Brooklynban is simán nyert a Warriors, gálázott a Jazz

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.11.17. 09:11
null
Stephen Curry 37 pontot dobott a Nets ellen (Fotó: Getty Images)
A listavezető levédekezte Kevin Durantet és a Brooklynt, míg Stephen Curry 37 pontot dobott – a Jazz 35-öt vert a Sixersre, a Clippers pedig a Spurs ellen tért vissza a győzelem útjára az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) alapszakaszának legutóbbi játéknapján.

Brooklyn Nets–Golden State Warriors 99–117

Bizonyított a Warriors. A ligaelsővel kapcsolatban az még kérdéses volt, hogy képes-e idegenben is meggyőző játékkal rangadót nyerni, ezen az estén pedig megkaptuk a választ: a mezőny egyik legjobb formában lévő, legjobb mérleggel bíró csapatát is teljesen simán verte meg Steve Kerr legénysége. Ennek alapját az ismét szenzációs védekezés adta, a liga legjobbjainak számítanak ezen a téren Draymond Greenék és olyan munkát végeztek, hogy a szezon során először sikerült beszorítani Kevin Durantet húsz pont alá, a Brooklynt pedig sorozatban három, legalább 120 pontos meccs után 100 egység alá. A túloldalon ugyan eladtak 22 labdát, ami tízzel több volt, mint amit ellenfelük vétett, de így is teljesen egyértelműen uralni tudták a találkozót, az első negyed elvesztése után már a másodikban a kezükbe vették az irányítást, a harmadikat pedig 35–18-ra nyerték meg és 28 pontos előnyt építettek fel – földbe döngölték a hazaiakat. A záró etapot már lepihenhették, olyannyira, hogy végül senki nem érte el náluk a 30 perces határt sem, ennyire könnyedén nyerték meg a rangadót – Stephen Currynek pedig 28 perc is elég volt ahhoz, hogy beverjen 37 pontot és 9/14 triplát, támadásban ő vitte a prímet. A GSW parádés teljesítménnyel bizonyított és lejátszotta ellenfelét, most megy tovább Clevelandbe, majd ennek másnapján, Detroitban zárja keleti túráját.

Más szint. Steve Nash, a Nets vezetőedzője úgy értékelte a látottakat, hogy leckét kaptak, mert a GSW nem az ő szintjük jelen pillanatban – ezt talán a brooklyni aréna is így érezte, ugyanis komoly meglepetést szolgáltatva Stephen Curryt az MVP-MVP rigmussal jutalmazták, ami idegenben (főleg Kevin Durant otthonában...) azért finoman szólva is szokatlan esemény. Maga Durant az idei leggyengébb teljesítményét nyújtotta, a szezon során először maradt 20 pont alatt a mostani 19 egységével, ráadásul a döntőnek bizonyuló harmadik negyedben olyannyira eltüntette őt a Warriors, hogy 0/8-at dobott ebben a kulcsidőszakban – saját bevallása szerint a nagy hátrány és a GSW védekezése miatt többször is rossz helyzetet vállalt el, amiket még egyszer nem tenne meg. A Nets végül 40 százalék alatt maradt mezőnyből és 28 százalék alatt távolról, a lepattanózást is simán elvesztette és lesz min javítania a folytatásban...

A Nets legjobb dobói: Harden 24/6, Durant 19/6, Brown 14/3
A Warriors legjobb dobói: Curry 39/27, Wiggins 19/6, Poole 17

Utah Jazz–Philadelphia 76ers 120–85

Gálázott a Utah.
Mindkét csapat rossz formában érkezett meg erre a mérkőzésre, de a Jazz maga mögött tudta hagyni az elmúlt találkozóit és ezúttal nagyon felszívta magát, amelyből kiütéses győzelem sült ki. A hazaiak nagyjából egy negyednyi reményt adtak a Phillynek, ezt követően pedig átgázoltak ellenfelükön, a következő két játékrészt 67–38-ra nyerték meg és igazi gálameccsé varázsolták ezt a derbit. A záró etapban így már nem is kellett játszaniuk a kulcsembereknek, Donovan Mitchell például csak 22, Mike Conley pedig 25 percet töltött parketten, így egyénileg maximum Bojan Bogdanovic (27 pontos szezoncsúcs, 5/7 tripla 27 perc alatt) és Rudy Gobert (15 pont, 17 lepattanó, 4 blokk) számait emelhetjük ki – nem az egyének extráiról, hanem a domináns csapatjátékról szólt az estéjük. Az 52 százalékos mezőnymutató és a 42 százalékos triplázás is remekül fest, ehhez tették hozzá a sokkal energikusabb, agresszívebb védekezésüket és gyakorlatilag fizikálisan őrölték fel a Sixerst – 9-5-re javultak ezzel a kiütéssel és a holtversenyes 4-6. helyet foglalják el Nyugaton.

Esélytelen Sixers. Embiid, Green és Thybulle nélkül ezúttal is teljes letargiát mutatott a Philly, a vendégeknek egy másodpercig sem volt esélyük ezen a mérkőzésen és úgy kaptak ki zsinórban ötödször, hogy semmilyen pozitívumot nem tudnak eltenni az estéből. Mindenki gyengén játszott, gyengén dobott, nem volt meg az energia, talán a hit sem, Andre Drummond teljességgel használhatatlannak bizonyult, mindent kihagytak távolról, de közelről sem volt bennük tűz, amit lehetett, azt elrontották ezen az estén. Egy ilyen meccs akár bele is férhetne, de ez a jelenlegi nagyon mély gödör, amibe belecsúsztak, egyre jobban betemeti őket, úgyhogy sürgősen változtatniuk kell valamin és nem lehet csak Embiid visszatérését várni – már csak 8-7 a mérlegük és visszacsúsztak a keleti nyolcadik helyre.

A Jazz legjobb dobói: Bogdanovic 27/15, Clarkson 20/12, Gobert 15
A 76ers legjobb dobói: Milton 18, Maxey 16/, Harris 12/3

Los Angeles Clippers–San Antonio Spurs 106–92

Javított a Clippers. A Bulls elleni hazai vereség után visszatért a győzelem útjára a Los Angeles: a hazaiak újfent remek védekezéssel bontották le a Spurs játékát, elöl pedig Paul George (34 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz) és Reggie Jackson (21 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) teljesítménye elég volt ahhoz, hogy megfelelő tartásuk legyen. Az első negyedet megnyerték öt ponttal, de a nagyszünetig egálközelben maradtak, nem tudtak meglógni, majd a harmadik játékrészben csaptak a lovak közé: amikor a Spurs átvette a vezetést, akkor megemberelték magukat és egy 14–2-es rohammal állva hagyták ellenfelüket. A záró etap elején is ők voltak lendületben, az újonc Brandon Boston Jr. fontos dobásai tolták meg a szekerüket és innentől már végig tíz pont körüli előnyt menedzselhettek – a San Antonio próbált reagálni, rohamozni, de a LAC mindenre válaszolni tudott. Boston Jr. végül 13 ponttal zárt, nagy szerepe volt a győzelemben és a többiek is elismerően beszéltek róla, pedig eddig sok szerepet nem kapott a mérkőzések során – most viszont megvillant és 20 perce alatt sokat tett hozzá. A Los Angeles ezzel az újabb hazai sikerrel 9-5-re javult, a folytatásban viszont a Grizzlies–Pelicans idegenbeli back-to-back következik George-ék számára.

Nem elég jó a Spurs. Derrick White, a vendégek 19 pontot jegyző hátvédje mondta azt, hogy alapvetően nem játszanak ők rosszul, de továbbra is olyan elcsúszásaik, kihagyásaik, hibáik vannak, amelyek sorra elveszik tőlük a győzelmek lehetőségét és ez történt most is. Az első félidőben még visszajöttek a tíz pont feletti hátrányukból és a nagyszünetben szinte egálra álltak, a harmadik negyedben úgy tűnt, hogy át is vehetik az irányítást, aztán jött egy rövidzárlat, amit a Clippers megbüntetett és már nem is volt bennük elég erő ahhoz, hogy érdemi választ adjanak. Hiába Dejounte Murray jó meccse (26 pont, 12 lepattanó, 9 gólpassz), csapatszinten összesen öt (!) triplát tudtak bedobni és alig hét büntetőt harcoltak ki, a Clippers ezeken a területeken nagyon megverte őket (pl. 22 büntető) – továbbra sincs bennük elég pont ahhoz, hogy komoly védekezés ellen érvényesüljenek, ezen kell dolgozniuk leginkább.

A Clippers legjobb dobói: George 34/6, Jackson 21/15, Boston Jr. 13/6
A Spurs legjobb dobói: Murray 26/3, White 19/3, Johnson 10/6, Young 10

NBA
ALAPSZAKASZ

Brooklyn Nets–Golden State Warriors 99–117
Utah Jazz–Philadelphia 76ers 120–85
Los Angeles Clippers–San Antonio Spurs 106–92

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik