Dallasi gála a GSW otthonában, kínos Boston-betli az OKC ellen

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.04.28. 10:28
null
Luka Doncic (balra) 39 pontig jutott a GSW ellen (Fotó: Getty Images)
Mike James remeklésével győzött a Brooklyn, megtörte rossz szériáját a Portland, nyert a Milwaukee és a Minnesota is az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) legutóbbi játéknapján.
Boston Celtics–Oklahoma City Thunder 115–119

Komoly blama Bostonban. A hazaiaknak kötelező lett volna megnyerni ezt a mérkőzést, de végül otthon égtek meg a liga legrosszabb formában, sorozatban 14 vereségből érkező csapatával szemben – nehéz ezt értékelni, Brad Stevens vezetőedző szerint játékosai nem érezték át a felelősséget, pedig most már ilyenek nem nagyon férnek bele. Nyilván hiányzott Tatum, Walker és Williams is a keretből, közel sem voltak 100%-osak, de ezt az OKC-t így is kérdés nélkül le kellett volna győzni – Jaylen Brown (39 pont, 11 lepattanó, 4 labdaszerzés) és Payton Pritchard (28 pontos karriercsúcs, 9/16 mezőnyből) igyekezett, de csapatszinten most olyan gyengén védekeztek, hogy kínos vereség lett belőle. A negyedik negyedben még próbálták menteni a menthetőt, visszajöttek egy labdára a korábbi 11 pontos hátrányukból, de ez a meccs elúszott, a Thunder nem tette meg azt a szívességet, hogy elrontsa – következőleg a Charlotte-ot fogadják, ott sokkal-sokkal jobb játékra lesz szükségük.

Megállt a franchise-rekord előtt az OKC. A vendégeknél a sorozatban 15. vereség negatív klubcsúcsot jelentett volna, ezt pedig nagyon szerették volna elkerülni és váratlanul harcos játékkal sikerült is bravúrt bemutatniuk. Védekezésben elvették a Celtics jó tripláit (sokat próbáltak Brownék, de nagyon gyenge hatékonysággal), támadásban pedig sokkal jobban dobtak ellenfelüknél és ezúttal még az is belefért, hogy 27 (!) labdát adtak el, pedig ez általában nem a siker receptje. Három szoros negyed után a negyedikben tudtak feljebb kapcsolni és ott 41 pontot tettek fel a táblára, a 24 pontos Dort, a dupla-duplázó Bazley, vagy a padról 30 ponttal beszálló Roby-Jerome páros is dicséretet érdemel és végül a hajrában sem remegett meg a kezük - amikor visszajött a Celtics, akkor tudtak válaszolni, előbb Bazley zsákolt fél perccel a vége előtt 110-107-nél, majd 112-109-nél Theo Maledon büntetőzött könyörtelenül. Az i-re a pontot Roby rakta fel egy újabb zsákolással, amikor simán átjátszották az érvénytelen bostoni védekezést, úgyhogy teljesen váratlan győzelmet könyvelhettek el, ez pedig saját bevallása szerint Mark Daigneault vezetőedzőt is meglepte.

A Celtics legjobb dobói: Brown 39/12, Pritchard 28/12, Smart 14/3
A Thunder legjobb dobói: Dort 24/9, Bazley 21/6, Roby 15/3, Jerome 15/9

Charlotte Hornets–Milwaukee Bucks 104–114

Fontos győzelmet aratott a Bucks. A vendégek eddig mindkét idei meccsüket elvesztették a Charlotte-tal szemben, úgyhogy most nagyon válaszolni akartak és ennek megfelelő motivációval léptek pályára, amelynek köszönhetően igazából végig vezetni tudtak. Az első félidőben abszolút az történt, amit ők akartak, teljességgel leradírozták a Hornets kinti dobásait, majd amikor James Borrego small-ballra váltott, Mike Budenholzer úgy döntött, hogy nem követi és inkább domináljon csak Brook Lopez - a center végül 22 pontot szórt, elöl-hátul komoly faktort jelentett a festékben. A Milwaukee vezetett már 19 egységgel, a nagyszünetben 17 volt a különbség és bár a folytatásban jelentősen közelített a Hornets, de amikor igazán kellett, akkor mindig betaláltak a vendégek, így őrizték az előnyüket - a végjátékban Giannis Antetokounmpónak volt egy clutch zsákolása, aztán Jrue Holidaynek egy kettese, ezek döntötték el végleg a küzdelmet. A Bucksnál Antetokounmpo 29 ponttal, 12 lepattanóval, 8 gólpasszal és 3 labdaszerzéssel zárt, rá nem lehetett panasz és bár csapatszinten hadilábon álltak a triplákkal, de így is értékes idegenbeli győzelmet arattak, most pedig egy kötelező meccsre utaznak át Houstonba.

Rozier gyenge napja nem fért bele. Az első félidő nagyon harmatos támadójátéka után azért magára talált a Charlotte, a harmadik negyedben 35 pontot tett fel a táblára és a záró etapban sem ezzel volt igazából gond, a mostanában sokszor nagyon olajozottan működő gépezetből azonban hiányzott Terry Rozier hozzáadott értéke. Az irányító 4/17-es mezőnymutatóval nyolc pontot erőlködött össze, a többieket sem tudta mozgatni, egyszer sem állt oda a büntetővonalra és mind a hét tripláját elrontotta, egyet ráadásul a hajrában, négypontos hátránynál - erre jött az említett Giannis-zsákolás, úgyhogy nagyon fontos pillanatban hibázott. A többiek hozták magukat, Miles Bridges (21 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz, 2 blokk), Devonte' Graham (25 pont, 6 gólpassz, 6/13 tripla) és PJ Washington (18 pont, 7/11 mezőnyből) számai is rendben voltak, de ezúttal összesen nyolc játékos került csak pályára és Rozier betlijével együtt nem tudták ledolgozni a korán beszedett hátrányukat. Most Bostonba látogatnak, az még élesebb meccsnek ígérkezik, hiszen ott csak másfél mérkőzés van a felek között a tabellán...

A Hornets legjobb dobói: Graham 25/18, Bridges 21/9, Washington 18/6
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 29/6, Lopez 22, Middleton 17/6

Indiana Pacers–Portland Trail Blazers 112–133

Simons és a Blazers szétdobta az Indyt. Igazi triplafesztivált rendeztek a vendégek, amelynek alapján a padról beszálló Anfernee Simons adta meg, aki 9/9 jó hármassal nyitotta a partit és bár a végén egyet mellédobott, de így sem panaszkodhat az estéjére. A 27 pontos játékos bedobálta a nehezeket és a kötelezőket is, nagyon sokat tett hozzá a portlandi támadójátékhoz, rá építve pedig végül 20/35 távolit süllyesztett el Terry Stotts legénysége - ehhez jött az, hogy a magas poszton tartalékos Pacers ellen 20 támadópattanót húztak le Nurkicék, így össze is állt a sima győzelem. Igazából a második negyedtől nem lehetett nagy kérdés, a nagyszünetben már 11 pont volt közte, majd jött a harmadik játékrész és a kiütés: 40-16-ra nyerték ezt az etapot Lillardék és már 43 (!) ponttal is vezettek, mielőtt a végén jelentősen javított ezen az Indy. Az utóbbi hetek erőlködése és sok veresége után nagyon rájuk fért már egy ilyen felszabadult játékkal elért győzelem, meglátjuk, hogy ez átlendíti-e őket a holtponton - most viszont jön megint az a Grizzlies, amelytől nemrég kétszer is kikaptak...

Esélytelen volt a Pacers. Sabonis, Turner, Bitadze és Lamb sem állt a hazaiak rendelkezésére, így hiába érkeztek jó formában, ezen az estén nagyjából másfél negyedig voltak partiban, utána szétlőtte őket az ihletett napot kifogó Portland. Ezúttal nem osztottak nekik a lapot, csak asszisztálni tudtak a Blazers dobófesztiváljához és igazából egyedül Oshae Brissett számainak (18 pont, 10 lepattanó, 5 blokk) örülhettek, de ezzel sem mentek semmire - ez most egy ilyen nap volt, el kell felejteniük és készülni a Brooklyn elleni megmérettetésre.

A Pacers legjobb dobói: Brogdon 18/3, Brissett 18/12, LeVert 16
A Trail Blazers legjobb dobói: Simons 27/27, Lillard 23/12, McCollum 20/6

Toronto Raptors–Brooklyn Nets 103–116


Furcsa meccset nyert a Brooklyn. Attól furcsa, hogy a Netsnél összesen nyolc játékos lépett pályára, melyek közül heten is kétszámjegyű pontterméssel zártak és azt az egyet, aki nem, Kyrie Irvingnek hívják, ő megállt kilenc egységnél. További furcsaság, hogy Jeff Green vállalta a legtöbb dobást és hogy Kevin Durant mindössze hét mezőnykísérlettel zárt 33 perc alatt, miközben öten is 11-16 között mozogtak a meccs végére. A gépezet valahogy mégis működött, mert 48%-os mezőnymutatójukba belefért 18 bedobott tripla is 40%-kal, minden büntetőjüket értékesítették és 30 gólpasszt osztottak szét csapatszinten, mindez pedig a nagyszerűen sikerült utolsó negyedüknek köszönhetően győzelmet ért. Addig azért szorosan alakult a küzdelem és sokszor vezetett a Raptors is, de a negyedik játékrészben felszívták magukat és 90-84 után egy 16-2-t rohantak bő három perc alatt, amelyet egyébként az Euroligából megszerzett Mike James (11 pont, 8 gólpassz) vezényelt le: az irányító öt pontot dobott ebből a futásból és mind a négy további Nets-kosarat ő készítette elő ebben az időszakban. Innentől már a kezükben volt a meccs, James még négy ponttal és két gólpasszal jelentkezett, aztán Durant is dobott zsinórban hét pontot, a negyedik negyedet pedig végül 36-20-ra húzták be - ezzel másfél meccsel vezetik Keletet, következőleg pedig Indianában is abszolút esélyesek lesznek.

A végére kicsit elfáradt a Raptors. A back-to-backet játszó hazaiak sokáig teljesen rendben voltak, Kyle Lowry (24 pont, 6 gólpassz, 6/9 tripla) és OG Anunoby (21 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz, 9/15 mezőnyből) is remekelt, nyerték a lepattanózást és kontrollálták a Brooklynt, vezettek nyolc ponttal, úgy tűnt, hogy reális esélyük van a győzelemre. Aztán a záró etapra talán kicsit elfáradtak és amikor a Nets cseresorából kirobbant James, vele már egyszerűen nem tudtak mit kezdeni, az általa hozott plusz lendület pár perc alatt eldöntötte a meccs érdemi részét, nem az ő javukra - Nick Nurse vezetőedző szerint a védekezésük összességében nem is volt rossz, azzal nem lehet elégedetlen, de nem volt bennük elég pont, főleg a negyedik negyedben, emiatt kaptak ki.

A Raptors legjobb dobói: Green 22/9, Durant 17/9, Griffin 17/6
A Nets legjobb dobói: Lowry 24/18, Anunoby 21/9, Birch 13, Flynn 13/3

Houston Rockets–Minnesota Timberwolves 107–114

Már ez is megy a Wolvesnak. Az egész szezont a mezőny végén töltötte a Minnesota, most tart ott, hogy az utóbbi 16 meccsén 50%-os mérleget hozott és ennek örömére egy olyan győzelmet is bemutatott, amely a feljebb rangsorolt csapatokra jellemző: back-to-back második felén, idegenben behúzott egy "kötelezőt", már ami a játéktudásbeli különbséget illeti. Pedig azért nem volt egyszerű az este, ugyan Karl-Anthony Towns (31 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) és Juancho Hernangomez (22 pont, 7 lepattanó, 2 blokk) vezetésével a mérkőzés nagy részében előrébb jártak és volt 12 pontos előnyük is, de azért a fáradtság kijött rajtuk, a harmadik negyed végén hátrányba kerültek, majd a szoros záró etapban is kiegyenlített még egyszer a Rockets egy 9-0-s futással, így lett 102-102 a hajrára. Ráadásul a következő játéknál Towns egy támadófaulttal ki is pontozódott, itt akár meg is törhetett volna a gárda, de volt tartásuk Rubióéknak, Hernangomez betakarta Portert és bedobott két büntetőt, aztán egy újabb jó védekezés után egy támadópattanót rántott vissza Vanderbilt, aki a következő védekezésből labdát szerzett, amit D'Angelo Russell váltott kosárra - ezek a clutch megmozdulások biztosították neki a sorozatban harmadik győzelmüket, amelyre a szezon legeleje (3-0) óta nem volt náluk példa.

Összeomlott a Houston. Igazából Kelly Olynyk (28 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz), Christian Wood (24 pont, 18 lepattanó, 5 gólpassz) és Jae'Sean Tate (20 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) vezetésével a Rocketsnek is megvolt minden esélye a győzelemre, de amikor 102-102-nél felrémlett erre a konkrét esély Towns kipontozódásával, mintha megijedtek volna a feladattól a hazaiak - vagy eszükbe jutott, hogy nem feltétlenül kellene nyerni. Innentől ugyanis a következő öt támadásukból három eladott labda, egy kapott blokk és egyetlen kosár született, teljességgel összeomlottak a legfontosabb időszakban és bár a végeredményen Porter triplája még kozmetikázott, de ezzel az öt labdabirtoklással lábon lőtték magukat. Baj persze nincs, nem kell nekik már győzelmeket halmozni, illetve február 4-e óta 4-37-re állnak, úgyhogy senki nem is várja ezt tőlük...

A Rockets legjobb dobói: Olynyk 28, Wood 24/6, Tate 20/3
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 31/6, Hernangomez 22/9, Edwards 19/3

Golden State Warriors–Dallas Mavericks 103–133

Dallasi gála. Váratlanul könnyedén nyerte meg ezt a mérkőzést a Mavs, a fáradtabban, nem is a legjobb formában, ráadásul Kristaps Porzingis nélkül érkező texasiak egy negyed alatt lerendezték az este érdemi részét, miután 36-12-re nyerték meg a nyitó játékrészt. A GSW közel tíz percen keresztül nem szerzett pontot (!), amit a motiváltnak, "pattogósnak" tűnő Dallas könnyedén megbüntetett és igazából már a második negyedtől csak a különbslg volt kérdéses, hiszen 43 ponttal is vezetett már Rick Carlisle legénysége. Egyénileg mindenképpen Luka Doncic (39 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz 28 perc alatt) volt a mérkőzés legjobbja, a Mavs pedig összességében átgázolt ellenfelén, így magabiztos győzelemmel javította a Kings elleni fájó vereséget és megőrizte hatodik helyét a Portland előtt.

Steve Kerr csalódott. A GSW trénere szerint kiemelt mérkőzésre készültek, hiszen a Dallas nem sokkal előttük foglal helyet a tabellán, ehelyett viszont már akkor véget ért az este, amikor igazán még el sem kezdődött. Steph Curry annyit tett hozzá, hogy bemutatták, hogyan kell mindent rosszul csinálni egyszerre és bár ő dobott 27 pontot 5/8, Mychal Mulder pedig 26 egységig és 6/11 hármasig jutott, de igazából egy pillanatig sem volt esélyük. Az első félidei 0-28 után csak a végeredmény volt kérdéses, de igazából azt sem tudták vállalhatóra menteni, ezek után pedig Minnesotában sem mehetnek biztosra, sőt...

A Warriors lejgobb dobói: Curry 27/15, Mulder 26/18, Wiggins 15
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 39/12, Finney-Smith 13/9, Melli 13/3, Hardaway Jr. 13/6
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik