Aldridge fájós kézzel is vezér volt, Jennings megsérült

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2015.01.25. 08:58
null
LaMarcus Aldridge (balra) a műtét helyett a játékot választotta (Fotó: Reuters)
LaMarcus Aldridge jó játékkal vezette győzelemre a Portlandet a Wizards ellen az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) szombati játéknapán, Detroitban viszont nagy a baj, Brandon Jennings súlyos sérülést szenvedett. A Jazz is hatalmas ütést mért a széteső Brooklynra, a Memphis átlépett a Philadelphián, a Knicks-tündérmese pedig csúnya meccsen ért véget Charlotte-ban – íme, a részletek!

 

 

Charlotte Hornets–New York Knicks 76–71

No Melo, no party. A szezon során először tudott sorozatban három meccset nyerni a Knicks, ma viszont pihentették Carmelo Anthonyt – a back-to-back második napján nem erőltették a térdét. Nélküle megint teljes apátia volt a vendégek támadójátéka, a még náluk is botrányosabban kezdő Charlotte-ot nem tudták leszakítani, majd az utolsó negyedben 5/15-ös mezőnymutatót szenvedtek össze. Hardaway Jr. 25 pontot szórt (9/16 mezőnyből, 5/8 tripla), illetve a Galloway-Thomas duó jutott még tíz fölé – de Hardaway is hibázott a végén, összességében 35 százalékkal dobott csak a New York.

Drága győzelem. Kemba Walker nem bevethető és nem is lehet tudni, hogy mikor lesz az – nélküle a Hornets is értékelhetetlen támadójátékot nyújtott, Al Jefferson sem volt faktor a padról beszállva. Ugyan a Walker helyén játszó Roberts 17 ponttal húzta csapatát, viszont (nem elírás) összesen kilenc (!) gólpasszt osztott szét a hazai gárda, 32 százalékkal dobtak és mindössze két (!) triplát süllyesztettek el. A gyalázatos játék végül mégis győzelmet ért, viszont sűrűsödnek a gondok, ma Marvin Williams és Biyombo is elhagyta a pályát sérülés miatt, igaz, a hírek szerint nincs komoly baj.

A Hornets legjobb dobói: Roberts 17/3, Henderson 14, Kidd-Gilchrist 10
A Knicks legjobb dobói: Hardaway Jr. 25/15, Thomas 16, Galloway 11/3

Milwaukee Bucks–Detroit Pistons 101–86

Tökéletes csapatjáték. Parádésan kosarazott ma a hazai csapat, folyamatosan feladták a jó dobóhelyzeteket egy még jobbért, gyönyörűen járatták a labdát – ennek 101 pont és 33 gólpassz lett a vége. A második negyedet 40–21-re nyerték meg, majd a harmadik játékrész elején egy 17–2-es rohanást produkáltak és eldöntötték a mérkőzést – 50 százalékkal tüzeltek mezőnyből és 64.7 százalékkal tripláztak, ízekre szedték a Pistons védekezését. Elsősorban a kispadról jöttek az extrák, OJ Mayo húsz pontja (4/5 tripla) mellett Henson és Dudley is 5/6-tal dobott mezőnyből (12-12 pont), a kezdőben elsősorban Middleton remekelt – Jason Kidd végül csak Antetokounmpót játszatta 30 percnél tovább.

Komoly a baj Jenningsnél. A Detroit irányítója 16 pontot szórt be 26 perc alatt, majd megsérült a harmadik negyedben – ártalmatlan szituációban terült el a földön, a bal lábához kapott és nagy fájdalmak között segítették le a pályáról. A csapat attól tart, hogy az Achillese szakadt el, de biztosat nem tudnak mondani a mai MRI-ig – óriási érvágás ez a Pistons számára. Hiányában annak a DJ Augustinnak kell majd irányítani, aki ma gólpassz nélkül, 2 ponttal és 1/7-es mezőnymutatóval zárt...

A Bucks legjobb dobói: Mayo 20/12, Middleton 16/6, Knight 14/6
A Pistons legjobb dobói: Jennings 16/3, Tolliver 12/3, Butler 10/6, Drummond 10

Memphis Grizzlies–Philadelphia 76ers 101–83

Edzőmeccs. Már az első negyedben meglépett a Memphis, a másodikban ezt megfejelték a hazaiak, így már a nagyszünetben 19 ponttal vezettek – később ez 25-is felkúszott, így a záró etapban Joerger pihentette a kezdőit. Zach Randolphra nem volt ellenszer (17 pont, 8/11 mezőnyből, 14 pattanó), de jól játszott Jeff Green (18 pont) és Vince Carter is – Marc Gasoltól és Mike Conleytól nem is volt szükség komolyabb szerepvállalásra. Randolph dupla duplája egyébként sorozatban a nyolcadik volt, mióta visszatért sérüléséből, ráadásul idénybeli második tripláját is elsüllyesztette.

Pontatlan volt a Sixers. Nagyon szenvedtek a vendégek a Grizzlies védekezése ellen, a 38 százalékos mezőnymutatónál is jobban jelzi ezt a 24 eladott labda. Carter-Williams 3/12-vel dobott, több eladott labdája (5) volt, mint kosara, de a kezdőből egyedül Noel (3/6) érte el az 50 százalékot mezőnyből. Az egyetlen, akit dicsérni lehet, a 16 pontos karriercsúcsot szállító Jerami Grant, de ő is ötször veszítette el a játékszert – emellett ráadásul nagyon kikaptak a festékben, 52–32-re nyert erről a területről a hazai csapat.

A Grizzlies legjobb dobói: Green 18/6, Randolph 17/3, Carter 13/3
A 76ers legjobb dobói: Grant 16/6, Carter-Williams 10/6, Drew 9, Sampson 9/3

Utah Jazz–Brooklyn Nets 108–73

Burke-re jó hatással van a kispad. A Jazz hátvédje még soha nem volt cserejátékos, mióta kosárlabdázik – most zsinórban másodszor az Exum, Ingles duó kezdett, ő pedig a padon találta magát. Ma rendkívül agresszíven szállt be és kiegészítette két társát, négy triplát pörkölt be a nagyszünetig, végül 19 ponttal zárt – Exum és Ingles is átlépte a tízet, hárman együtt 11 hármast süllyesztettek el. A remekül működő triót 24 ponttal (10/14 mezőnyből) egészítette ki Hayward is, a magasemberek pedig simán nyerték a pattanózást – idei egyik legkomplettebb meccsét játszotta a Jazz.

Kiütve. A Nets legutóbb a szezon legsúlyosabb vereségét szenvedte el a Cavs ellen és nem tudtak kimászni ebből a gödörből – ma hasonlóan komoly csapást mért rájuk a Utah. Ugyanaz a lélektelen, gondolkodás és hit nélküli játék volt rájuk jellemző most is, gyakorlatilag csak az első negyedben tudtak partiban lenni. Csak Jack és Plumlee jutott tíz pont fölé, 42–29-re bukták a pattanózást, botrányosan dobtak, ráadásul védekezésben mintha pályán sem lettek volna – nem értek ki a periméterre, azt csinált a Jazz, amit akart. Elsősorban mentálisan kell összeszedniük magukat, ez így ebben a formában vállalhatatlan.

A Jazz legjobb dobói: Hayward 24/3, Burke 19/12, Ingles 16/12
A Nets legjobb dobói: Jack 16/3, Plumlee 11, Bogdanovic 9/3

Portland Trail Blazers–Washington Wizards 103–96

Győzelmet ért a jó második félidő. Nehezen indult a Portland, az első négy percben nem szereztek kosarat, vezetett is 12 ponttal a Wizards a nyitó tizenkét perc után. A nagyszünet után aztán elkezdett agresszívebbé válni a hazai támadójáték, Matthews és Wright hármasaival felzárkóztak, majd előbbi még kettőt bepörkölt a negyedik negyed közepén – a külső dobásokkal megfordították a meccset. A hajrában Nene büntetőt rontott, Leonard viszont nem, az utolsó percben pedig nem tudott már válaszolni a Washington.

Sérülten is megy. Két napja még műtét és két hónapos kihagyás várt Aldridge-re, az erőcsatár azonban úgy döntött, hogy inkább megpróbál a fájdalommal együtt játszani. A közönség hangos ovációval köszöntötte LMA-t, aki rögtön ott folytatta, ahol abbahagyta: 26 ponttal és 9 lepattanóval a csapat legjobb pontszerzője lett. Ugyan a Portland csak 40 százalékkal dobott, 20/20 büntetőjük és a Lillard-Matthews páros triplái (13/31-gyel zártak csapatszinten) végül elégnek bizonyultak a győzelemhez.

Pierce: 2000. A Wizards veteránja bedobta 2000. tripláját is, amivel Ray Allen, Reggie Miller és Jason Terry után ő lett a negyedik az NBA történetében, aki elérte ezt a számot. A fővárosiak egyébként támadásban meg is voltak Wall (25 pont, 9 gólpassz) vezérletével, viszont védekezésben, főleg a hajrában nem tudtak mit kezdeni Lillardékkal, ezt pedig nem tudták ellensúlyozni.

A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 26, Lillard 20/6, Matthews 19/15
A Wizards legjobb dobói: Wall 25, Pierce 19/9, Beal 16/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Charlotte Hornets–New York Knicks 76–71
Milwaukee Bucks–Detroit Pistons 101–86
Memphis Grizzlies–Philadelphia 76ers 101–83
Utah Jazz–Brooklyn Nets 108–73
Portland Trail Blazers–Washington Wizards 103–96

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik