Boston: két évtized után újra szemben a Stanley-kupával

Vágólapra másolva!
2011.05.28. 07:39
null
A bostoniak a keleti bajnoknak járó Prince of Wales Trophy társaságában (Fotó: Reuters)
Nathan Hortonnak az 53. percben ütött góljával a Boston Bruins hazai pályán 1–0-ra legyőzte a Tampa Bay Lightning legénységét az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) Keleti főcsoportjának fináléjában, és 4–3-as összesítéssel bejutott a Stanley-kupa-döntőbe, ahol a Vancouver Canucks lesz az ellenfele.

 

Nemcsak az egyetlen gól, hanem a büntetéspercek hiánya miatt is különleges volt a két csapat mérkőzése. Ahhoz képest, hogy mekkora volt a tét, csodálatra méltón tiszta ütközések jellemezték a játékot, a játékvezetőknek egyetlen korongost sem kellett a büntetőpadra küldeniük vezekelni.

Tekintve, hogy a Bruins mindössze öt gólt ütött emberelőnyből az idei playoffban (pedig 61-szer nyílt erre lehetősége!), az egyenlő létszám melletti játék számára nem jelentett különleges próbatételt. Meg az sem, hogy a hosszú klubtörténet során az évnek ilyen kései időszakában még nem játszott mérkőzést...

Nathan Horton győztes gólja (Fotó: Reuters)
Nathan Horton győztes gólja (Fotó: Reuters)

A Boston jóval rámenősebben támadott (38:24 volt a kapura lövések aránya), így tulajdonképpen érett az a bizonyos gól, amelyet Nathan Horton 52:27-nél elért David Krejcí passzából. Hortonnak nem ez volt az első fontos találata ebben a rájátszásban: a Montreal elleni hetedik mérkőzés hosszabbításában is ő ütötte a győzelmet (4–3) és továbbjutást érő gólt. A 25 éves kanadai támadó élete első NHL-rájátszásában a nyolcadik találatánál tart.

Kulcsfigura volt az egész playoff során magabiztosan teljesítő bostoni kapus, a 37 esztendős Tim Thomas is, aki mind a 24 tampai lövést ártalmatlanította, a szériában másodszor nullázván le az ellenfelet – pályafutása során ez volt a harmadik shutoutja a rájátszásban.

Talán ha Sean Bergenheim is a jégen van, nehezebb dolga lett volna, csakhogy a felejthető alapszakasz után a playoffban kilenc gólt elérő Lightning-támadó sérülése miatt ezt a meccset is kihagyni kényszerült.

Az ötszörös bajnok Boston 1972 óta nem hódította el a Stanley-kupát; közvetlen esélye legutóbb 21 esztendeje nyílt rá, azonban az 1990-es nagydöntőt elveszítette az akkor már a legendás Wayne Gretzky nélkül nyomuló Edmonton Oilersszel szemben.

Most újra egy kanadai csapat az utolsó akadály a trófea felé vezető úton: a Vancouver Canucks elleni nagydöntő helyi idő szerint június elsején, szerdán kezdődik meg a kanadai városban.

NHL, RÁJÁTSZÁS
KELETI FŐCSOPORT, DÖNTŐ, 7. MÉRKŐZÉS
Boston Bruins–Tampa Bay Lightning 1–0
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4–3 a Boston javára

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik