Butlernek begyulladt a térde és bejelentették, hogy biztosan nem fog visszatérni az este folyamán – a vezér nélkül az a 15 pontos távolság már nem is tűnt kényelmesnek. Oladipo azonban remek védekezéssel szállt be, Lowry, Max Strus és Bam Adebayo pedig hozta a fontos dobásokat, így őrizte előnyét a floridai alakulat és +15-tel kezdhette meg az utolsó felvonást - közben viszont a bostoniak is kihordtak már egy infarktust, amikor Marcus Smart bokája ment ki és úgy kellett betámogatni az öltözőbe, de az irányító hamar visszatért és be is dobott egy nagy triplát. A negyedik negyedben már nagyon szorongatott a Boston és Jaylen Brown egyéni extrájával úgy tűnt, hogy meg is menekül, hiszen a játékos egymaga dobott sorozatban tíz pontot, amellyel 92-93-ig, egyetlen egységre zárkózott fel a társaság – közben Jayson Tatum is ijesztőnek tűnő sérülést szenvedett, de ő is vissza tudott térni hamar. Az utolsó két és fél perc azonban a Heaté lett: előbb Strus elsüllyesztett egy óriási triplát, majd elfogyott a Celtics támadóideje, aztán Adebayo dobott be egy hatalmas tempót, végül egy percnél PJ Tucker szerzett labdát és dobott belőle két büntetőt. 45 másodpercnél Lowry is lopott egy labdát, amelyből Strus dobott kettest, majd ugyan a hátralévő időben három triplát is elsüllyesztett a Celtics, de ez már csak kozmetikázásra volt jó – bár Butler nélkül a teljes előnyét leadta a Miami, de a végjátékot így is megnyerte, így visszavette a pályaelőnyt.

Az eladott labdák döntöttek. Egyetlen faktor mindenek felett áll ezen a fordulatos, drámai mérkőzésen: az eladott, illetve az ellopott labdák aránya. A Celtics ugyanis 24 alkalommal vesztette el a játékszert, ami negatív playoff-rekord idén, míg a Heat csak kilencszer, ráadásul a vendégek védekezését dicséri, hogy a labdalopások terén 19–2-re (!) nyert a gárda – ez a 19 egyébként franchise playoff-rekord és ilyen teljesítményre egy csapat sem volt képes a rájátszásban 2015 óta. Ezt nem lehetett ellensúlyozni még úgy sem, hogy Jaylen Brown megállíthatatlannak bizonyult és kereken 40 pontot szórt 14/20-as mezőnymutatóval, közte 11/11 kétpontossal – igaz, ő is eladott hét labdát. Mellette Al Horford (20 pont, 14 lepattanó, 3 blokk) és Smart (16 pont, 7 gólpassz) is jól játszott, Tatum viszont 3/14-es mezőnymutatóval és 1/7 triplával hozott össze tíz pontot, valamint hat eladott labdát, az ő jó játéka nagyon hiányzott a Bostonnak. A Heatnél Butler így csak nyolc pontot szerzett, összeszedte magát viszont Bam Adebayo, aki 31 ponttal, 10 lepattanóval, 6 gólpasszal és 4 labdaszerzéssel, 15/22 jó dobással lett a csapat vezére, Lowry is hasznos játékkal tért vissza, Tucker 17 pontot, 7 lepattanót és 3 labdaszerzést tett a közösbe, Strus pedig 4/7 triplával jutott el 16 pontig. A lepattanózás összességében a Celticsé lett, a festékben viszont a Miami győzött, a negyedik negyedre pedig mindkét védekezés arra a szintre keményedett, amit vártunk a párharc előtt – erre számíthatunk a folytatásban is, de ehhez a Heatnek nagyon kelleni fog Butler.

A Celtics legjobb dobói: Brown 40/9, Horford 20/9, Smart 16/3
A Heat legjobb dobói: Adebayo 31, Tucker 17/9, Strus 16/12

A párharc állása: 2–1 a Heat javára.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik