Denverben is nyert a Dallas, Clevelandben bukott a Lakers

GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2022.12.07. 08:54
null
Anthony Davis (sárgában, 3) gyors kiválása után nem ment a Lakersnek Clevelandben (Fotó: Getty Images)
Az Anthony Davist elveszítő Los Angeles kikapott a Cavs csarnokában, a Dallas viszont egypontos győzelmet aratott a Nuggets csarnokában – közben a Heat a Pistonstól kapott ki húsz ponttal.

Cleveland Cavaliers–Los Angeles Lakers 116–102

Davis nélkül nem ment. Meccsek óta MVP-formát mutatott és az előző két találkozón összesen 99 pontot szerzett Anthony Davis, ezen az estén viszont nem számíthatott rá a Lakers: megbetegedett, a nap folyamán egyre rosszabb lett az állapota, és bár megpróbált játszani, de ez lázasan nem ment neki, végül nyolc perc szenvedés után kivált a Los Angelesből. Nélküle jóval nehezebb helyzetben voltak a vendégek, ugyan a helyére előlépő Thomas Bryant (19 pont, 9 lepattanó, ebből 5 támadó) nagyon igyekezett, de a megszokott rendszer nem működött, és a megszokott energia sem látszott a csapaton. LeBron James (21 pont, 17 lepattanó, 4 gólpassz) és Russell Westbrook (16 pont, 3 gólpassz) játéka Davis nélkül nem lett elég, csapatszinten csak 43%-kal mezőnyöztek és alig 17%-kal tripláztak, az összesen kiosztott 16 gólpassz is jelzi, hogy csikorgott a gépezet – a negyedik negyed közepére el is fogyott a tudomány, ott már nem tudtak mit tenni. Tízből nyolc győzelem után kikaptak, és bár Jamesnek ezen édesített valamit a clevelandi hazatérés és az az emlékvideó, amit levetítettek neki az arénában, de a vereség ettől még vereség, most pedig utaznak tovább Torontóba úgy, hogy Davisre aligha számíthatnak.

Mitchell győzelemre vezette a Clevelandet. Davis hiányát először Jarrett Allen használta ki igazán a Cavsnél, aki öt kihagyott mérkőzés után tért vissza és 10/10-zel kezdett mezőnyből, az ő vezetésével tudott nyolc ponttal vezetni a nagyszünetben a Cleveland. A fordulás után viszont összeszedte magát a Lakers és nagy szükség volt Donovan Mitchell extrájára, aki egy "átlagos" első félidő után sebességet váltott: a harmadik-negyedik negyedben összesen 29 pontot tett fel a táblára, betörésből és tempódobásokkal is szétszedte a Los Angeles-i védekezést. A záró etap csak kétpontos Cavs-vezetéssel vette kezdetét, sőt egyenlített és egy ponttal még előnybe is került a LAL, de aztán Mitchell ismét rákapcsolt: 90-90 után három támadásból hét pontot dobott, aztán lopott egy labdát, kiosztott egy gólpasszt, végül az utolsó öt percben még rátett egy lapáttal, amikor pillanatok alatt újabb nyolc pontot tett fel a táblára. Az ezt lezáró triplája 15 egységnyi előnyt jelentett a Cleveland számára, a végén még hozzátett két büntetőt is, így egymaga 17 pontot termelt a negyedik játékrészben, a Lakers pedig 92-92 után atomjaira hullott, és végül vereséget szenvedett. Összességében sokáig tartotta magát a vendégcsapat, de Mitchellre ezúttal nem volt ellenszer, 43 pontos szezoncsúccsal, hat lepattanóval, öt gólpasszal és négy labdaszerzéssel zárt, mellette Allen (24 pont, 11 lepattanó) és Darius Garland (21 pont, 11 gólpassz) is kitett magáért, a Cavs pedig már 11-1-re áll otthon – utoljára egy bizonyos LeBron James vezetésével kezdtek így hazai pályán, annak a szezonnak a végén pedig bajnoki címet nyertek...

A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 43/12, Allen 24, Garland 21/3
A Lakers legjobb dobói: James 21/6, Bryant 19/3, Schröder 16/3, Westbrook 16

 

Miami Heat–Detroit Pistons 96–116

Váratlan Pistons-bravúr. A vendégek a szezonjuk legkönnyebb győzelmét aratták, eddig összesen hat meccset tudtak megnyerni, és ezelőtt egyszer tudtak hét pontnál nagyobb különbséggel győzni, még a GSW-t verték meg 14-gyel október végén. Most azonban sem ez, sem a 2-11-es idegenbeli mérleg nem számított, ugyan az első félidőben még valamivel előttük járt a Heat, de akkor sem kerültek nagy hátrányba, a fordulás után pedig abszolút átvették az irányítást: a harmadik-negyedik negyedet 69-46-ra nyerték meg, szétlőtték a floridaiakat. A társaság vezére Bojan Bogdanovic volt, aki 31 pontjából 28-at dobott a második félidőben és 7/9 triplával zárt, de rajta kívül még öten jutottak el legalább tíz egységig és csapatként 19 hármast bombáztak be 46%-os hatékonysággal. Már a harmadik negyedben is előnybe kerültek, a 38-23-as negyedik felvonásban pedig valósággal lejátszották a Miamit, ugyan a semmiből jött ez a teljesítmény (továbbra is Cade Cunnimgham nélkül), de teljesen megérdemelten ünnepelhettek a találkozó végén. A remek labdajáratás és a jó dobóforma mellett pedig ki kell emelnünk a védekezésüket is, odaértek mindenhova, nagyot lábmunkáztak hátul, a hosszúságukat kihasználva minden dobáson ott voltak, ez pedig a második félidőben a Heat fáradtságával együtt elsöprő fölényt eredményezett – így is csak két csapatot előznek meg a ligában, de egy-egy ilyen bravúr képes segíteni a csapatmorálon...

Tragikus Heat. Két mérkőzéssel ezelőtt még Bostonban aratott nagy győzelmet a Jimmy Butlert végre visszaskapó Miami, majd tegnap megint kikapott a társaság a Memphis B-től, ezen az estén pedig ismét Butler nélkül állt ki, és kínos hazai pofonba szaladt bele. A back-to-back nyilván faktor volt, főleg a második félidei energiahiányt elnézve, de akkor is tény, hogy a nemrég még felsejleni látszó lendület a múlté, ezzel a két meccsel és főleg ezzel a mostanival visszasüllyedtek oda, ahol voltak. A borzasztó játék elöl-hátul látszott, de főleg támadásban voltak komoly gondjaik, a védekezésük "csak" a második félidőre csúszott el – hiába Tyler Herro 34 pontos szezoncsúcsa és első félidei 7/7-es mezőnymutatója, Kyle Lowry 1/6-tal, Caleb Martin 1/7-tel, Duncan Robinson 1/4-gyel zárt, pocsék volt az egész csapat. Az egyetlen örömük az, hogy a szezon során először pályára küldhették Victor Oladipót, aki 19 perc alatt 9 pontot szerzett a kispadról beszállva, bár túl sok hasznos dolgot ő sem tudott hozzátenni. Óriási kérdés, hogy mitől találhat magára ez a társaság, amely hétvégén a Clipperst és a Spurst fogadja back-to-back, majd elmegy egy négymeccses idegenbeli túrára.

A Heat legjobb dobói: Herro 34/6, Adebayo 21, Strus 11/9
A Pistons legjobb dobói: Bogdanovic 31/21, Burks 18/12, Bey 14/3

 

Denver Nuggets–Dallas Mavericks 115–116

Back-to-back győzelem. A nyugati éllovas Suns szétszedése után másnap, fáradtan utazott el Denverbe a Mavericks, de Jason Kidd csapata most is nagyon masszívnak bizonyult és a Nuggets egyébként ritkán bevehető csarnokában is nyerni tudott. A vendégek hét ponttal húzták be az első negyedet, de tíz egységnél nagyobb előnyük sosem volt, végig szorosan alakult a küzdelem, majd négy perccel a találkozó vége előtt úgy tűnt, hogy elvihetik a győzelmet: 101-111-re vezettek, és lendületben voltak. A hajrára azonban lefagytak, a Denverben még volt egy roham és Bruce Brown triplájával 38 másodperccel a vége előtt megfordította a mérkőzést a hazai alakulat 112-111-re. A Mavs viszont az összeomlás után felszívta magát és válaszolt, 17 másodpercnél Dorian Finney-Smith három pontra váltotta Luka Doncic labdáját, az ellentámadásból Nikola Jokics kihagyott egy büntetőt (így maradt az egypontos Mavs-vezetés), Spencer Dinwiddie viszont nem hibázott a vonalról, így óriási csatában, de ezt a sikert is kiharcolta a Dallas. A texasiak még csak harmadszor nyertek a szezon során vendégként, a Denver pedig harmadszor kapott ki hazai pályán – a Mavs a két megnyert rangadó után készülhet a harmadikra, hétvégén ugyanis a Milwaukee-t fogadja majd.

Nem Doncic extráján múlt. A vendégeknél 22 ponttal, 10 lepattanóval és 12 gólpasszal tripla-duplát szállított a szlovén klasszis, de csak 5/17-et dobott mezőnyből, ezen belül 1/8 kétpontosa esett be, nem azért nyert a Dallas, mert ő akkorát játszott. Kapott viszont segítséget, Tim Hardaway Jr. (29 pont, 6/8 tripla) és Finney-Smith (19 pont, 5/10 tripla) mellett Dinwiddie és Christian Wood is hozta magát, csapatként 50%-os mezőnymutatóval és 47%-kal elsüllyesztett 17 triplával zártak, 19 pontot szereztek leindításból, és kulcsposztokon a védekezésük is jól működött. Nikola Jokics ugyanis nem kápráztatta el a közönséget, 19 ponttal, 8 lepattanóval (0 támadó) és 8 gólpasszal zárt, de csak 13 dobást vállalt, a végén a kezében maradt az egyenlítés, és összességében is jóval kisebb hatása volt a meccsre, mint általában – közben pedig Jamal Murray is megállt 11 pontnál 2/11-es mezőnymutatóval, őt is lelassította a Mavs. Aaron Gordon (27 pont, 8 lepattanó, 10/13 mezőnyből), Bones Hyland (20 pont, 5 gólpassz, 5/10 tripla) és az ismét sokoldalú Brown azért sok mindent ellensúlyozott, a végén úgy tűnt, hogy meg is csinálták a meccsnyerő rohamot, de egy elrontott védekezés és Jokics kihagyott büntetője elégnek bizonyult a hazai vereséghez.

A Nuggets legjobb dobói: Gordon 27/6, Hyland 20/15, Jokics 19/3
A Mavericks legjobb dobói: Hardaway Jr. 29/18, Doncic 22/12, Finney-Smith 19/15

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik