Az Atlanta állította meg a Phoenixet, a Bullst is legyőzte a Raptors

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2022.02.04. 10:09
null
Egylabdás végjáték döntött a Los Angeles-i derbin (Fotó: Getty Images)
Egylabdás végjáték döntött a Los Angeles-i derbin, javított a Miami, nem hibázott a GSW, nyert a Minnesota is.

 

Detroit Pistons–Minnesota Timberwolves 117–128

Alkalmazkodnia kellett a Minnesotának. Jól kezdtek a vendégek és 21–11-es előnyt építettek fel, de hamar válaszolt a Pistons és egy 22–10-zel átvette a vezetést a második negyedben, sőt, még a nagyszünetben is a hazaiak jártak előrébb. Chris Finch, a Wolves vezetőedzője szerint csapatának alkalmazkodnia kellett a Detroit fizikalitásához, kicsit jobban fel kellett készülni egyes játékokra és sokkal jobban odafigyelni a részletekre, főleg védekezésben – a nagyszünetben viszont kiigazították ezeket a gondokat, a harmadik negyedet 11 ponttal nyerték meg és onnantól már nem is adták ki a kezükből az előnyt. Védekezésben így is voltak gondjaik, de 50%-os mezőnymutatóval, 44%-os triplázással, remek büntetőzéssel és 29 gólpasszal zártak, 23–4-re nyertek gyorsindításból és a záró etapban már végig tisztes távolságban tartották ellenfelüket – sorozatban harmadszor is győztek és megerősítették hetedik helyüket Nyugaton.

Voltak biztató dolgok a Pistonsnál. A Cade Cunninghamet nélkülöző hazaiak vezetőedzője, Dwane Casey nem volt elégedetlen csapata teljesítményével, az első félidőben abszolút úgy játszottak, ahogy kérte, a harmadik negyedet elrontották, de a záró etap végén ismét fel tudták szívni magukat és 15-16 pontos hátrányból visszajöttek ötre – csak ez már későn alakult így, addigra nem volt komoly esélyük a győzelemre. Casey szerint a támadójátékuk úgy működött, ahogy kellett, a Joseph, Hayes duó 10 gólpasszt osztott szét, Saddiq Bey is hozzátett ehhez nyolcat a 21 pontja és 13 lepattanója mellett, a padról Frank Jackson 25 ponttal szállt be, Isaiah Stewart dupla-duplázott, de Jerami Grant is dobott egy húszast, akinek kellett, az hozzátette a magáét. Ami pedig a Wolves illeti: Anthony Edwards 25 ponttal lett a legjobb dobó, a padról 41 ponttal és 9/11 triplával szállt be a Prince, Beasley páros, Pat Beverley sokoldalú játékkal tért vissza, a csapat friss All-Starja, Karl-Anthony Towns pedig 21 ponttal és 14 lepattanóval villogott.

A Pistons legjobb dobói: F. Jackson 25/15, Bey 21/9, Grant 20/9
A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 25/6, Prince 23/15, Towns 21

San Antonio Spurs–Miami Heat 95–112

Javított a Heat. Három vereség után nagyon kellett már ez a győzelem a keleti első helyért harcoló floridai alakulatnak, amelybe kilenc kihagyott mérkőzés után most tért vissza Kyle Lowry – igaz, egyelőre nem sokat tett hozzá, 2 ponttal, 4 gólpasszal és 6 eladott labdával zárt. A Miami viszont összességében jól játszott, 50%-kal dobott mezőnyből, 40%-kal triplázott, jól büntetőzött és védekezésben is megtette, amit kellett, a nagyszünetben tíz ponttal vezetett, a döntő ütést pedig a harmadik negyedben vitte be, amikor megduplázta a különbséget – innentől nem kellett megszakadni, a nem 100%-os Lowry, Butler és Tucker is megállt 24-25 játékpercnél. Érdekesség, hogy egyrészt hálaadás óta először állhatott össze a Heat tervezett kezdőötöse (!), másrészt hogy az időjárás miatt másfél órával előbbre hozták a meccs kezdési időpontját, így a vendégek törölték a délelőtti dobóedzésüket – akárhogy is, de megoldották a feladatukat és ismét egálban vannak a Chicagóval a konferencia élén.

Tartalékos Spurs. Dejounte Murray és Jakob Pöltl révén a két legfontosabb játékosát (meg még több kiegészítőt is) nélkülözte a San Antonio, ez pedig meglátszott a játékon, főleg támadásban: negatív szezoncsúcsot jelentő 37,5%-kal dobtak a hazaiak, 54–36-ra kikaptak a festékben és érdemi esély nélkül szenvedtek vereséget. Derrick White remeklése tartotta látótávolságon belül a gárdát egy ideig, a hátvéd 19 pontot szórt a nagyszünetig, de a fordulás után ő is elfogyott, majd a negyedik negyedet már a kispadon töltötte, a texasiaknál sem volt érdelme erőlködni – csak Tre Jones kapott 27 játékpercnél többet. A Popovich-legénység így sorozatban harmadszor is kikapott és csak az OKC, Rockets duót előzi meg Nyugaton, de a Thundert például csak másfél meccsel, ráadásul már csak egy hazai mérkőzésük következik, majd elindulnak az éves Rodeo Tripre, amely után legközelebb március negyedikén játszhatnak ebben a csarnokban.

A Spurs legjobb dobói: White 22/12, Jones 16, Cacok 8
A Heat legjobb dobói: Herro 24/15, Adebayo 18, Butler 17, Robinson 17/12

Atlanta Hawks–Phoenix Suns 124–115

Szétdobta a ligaelsőt az Atlanta. Az előző meccset vállsérülés miatt kihagyó Trae Young ezúttal vállalta a játékot a hazaiaknál, akik egészen parádés produkcióval vetettek véget a listavezető 11 mérkőzéses győzelmi sorozatának. A Hawks az első perctől kezdve óriási iramban játszott és kiválóan dobott, Young pedig megoldhatatlan feladatot jelentett Chris Pauléknak: 43 pontot szerzett 16/25-ös mezőnymutatóval, 6/11 triplával, valamint 5 gólpasszal és az ő vezetésével a társaság lyukasra lőtte a phoenixi perimétert. A gárda végül 20 hármast bombázott be 48,8%-os hatékonysággal, a Huerter, Collins páros 8/15-öt vállalt ebből és ennek köszönhetően az este nagyobb részében előrébb is jártak – vezettek 14 ponttal, hatnál nagyobb hátrányuk pedig egyáltalán nem volt. A félidei minimális fórjukat a harmadik negyedben tudták kicsit megtuningolni, ott vált egyértelművé, hogy a Sunsnak nincs ellenszere erre a támadógépezetre, a záró etapban pedig egyszer sem került „ütőtávba” a vendégcsapat – csak az utolsó percben jött be nyolc pont alá, de nem tudott érdemi veszélyt jelenteni. Nate McMillan alakulata még így is csak tizedik Keleten, de Young szerint ez a győzelem lehet nekik egy újabb lökés: kilencből nyolcat nyertek, úgy tűnik, hogy elindultak felfelé.

Nem ehhez szokott a Suns. Monty Williams, a vendégek vezetőedzője szerint ők nem ahhoz szoktak hozzá, hogy három negyed alatt több mint száz pontot dob nekik az ellenfél, de ezúttal egyszerűen nem tudtak mit kezdeni a Hawks gépezetével. Lábmunkáztak, űzték-hajtották ellenfelüket, a festékben nyertek is, de a periméterre nem értek oda, úgyhogy az egész este folyamán maximum szemmagasságig jutottak – elsősorban a triplák terén kaptak ki, azokat ők 30% alatt dobták, ellenben Youngékra nem volt válaszuk. Devin Booker 32 pontja, Chris Paul 12 gólpassza, vagy Mikal Bridges 24–8–4-e jól mutat, de ezúttal egyszerűen jobb volt náluk az ellenfél. Holnap Washingtonban indíthatnak új szériát és természetesen továbbra is masszív elsők az NBA-ben.

A Hawks legjobb dobói: Young 43/18, Huerter 19/15, Collins 19/9
A Suns legjobb dobói: Booker 32/3, Bridges 24/6, Paul 18/3

Toronto Raptors–Chicago Bulls 127–120 – hosszabbítás után

Nem fárad a Toronto. Sorozatban negyedik rangadóját nyerte meg a Raptors és mindegyik estén kiváló fizikai és mentális állapotról tett tanúbizonyságot a gárda – a fárasztó meccsek ellenére ezúttal is élesek tudtak maradni a kanadaiak a hosszabbításban. Ugyan a mérkőzés nagyobb részében ők vezettek, de a záró etapban egy fokkal pontosabbnak bizonyult a Bulls és az utolsó perc fájó hibái után centiken múlt, hoigy ne kapjanak ki – Nik Vucsevics duplájával fordított a Chicago kilenc másodperccel a vége előtt, majd Fred VanVleet dobása kimaradt és 0,7 másodpercnél Scottie Barnes támadópattanója mentette meg őket a vereségtől. Így sikerült hosszabbításra tolniuk a derbit, ahol az utolsó két perc már az övék lett: 120–120 után Scottie Barnes dobott egy clutch kettest, majd több jó védekezés után Gary Trent Jr. döfött tőrt a chicagói szívekbe egy triplával, alig 16,5 másodperccel az órán – végül Pascal Siakam büntetői állították be a végeredményt, egyszerűen lebirkózták ellenfelüket a hajrában.

Nem volt elég fizikális a Chicago. Legalábbis ezt emelte ki a vereség fő okaként Zach LaVine, arra utalva, hogy az ő csapatuk 90, a Toronto viszont 113 mezőnykísérlettel zárta a meccset – minden 50-50-es labdát elvittek a kanadaiak, jobban lepattanóztak (22–10 lett a támadók aránya), kevesebbszer szórták el a játékszert. Hiába dobott jobban a Bulls Nik Vucsevics (30 pont, 18 lepattanó, 4 gólpassz) és DeMar DeRozan (28–6–7) vezetésével, a Raptorsnak volt válasza, négyen is húsz pont fölé jutottak a hazaiaknál, a Boucher, Achiuwa páros pedig összesen tíz támadópattanót tett hozzá csereként beszállva. A Chicagóból most hiányzott némi pluszenergia, bár így is csak a balszerencsén múlt, hogy nem nyerte meg a meccset a rendes játékidő végén, amikor clutch teljesítményben felülmúlta ellenfelét – ott megmenekült a Toronto, a ráadásban pedig bedarálta a vendégeket. LaVine-nék így ismét „csak” holtversenyben vezetik Keletet, most pedig back-to-back mennek Indianába.

A Raptors legjobb dobói: Siakam 25/3, Anunoby 21/15, Barnes 21/6, VanVleet 21/9
A Bulls legjobb dobói: Vucsevics 30/12, DeRozan 28, White 16/12

Golden State Warriors–Sacramento Kings 126–114

Nem hibázott a Warriors. Toronymagas favorit volt a pihentebb, otthon játszó, a Curry, Thompson, Wiggins triót visszakapó és egyébként is teljesen más szintet képviselő GSW, Steve Kerr csapata pedig ki is pipálta a kötelezőt. A hazai alakulat az első félidőben a tudásának megfelelően játszott és a nagyszünetben 73–54-re, magabiztosan vezetett, a fordulás után pedig nem volt más dolga, csak menedzselni ezt a különbséget – ezt nagy baj nélkül megtette és bár voltak olyan periódusok, amikor a Kings diktált, de igazán komoly veszélybem nem forgott a GSW sikere. Klay Thompson alaposan kitett magáért (24 perc alatt 23 pont 7/9 triplával), Steph Curry 20 ponttal, 7 gólpasszal és 4/7 triplával zárt, Jonathan Kuminga 8/10 dobással szállt be és csapatszinten 56%-os mezőnymutatót hoztak össze – kereken 20 hármast süllyesztettek el és a lepattanózást is nagyon-nagyon megnyerték. A védekezésre nem fordítottak nagy energiát, de nem is volt rá szükségük, hiába Davion Mitchell (26 pont, 8 gólpassz), vagy Harrison Barnes (25 pont, 8/11 mezőnyből) jó meccse, a Kings nem tudta megugrani a lécet – érvényesült a papírforma, a Warriors pedig két mérkőzésre közelítette meg a Sunst.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 23/21, Curry 20/12, Kuminga 18
A Kings legjobb dobói: Mitchell 26/9, Barnes 25/3, Harkless 18/6

Los Angeles Clippers–Los Angeles Lakers 111–110

Reggie Jackson dobása döntött. Az utolsó pillanatokig kiélezett derbit vívott a két Los Angeles-i csapat és bár a Clippers már 17 ponttal is vezetett, illetve kereken tíz egységnyi előnnyel kezdhette az utolsó negyedet, de a Lakers Anthony Davis (30 pont, 17 lepattanó) vezetésével felállt innen és kis híján meg is nyerte a találkozót. Végig nagy iramban rohant ellenfele után az arany-lila társulat, az utolsó percre fordulva Russell Westbrook dobásával át is vette a vezetést, majd innentől oda-vissza billegett a végjáték – Reggie Jackson dobott egy kosarat, aztán Malik Monk egy triplát, majd Marcus Morris is betalált kintről. 12.5 másodperccel a vége előtt a Westbrook-Davis kettő-kettőből a magasember zsákolt egyet, amellyel ismét a Lakers vezetett egy ponttal, a Clippersnél viszont Jackson időkérés nélkül felhozta a labdát, két védő között befordult a gyűrűig és dobott egy ziccert – clutch hiba a Lakerstől, amely a LAC győzelmét eredményezte. Szintén időkérés nélkül volt még négy másodpercük a „vendégeknek”, Davis végig is rohant a pályán a labdával, de futtából elengedett kétpontosa lejött a gyűrűről, így óriási izgalmak után a Clippersé lett a győzelem.

Több lábon állt a Clippers. A Lakersnél Davis említett parádéja mellett a 21–7–7-tel záró Monkot lehet kiemelni, illetve még Westbrook tudott valamit hozzátenni támadásban, de ő is elég sokat hibázott, míg a LAC oldalán Morris extrája (29 pont ,6/7 tripla) mellett Jackson 25–8–6-tal zárt, a kezdő centerként villogó Serge Ibaka 20 pontig, 8 lepattanóig és 2 blokkig jutott, de a kispadról is több hasznos teljesítmény érkezett. Az este nagyobb részében hatékonyabbnak is bizonyultak ellenfelüknél, majd a záró etapban kicsit leolvadtak és teljességgel megálltak támadásban, de úgy csináltak 17 pontos negyedet, hogy abból hetet éppen a legfontosabb pillanatban, az utolsó 51 másodpercben dobtak – ezek a clutch játékok döntöttek a javukra, így másfél meccsre növelték előnyüket a városi riválissal szemben.

A Clippers legjobb dobói: Morris 29/18, Jackson 25/9, Ibaka 20
A Lakers legjobb dobói: Davis 30, Mornk 21/9, Westbrook 17/3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik