Azonnal elvette a Rockets pályaelőnyét a Warriors

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2018.05.15. 08:29
null
Kevin Durant és Stephen Curry (Fotó: nba.com)
Hiába James Harden 41 pontja, a 37-et szóró Kevin Durant vezetésével a címvédő Golden State Warriors a második félidőben a Houston Rockets fölé nőtt az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) nyugati döntőjének első meccsén, ezzel elvette az első kiemelt pályaelőnyét.

 

Houston Rockets–Golden State Warriors 106–119

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Harden eléggé egyedül maradt. Remekül kezdett a Rockets, James Harden villámgyorsan bevert három triplát, Clint Capela kiosztott egy blokkot, Draymond Green kapott egy technikait – 12–4-re vezettek a hazaiak, tombolt az aréna. A folytatásban aztán fokozatosan fordult a kocka, az első félidő nagy részét egál közeli eredmény mellett küzdötték végig a felek, majd megjött a GSW „szokásos” harmadik negyede, és innentől már kapaszkodnia kellett a Houstonnak. A negyedik játékrészben azonban már ehhez sem volt elég erő a hazaiakban, kilenc perccel a vége előtt meglett a közte tíz, és ezt követően már nem nagyon tudott ennél közelebb zárkózni a D'Antoni-legénység, aminek fő oka a védekezés volt. Egyszerűen képtelenek voltak megfogni Kevin Durantet és a GSW leindításait, utóbbiból 18 pontot kaptak, míg ők maguk csak hármat dobtak hasonló helyzetből, ez nem fért bele. Ráadásul támadásban is nagyon egyedül maradt James Harden, az alapszakasz valószínűsíthető MVP-je végül 41 pontot szórt 14/24-es mezőnymutatóval és 7 gólpasszal, ültek a triplái, eljutott a gyűrűig, voltak zsákolásai és tarthatatlan volt ezen az oldalon, de mellé nem igazán nőttek fel a többiek. Chris Paul csak a végén kozmetikázott a pontjain, de playmakerként nem sokat tett hozzá, Capela sem tudott villogni támadásban, a kispad pedig főleg szenvedett, nem nagyon tudtak min változtatni. Így hiába Harden extrája, már az első mérkőzésen elvesztették a pályaelőnyt, ezt követően pedig nagyon nehéz helyzetből folytathatják a párharcot: a második meccset egyszerűen muszáj megnyerniük, mert ha nem, akkor már nagyobb lesz az esély a Warriors söprésére, mint arra, hogy megszorítja ellenfelét az alapszakaszgyőztes.

Bámulatos a GSW. Összességében úgy nyerte ezt a meccset a Warriors, hogy egyáltalán nem játszott rosszul a Houston, de ismét bebizonyosodott, hogy túl sok tűzerő van ebben a csapatban a többiek számára. Steph Curry ezúttal nem feltétlenül a pontjaival, inkább az irányítómunkájával tűnt ki (18 pont, 8/15 mezőnyből, 6 lepattanó, 8 gólpassz, 1 eladott labda), Klay Thompson már bőven dobott is (28 pont, 9/18 mezőnyből), Kevin Durant pedig félelmetes meccset hozott: végül 37 ponttal zárt 14/27-es mezőnymutatóval. Mindegy volt, hogy ki védekezett rajta, átdobta, megverte és tökéletesen megoldotta a feladatát. Steve Kerr alakulata így 50% feletti mezőnymutatóval, 39,4%-os triplázással, mindössze három elrontott büntetővel és kilenc eladott labdával hagyta el a parkettet. Nagyon koncentrált és fegyelmezett kosárlabdát mutattak be Greenék, akik nemes egyszerűséggel túldobták a Houstont – a második félidőben már egyértelműen ők diktáltak, a nagyszünet után 13 pontot tettek közé, ekkor tudtak a Rockets fölé nőni minden téren. Egyszer ugyan visszajött még a Houston négy egységre, de erre egy 13–4-es rohammal feleltek a vendégek, és innentől nem volt visszaút. A pályaelőnyük már megvan, nyugodtan és magabiztosan várhatják a második texasi meccset – az Hardenék számára lesz élet-halál harc…

NBA, RÁJÁTSZÁS
NYUGATI FŐCSOPORT, DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Houston Rockets–Golden State Warriors 106–119
(30–29, 26–27, 24–31, 26–32)
A Rockets legjobb dobói: Harden 41/15, Paul 23/6, Gordon 15/9
A Warriors legjobb dobói: Durant 37/9, Thompson 28/18, Curry 18/3
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 a Warriors javára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik