Brady a Tampában is remekelt, az NFL legyőzte a Covidot – ez történt az idényben

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2021.02.01. 16:58
Ki gondolta volna, hogy Tom Bradyt nem a New England Patriots színeiben láthatjuk dobálni? Arra sem fogadtak volna sokan, hogy kórházi fertőzése és az életveszélyes állapota után még futballpályán láthatjuk Alex Smitht. Patrick Mahomesra viszont elég nagy tétben fogadott a Kansas City Chiefs, amikor 503 millió dolláros szerződést kötött a tavalyi Super Bowl MVP-vel. A döntő előtt nézzük meg, melyek voltak a legizgalmasabb történések a 2020–2021-es idényben. 


Brady 43 évesen is Super Bowlra készülhet (Fotó: Getty Images)
Brady 43 évesen is Super Bowlra készülhet (Fotó: Getty Images)


MINDEN AZ 55. SUPER BOWLLAL KAPCSOLATBAN EGY HELYEN!

TB12 TAMPÁBAN

Mi mással kezdhetnénk összeállításunkat, mint Tom Bradyvel? A veterán irányító 2020-ban kereken 20 esztendő, 9 Super Bowl és 6 gyűrű után búcsút intett a New England Patriotsnak, s a Tampa Bay Buccaneersbe szerződött. Az előző szezon végén ugyan rájátszásba jutott Bill Belichick együttese, de látszott, hogy Brady ezzel a csapattal már nem képes Super Bowlt játszani – elit tight end és elkapó hiányában TB12 nem kért többet a Patsből. Ráadásul azt sem szabad elfelejtenünk, hogy pár évvel korábban Belichick Jimmy Garoppolóval, az akkori csereirányítóval folytatta volna, akkor Robert Kraft tulajdonos azonban kiállt Brady mellett.

A 43 éves QB-t egy dolog érdekelte: a bajnoki cím! Egy olyan Hall of Fame-kaliberű irányító, mint Brady, kis túlzással maga választja ki, melyik csapathoz akar szerződni. Sok-sok gárdával – többek között a Las Vegas Raidersszel és a Los Angeles Chargersszel is – szóba hozta az amerikai média, de mindenki tudta, hogy Super Bowlra esélyes együtteshez megy majd. Márciusban véget értek a találgatások, Brady hivatalosan is aláírt a Buccaneershez.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL idényét?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

 

A legendás játékos érkezésének hatására kedvenc tight endje, Rob Gronkowski is lázba jött: visszatért a pályára, s Tampáig meg sem állt. De nem csak őt hozta magával Brady, a 2019-es idényben botrányosan viselkedő Antonio Brown egyéves szerződést kapott a Bucstól. A már szinte All Star-szintű keretnek akadtak nehézségei az alapszakasz során – emlékeztető: nem volt edzőtáborozás az évad előtt. Az alapszakasz végére aztán egészen összeállt a Buccaneers. Brady parádés számokkal zárta 2020-at, 4633 yard mellett 40 TD-je is volt (utóbbit csak 2007-ben múlta felül, akkor 50 touchdownnal büszkélkedhetett). A rájátszásra a Buccaneers védelme is „megérkezett”, ami nagyon kellett ahhoz, hogy a Washington Football Teamet, a New Orleans Saintset és a Green Bay Packerst is legyőzze a Tampa, Brady pedig megmutatta, hogy még mindig képes Super Bowlba vezetni egy tehetséges csapatot (még úgy is, hogy az edzői stáb sokszor nincs a helyzet magaslatán).

És ha már edzők...

BILL BELICHICK SZENVEDÉSE A PATRIOTSCAL

Ez nem Belichick idénye volt (Fotó: Getty Images)
Ez nem Belichick idénye volt (Fotó: Getty Images)

Brady hiányát rendesen megérezték Bostonban. Persze a New Englandnél nem csak egy irányító hiányzott, hiszen óriási lyukak voltak a csapaton belül. Brady mellett Jamie Collins, Kyle Van Noy, Danny Shelton és Duron Harmon is távozott. Ha ez nem lett volna elég, a kezdők közül Marcus Cannon, Dont'a Hightower és Patrick Chung is kiült egy évet a koronavírus-járvány miatt.

Bár Belichick korábban bizakodóan beszélt Jarett Stidhamről, mégis szerződtették a korábbi Panthers-irányítót, Cam Newtont. Az egykori MVP már közel sem játszott olyan szinten, mint néhány éve, sérülései miatt a mobilitásából is veszített. A passzjátéka nagyon gyenge volt Newtonnak 2020-ban: 2657 yardja és csupán 8 passzolt touchdownja volt – persze a társak sem segítették ki.

Nem volt egyszerű éve tehát Belichicknek, csak olyan apró örömei lehettek, mint a Chargers elleni 45–0-s kiütéses siker vagy a Ravens és a Dolphins ellen megnyert alapszakaszmeccs. A gárda 7–9-es mérleggel zárta az évet, s csoportharmadik lett az AFC Eastben – köszönhetően Adam Gase-nek és a New York Jetsnek.

A VERSENY TREVOR LAWRENCE-ÉRT

Óriási versenyfutás zajlott a New York Jets és a Jacksonville Jaguars között Trevor Lawrence-ért. A 2021-es drafton mindenki 1/1-re várja a Clemson játékosát, akit a szezon közben sokan az új Jets-irányítónak könyveltek el. A New York-i csapat Adam Gase vezetésével jó úton haladt a 0–16-os szezon felé – emlékszünk még Gregg Williams védelmi hívására a Las Vegas Raiders ellen? A zero blitz után senki sem hitte, hogy meccset nyerhet a Jets, ám az idény végén „elrontotta a tankolást”. Óriási meglepetésre előbb a Los Angeles Ramst győzte le idegenben, majd a koronavírussal sújtott Cleveland Brownst verte meg a MetLife Stadiumban. Mivel az AFC Southban a Jacksonville Jaguarsnak a 2–14-es mérleget is sikerült alulmúlnia – 2020-ban egy győzelmük volt a Jaguároknak, még a nyitó fordulóban nyertek a csoportrivális Coltscal szemben –, a floridai csapat választhat az első helyen a következő játékosbörzén. A Jets-szurkolók 14 héten keresztül abban a hitben voltak, hogy az övék lehet Lawrence, ám így sem kell csüggedniük, ugyanis Justin Fields és Zach Wilson személyében simán húzhatnak még tehetséges QB-t. Vagy mondjuk cserélhetnek is egy másik irányítóért...állítólag Houstonban van egy srác.

A következő idényben is Houstonban lesz Watson? (Fotó: Getty Images)
A következő idényben is Houstonban lesz Watson? (Fotó: Getty Images)


HOUSTON, BAJ VAN!

De még mekkora. Már így is láthattunk egy brutális Stafford–Goff cserét a Detroit Lions és a Los Angeles Rams között, ám minden bizonnyal ennél is nagyobbat szól majd Deshaun Watson drámája Houstonban. A Texans háza táján hetek óta áll a bál, a sztárirányító ugyanis nemtetszését fejezte ki a vezetőség felé, amiért az – az ígérete ellenére – anélkül nevezte ki Nick Caserio általános igazgatót a gárdához, hogy erről tájékoztatta volna Watsont. Ez persze nem az első húzása volt a houstoni alakulatnak.

Tavaly a klasszis elkapót, Deandre Hopkinst is elcserélte a Texans – ráadásul röhejes árért. Állítólag Watson szeretett volna részt venni, informálódni az új vezetőedző kinevezésében, de akárcsak a Hopkins-cserénél, most sem tájékoztatták a vezetők, hogyan döntöttek. Ráadásul Watson el is mondta nekik, hogy a Kansas City Chiefs támadókoordinátorát, Eric Bienemyt preferálná, a Texans azonban még csak nem is interjúztatta meg az állásért. Ezek pedig oda vezettek, hogy Watson már hivatalosan is kérte, cseréljék őt el Houstonból. Az új általános menedzsernek, Nick Caseriónak esze ágában sincs elcserélni az irányítót, viszont könnyen előfordulhat, hogy a játékos nem hajlandó megjelenni az edzőtáborban – igaz, ez anyagilag nem éri meg neki. Természetesen azonnal megkezdődtek a találgatások: hol köthet ki Watson? Mivel óriási értékkel bír, biztosan csak olyan csapathoz kerülhet, amely nagyjából kettő vagy három első körös draftcédulát is képes adni a Texansnak. Sokak szerint a New York Jets és a Miami Dolphins lehet a befutó – az előbbi opció állítólag Watsonnak is tetszene, ez pedig kulcsfontosságú, hiszen a szerződésében van egy záradék, miszerint csak oda trade-elhetik el, ahol ő szívesen játszana.


Hogy miért ennyire kapós? Nos, a 2020-as kiírásban parádésan teljesített, 33 passzolt TD-je mellett 112.4-es irányítómutatója volt, az elmúlt három évben ráadásul folyamatosan beválasztották a Pro Bowl-csapatba – a QB-t jelenleg a liga egyik legjobb játékosaként tartják számon.

DREW BREES UTOLSÓ TÁNCÁT LÁTHATTUK?

Nagyon úgy néz ki. Brees teljesítménye az elmúlt években fokozatosan esett vissza, a 2020-as évadban pedig már inkább visszahúzta a Saintset, mintsem repítette. Nem segített rajta az sem, hogy Michael Thomas szinte az egész idényben sérüléssel bajlódott, de így is ott volt neki Alvin Kamara, aki őrült szezont futott (a Minnesota Vikings ellen például 6 futott TD-je volt, ami holtversenyben NFL-rekordnak számít).

Visszatérve a 42 éves irányítóra: Brees hosszú passzai már egyáltalán nem ültek, checkdownokkal pedig nem lehet Super Bowlt nyerni. A korával együtt jöttek a kihagyások is, ezekben azért szerencséje sem volt Breesnek – a Buccaneers elleni csoportmérkőzésen sérült meg először, majd a 49ers ellen a jobb oldali bordák közül kettő megsérült, átszúrta a tüdejét, és légmell alakult ki nála.

A New Orleans–Tampa Bay rájátszásmeccs, előtt egybehangzó sajtóhírek szóltak arról, hogy ez volt Brees utolsó összecsapása a Saints színeiben. A meccs után Tom Brady is meghatóan búcsúzott tőle a Mercedes-Benz Superdome-ban.


ALEX SMITH ELKÉPESZTŐ VISSZATÉRÉSE

Biztosra vehetjük, senki sem hitte 2018 novembere után, hogy még valaha láthatjuk Alex Smitht futballpályán. A rutinos játékos a Houston Texans ellen esett olyan szerencsétlenül, hogy eltört a lába. Egy harmincas éveiben járó irányítónál alapból kérdéses lenne a visszatérés ilyen sérülés után, úgy meg szinte lehetetlen, ha elfertőződik a seb és az érintett sportoló életveszélyes állapotba kerül. Smithszel pontosan ez történt – 17 műtéten esett át, de sikerült megmenteni a lábát. Már új irányítót is draftolt a Washington – Dwayne Haskinst botrányos magatartása és gyenge teljesítménye miatt azóta ki is vágta a csapat –, ám Smith nem adta fel a küzdelmet, addig edzett, amíg júliusban hivatalossá vált: újra alkalmas profi amerikai futballra!


Kyle Allen sérülése után a huddle-ben találta magát a 36 éves amerikai focista, s bár már nem volt képes azt a szintet nyújtani, amit súlyos sérülése előtt, azért így is a rájátszásba vezette a Washington Football Teamet. Hogy mit?

NINCS TÖBBÉ WASHINGTON REDSKINS

A Redskins, azaz Rézbőrűek elnevezést 1933-ban kapta meg a klub, s bár az amerikai őslakosok korábban is kifejezték nemtetszésüket, a tulajdonos eddig hajthatatlan volt – 2013-ban kijelentette, sohasem fog megváltozni a klub neve és logója. A sohasem 2020-ig tartott, köszönhetően a liga és a franchise szponzorainak, akik minden eddiginél nagyobb nyomást gyakoroltak rá. A történtek után jelenleg Washington Football Team néven fut a csapat. A név mellett természetesen a címer is ment a kukába.

WENTZ VISSZAESÉSE

Szinte mindenki értetlenül nézte Carson Wentz idei szereplését a Philadelphia Eaglesben. A 28 éves irányító 12 meccsen 16 TD-t passzolt, tizenötször adta el a labdát, és csupán 57 százalékos passzpontossággal állt, mielőtt lecserélték volna a második körben draftolt Jalen Hurtsre. Wentz és az azóta menesztett Doug Pederson között állítólag nem volt jó a kapcsolat, s bár az edzőt ugyan kirúgták, továbbra is kérdéses lehet az irányító jövője Philadelphiában.

Wentz három éve MVP szinten futballozott, akkor Frank Reich volt a támadókoordinátoruk a Sasoknak, így nem meglepő módon sokan azt tippelik, hogy Wentz az Indianapolis Coltsban köthet ki – főleg miután Philip Rivers bejelentette a visszavonulását.

Nick Sirianni, az Eagles új vezetőedzője azt mondta, hogy versenyeztetni fogja Carson Wentzet és Jalen Hurtsöt a kezdő pozícióért.


AZ NFL LEGYŐZTE A COVIDOT

Nem volt szokványos szezon, az egyszer biztos. Az ősrégi NFL-rajongók már megszokhatták, hogy csütörtök éjszaka, vasárnap este és hétfő éjszaka kell a tévé előtt ülni. De nem 2020-ban! A hét mindennapján láthattunk futballt, ami annak tudható be, hogy a koronavírus-járvány miatt néhány mérkőzést el kellett halasztani. Halasztások ugyan voltak, de mind a 256 alapszakaszmeccset megrendezték, mindezt buborék nélkül. Tény, ezek áldozatokkal jártak.

IRÁNYÍTÓ NÉLKÜL IS LEHET JÁTSZANI?

Röviden: nem. Ezt a Denver Broncos is megerősítheti, miután Kendall Hinton, a gyakorlócsapatban szereplő elkapó volt az együttes irányítója a New Orleans Saints ellen. Drew Lock, Brett Rypien és Blake Bortles is karanténba került, miután egyikük pozitív koronavírustesztet produkált. Mivel nem sokkal a meccs előtt derült ki, hogy egyik QB sem léphet pályára, a Broncosnak már nem maradt ideje negyedik számú irányítót szerződtetni, így kénytelen volt azzal a Hintonnal nekimenni a találkozónak, aki utoljára az egyetemen játszott quarterbacket. Ez a pályán is meglátszott: csupán egy sikeres passza és 13 yardja volt két eladott labda mellett, a Saints pedig még Taysom Hill-lel is nagyon simán, 31–3-ra győzött Denverben.


MI LESZ VELED, PRESCOTT?

Mint tudjuk, Prescott franchise tag alatt játszott a Dallas Cowboysban, miután nem sikerült megegyeznie a hosszú távú szerződésről. Az irányító és ügynöke sajtóhírek szerint 40 millió dollár körüli szerződést akart kisajtolni Jerry Jonesból, aki általában szereti túlfizetni a játékosait. De nem most. A dráma az egészben az, hogy Prescott az 5. játékhéten bokatörést szenvedett a Giants ellen, így véget ért számára az idény.

Kérdés, hogy ebben a holt szezonban sikerül-e nyélbe ütni az üzletet, vagy más csapat színeiben láthatjuk Prescottot?

MAHOMES MONEY

Mahomes bebiztosította magát a Chiefsnél (Fotó: Getty Images)
Mahomes bebiztosította magát a Chiefsnél (Fotó: Getty Images)

Ha az egyik Super Bowlba jutó irányítóval kezdtük, akkor a másikkal zárjuk le cikkünket. Patrick Mahomes csupán három éve kezdő a Kansas City Chiefsben, de már bezsebelt egy MVP-címet és egy Lombardi-trófeát is – ha ez nem lenne elég, a tavalyi Super Bowlban a legértékesebb játékosnak is választották. Nem is lehetett kérdés, hogy a Főnökök meghosszabbítják a szerződését. De még hogy? Mahomes megállapodása – amit nyáron kötött – 10 évre szól, az új kontraktussal összességében a 2031-es szezonig kötelezte el magát.

Nem csupán a megállapodás hossza, a mértéke is egyedi lett: a beszámolók szerint Mahomes szerződésében az „új pénz” 450 millió dollár, és a 12 év alatt összesen (a különböző feltételek teljesítése esetén) akár 503 millió dollárt kereshet majd meg – ezzel az is biztossá vált, hogy minden idők legnagyobb sportolói szerződését kötötték meg, először kapott valaki legalább félmilliárd dolláros egyezséget, egyúttal értelemszerűen első NFL-játékosként jött neki össze ez a bravúr.

A sok érdekes történet mellett a legfontosabb még hátravan a 2020–2021-es NFL-szezonból: ki nyeri az 55. Super Bowlt? Hogy a Tampa Bay Buccaneers vagy a Kansas City Chiefs hódítja el a Lombardi-kupát, az február 8-án, hajnalban kiderül!

NFL 2020, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD MÉRKŐZÉSEK (2021. január 9. – január 11.)
AFC
Buffalo Bills (2.)–Indianapolis Colts (7.) 27–24
Pittsburgh Steelers (3.)–Cleveland Browns (6.) 37–48
Tennessee Titans (4.)–Baltimore Ravens (5.) 13–20
NFC
New Orleans Saints (2.)–Chicago Bears (7.) 21–9
Seattle Seahawks (3.)–Los Angeles Rams (6.) 20–30
Washington Football Team (4.)–Tampa Bay Buccaneers (5.) 23–31
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2021. január 16. – január 18.)
AFC
Kansas City Chiefs (1.)–Cleveland Browns (6.) 22–17
Buffalo Bills (2.)–Baltimore Ravens (5.) 17–3
NFC
Green Bay Packers (1.)–Los Angeles Rams (6.) 32–18
New Orleans Saints (2.)–Tampa Bay Buccaneers (5.) 20–30
KONFERENCIADÖNTŐK (2021. január 24. – január 25.)
AFC
Kansas City Chiefs (1.)–Buffalo Bills (2.) 38–24
NFC
Green Bay Packers (1.)–Tampa Bay Buccaneers (5.) 26–31
SUPER BOWL 55 (2021. február 8.)
Tampa Bay Buccaneers (5.)–Kansas City Chiefs (1.) 0.30
Raymond James Stadium (Tampa, Florida)
Az Arena4 az összes mérkőzést élőben közvetíti
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik