Az ötperces fór is kevés volt, büntetett a San Jose

Vágólapra másolva!
2011.04.26. 08:14
null
A döntő gólt szerző Joe Thornton (középen) és társai így ünnepelték a San Jose továbbjutását (Fotó: Reuters)
A Detroit, a Nashville és a Washington után a San Jose Sharks is bejutott az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) rájátszásának főcsoport-elődöntőjébe, miután a magyar idő szerint kedd hajnali játéknapon 4–3-ra legyőzte a Los Angelest Kingst. A Tampa Bay folytatta a felzárkózást a Pittsburgh ellen, így ebben a párharcban hetedik mérkőzés dönt a továbbjutásról.

 

LOS ANGELES–SAN JOSE 3–4

A nap nyugati mérkőzésének első harmadában nem született gól, majd a folytatásban a párharc lezárására törekvő San Jose háromszor is vezetést szerzett. Azonban a Kings Kyle Wellwood, Jason Demers és Dany Heatley gólját egyaránt megválaszolta, így következhetett a hosszabbítás.

Pontosabban, a hazaiak elkerülhették volna a ráadást, csakhogy képtelenek voltak gólra váltani azt az ötperces emberelőnyt, amelyik a harmadik harmad finisében adódott számukra Jamie McGinn kiállítása miatt. A fórból a hosszabbításra jutó 1:37 percben kapura sem tudtak lőni, így hiába volt ott a lelátón Wayne Gretzky, az 1993-ban nagydöntőt játszó Kings korábbi kanadai klasszisa, a végjáték törvényszerűen az ellenfél sikerét hozta.

Joe Thornton győztes találatánál 2:22 perc telt el a hosszabbításból. A Kings mindhárom hazai mérkőzését – sőt mindhárom hosszabbításos meccsét! – elveszítette a két kaliforniai rivális csatájában, és egymás után a második esztendőben kénytelen búcsúzni a rájátszástól már az első körben.

Antti Niemi 26 védéssel járult hozzá a vendégek győzelméhez. A hazaiak végül hiábavalónak bizonyuló góljait Justin Williams, Ryan Smyth és az újonc Trevor Lewis szerezte.

TAMPA BAY–PITTSBURGH 4–2

Nem kezdett jól az életben maradásért küzdő Tampa Bay: miközben játékosai az első 11 percben kapura sem lőttek, odaát Pascal Dupuis egy kapushibát kihasználva megszerezte a vezetést. A Pingvinek két emberelőny kivédekezésével igyekeztek tovább keseríteni a hazaiakat, ám hiába az addigi jó védőmunka, Teddy Purcell még az első harmadban egyenlített.

A második periódusban a vendégek nem kevesebb, mint négy emberelőnyös helyzetet puskáztak el, sőt Chris Conner büntetőből sem volt képes túljárni Dwayne Roloson eszén (a Penguins majdnem három év után kapott büntetőt a rájátszásban). Sean Bergenheim ellenben kihasznált egy helyzetet a gyengélkedő Marc-Andre Fleury kapuja előtt – a Lightning először került előnybe hazai jégen a széria során.

A harmadik harmad Jordan Staal egyenlítésével kezdődött. Egy perccel később az addig két gólpasszig jutó Steve Downie révén újra a Lightning vezetett, majd a periódus derekán betaláló Ryan Malone gondoskodott arról, hogy a párharc során először az a csapat nyerjen, amelyik az első gólt kapta.

Döntő meccs szerdán Pittsburghben, ahol az 1–3-as összesített állásról visszakapaszkodó Lightning már kétszer borította a papírformát ebben a szezonban.

NHL, RÁJÁTSZÁS
KELETI FŐCSOPORT, NEGYEDDÖNTŐ
Tampa Bay Lightning–Pittsburgh Penguins 4–2
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3–3
NYUGATI FŐCSOPORT, NEGYEDDÖNTŐ
Los Angeles Kings–San Jose Sharks 3–4 – hosszabbítás után
A San Jose 4–2-re megnyerte az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharcot.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik