Curry csak az utolsó negyedben 20 pontot szórt a Clevelandnek (Fotó: Getty Images)

 

Cleveland Cavaliers–Golden State Warriors 89–104

Curry és a GSW megvadult a végén. Három negyeden keresztül lapos, dekoncentrált, erőtlen játékot mutatott a listavezető, a fáradtabb és sokkal tartalékosabb Cleveland simán vezetett is és a záró etapot 13 pontos hazai fórral kezdhették meg a felek. Itt azonban elöl-hátul sebességet váltott a Warriors és egy döbbenetes utolsó negyeddel végül fordított: 36–8-ra (!) nyerte meg ezt a játékrészt Steve Kerr csapata, volt egy 17–0-s futása és zsinórban 12 Cavs-labdabirtoklást védekezett ki kapott pont nélkül. Ennek katalizátora Steph Curry volt, aki egymaga 20 pontot, 8/12-es mezőnymutatót és 4/7 triplát jegyzett csak ebben a negyedben (!), egyébként pedig kereken 40 ponttal, 6 gólpasszal és 9/16 hármassal zárt – muszáj volt megőrülnie, hogy valahogy felrázza „botorkáló” csapatát. A győzelem így összejött és már 13–2-re állnak, a brooklyni aréna után a clevelandi csarnok is „MVP, MVP” rigmussal mondta el a véleményét Curryről, a GSW irányítója viszont csípősérülést szenvedett és állítólag pihentetnie kellene, lehet, hogy most egy-két mérkőzésre kidől.


A Nemzeti Sport Online szakmai
együttműködő partnere a kezdo5.hu

Három negyedig rendben volt a Cavs. A hazaiaknál Sexton, Markkanen, Mobley, Allen és Osman sem játszott, öt meghatározó kosaras nélkül pedig nagyon nagy fegyvertény volt, hogy tíz pont feletti előnyt építettek fel az első helyezettel szemben. A záró etapban aztán összeomlottak és J.B. Bickerstaff vezetőedzőnek igazából nem is volt erre más válasza, mint az, hogy a Warriors a liga legjobbja, Curry pedig elképesztő. A back-to-back második felén, erre az időszakra már elfogyott az erejük, amikor az ellenfél több szinttel feljebb tekerte a maga energiaszintjét, akkor ők már szinte mozdulni sem tudtak, így maradt a tisztes helytállás és a nagyon csúnya utolsó játékrész. Darius Garland (25 pont, 5 gólpassz) és Dean Wade (17 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) jó számai azért biztatóak, de amíg ennyire üres a keretük, addig pokolian nehéz helyzetben vannak.

A Cavaliers legjobb dobói: Garland 25/12, Wade 17/9, Love 17/12
A Warriors legjobb dobói: Curry 40/27, Bjelica 14/6, Wiggins 12

Miami Heat–Washington Wizards 112–97

Átvette a vezetést a Miami. Eddig a Wizards vezette holtversenyben Keletet, ezzel az eredménnyel azonban helyet cseréltek a felek és már a Heat áll az élen, természetesen szintén holtversenyben a Brooklynnal. A floridaiaknál ezúttal Tyler Herro nem lépett pályára a kulcsemberek közül, visszatért viszont Bam Adebayo (20 pont, 9 lepattanó) és Kyle Lowry (12 gólpassz) is, ráadásul mindketten rögtön remek játékkal járultak hozzá az összességében magabiztosan megnyert rangadóhoz. A hazaiak végig vezettek az első negyed lezárásától kezdve, a nagyszünetben hét pont volt az előnyük, majd a harmadik negyedben szétnyílt az olló és 15-18 egységnyi fórt épített fel Erik Spoelstra csapata. A záró etapban már „csak” ezt kellett menedzselni és nem is engedték vissza a Washingtont tíz ponton belülre, végig tisztes távolságban tudták tartani ellenfelüket, így tulajdonképpen simán húzták be a kiemelt derbit. Az említett Adebayo és Lowry mellett a 3/3 triplás PJ Tucker és a padról 18 ponttal beszáll Gabe Vincent is említést érdemel, a vezér pedig az előző esti 31 pontos tripla duplája után ismét Jimmy Butler volt, aki ezúttal 32 ponttal, 5 gólpasszal, 4 labdaszerzéssel és 10/10 büntetővel húzta övéit. Két nap múlva azért lehet még ebből fordulat, a csapatok ugyanis ismét találkoznak, de ezúttal már a fővárosban.

Hiába Beal 30 pontja. A vendégeknél Spencer Dinwiddie és Daniel Gafford hagyta ki az összecsapást, de Bradley Beal remek napot fogott ki és kereken 30 pontot dobott 11/18-as mezőnymutatóval és 5 gólpasszal, segítségként pedig elsősorban a 19 pontos Kyle Kuzmára, valamint a dupla dupla közelébe jutó Montrezl Harrellre számíthatott. Az első negyedben még nem is néztek ki rosszul, de a másodikban már érezhető volt, hogy egy fokkal pontosabb és magabiztosabb a Miami, majd jött a harmadik játékrész, ahol a hazaiak 7/8 triplát bombáztak be és itt jelentős különbség alakult ki. Wes Unseld Jr., a vendégek vezetőedzője úgy fogalmazott, hogy ott elúszott a meccsük, de nem elégedetlen, mert egyébként végig harcoltak, küzdöttek, nem adták fel, próbáltak keményen védekezni és ez az, amit ő elvárhat – most hazamennek, pihennek egy napot, aztán megpróbálják visszaadni a kölcsönt.

A Heat legjobb dobói: Butler 32, Adebayo 20, Vincent 18/9
A Wizards legjobb dobói: Beal 30/9, Kuzma 19/12, Kispert 13/9

Memphis Grizzlies–Los Angeles Clippers 120–108

Jobb volt a Memphis. A mérkőzés jelentős részében a Grizzlies vezetett, majd a félidei hárompontos előny jelentősen megugrott a harmadik negyedben, amikor Ja Morant feljebb kapcsolt: a hazaiak irányítója egymaga 17 pontot szórt ebben a játékrészben, csapata pedig itt már jelentősebb fórt épített fel. A záró etapban végül tükörsimává tette sikerét a gárda, Brandon Clarke tarthatatlan volt a gyűrű alatt és tíz pontot szerzett, a különbség húsz egységnyire nőtt, innentől pedig már nem lehetett kérdés, csak a számszerű végeredményen kozmetikázhatott a Clippers. A Memphis most magához képest rendkívül koncentrált és fizikális védekezést mutatott be, sok labdaszerzést jegyeztek, abból 23 leindításos pontot dobtak, gyakorlatilag átrohantak ellenfelükön. A három vereségük után ez a második győzelmük sorozatban, talán elkezdenek kiegyenesedni.

Idegenben még bizonyítani kell. A gyengébb szezonrajt után egy tekintélyes győzelmi szériával szedte össze magát a Clippers, de ezek mind otthon történtek, idegenben viszont most már csak 2–3-ra állnak – szemmel látható, hogy vendégként még nem az igazi a teljesítmény. A lepattanózást nagyon elvesztették, védekezésben is rengeteget hibáztak és bár Paul George (23 pont, 6 gólpassz, 5/9 tripla), valamint Reggie Jackson (18 pont, 4/8 tripla, 5 gólpassz) igyekezett, de egyszerűen nem tudták túldobni ellenfelüket – a festékben elszenvedett 74–36-os vereséget nem lehetett hol ellensúlyozni. Látszik, hogy van még előttük munka, következőleg New Orleansban pedig már kötelező lenne számukra a győzelem.

A Grizzlies legjobb dobói: Morant 28/6, Brooks 18/3, J. Jackson Jr. 18/9
A Clippers legjobb dobói: George 23/15, R. Jackson 18/12, Kennard 15/9

Minnesota Timberwolves–San Antonio Spurs 115–90

Back-to-back győzelem. Az előző esti siker után most fellelkesülve és nagyon hatékonyan játszott a Minnesota, fáradtság legkisebb jelét sem mutatta a társaság és az első negyedtől kezdve végig konrollálta a találkozót. A hazai alakulat 34–20-ra nyerte a nyitó játékrészt és végig vitte is magával ezt a különbséget, majd a záró etapban még egy lapáttal rátett: 22–12-es győzelmével kiütésessé tette a sikerét. Karl-Anthony Towns (25 pont, 12 lepattanó, 5 gólpassz) és D'Angelo Russell (22 pont, 5 gólpassz) mellett ezúttal Malik Beasley (5/11 tripla) volt a harmadik erő és az előző este döntő faktorrá váló Anthony Edwards visszafogottabb meccsét is elbírták – csapatként 30 gólpasszal és 21 (!) bedobott hármassal zártak, szenzációs támadójátékkal örvendeztették meg szurkolóikat.

Nem volt elég tűzerő a Spursben. Dejounte Murray és Derrick White párosa összesen 11 pontot, 3/16-os mezőnymutatót és 0/6 triplát tett hozzá a mérkőzéshez a vendégeknél, ez nem férhetett bele, ráadásul a komplett kezdőcsapatból csak Keldon Johnson érte el a tízpontos határt. A texasiak 19 százalék alatt tripláztak és ugyan a kispad végéről előkerültek értékelhető egyéni teljesítmények is, de ezzel most nem lehetett megverni a Minnesotát – főleg hogy mondjuk a sokat vállaló Lonnie Walker IV is csak 1/10-zel zárt távolról. Nem kell sokáig mennünk a vereségük okait keresve, egyszerűen meg sem közelítették tűzerőben a nagyot játszó hazaiakat, kulcsembereik betliztek, így 4–11-re romlott a mérlegük.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 25/9, Russell 22/12, Beasley 15/15
A Spurs legjobb dobói: Vassell 18/6, Johnson 12/6, Walker IV 12/3

Denver Nuggets–Philadelphia 76ers 89–103

Megtört az átok. Sorozatban öt vereség után, pocsék formában, minden szempontból mélyponton, Joel Embiid, Danny Green és Matisse Thybulle nélkül lépett pályára a Sixers, így nem sok jóra számíthatott az otthon eddig 7–1-et hozó Denver csarnokában. Ennek ellenére az utóbbi meccsek legjobb védekezését mutatta be Doc Rivers csapata, amely a második negyedtől kezdve kontrollálta a találkozót, Nikola Jokics körül tökéletesen lebontotta a Nuggets játékát és 52–38-ra nyert a festékben – főleg itt volt nagy a fölény, a bemozgások, kétpontosok élét vette el a társaság. Elöl Tyrese Maxey és Seth Curry dobott 42 pontot 9 gólpassz kíséretében, de Harris, Niang, Milton és Bassey is tíz pont fölé jutott, 50 százalék felett céloztak mezőnyből, jól tripláztak, nagyon vigyáztak a labdára, rendkívül komplett meccset játszottak – főleg úgy, hogy közben 90 dobott pont alá szorították a Denvert. Hosszú idő után most játszottak először igazán jó, ebből kisült egy bravúrgyőzelem, úgyhogy tartják magukat a keleti top hatban, most pedig Portlandbe utaznak át.

Gyenge Nuggets. Nikola Jokics most is hozta magát a hazaiaknál, 30 ponttal, 10 lepattanóval, 7 gólpasszal és 10/17 jó dobással villogott, a visszatérő Will Barton is remekelt (19 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz, 4/6 tripla), de itt el is fogyott a társaság, a többiek teljességgel elvesztek a nagyon lelkes Philly-védekezéssel szemben. A kispad teljes csődöt mondott, a csapatszintű 36 százalékos mezőnymutató nagyon rosszul néz ki és bár legutóbb idegenben kaptak ki, de most otthon is pocsék formát mutattak, a 29–17-re elvesztett harmadik negyedben pedig elúszott az estéjük. Addig egyszer már visszajöttek 46–29-ről, amikor Jokics a pihenője után újra pályára került és szétdobta a Sixerst, de a harmadik negyedben 5/22-t hajítottak mezőnyből, itt elvesztették a fonalat – Michael Malone vezetőedző nem tudta visszafogni magát, kiállították, Jokics fogta vissza...

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 30/9, Barton 19/12, Morris 11/3
A 76ers legjobb dobói: Maxey 22/6, Curry 20/6, Harris 17/3

Utah Jazz–Toronto Raptors 119–103

Gay remekül debütált. Idén először léphetett pályára a Jazz új igazolása, Rudy Gay és a rutinos scorer rögtön letette a névjegyét: alig 18 perc alatt 20 pontot szórt a padról beszállva és 5/6 tripláját a gyűrűbe küldte 5 lepattanó mellett, azonnal új csapata egyik legjobbjaként tündökölt. Ez ellensúlyozta Conley és Bogdanovic gyenge meccsét, de a Jazz összességében remek teljesítménnyel hozta ezt a hazai győzelmet: a hazaiak 55 százalékkal dobtak mezőnyből, 41 százalékkal tripláztak és 34 gólpasszt osztottak szét. Az első félidőben kicsit még akadoztak, főleg védekezésben, a nagyszünetben kétpontos hátrányban voltak, de aztán a fordulás után rendezték a soraikat, tisztázták a szerepeket és egy 31–17-es harmadik negyeddel eldöntötték a küzdelmet. A legnagyobb hátrányuk egyébként 7 pont volt, az előnyük viszont járt 20 egység felett is és csak azért nem vitték dűlőre a dolgot előbb, mert összesen 24-szer adták el a labdát, amellyel rengeteg esélyhez juttatták a Torontót. Quin Snyder emiatt nem is volt maradéktalanul elégedett, de Gayt azért dicsérte, szerinte elsőre nagyon könnyen beilleszkedett a rendszerbe és nagyon jó döntéseket hozott, ez mindenképpen biztató.

A két hátvéd jó játéka nem volt elég. Anunoby és Achiuwa sem lépett pályára a Raptorsnál, így a frontcourt már sokkal üresebb volt, mint ahogy azt megszokhattuk, ráadásul Pascal Siakam negatív szezoncsúcsot jelentő 4 pontot tudott kiizzadni magából 14 dobásból, úgyhogy finoman szólva sem segített. Khem Birch az első félidőben még villogott, 14 pontot dobott a nagyszünetig, óriási szerepe volt abban, hogy ekkor még a kanadaiak jártak előrébb, de aztán a fordulás után leszedte őt a pályáról Rudy Gobert és onnantól egyetlen árva egységet sem tett hozzá. Így maradt Fred VanVleet (24 pont, 4 gólpassz) és Gary Trent Jr. (31 pont, 5/11 tripla), de ők ketten végül nem bizonyultak elégnek ahhoz, hogy túldobják a sok lábon álló, a cseresorból is nagyon értékes teljesítményeket előhúzó Jazzt – mivel körülöttük szépen lebomlott a csapat, így újabb vereséget szenvedtek el.

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 20/6, Gay 20/15, O'Neale 16/12
A Raptors legjobb dobói: Trent Jr. 31/15, VanVleet 24/9, Birch 14

NBA, ALAPSZAKASZ
Cleveland Cavaliers–Golden State Warriors 89–104
Miami Heat–Washington Wizards 112–97
Memphis Grizzlies–Los Angeles Clippers 120–108
Minnesota Timberwolves–San Antonio Spurs 115–90
Denver Nuggets–Philadelphia 76ers 89–103
Utah Jazz–Toronto Raptors 119–103