Atlantában nyert a Cavs, Indianában a New York

Vágólapra másolva!
2021.01.03. 10:36
null
A Rockets két győzelemmel és két vereséggel áll az új idényben (Fotó: Getty Images)
A Charlotte-on is átrohant a Keletet vezető Philly az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, James Harden nélkül nyert a Rockets, másodjára is felülmúlta a Torontót a Pelicans, Orlandóban győzött az OKC.

 

Houston Rockets–Sacramento Kings 102–94

Harden nélkül is nyert a Houston. James Harden úgy hagyta ki ezt a mérkőzést a hazaiaknál, hogy nem szerepelt a sérültjelentésben és senki nem említette, hogy bármi baja lenne, majd 38 perccel a feldobás előtt bejelentették, hogy meghúzódott a bokája és nem tud játszani. A csapat viszont jól reagált minderre, John Wall átvette a stafétabotot és 28 pontot, valamint 6 gólpasszt jegyzett 11/21-es mezőnymutatóval, mellette Eric Gordon is húsz pont fölé jutott, Christian Wood pedig bizonyította, hogy Harden nélkül is nagyon él: 20 pontos, 15 lepattanós dupla duplát gyártott 4 blokkal kiegészítve. A kispad ezúttal haloványabb volt (DeMarcus Cousins 2 pontot dobott 11 perc alatt), de a csapatvédekezésük eddig most volt a legjobb ebben a szezonban és végig kőkemény munkára késztették a Sacramentót. Végül ez hozta meg a győzelmüket is, ennek köszönhetően fértek bele olyan periódusok, amikor sorozatban öt-hat támadást is elrontottak – a negyedik negyedben egy 9–0-s futással megléptek, majd onnantól nagyon szigorúan védekeztek és sikerült beosztaniuk az előnyt. Ezzel a 0–2-es rajt után 2–2-re javultak és legközelebb a Dallast fogadják.

Luke Walton nem volt elégedetlen. A Kings vezetőedzője szerint nem örül a vereségnek és a játékosai sem lehetnek elégedettek, de a csapatmunkával, a csapatjátékkal azért egy kicsit mégis – mint mondta, a támadójátékuk nagyon lelassult, nem volt elég mozgás, de védekezésben ők is kapartak, hajtottak, igaz, a 11 gólpasszukat kiemelte, mint negatívumot. Összességében a vereség ellenére nem volt teljesen elégedetlen, mert még a záró etapban is próbáltak visszajönni, de ezúttal egyszerűen nem ültek a dobások, nem volt meg a jó ritmus – Fox, Hield, vagy Barnes villanásai megvoltak, de csapatként 40 százalék alatt maradtak mezőnyből, ez pedig most kevés volt a győzelemhez.

A Rockets legjobb dobói: Wall 28/6, Gordon 21/9, Wood 20/6
A Kings legjobb dobói: Fox 23, Barnes 19/6, Hield 17/15

Indiana Pacers–New York Knicks 102–106

Felszívta magát a New York. Tom Thibodeau vezetőedző azt szeretné, ha a Knicks lenne a liga egyik legfizikálisabb, legkeményebb csapata, amely ellen mindenkinek vért kell izzadnia, ezen az estén pedig adott is ebből valamennyi ízelítőt a társaság. A vendégek egy nagyon gyengére sikerült mérkőzés után érkeztek meg, de most eléggé felszívták magukat és pontosan azt a keménységet vitték ki a pályára, amit Thibodeau látni akar: 60–37-re nyerték a lepattanózást, 56–26-ra győztek a festékben és ha az eladott labdáikkal nem „segítenek" a Pacersen, akkor simábban is nyerhettek volna. A védekezésük nagyon jól zárt, le tudták lassítani Sabonist, de nyilván az Indy azért jobb csapat annál, hogy ne tudjon valamit reagálni, így szorosan alakult a találkozó, ám a végén jött Austin Rivers, bevert egy clutch triplát, amellyel visszavették a vezetést, majd fél perccel az órán elsüllyesztette a győztesnek bizonyuló duplát is – ezzel lett közte hat, innen nem volt visszaút. A 15 pontos Rivers sokat tett hozzá ehhez a sikerhez, Thibodeau ki is emelte őt a meccs után, de RJ Barrett (25 pont, 4/5 tripla), Julius Randle (12 pont, 11 lepattanó, 8 gólpassz, clutch labdaszerzés és kosár), Elfrid Payton és Mitchell Robinson is kifejezetten jól játszott – 3–3-ra áll a New York, legközelebb Atlantában sem lehet leírni.

Váratlan vereség. Az eddig egyetlen elvesztett meccsel, egy sima győzelemből érkező Indiana mindenképpen esélyesebbnek számított még TJ Warren nélkül is, de ezen az estén valahogy nem tudta a saját játékát játszani a hazai csapat. Domantas Sabonis magához képest most csendesebb volt (4/8 mezőnyből, 4 gólpassz, 4 eladott labda), Aaron Holiday kezdő irányítóként 0/6-ot dobott mezőnyből, Victor Oladipo 3/16-tal zárt és nem nagyon tudtak mit kezdeni a Knicks fizikális védekezésével – maradtak a kinti dobások, Justin Holiday 4/5 hármast süllyesztett el, Myles Turner is beleállt kilenc triplába, Malcolm Brogdon pedig egyedüliként tudott folyamatosan büntetni, ő 33 pontig jutott 7 gólpasszal és 7/10 triplával. Ez annak ellenére is elég lehetett volna a sikerhez, hogy magát a játékot inkább a Knicks irányította, de 96–93-as vezetésük után lefagytak: az utolsó bő négy percben igazából nem tudtak pontot szerezni, csak az utolsó kilenc másodpercben, már eldőlt helyzetben esett be két triplájuk, közben viszont kaptak 13 pontot, amely megpecsételte a sorsukat. A némileg váratlan vereség után New Orleansba utaznak, idegenben kell javítaniuk.

A Pacers legjobb dobói: Brogdon 33/21, Turner 17/9, Oladipo 16/6
A Knicks legjobb dobói: Barrett 25/9, Payton 19, Robinson 16

Orlando Magic–Oklahoma City Thunder 99–108

Most is rossz volt a Magic. A 4–0-s rajt után legutóbb teljesen szétesett az Orlando a Sixers ellen, erre az estére pedig igazából nem tudott javulni ahhoz képest, csak az ellenfél most nem a Philly, hanem egy tankolónak tartott csapat volt. Terrence Ross visszatérhetett és dobott is 26 pontot, így csak Evan Fournier hiányzott a meghatározó játékosok közül, de hiába dobott 30 pontot Nik Vucsevics, így sem működött a támadójátékuk – alig 37 százalékkal dobtak mezőnyből és 26 százalékkal tripláztak, a negyedik negyedben pedig a mezőnymutatójuk mindössze 28.5 százalékra jött ki, miközben 0/10-et hajítottak a triplavonalon túlról. Nem csoda, hogy elvesztették a mérkőzést, akadtak ugyan jobb periódusaik, amikor úgy tűnt, hogy elkaphatják a fonalat, de egyik sem tartott sokáig, összességében most is csak szenvedtek, amit az OKC meg tudott büntetni – valami félrecsúszott náluk az utóbbi két találkozón, legközelebb a Cleveland ellen kell rájönniük, hogy mi az.

Nagyon akart a Thunder. A vendégjátékosok közül többen is elmondták, hogy az edzői stáb és ők maguk is nagyon ki akarták javítani az utóbbi meccsek gondjait, éppen a Magic elleni vereségüket, illetve a legutóbbi, New Orleans elleni leolvadásukat – tudták, hogy mi volt a gond, erre akartak most odafigyelni. Ez sikerült is, védekezésben végig fegyelmezettek tudtak maradni, nem voltak hosszabb üresjárataik, nem nagyon engedtek könnyű kosarakat a Magicnek, támadásban pedig ugyan ők sem brillíroztak, de csapatként megoldották a feladatot – hatan dobtak náluk 12–19 pont között és még ketten 8-at, illetve 9-et, úgyhogy elosztották a feladatokat. Ezúttal a problémájuknak számító büntetőzés is jól alakult, 19/21-et dobtak a vonalról úgy, hogy ebben gyakorlatilag ligautolsók voltak eddig, így három vereség után sikerült javítaniuk, most pedig mennek tovább Miamiba.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 30/12, Ross 26/12, Gordon 15/3
A Thunder legjobb dobói: Bazley 19/6, Hill 18/9, Gilgeous-Alexander 16/6

Philadelphia 76ers–Charlotte Hornets 127–112

Ezt a meccset is uralta a Philly. A szezont remekül kezdő Sixers most is lendületesen, eredményesen, hatékonyan kosárlabdázott és ezúttal is működött a csapatszintű játék, úgyhogy újabb nagyon sima győzelmet aratott az együttes. A hazaiak már az első negyedben állva hagyták ellenfelüket és megléptek 15 ponttal, innentől pedig szinte végig két számjegyű előnyben voltak az este folyamán és olyan jól támadtak, hogy igazából nem forgott veszélyben a győzelmük. Joel Embiid most kicsit visszább lépett (19 pont, 14 lepattanó, 7/11 mezőnyből), Ben Simmons viszont tripla-duplázott (15 pont, 12 lepattanó, 11 gólpassz), Tobias Harris továbbra is nagyon él Doc Riversnél (24 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz, 4 labdaszerzés, 3 blokk), a Curry, Green hátvédpár 34 pontot, 10 gólpasszt és 6/12 triplát tett hozzá, a padról pedig Shake Milton lépett elő 18 ponttal. Csapatszinten 59.5 százalékkal tüzeltek mezőnyből, 46 százalékkal tripláztak és szétosztottak 35 gólpasszt is – jelenleg 5–1-gyel vezetik Keletet, legközelebb pedig ugyanitt, ugyanígy a Charlotte-tal találkoznak.

Nem tudta tartani a lépést a Hornets. A vendégek is igyekeztek, ahogy tudtak, de védekezésben nem volt válaszuk az ellenállhatatlanul működő Philly-gépezetre, tűzerőben pedig csak ideig-óráig tudták felvenni a kesztyűt. Elsősorban Terry Rozier (35 pont, 7/11 tripla) és Gordon Hayward (20 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz, 4 labdaszerzés) volt az, akire számíthattak, de Devonte' Graham megint 1/10-et dobott mezőnyből, P. J. Washington és LaMelo Ball is gyengén célzott és most Miles Bridges is elrontotta mind az öt triplakísérletét – mivel védekezésben csak villanásaik voltak, de stabil megoldásuk nem, így ez maximum arra volt jó, hogy ne legyen kiütéses a vereségük. A sorozatban második pofon után még maradnak egy meccsre Phillyben, aztán mennek tovább Atlantába, majd New Orleansba.

A 76ers legjobb dobói: Harris 24/12, Curry 21/9, Embiid 19/3
A Hornets legjobb dobói: Rozier 35/21, Hayward 20/6, Ball 13/3

Atlanta Hawks–Cleveland Cavaliers 91–96

Elfáradt a Hawks. A brooklyni győzelem másnapján, back-to-back érkezett meg az amúgy is kissé tartalékos Atlanta és bár a mérkőzés elején még úgy tűnt, hogy rendben van a gárda, a végére elfogyott a hazaiak ereje. A nyitó játékrészben még dobtak 35 pontot és vezettek 15-tel is, ám aztán fokozatosan lebontotta őket a Cleveland és a harmadik-negyedik negyedet 52–35-re bukták el, a hajrában egyszerűen nem tudtak már annyi pontot szerezni, hogy visszafordítsák a meccset – Trae Young (16 pont, 10 gólpassz), John Collins (10 pont, 4 lepattanó) és Bogdan Bogdanovics (11 pont, 4/12 mezőnyből) sem jelentett megoldást, úgyhogy most magukhoz képest több kategóriával gyengébb támadójátékot bemutatva elszenvedték idei második vereségüket.

Működött a Cavs terve. A vendégek úgy akarták levédeni az Atlantát, hogy a hazaiak erősségének számító tripladobást és főleg a büntetőzést limitálják, ez pedig a kezdeti problémák után abszolút sikerült is – csak 11 hármast dobott az Atlanta és 10/19-cel büntetőzött, ezzel bőven kiegyeztek a Clevelandnél. Andre Drummond (12 pont, 11 lepattanó 20 perc alatt) és főleg JaVale McGee (14 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz) remekül védte a gyűrűt, ők jelentették a védekezés alapját a palánk alatt, támadásban pedig Collin Sexton (27 pont, 10/18 mezőnyből) lógott ki felfelé, ő húzta az elöl egyébként szintén harmatos Cavst. 83–80-as Atlanta-vezetés után jött két McGee-kosár, majd egy Sexton-dupla és bár innen még visszajött 88-88-ig a Hawks, de 28 másodperccel a vége előtt Sexton elsüllyesztett egy clutch triplát, majd Collins hibája után három büntető eldöntötte a küzdelmet. Két vereség után így nagyon fontos győzelmet aratott a tartalékos Cleveland, amely 4–2-vel folytatja idegenbeli túráját, a következő egy hétben még négy meccs vár rá vendégként.

A Hawks legjobb dobói: Hunter 17/6, Capela 16, Young 16/6
A Cavaliers legjobb dobói: Sexton 27/6, McGee 14, Drummond 12

New Orleans Pelicans–Toronto Raptors 120–116

A Pelicans nyerte a szoros végjátékot. Hullámzó meccset játszottak a felek, hol egyik, hol másik csapat tudott egy rohanást összerakni, de a végén már úgy tűnt, hogy a Raptors visszavághat a szezon elején elszenvedett vereségért. A Pels 101–89-re vezetett bő nyolc perccel az órán, amikor ráadásul Pascal Siakam kipontozódott, de Kyle Lowryék elkezdték megsorozni ellenfelüket kintről és kicsit több mint három perccel a vége előtt már vezettek 111–110-re. Itt azonban megállt parancsolt a New Orleans, védekezésben nagyon felszívták magukat a hazaiak és az utolsó 2:47 alatt összesen három pontot engedélyeztek a Raptorsnak – közben náluk a végső bő egy percben dobott 6/6 jó büntetőt Brandon Ingram, a remekül játszó Eric Bledsoe pedig elsüllyesztett egy clutch triplát. Az a dobás, illetve OG Anunoby elrontott büntetője végül a Pels javára döntött, onnantól a kezükben volt a meccs és már nem is rontották el, így a leadott előny után hátrányból visszavágva ismét legyőzték a Torontót. Bledsoe (19 pont, 10 gólpassz, 4/6 tripla) és Ingram (31 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) mellett dupla duplázott Steven Adams, 21 pontot szerzett Zion Williamson és a kiegészítők is hozzá tudtak tenni, úgyhogy jelenleg 4–2-vel a nyugati 2–4. helyen várják a folytatást.

Nem tud „kitörni" a Raptors. Pontszerzésben most eredményesebbek voltak a kanadaiak az utóbbi meccsekhez képest, de ezúttal sem tudtak nyerni, így továbbra is egyetlen győzelmük van idén, amely után nem tudtak elindulni felfelé, hanem újabb vereséget könyvelhettek el. A visszatérő Siakam megint nem volt jó (10 pont és kipontozódás) és a többiek sem dobtak igazán jól, csak a kevés eladott labda és a 26/27 büntető volt az, ami segített nekik a támadásban – a 42 százalékos mezőnymutató és a 29 százalékos triplázás továbbra sem az, amire nekik szükségük lenne, vagy ami tőlük elvárható. A végén így is nyerhettek volna, de a Pelicans négy kisemberes védekezése eléggé megállította őket, majd Anunoby előbb eladta a labdát, aztán elrontott egy büntetőt kulcshelyzetben, amelyek megbosszulták magukat – 1–4-re állnak csak, most fogadják a Bostont, aztán elmennek egy nyugati túrára.

A Pelicans legjobb dobói: Ingram 31/12, Williamson 21, Bledsoe 19/12
A Raptors legjobb dobói: VanVleet 27/12, Boucher 24/3, Anunoby 17/6

NBA, ALAPSZAKASZ
Houston Rockets
–Sacramento Kings 102–94
Indiana Pacers–New York Knicks 102–106
Orlando Magic–Oklahoma City Thunder 99–108
Philadelphia 76ers–Charlotte Hornets 127–112
Atlanta Hawks–Cleveland Cavaliers 91–96
New Orleans Pelicans–Toronto Raptors 120–116

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik