Clevelandben alázta meg Jameséket a Houston, ismét bukott a GSW

Vágólapra másolva!
2018.02.04. 09:29
null
James Harden extrája nélkül is 32 ponttal nyert a Houston Clevelandben
Újabb vállalhatatlan hazai vereséget szenvedett el a Cleveland az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, LeBron Jamesék 32 ponttal kaptak ki saját közönségük előtt a Houstontól és továbbra is borzasztó mélyen vannak. Nem tudott nyerni a ligaelső Warriors sem, Steph Curryék most Denverben maradtak alul, szintén elbukott a Spurs is, amely hazai pályán hódolt be a Jazznek, hozta viszont a kötelezőt a Wolves és a Clippers, Keleten pedig a Pacers, a Pistons és a Wizards nyert fontos találkozót.

 

Los Angeles Clippers–Chicago Bulls 113–103

Rohant és nyert a Clippers. Ezúttal meglehetősen egyszerű játékot mutatott be a hazai alakulat, de úgy fest, hogy éppen erre volt alkalmas a keret: szezoncsúcsot jelentő 33 pontot szórtak leindításból, Danilo Gallinari, illetve az új igazolás, első LAC-meccsét játszó Tobias Harris is egyaránt 24 ponttal jelentkezett, a gárda pedig gyakorlatilag végig vezetett. Ugyan eldönteni csak az utolsó negyedben tudták az összecsapást Doc Rivers játékosai, de kézben tartották a találkozót, az említett Harris rögtön egy triplával debütált, Avery Bradley is a kezdőben kapott helyet, a Bulls pedig ideális alany volt egy ilyen „edzőmeccshez”, ahol az új játékosokat és az új stílust próbálgatták. A győzelem összességében megérdemelt, sem jó dobóforma, sem Lou Williams extrája (21 pont, 5/16 mezőnyből, 0/7 tripla) nem kellett hozzá, így fogadják kedd hajnalban a Dallast.

Hatnál jár a Chicago. Sorozatban hatodszor kapott ki a Bulls, bár most nem játszott alárendelt szerepet a Dunn-Markkanen páros, valamint a Mirotic-cserében érkező játékosok nélkül. A rossz kezdés (0/7-tel nyitottak mezőnyből) azonban rányomta a bélyegét a találkozóra, végig futottak az eredmény után, futni pedig most jobban tudott a Clippers, így Lopezék nem tudták utolérni ellenfelüket – örömre adhat okot Zach LaVine (21 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz) újabb jó meccse, a zuhanórepülést viszont egyelőre nem sikerült megállítani.

A Clippers legjobb dobói: Gallinari 24/9, Harris 24/9, Williams 21
A Bulls legjobb dobói: LaVine 21/9, Zipser 16/12, Lopez 15

Detroit Pistons–Miami Heat 111–107

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Támadásban remekelt a Pistons. Kiválóan működött a Detroit gépezete elöl, Ish Smith rendkívül hatékonyan (25 pont, 11/15 mezőnyből, 7 gólpassz, 1 eladott labda) mozgatta a többieket, a palánk alatt korlátlan úr volt (23 pont, 20 lepattanó, 4-4 labdaszerzés és blokk) Andre Drummond, sokoldalú játékkal jelentkezett Blake Griffin és összesen hatan lépték túl a tízpontos határt, kiegyensúlyozott volt az együttes. Stan Van Gundy szerint most jobban néztek ki akkor, amikor Griffin a padon ült, de az erőcsatár is hozzátette a magáét, az utolsó percben elsüllyesztett egy clutch hármast, amellyel gyakorlatilag eldöntötte a találkozót és ezen felül is kiosztott még két gólpasszt ebben az időszakban, elévülhetetlen érdemeket szerzett a sikerben. Az 50 százalék felett tüzelő Pistons így sorozatban harmadszor nyert, mióta elcserélte a Harris-Bradley-Marjanovics triót és már csak fél meccsre van a rájátszást jelentő helyektől.

Hiányzott Whiteside. A center előző este betegség miatt hagyta el a parkettet és most nem tudta vállalni a játékot, nélküle pedig az egyébként is fáradtabb Miami képtelen volt érdemi munkát végezni hátul – a védekezés meg sem közelítette a tőlük megszokott szintet, ráadásul 49–33-ra elvesztették a lepattanózást, így még nehezebb helyzetbe hozták magukat. A 33 pontos Goran Dragic vezetésével így is egészen a legvégéig partiban tudtak maradni (Olynyk, Richardson és James Johnson is hozzátett 56 pontot, járt a labda, ültek a triplák), de 101–101 után, az utolsó két és fél percben jött egy 7–0-s detroiti roham, ez idő alatt két hármast rontottak a vendégek és egyszer lejárt a támadóidejük, itt pedig eldőlt a meccs, nem tudtak ebből felállni. Most már kezd meleg lenni számukra a pite, két nap alatt visszacsúsztak a keleti negyedik helyről a hetedikre, bár ezzel a meccsel végre lezárták azt az időszakot, amikor túlnyomórészt idegenben játszottak, most jön például sorozatban három hazai találkozó számukra.

A Pistons legjobb dobói: Smith 25/3, Drummond 23, Griffin 16/3
A Heat legjobb dobói: Dragic 33/12, Olynyk 19/3, Richardson 19/9

Indiana Pacers–Philadelphia 76ers 100–92

Ez az igazi Pacers. Előző este nagyon gyengén védekezett az Indiana és egy negyed alatt kapott 49 pontot, most viszont sem ez, sem a back-to-back nem látszott meg a társaságon – a második félidőben összesen 35 pontot engedtek ellenfelüknek, parádésak voltak hátul és ennek köszönhetően nyerték meg a találkozót. Támadásban több jó teljesítmény is akadt, aki elő tudott lépni fontos játékokkal, Bogdanovic, Oladipo, vagy a padról beszálló Stephenson is említhető, de elsősorban a védekezést kell dicsérni, amely főleg a negyedik negyedben nagyon harapott – itt hét pontot vertek a Sixersre, teljesen elvették Saricék tripláit és összesen hét eladott labdába kergették őket ebben az időszakban. Ha nem is voltak frissek a hazaiak, de ezzel az agresszivitással fontos győzelmet tudtak aratni, most pedig a Washingtont fogadják egy újabb ki-ki meccsen, ahol akár még előrébb léphetnek a tabellán.

Megvolt Embiid első back-to-backje. NBA-pályafutása során először léphetett pályára két egymást követő estén is a Sixers centere és játszott is 34 percet – ő is elég sokat hibázott (0/4 tripla, 7 eladott labda), de összességében ezúttal is csapata legjobbja (24 pont, 10 lepattanó) volt, nem érheti kritika. A többieket annál inkább, a jó első negyed (egyetlen eladott labda) és első félidő (volt egy 6/6-os szériájuk hárompontosból) után kifulladt az együttes és végül 18 eladott labdával, valamint alig 30 százalékos triplázással zárt, Ben Simmons (10 pont, 4/13 mezőnyből, 2/6 büntető, 11 lepattanó, 6 gólpassz) jó befejezései és pontjai nagyon hiányoztak, JJ Redick egyetlen egyszer talált a gyűrűbe mezőnyből és a csapatszinten elért alig 38 százalékos mutató önmagáért beszél – most van két pihenőnapjuk, hogy rendezhessék a soraikat.

A Pacers legjobb dobói: Bogdanovic 19/12, Oladipo 19, Stephenson 14/6
A 76ers legjobb dobói: Embiid 24, Saric 16/6, Covington 12/9

Orlando Magic–Washington Wizards 98–115

Már a harmadik helynél kopogtat a Washington. Meglepően nagy formába lendült John Wall sérülése óta a Wizards, ez már zsinórban a negyedik győzelme volt a csapatnak és nem csak hogy feljött a keleti negyedik helyre, de fél meccsre megközelítette a Clevelandet is, a győzelmek számát tekintve már utolérte LeBron Jameséket. Ezt a találkozót végig kézben tartották a fővárosiak, Tomas Satoransky tökéletes kezdő egyes (19 pont, 7/9 mezőnyből, 3/3 tripla, 6 gólpassz) volt, Bradley Beal közelített egy tripla-duplához (18 pont, 8-8 lepattanó és gólpassz), Morris és Gortat is alig hibázott dobást, Otto Porter húsz egységet szórt, összességében pedig 54.1 százalékos mezőnymutatóval, 35 gólpasszal zárt a társaság. Vezetett is végig, az első negyed után hat, a nagyszünetben kilenc, három játékrészt követően pedig 18 pont volt közte, így arra is jutott idő, hogy több kulcsember pihenhessen, remek állapotban utaznak majd el Indianába.

Védekezésben csak nyomozta a labdát a Magic. Nem nagyon tudott hozzászólni a meccshez az Orlando hátul, rengeteg szép játékot engedtek a festékben a hazaiak, amikor pedig betömörültek, kapták a teljesen üres triplákat, szervezetlenek, fegyelmezetlenek voltak ezen az estén. Így nem nagyon lehetett esélyük, támadásban ugyan tették a dolgukat, de különösebb átütőerő nélkül, Vucsevics és Gordon hiányában nem volt senki, aki vezér legyen, aki hátára vegye a gárdát, különösebb veszélyt így nem jelentettek a Washingtonra – a sima vereség után Miamiba látogatnak majd kedd hajnalban.

A Magic legjobb dobói: Simmons 15/6, Hezonja 15/9, Payton 14
A Wizards legjobb dobói: Porter 20/9, Satoransky 19/9, Beal 18

Cleveland Cavaliers–Houston Rockets 88–120

Ez vállalhatatlan. Újabb megalázó, vérlázító verésbe szaladt bele a Cleveland, amely a karácsonyi, Golden State elleni vereség óta 0–8-ra áll a kiemelt rangadókon és olyan pofonokat gyűjtött be, mint a minnesotai 28 pontos és a torontói 34 pontos bukás, vagy éppen az OKC elleni hazai 24 pontos zakó, illetve a mostani, szinténi hazai 32 pontos mélyütés – ezek egészen egyszerűen vállalhatatlan produkciók, nincs magyarázat erre a teljesítményre. Egészen nevetséges dolgokat produkált most is Tyronn Lue csapata, amelyet saját (hangosan pfújoló és tüntető) közönsége előtt szégyenített meg a Rockets, de a vezetőség a találkozó után egyértelművé tette, hogy edzőt nem fognak váltani – pedig az utóbbi 18 meccsükből 6–12-re állnak, ez nem hogy nem bajnokesélyes, de még csak nem is playoff-szint, most már nem kis minta alapján…

Még Harden extrája sem kellett. Magához képest szörnyű meccset játszott a Houston MVP-jelöltje, 16 pontig jutott 16 mezőnydobásból, 1/11 triplával zárt, de ezúttal nem kellett tőle több, csapata így is simán eljátszadozott a Clevelanddel. Chris Paulék könnyedén, félgőzzel dobálták a könnyű kosarakat, az első negyed után 12, a nagyszünetben pedig már 26 ponttal vezettek, végül 19/51 triplát rámoltak be és azt csináltak, amit csak akartak – a rövid kispad miatt mondjuk túl sokat nem pihentetett Mike D'Antoni, de ez a meccs valószínűleg így is felüdülés volt a játékosoknak. Összességében zsinórban negyedszer nyert a Houston, január 8-a óta 11–2-re áll és ismét jó passzban van, ráadásul a Warriors újabb veresége miatt már csak két meccsre van a ligaelsőtől.

A Cavaliers legjobb dobói: Thomas 12, Smith 12/9, James 11/3
A Rockets legjobb dobói: Paul 22/18, Anderson 21/15, Green 17/12

Minnesota Timberwolves–New Orleans Pelicans 118–107

Nem hibázott a Minnesota. A hazai pályán most már jó ideje verhetetlen, ráadásul ellenfeléhez képest pihentebb Wolves remek játékkal hozta a találkozót és a második félidőben már csak arra kellett ügyelnie, hogy megtartsa a kiharcolt tíz pont feletti előnyt. Rögtön egy 22–6-tal kezdett Tom Thibodeau legénysége és innentől annyi volt a dolga, hogy minden Pelicans-rohamra tudjon válaszolni, amit meg is tett, a nagyszünetben is 13 pont volt közte, három negyed után 14, nem kerültek komoly hullámvölgybe, nem törtek meg a hazaiak. Jimmy Butlernek ebben nagy szerepe volt, 30 ponttal, 8 lepattanóval és 7 gólpasszal állt az együttes élére, Karl-Anthony Towns idei NBA-csúcsot jelentő 47. dupla-dupláját (22 pont, 16 lepattanó) jegyezte és végül remek támadójátékkal hozták a tulajdonképpen kötelezőnek számító győzelmet – minden idegenbeli gondjuk ellenére megint csak fél meccsre vannak a Spurstől és a liga top 5 mérlegétől.

Davis remekelt, Mirotic debütált. A back-to-backet játszó vendégektől komoly bravúr lett volna, ha nyerni tudnak Minnesotában, de hamar kiderült, hogy még a vártnál is nehezebb dolguk lesz - pillanatok alatt átrohant rajtuk a Wolves és azonnal tetemes hátrányból kellett kapaszkodniuk. Ezt Anthony Davis vezetésével meg is próbálták, a magasember végül már az első negyedben beszórt 19 pontot és összességében 38-ig jutott, de hiába az ő remeklése, reális esélye nem volt csapatának a sikerre, kezelni tudta a helyzetet a Minnesota. Davisen kívül érdemes viszont még kiemelni az első Pelicans-meccsét játszó Nikola Miroticot, a Chicagóból érkező spanyol 35 percet játszott a kispadról beszállva és 18 ponttal, 12 lepattanóval, valamint négy labdaszerzéssel jelentkezett, a maga részéről kiválóan debütált.

A Timberwolves legjobb dobói: Butler 30/6, Towns 22/9, Wiggins 15/3, Jones 15/3
A Pelicans legjobb dobói: Davis 38/3, Mirotic 18/9, Diallo 10

San Antonio Spurs–Utah Jazz 111–120

Bombaformában van a Jazz. Zsinórban ötödször, az utóbbi kilenc meccsből hetedszer győzött a Utah, sorozatban harmadszor érte el a 120 dobott pontot és egy back-to-back második felén tudott nyerni San Antonióban, méghozzá legveszélyesebb támadójátékosa, a betegséggel bajlódó Donovan Mitchell nélkül – egészen hihetetlen időszakát éli a gárda. Ezúttal Ricky Rubio játszott varázslatosan, a spanyol karmester ihletett formában dobott (11/14 mezőnyből, 3/4 tripla, 9/10 büntető) 34 pontos szezoncsúcsot és kiosztott kilenc gólpasszt, ízekre szedte a Spurs alapvetően ligaelit védekezését, mellette érkeztek még olyan váratlan extrák, mint Royce O'Neale 18 pontja és 4/4 triplája, az első negyedben megszerzett kilencpontos előny pedig végül elégnek bizonyult a sikerhez. A vége azért szoros lett, 112–109-nél labdájuk volt a hazaiaknak az egyenlítéshez, de O'Neale elcsente a játékszert és zsákolt egyet, többször pedig nem került hasonló helyzetbe a SAS, így a majdnem 57 százalékkal dobó Jazz félelmetes formában érkezhet meg New Orleansba.

Most már otthon is baj van. A sokáig ligaelső hazai pálya sem nyújt már menedéket a Spurs számára, az ötmeccses szériából csak kettőt nyertek meg saját közönségük előtt Ginobiliék és összességében az elmúlt húsz találkozójukon 50 százalékos mérleget hoztak, ez pedig már nem kis minta – jelenleg pont annyira vannak a Houstontól, mint tőlük a nyugati kilencedik Clippers. Ezúttal kevésbé volt gondjuk a támadójátékkal, a 31 pontos LaMarcus Aldridge-re és a veterán kispadra (Ginobili, Parker és ezúttal Pau Gasol is innen érkezett) építve hozták a pontokat, de Rubio bohócot csinált belőlük a túloldalon és a védekezésük romokban hevert végig – nagy kérdés, hogy miben bízhatnak, Kawhi Leonardban nem nagyon, így viszont a bajnokesélyesek között távolról sem említhetjük őket.

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 31/3, Ginobili 13/3, Parker 11, Mills 11/9
A Jazz legjobb dobói: Rubio 34/9, O'Neale 18/12, Favors 14

Denver Nuggets–Golden State Warriors 115–108

A végét jobban bírta a Nuggets. Szorosan alakult a találkozó nagy része, de a második félidőben egyszer meglépett 12 ponttal a Warriors és úgy tűnt, hogy innen eldönti a győztes kilétét, a Denverben azonban volt még egy fokozat, míg a címvédő kissé elfáradt a végére. A szoros hajrát aztán a hazai alakulat kezelte jobban, több fontos dobást is a helyére küldtek Bartonék, majd bő két perccel a vége előtt Jokics emelt be egy hármast, amely döntőnek bizonyult – innentől már nem adta ki a kezéből a vezetést a Nuggets, míg a GSW sorra követte el a hibákat. Durant kihagyott büntetője után ő és Nick Young is technikait kapott, ami egy ennyire kiélezett összecsapáson nem fért bele, Murray megbüntette ezeket, így végül idén másodszor is legyőzte a bajnokot Michael Malone csapata, ezzel tartja magát a nyugati rájátszást érő helyeken.

Csökken a Warriors előnye. Összességében nagyon messze áll attól a GSW, hogy gödörben legyen, de a mostani idegenbeli túrát azért csak 1–2-vel hozta le, nemrég kapott ki Houstonban, előtte nem sokkal hazai pályán a Clipperstől és a Hornetstől, rendszeresen csúsznak be bakik, így megint már csak két meccs a társaság fórja a tabella élén. Ebben a vereségben most egyértelműben benne volt a back-to-back, a találkozó végére eléggé elfogyott az erő és a figyelem, hiába Durant (31 pont, 12/16 mezőnyből, 6 lepattanó, 7 gólpassz) és Curry (24 pont, 8/16 mezőnyből, 5/12 tripla) jó játéka, ez kevésnek bizonyult most – következőleg az OKC-t fogadják, Westbrookékat hazai pályán most muszáj lenne megverniük. Vagy csak túl sokat várunk Steve Kerr alakulatától az elmúlt évek miatt és nem értékelünk jól egy 41–12-es, ligaelső mérleget? Könnyen lehet…

A Nuggets legjobb dobói: Barton 25/9, Jokics 19/6, Harris 16/6
A Warriors legjobb dobói: Durant 31, Curry 24/15, Thompson 16/6

Sacramento Kings–Dallas Mavericks 99–106

Egy futás elég volt a Dallasnak. Sorozatban öt vereség és rengeteg vérszegény támadójátékot hozó meccs után ezúttal is sokáig úgy tűnt, hogy hasonló lesz a Mavs helyzete, elöl nem volt meg a ritmus és a Kings vezetett már tíz ponttal is a második félidőben, a záró etapot négypontos hazai előnnyel kezdték meg a felek. Itt azonban valami történt a Dallasnál, Yogi Ferrellék egy 16-0-s rohamot produkáltak és megtörték a régóta tartó támadásbeli apátiát, ez az időszak pedig rögtön győzelmet is eredményezett számukra: négy hármast is elsüllyesztettek rövid időn belül, az itt kialakított tíz pont feletti előnyt pedig menedzselni tudták a végéig. Egy érdekesség: Dirk Nowitzkinek hat perc kell ahhoz, hogy elérje a 50.000-et NBA-pályafutása során, ezt a határt kedd hajnalban, a Clippers ellen lépheti át.

Ilyen leolvadás nem férhet bele. Az említett 16–0-s, végül meccsdöntőnek bizonyuló dallasi roham során 0/10-es mezőnymutatót hoztak a hazaiak, egy ekkora mélyrepülést pedig nem nagyon lehet ellensúlyozni, főleg ha egyébként sem játszik jól egy csapat. Összességében a Kingsből is hiányzott az átütőerő, a lendület, a két gyenge csapat meccsét pedig az az egy periódus eldöntötte – egyénileg senki nem nyújtott kiemelkedőt, de Sacramentóban legalább láthatták a klub korábbi ikonikus alakját, Jason Williamst, aki a tulajdonos, Vivek Ranadive mellett nézte végig a derbit.

A Kings legjobb dobói: Fox 15, Temple 15/3, Cauley-Stein 14, Randolph 14/6
A Mavericks legjobb dobói: Barnes 18/12, Powell 17, Nowitzki 15/9

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik