Anthony Davis megsérült, egyenlített a Suns és a Clippers

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.05.31. 08:47
null
Kawhi Leonard 29 pontot szerzett a Clippersben (Fotó: Getty Images)
A Clippers lejátszotta a pályáról a sérült Luka Donciccsal küszködő Dallast, a Phoenix is idegenben egyenlített az Anthony Davist elveszítő Lakersszel szemben, Keleten viszont a szenzációsan támadó Brooklyn és az Atlanta is 3–1-es előnybe került az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) rájátszásának vasárnapi játéknapján.

 

Atlanta Hawks–New York Knicks 113–96

A második félidőben elrohant a meccsel az Atlanta. A nagyszünetig még szorosan alakult az állás, ugyan nagyrészt a Hawks vezetett, de ott még közel tudott maradni a New York és két negyedet követően mindössze négy pont választotta el a csapatokat, úgy tűnt, hogy ez is a korábbiakhoz hasonlóan szoros derbi lesz majd. A fordulás után azonban sebességet váltottak a hazaiak, 10/19 dobásukat beverték, köztük 5/9 triplát, Trae Young kilenc, John Collins pedig hét pontot vállalt ekkor, a társaság pedig meglógott – végül 35–22-re nyerték a harmadik negyedet, egy 15–5-ös futással alakítottak ki kényelmes fórt. A játékrészt végül Bogdan Bogdanovics nagy triplája zárta le, itt 17-tel vezetett az Atlanta, a záró etapban pedig tovább növelték a különbséget, ami 25-26 is volt már, mielőtt Nate McMillan kiürítette a kispadot. Három szoros meccs után ez volt az első olyan, ahol egyértelmű volt valamelyik csapat fölénye, a Hawksnál Young (27 pont, 9 gólpassz) mellé ezúttal felnőtt Collins (22 pont, 8 lepattanó) és a padról beszálló Danilo Gallinari (21 pont, 6/9 mezőnyből) is, Bogdanovics a sokoldalú játéka mellett 4/9 triplát is bevert, Clint Capela 15 lepattanót szedett le, de Kevin Huerter is bezörgetett kintről 3/5 kísérletből – ehhez hozzárakták a megint nagyszerű védekezésüket és így 3–1-es, döntőnek tűnő előnybe kerültek a párharcban.

Bajban van a Knicks. Kötelező lett volna nyernie ezt a mérkőzést a New Yorknak, de a csapat ezúttal sem tudta átlépni a saját árnyékát támadásban: 42%-os mezőnymutató, 31%-os triplázás, minimális könnyű kosár, lassú, erőlködős játék – ezekkel nem igazán lehet mérkőzést nyerni. Főleg úgy, hogy a párharc során először a védekezésük sem zárt úgy, ahogy kellene, a Hawks most jóval szabadabban alkothatott, mint eddig, így pedig egy szoros első félidőnél többre nem volt képes Tom Thibodeau csapata. Ugyan Julius Randle javult az eddigiekhez képest (23 pont, 10 lepattanó, 7 gólpassz, 7/19 mezőnyből), de például a Bullock-Quickley-Noel trió összesen 0/7 jó mezőnydobást és egyetlen pontot tett hozzá, csapatszinten abszolút nem tudtak mit kezdeni az Atlantával – 1–3-nál már bajban vannak, főleg hogy a problémáikat nem igazán tudták eddig megoldani, meglátjuk, hogy legközelebb otthon mennyire tudják felszívni magukat.

A Hawks legjobb dobói: Young 27/12, Collins 22/6, Gallinari 21/3
A Knicks legjobb dobói: Randle 23/6, Barrett 21/6, Rose 18/6

A párharc állása: 3–1 a Hawks javára.

 

Boston Celtics–Brooklyn Nets 126–141

Most Irving vitte el a show-t. Az előző meccsen kicsit háttérbe húzódott a Brooklyn irányítója és hagyta, hogy Kevin Durant, valamint James Harden brillírozzon, akik dobtak is együtt 80 pontot, ám ezúttal Irving is többet vállalt és jó párszor kiugrasztotta a cipőjükből a bostoni védőket – végül 39 ponttal zárt 6/12 tripla, 11/11 büntető és 11 lepattanó társaságában, ezúttal ő is szupersztár-teljesítményt nyújtott. A két „kollégája” azonban így sem vett vissza, Durant 42 pontot szórt 14/20 dobásból, 3/3 triplával és 11/11 büntetővel, Harden pedig a 23 pontja mellett 18 (!) gólpasszt osztott szét – csapatszinten 58%-kal céloztak mezőnyből és 59%-kal tripláztak, ráadásul 29/30 büntetőjük is beesett, félelmetes hatékonysággal dolgoztak. A nagy hármas 104 (!) dobott pontja mellett Joe Harris és Bruce Brown is 10-10 egység fölé jutott, úgyhogy ezt a Brooklynt most egyszerűen nem lehetett túldobni, a gyengébb kezdés után akkor szereztek kosarat, amikor akartak, a második negyedet 40-26-ra nyerték, később pedig 27 ponttal is vezettek már – a 3–1-es előny döntőnek tűnik, főleg mivel most mehetnek haza, hogy saját közönségük előtt zárják le a párharcot.

Walker nélkül csak egy jó kezdésre futotta a Boston erejéből. A térdproblémái miatt nem tudta vállalni a játékot a Celtics irányítója, a csapat viszont így is ugyanazt az elvet követte, mint legutóbb, vagyis megpróbálta Jayson Tatum parádéjára építve valahogy túldobni a Brooklynt, ami ezúttal egyáltalán nem sikerült. Tatum most is hozta az extrát, az 50 pontos meccse után ezúttal kereken 40-et szórt 17/17 büntetővel, Marcus Smart magára vállalta az irányítói feladatokat (16 pont, 9 gólpassz) és több kiegészítő is nagyon igyekezett, de most csak egy jó kezdésre futotta az erejükből – az első percek róluk szóltak, vezettek kilenc ponttal is, de már a nyitó játékrész során eltűnt az előnyük, utána pedig egyszerűen nem tudták tartani a Nets tempóját. Védekezésben egyáltalán nem volt válaszuk, teljességgel eszköztelennek bizonyultak a brooklyni sztárokkal szemben és a sok pontjukat azért elég gyenge hatékonysággal szerezték, több kategóriával gyengébben dobtak ellenfelüknél. A mérkőzés végén ráadásul ismét a közönség került középpontba: egy néző egy vizes flakonnal próbálta megdobni az ex-bostoni Kyrie Irvinget, úgyhogy az értékelés helyett sok szó esett erről és a nézők minősíthetetlen viselkedéséről az egész eddigi playoffban – az érintettet letartóztatták, és bilincsben távozott az arénából.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 40/9, Smart 16/6, Fournier 16/6
A Nets legjobb dobói: Durant 42/9, Irving 39/18, Harden 23/6

A párharc állása: 3–1 a Nets javára.

 

Los Angeles Lakers–Phoenix Suns 92–100

Anthony Davis megsérült, megtört a Lakers. Újabb fordulat következett be a párharcban, ugyanis az előző két mérkőzés legjobbja, Anthony Davis lágyéksérülést szenvedett még az első félidőben, a fordulás után pedig nem tért vissza a pályára és a teljes második félidőt kihagyta. Hogy pontosan mekkora a baj, azt nem tudni, csak annyi biztos, hogy a sérülés után nagyon gyorsan jelezték, hogy ma már nem fog tudni játszani – hivatalosan day-to-day státuszt kapott egyébként a következő találkozóra, vagyis nem zárták ki, hogy ott pályára léphet, de Adrian Wojnarowski forrásai szerint egyelőre a csapatnál sem tudnak biztosat és csak reménykednek abban, hogy nem komoly az amúgy is sérülésekkel bajlódó szupersztár problémája. A Lakers nélküle teljesen szét is esett, az első félidőben még nem volt rossz a gárda, a szoros első negyed után a másodikban egyszer meg is lépett tíz ponttal, igaz, ebből hamar visszajött a Suns, de a nagyszünetig kiegyenlített volt a helyzet. Davis hiányában azonban összezuhant a gárda a harmadik-negyedik negyedben, az egész kezdő vállalhatatlanul gyenge volt (Drummonddal és Schröderrel az élen) LeBron James sem tudta a vállára venni a csapatot, sokat hibázott (percekre eltűnt, eladott 6 labdát, hiába a 25 pontos, 12 lepattanós, 6 gólpasszos teljesítmén)(, illetve keveset vállalt és voltak már 18 pontos hátrányban is – ugyan Marc Gasol vezetésével innen még visszajöttek hétre a záró etapban, de ezúttal ennyi volt tőlük a maximum. Két győzelem után így most megint ők kerültek bajba, visszaadták a pályaelőnyt a Phoenixnek és Davis állapotától függ az, hogy mire lehetnek jók a széria második felében – az most és az első meccsen is látszott, hogy egy jó AD nélkül pokoli nehéz dolguk van. Ráadásul ne menjünk el szó nélkül amellett sem, hogy a kezdő kettesre, Kentavious Caldwell-Pope-ra már egyáltalán nem számíthatnak...

Paul jobban mozgott, egyenlített a Suns. Amíg Davis sérülése beborította a Lakers tervét, addig a túloldalon Chris Paul most játszott a legjobban eddig a széria során, most látszott rajta legkevésbé az, hogy az első meccs óta vállsérüléssel bajlódik – 18 ponttal ő lett a legjobb dobó, kiosztott 9 gólpasszt eladott labda nélkül, több fontos tempót is elsüllyesztett a meccs kulcsidőszakaiban és össze tudta fogni csapatát. A Phoenix összességében azért a védekezésével nyerte meg ezt a meccset, támadásban ugyan szépen járatták a labdát, de nem dobtak jól, kintről csak 30% alatt céloztak, de mezőnyből 40% alá szorították a Lakerst és a második félidőben már az történt, amit ők akartak – a 27–15-re nyert harmadik negyed döntőnek bizonyult (3/16-os mezőnymutatón tartották ellenfelüket egy időszakban), onnantól ők menedzselték az előnyüket, a végén pedig bedobták, amit be kellett, másfél percnél Jae Crowder triplája jelentete a végszót. Paul javulása, az ellenfél gondjai és a hazai pálya visszaszerzése hirtelen rengeteget javított a kilátásaikon, az előző meccs után még ők voltak bajban, most viszont visszavették a kezükbe a kontrollt, úgyhogy magabiztosan utazhatnak haza.

A Lakers legjobb dobói: James 25/3, Gasol 12/9, Kuzma 11/3
A Suns legjobb dobói: Paul 18, Crowder 17/9, Booker 17/3

A párharc állása: 2–2.

 

Dallas Mavericks–Los Angeles Clippers 81–106

Dominált a Clippers. Tyronn Lue változtatott a kezdőjén erre a meccsre, kivette Ivica Zubacot és Nic Batumot tette be a helyére, vagyis egy center nélküli alacsony szerkezettel próbálta kihúzni a dallasi gépezet méregfogát – ez remekül sikerült, a vendégek gyorsabbak, agresszívebbek voltak az egész meccs során, ez pedig egy tükörsima győzelmet hozott nekik. Ebben persze benne volt Luka Doncic sérülése is, de összességében az történt, amit a Clippers akart, a nagyszünetben már 16 pont volt a társaság előnye, a harmadik negyedben pedig végleg eldöntötték a küzdelmet, amikor tartósan húsz egység fölé vitték a különbséget – minden szempontból lejátszották ellenfelüket, bezúttal nem lehetett kérdés a győzelmük. Egyénileg Kawhi Leonard (29 pont, 10 lepattanó, 2 labdaszerzés, 2 blokk, 11/15 mezőnyből) és egy bizonyos időszakban Paul George (20 pont, 9 lepattanó) is remekelt, csapatként szétvédekezték a Dallast, 17–4-re nyertek gyorsindításból, így pedig kiegyenlítették a párharcot és semmissé tették azt, hogy mindkét hazai meccsüket elbukták – most már inkább feléjük billen a párharc, döntő lesz az ötödik mérkőzés.

Doncic nem volt önmaga. Eddig három varázslatos meccset rakott egymás mellé Luka Doncic, a legutóbbin viszont megsérült és bár valahogy összedrótozták erre az estére, de láthatóan nem volt önmaga – lassan, bizonytalanul mozgott, 1/7-tel triplázott és 0/5-tel zárt a büntetővonalról, fényévekre volt a megszokott játékától. A 24 dobásból összeszedett 19 pont így is azt eredményezte, hogy ő lett a Mavs legjobb dobója, de ez inkább a csapat kritikája – ugyan Rick Carlisle a magasítással válaszolt a Clippers small-balljára (előbb Porzingist erőltették, majd 15 percre Boban Marjanovics is előkerült), de ennek ellenére még a lepattanózást is elvesztették, gyengén védték a gyűrűt, nem tudtak mit kezdeni a LAC alapjátékával, közben pedig 35%-kal dobtak mezőnyből és 16,7%-kal tripláztak, ezekkel a számokkal nem lehetett esélyük még a szoros meccsre sem. A 2–0-s előnyük már a múlté. Doncic sérülése nagyon nem fest jól, a Clippers taktikai változtatása is bejönni látszik, úgyhogy pokoli nehéz helyzetben utazhatnak vissza Los Angelesbe és ha ott is kikapnak, akkor a torkukra kerül a kés.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 19/3, Porzingis 18, Marjanovics 12
A Clippers legjobb dobói: Leonard 29/6, George 20/9, Jackson 15/9

A párharc állása: 2–2

NBA, RÁJÁTSZÁS
FŐCSOPORT-NEGYEDDÖNTŐ, 4. MÉRKŐZÉSEK

KELETI FŐCSOPORT
Atlanta Hawks–New York Knicks 113–96 (25–26, 28–23, 35–22, 25–25)
Az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharc állása: 3–1 az Atlanta javára
Boston Celtics–Brooklyn Nets 126–141 (34–33, 26–40, 31–39, 35–29)
Az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharc állása: 3–1 a Brooklyn javára

NYUGATI FŐCSOPORT
Los Angeles Lakers–Phoenix Suns 92–100 (24–23, 26–31, 15–27, 27–19)
Az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharc állása: 2–2
Dallas Mavericks–Los Angeles Clippers 81–106 (22–31, 23–30, 15–21, 21–24)
Az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharc állása: 2–2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik