Cousins elképesztő estével tért vissza Sacramentóba

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2017.10.27. 08:51
null
DeMarcus Cousins parádés játékkal tért vissza Sacramentóba (Fotó: AFP)
Bődületes teljesítménnyel, 41 pontos, 23 lepattanós dupla-duplával vezette győzelemre az Anthony Davist nélkülöző New Orleanst DeMarcus Cousins az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában–ráadásul éppen volt csapata, a Sacramento otthonában. Blake Griffin a portlandi közönséget szomorította el, mert a Clippers az ő triplájával verte meg a Blazerst és maradt hibátlan, a Boston idegenben vágott vissza a Milwaukee-nak, a Memphis otthon a Dallasnak, míg a Bulls az Atlanta ellen aratta idei első sikerét.

 

Chicago Bulls–Atlanta Hawks 91–86

Lepattanók és Markkanen clutch triplája. Végig szoros, kiegyenlített mérkőzést vívtak a felek, ahol mindkét csapat szenvedett a pontszerzéssel, nem ültek a dobások és sok jó helyzetet sem tudtak kialakítani az együttesek. Éppen ezért volt döntő jelentőségű, hogy a Chicago mennyire dominált a lepattanók terén, 62-40-re nyerték ezt a különcsatát a hazaiak, leszedtek 18 támadópattanót és ennek köszönhetően inkább ők kontrollálták az összecsapást. A végén aztán Belinelli triplájával így is átvette a vezetést a Hawks, de az utolsó percben érkezett a dobásával eleinte szenvedő (1/8 mezőnyből), majd betörésekből rendkívül hatékony Lauri Markkanen és berámolt egy clutch triplát–ez volt a döntő dobás, az Atlanta már nem tudott pontot szerezni, így idei első sikerét jegyezte a Bulls.

Hiányzik egy playmaker. Sem Delaney, sem Bazemore, sem más, sem a labdát sokat járató csapatjáték nem tudta pótolni Dennis Schrödert a vendégeknél, egyedül Marco Belinelli (23 pont, 5/9 tripla) extra dobóteljesítménye miatt tudták szorossá tenni az összecsapást. Ez különösen a negyedik negyedben domborodott ki, amikor egyetlen büntetőt sem harcoltak ki, míg a Bulls kilenc pontot is szerzett a vonalról, egy ilyen szenvedős meccsen ez hatalmas előny, Mike Budenholzer is ezt emelte ki az összecsapás után. Örülhetnek viszont az újonc John Collins 13 pontjának és annak, hogy lezárult az idegenbeli túra, szombat hajnalban otthon is bemutatkozhatnak a szezonban.

A Bulls legjobb dobói: Lopez 16, Nwaba 15/3, Markkanen 14/6
A Hawks legjobb dobói: Belinelli 23/15, Bazemore 16/6, Muscala 14/6

Memphis Grizzlies–Dallas Mavericks 96–91

Majdnem elszórakozta a Memphis. Ezúttal nagyon határozottan kezdett a Grizzlies, nem úgy, mint egy nappal korábban, ennek köszönhetően már az első félidőben húsz pont feletti előnybe került, abszolút uralta a találkozót. A harmadik játékrészben azonban elkezdett apadni ez a fór, a védekezés egyre inkább összeesett, a Mavs pedig egy nagy futással utolérte ellenfelét, sőt, szűk négy perccel a mérkőzés vége előtt a vezetést is átvette. Itt azonban még egyszer megrázta magát a 22 pontos Mike Conley és a dupla-duplázó (25 pont, 13 lepattanó) Marc Gasol által húzott Memphis, az irányító a következő tíz pontból kilencet egymaga szerzett és ezzel megnyerte a meccset csapatának–ismét meg tudták szigorítani a védekezésüket, néhány jó játékkal pedig végül kiharcolták a győzelmet. Gasol egyébként idén eddg ötből négy meccsen dupla-duplázott és ötből négyszer elérte a 25 pontot–csapata ötből négy győzelemmel rajtolt és vasárnap hajnalban a Philadelphia ellen bizonyíthat tovább.

Carlisle megvédte az újoncot. A szoros végjátékot nem tudta megnyerni ezúttal a Dallas annak ellenére, hogy Harrison Barnes és Wesley Matthews remek dobóteljesítményével nagyon mélyről indulva vette át a vezetést–a hajrában azért több hibát is elkövettek, az egyikért pedig a vezetőedző, Rick Carlisle vállalta a felelősséget. Néhány másodperccel a vége előtt, 94-91-nél egy rossz hármast vállalt el az újonc irányító, Dennis Smith Jr., Carlisle pedig azt mondta erről a meccs végén, hogy az ő hibája, mert nem tette egyértelművé fiatal játékosa számára, hogy egy gyors kettes is elég lehet abban a helyzetben–a dobás kimaradt, több esélyt pedig nem kapott a Dallas. Egyébként is érdekes volt a helyzet, mert Smith 87-86-os Grizzilies-vezetésnél tért vissza a parkettre a felzárkózásból nagy szerepet vállaló JJ Barea helyére, a végjátékot már az ő irányítása mellett vesztette el az együttes, de kár lenne ráhúzni a vizes lepedőt–volt gólpassza és szerzett labdája is ez idő alatt, de a Memphis most jobbnak bizonyult.

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 25/3, Conley 22/6, Evans 19/9
A Mavericks legjobb dobói: Barnes 22/3, Matthews 18/12, Nowitzki 14/6

Milwaukee Bucks–Boston Celtics 89–96

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Horford volt a kulcs. A Celtics magasembere lett az első, aki az idei szezonban limitálni tudta Giannis Antetokounmpót, a görög szupersztárt a harmadik negyed kivételével gyakorlatilag le tudta venni a pályáról–legalábbis magához képest és ahhoz eléggé, hogy meg tudja nyerni a meccset a Boston. Antetokounmpo az első félidőben tizenegy pontot szerzett, de sem a társait nem tudta igazán kiszolgálni, sem magát helyzetbe hozni, Horford rendre ott maradt előtte és át kellett dobnia, ami viszont nem igazán ment neki–a harmadik negyedben sikerült gyorsítania, de a záró etapban megint elveszett és csak a végén beszórt két óriási triplájával kozmetikázott a statisztikáján. Az ő számai azért így is nagyon rendben voltak (28 pont, 10/21 mezőnyből, 10 lepattanó, 7 gólpassz, 3 labdaszerzés), de Malcolm Brogdonon kívül senki nem tudott felnőni mellé, így pedig eléggé erőlködött támadásban a gárda–a harmadik negyedben tudták átvenni a vezetést, de ahogy az az előny elillant, többet már nem tudtak fölénybe kerülni. A túloldalon az említett Horford a klasszis védekezése mellett támadásban is vezérré lépett elő, 27 pontját 11/14-es mezőnymutatóval és 4/5 triplával szerezte, távolról két hatalmas dobást is elsüllyesztett, ráadásul leszedett kilenc lepattanót és kiosztott négy gólpasszt is–ő volt a mérkőzés legjobbja.

Nagy győzelem. Ezúttal nem ment igazán támadásban a két bostoni fiatalnak, Jayson Tatumnak és Jaylen Brownnak, érdekes módon bekerült a kezdőbe Daniel Theis, míg Aron Baynes remekül szállt be a padról, jól keverte a kártyákat Brad Stevens. A kiváló védekezés volt a siker alapja, de Horford mellett ki kell emelnünk az ezúttal pontosan dobó és bár a végjátékban kicsit túlpörgő, de így is nagyon hatékony Kyrie Irvinget, aki 24 ponttal, 7 gólpasszal, szintén agresszív védekezéssel és kevés hibával állt a gárda élére. A vendégek megnyerték a lepattanózást és jobban is büntetőztek, érződött rajtuk a koncentráció, így sikerült visszavágniuk a Milwaukee-nak és nagyon fontos győzelmet arattak–hétvégén a Heathez látogatnak, már 3-2-es mérleggel.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 28/6, Middleton 15/3, Brogdon 15/6
A Celtics legjobb dobói: Horford 27/12, Irving 24/6, Tatum 12/3, Baynes 12/3

Portland Trail Blazers–Los Angeles Clippers 103–104

Blake Griffin triplája döntött. A három negyeden át erőlködő magasember nagyon felszívta magát a záró játékrészre, a 24-24-re végződő negyedből egymaga 16 egységet vállalt és az ő nevéhez fűződik a győztes kosár is. CJ McCollum elrontott büntetője után maradt még öt másodperce a Clippersnek, ez pedig elég volt ahhoz, hogy Griffin megkapja a labdát, szembe forduljon a gyűrűvel és a dudaszó pillanatában bevágja a győzelmet jelentő hárompontost–Doc Rivers alakulata ezzel továbbra is veretlen, 4-0-s mérleggel kezdheti meg ötmeccses hazai sorozatát. Griffin (25 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) mellett egyébként DeAndre Jordant (18 lepattanó, 3 blokk) is dicséret illeti, de a kezdőötös másik három tagja is elég agresszíven kosárlabdázott elöl-hátul–szükség is volt rájuk, mert megint nagyon szűk volt a rotáció, a kispadról csak Lou Williams és Wesley Johnson kapott tíz percnél többet.

Ezt bánhatja a Blazers. Nagyon közel állt a győzelemhez a Portland, az első félidőben is találtak már megoldást a Clippers védekezésére a hazaiak, majd a harmadik negyedben Damian Lillard egymaga előnyhöz juttatta (14 pont tőle ebben a játékrészben) csapatát, hogy aztán a szoros negyedik játékrészben is a siker kapujába kerüljenek. McCollum clutch duplája után azonban hiába harcolt még ki egy támadóhibát is, két büntetőjéből csak egyet értékesített, így kaphatott esélyt Blake Griffin, akiről kicsit le is maradtak–már a kezükben volt egy nagy győzelem, így viszont egy kicsit demoralizáló vereség után fogadhatják a Sunst.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 25/12, McCollum 23/6, Aminu 19/15
A Clippers legjobb dobói: Griffin 25/6, Gallinari 16, Rivers 16/9

Sacramento Kings–New Orleans Pelicans 106–114

Davis nélkül is megy. Mégsem tudta vállalni a játékot a vendégeknél Anthony Davis, DeMarcus Cousins viszont döbbenetes teljesítménnyel pótolta társát: 41 pontig (14/25 mezőnyből, 3/5 tripla), 23 lepattanóig és 6 gólpasszig jutott, az idei szezon talán eddigi legdominánsabb estéjét hozta volt csapata ellen. Segítsége is akadt, Jrue Holiday (20 pont, 7 gólpassz) és a padról 4/8 triplával beszálló Jameer Nelson is hozzátett, de így is nagy fordításra volt szükségük, mert a szünetben még 14 ponttal vezetett a Kings–a harmadik negyedben tudtak fordítani, majd a negyedikben nagy nehezen behúzni a győzelmet. A vezér természetesen itt is Cousins volt, 14 egységet szórt a záró etapban, 106-105-ös Kings-vezetésnél bevert egy kulcsfontosságú triplát, majd még két duplát, a Sacramento pedig nem tudott már válaszolni–a center bődületes produkcióval szomorította el az őt többségében szeretettel fogadó közönséget.

Elfogyott a Kings lendülete. Az első félidőben hetven, a másodikban összesen 36 pontot tudott dobni a Sacramento, hatalmas változás állt be a játékban–ennek köszönhetően sikerült elveszíteniük a meccset tíz pont feletti előnyből. Hozzá kell tenni, hogy a rotáció egészen másképp nézett ki, mint a New Orleansnál, a vendégeknél Cousins 44, Holiday 41, Moore 38, Nelson 36, Cunningham 34 percet játszott, a hazaiaknál viszont 30-nál többet senki nem töltött parketten, 15 és 30 perc között viszont tíz játékos is. A második félidőre teljesen elfogytak a jó dobások, nem volt meg a ritmus, elvesztették a lepattanózást, nem voltak meg a gyors támadások és ahogy zárkózott a Pelicans, úgy kerültek egyre szorultabb helyzetbe. A negyedik negyedben még egyszer összeszedték magukat, de az utolsó két és fél percben már nem tudtak pontot szerezni, így zsinórban harmadszor is kikaptak–a Fox-Bogdanovics kettős nem tudta megoldani a kiélezett helyzetet.

A Kings legjobb dobói: Fox 14/3, Randolph 13/3, Cauley-Stein 12, Hield 12/3
A Pelicans legjobb dobói: Cousins 41/9, Holiday 20/6, Nelson 18/12

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik